Maastohiihtoa Luostolla

MAASTOHIIHTO LUOSTOLLA – VALKOISIA HANKIA JA POSTIKORTTIMAISEMIA KANSALLISPUISTOSSA

Luostolla hiihdetään Pyhä-Luoston kansallispuiston maisemissa. Yhteensä 150 latukilometriä yhdistävät kaksi hiihtokeskusta, Luoston ja Pyhän toisiinsa. Suurin osa hoidetuista laduista soveltuu sekä perinteiseen, että luisteluhiihtoon. Hiihtomatkan varrella voit nauttia latukahviloissa Lapin herkkuja tai tulistella omatoimisesti laavuilla. Maastohiihto Lapissa on yksi suosituimmista pohjoisen aktiviteeteista, ja se on myös yksi suosituimmista aktiviteeteista Luostolla – juuri upeissa maisemissa kulkevien latujen vuoksi. Ladut Lapissa ja Luostolla ovat monipuolisia, ja niin aloittelijoille kuin kokeneillekin hiihtäjillä löytyy erilaisia hiihtoreittejä.

LATUJEN HUOLTO

Yksi tunturikeskuksen useimmin kysytyimmistä kysymyksistä on luonnollisesti hiihtolatujen kunto. Luostolla on tärkeätä, että ladut ovat kunnossa ja niitä huolletaan sääolosuhteiden mukaisesti, jatkuvan lumisateen aikana kaksi kertaa päivässä ja sateettomana aikana niin usein kun latujen kuluminen ja keväinen jäätyminen sitä edellyttää. Hiihtokaudella latujen lanaus aloitetaan aamuvarhain, jotta klo 10.00 mennessä kaikki ladut ovat hiihtokunnossa. Voit katsoa latujen tämän hetkisen tilanteen kartalta.

REITTIVINKKEJÄ JA TAUKOPAIKKOJA

Suosituin Luostolta alkava latu lienee tunturin ympäryslenkki, jolle pituutta kertyy reilut 17 kilometriä. Reitin varrelta löytyy useita taukopaikkoja, kuten esimerkiksi Torvisen maja ja Lampivaaran kahvio. Lenkki tarjoaa hiihtäjälle sopivassa määrin ylämäkeä, alamäkeä ja tasaista sekä upeita tunturimaisemia.

HIIHDÄ LUOSTOLTA PYHÄLLE TAI PÄINVASTOIN

Pisin hiihtolenkki on hiihtoretki tunturista toiseen. Luostolta on kaksi yhteyttä Pyhälle: voit hiihtää Pyhä-Luoston kansallispuiston läpi tai koukata Koparan tai Pyhän Astelin kautta. Maastoltaan haastavampi on reitti kansallispuiston läpi mutta myös maisemiltaan huikea. Matka on yhteensä n 30 kilometriä ja reitti soveltuu hiihdettäväksi perinteisellä ja vapaalla hiihtotyylillä. Päiväretki tunturista toiseen on tottuneelle suksijalle mukava kokemus -paluumatkan voi halutessaan tehdä kätevästi SkiBussin kyydissä.

Katso Skibussin aikataulut. Riippuen hiihtovauhdista, matkaan on hyvä varata aikaa n.5-7 tuntia. Matkan varrella on lukuisia taukopaikkoja.

Perheen pienimpien kanssa on helppo harjoitella hiihtoa tasaisella ladulla latujen lähtöpisteiden läheisyydessä. Yksi suosituimpia latuja perheiden keskuudessa on n. 5 kilometrin pituinen lenkki Torvisen majalle ja takaisin valaistua latua pitkin. Paluumatkan takaisin Luostolle voi taittaa myös autokyydillä, sillä Luostonloman P-paikka sijaitsee hiihtoladun varrella, lähellä Torvisen majaa.

Katso reitit, taukopaikat ja latujen tämänhetkinen kunto latuseurantajärjestelmästä.

Latujen lähtöpiste Luostolla on laskettelurinteiden läheisyydessä hiihtosillan vasemmalla puolella. Laduille pääsee myös Ukkoluostolta ja Rykimäkeron P-paikalta sekä Luostonloman P-paikalta. Hiihtokausi Luostolla aloitetaan heti kun lunta on alkukaudesta sen verran, että latujen ylläpito koneellisesti on mahdollista. Latuja avataan välittömästä lumitilanteen kehittyessä ja olosuhteiden ollessa suotuisat turvalliseen hiihtoon.
Hiihdon lisäksi laskettelua?