Kokeneen kävijän vinkit Pyhä Tunturimaratoniin

Paimiolainen Henri Ansio on omien sanojensa mukaan noin 30-vuotias kilpakuntoilija, jonka suosikkilajeja on juoksu, polkujuoksu, pyöräily ja vapaan hiihto. Polkujuoksu-uransa Pyhän Tunturimaratonissa vuonna 2014 aloittaneelle Ansiolle Pyhä on tuttu paikka.

Lapsesta asti Pyhällä vanhempiensa kanssa mökkeilleelle Ansiolle Pyhä polut ja reitit ovat entuudestaan tuttuja ja tunturin juoksumaastot ovat saaneet miehen pauloihinsa. Polkujuoksu-uransa Tunturimaratonilla vuonna 2014 aloittanut Ansio onkin noussut Suomen kärkijuoksijoiden joukkoon.

Polkujuoksuharrastuksesta kiinnostuneelle Henri Ansio antaa muutaman vinkin. Sosiaalisen median paikallisista polkujuoksuryhmistä saa hyviä neuvoja siirryttäessä asfaltilta maastoon. Kaupungeissa järjestetään viikoittain ryhmälenkkejä joissa on helppo tutustua lajiin, lajin harrastajiin ja uusiin reitteihin, joita voi sitten käydä yksinkin juoksemassa.

Varusteista Henri sanoo, että alkuun pääsee aivan tavallisilla juoksukengillä. Lenkkien pidetessä ja juoksualustojen muuttuessa haastavimmiksi, kannattaa hankkia polkujuoksua varten suunnitellut juoksukengät. Karkeampi pohjakuviointi antaa paremman pidon ja suojaavampi rakenne suojaa niin jalkapohjia kuin varpaitakin kivien ja juurien iskuilta.

Siirryttäessä tieltä polulle, katse täytyy nostaa jaloista hieman pidemmälle eteen. Juostessa on hyvä katsoa polkua 5-10 metriä edemmäs, jotta ehtii suunnitella hieman, mihin kohtaan astuu.

Henri Ansio suosittelee Pyhä Tunturimaratonia ennen kaikkea upean reitin vuoksi. Reitti on hyvin vaihteleva; Juostavat pururadat ja nopeat tiepohjat vuorottelevat erittäin haastavien kivikkopolkujen kanssa. Ansion mielestä Tunturimaraton onkin teknisin Suomessa juostava polkujuoksukisa. Ja onhan tunturien rinteiltä myös upeat maisemat.

Ansion kisaohjelmaan kuuluu tänä kesänä vielä mm. Paavo Nurmi-maraton Turussa 2.7. sekä seuraavana polkukisana Tunturimaraton elokuun toisena viikonloppuna.