Pyhän tunturiloma pariskunnille

Kesäinen Pyhä tarjoaa kaksin verroin elämyksiä

Tervetuloa viettämään kesäistä tunturilomaa Pyhälle, Pyhä-Luoston kansallispuiston keskelle. Karu ja kaunis, villi mutta lempeä ja ikuinen mutta tässä hetkessä elävä Pyhä on aktiivisen lomailijan unelmakohde. Lisää tekemistä löytyy Luostolta, 25 km pitkän Tunturitien toisesta päästä.

Karu mutta niin kaunis

Pyhän maisemaa hallitsevat rakkaiset kerot ja kurut, jotka luovat alueelle sen karunkauniin tunnelman. Kultakeron huipulta avautuva maisema on huikea keskiyön auringon valossa. Sitä pääsee ihailemaan helposti maisemahissillä. Noitatunturi on puolestaan osuva retkikohde hieman enemmän haastetta kaipaavalle. Aittakurun upea akustiikka ja jylhät maisemat kannattaa myös käydä kokemassa. Luostolta löytyy lisää keroja ja kuruja valloitettaviksi ja kaunista ikimetsää ihailtavaksi. Ukko-Luoston huiputus kannattaa ainakin sisällyttää lomaohjelmaan.

Villi, mutta niin lempeä

Jylhät tunturimaisemat houkuttelevat villeihin elämyksiin. Polkujuoksijoille löytyy teknisiä reittejä ja maastopyöräilijällekin on paljon vaihtoehtoja: ajaa voi metsien ja tunturien keskellä Luostolle asti. Huimapäiden kannattaa pistäytyä Tajukankaalle sijaitsevassa Pyhäkuru seikkailupuistossa. Pyhällä viihtyy myös rennosta luonnossa liikkumisesta nauttiva. Retkeilyreittien verkosto on monipuolinen. Evästauolle pysähtyvä retkeilijä saa laavulla usein seurakseen uteliaan ja ystävällisen kuukkelin.

Jos kaipaat vaihtelua pyörällä ja jalan liikkumiseen ja samalla kokea jotain unohtumatonta, valloita Kultakeron huippu ratsain keskiyön auringon aikaan. Hevosen askelten rentouttava rytmi irrottaa arjesta, ja aika tuntuu pysähtyvän avaran maiseman äärellä.

Ikuinen ja tässä hetkessä

Pyhän tunturit ovat 2 miljardia vuotta vanhoja. Alueella on säilynyt harvinaisia ikimetsiä ja metsäsaamelaisten pyhiä paikkoja. Luontokeskus Naavasta oppimishaluinen kävijä saa lisää tietoa alueen historiasta ja luonnosta. Tunturitien toisessa päässä Luostolla sijaitsevassa Lampivaaran ametistikaivoksessa pääsee kaivamaan tunturijonon uumenissa muinoin syntyneitä jalokiviä.

Historian vastapainona Pyhä tarjoaa kävijöilleen kaikki mukavuudet ja palvelut, mitä nykyihminen lomalta odottaa saattaa. Majoitusta löytyy mökistä boutiquehotelliin ja tekemistä patikoinnista frisbeegolfiin. Alueen yrittäjät ovat sitoutuneet vaalimaan alueen luontoa ja panostavat kestävään kehittämiseen. Haluamme varmistaa, että Pyhä säilyy myös tuleville sukupolville.

Toteutettu TEMin kautta Alueiden matkailuelinkeinon elpymistä edistävällä hankerahoituksella #matkailualueetnousuun. Tutustu tarkemmin.