Huttu-Ukon taidereitti

Osta maisemahissiliput

Huttu-Ukon taidereitti on toteutettu yhteistyössä paikallisen taiteilijan Tapio Uusitalon ja Pyhän hiihtokeskuksen kanssa. Taidereitin teokset pohjautuvat alueen historiaan, myytteihin sekä uskomuksiin.

Taideteosten toteutuksessa on huomioitu eri vuodenajat. Talven tullen tykkylumi kuorruttaa teokset valkoiseen hohtoon, kunnes kevätaurinko sulattaa lumet ja paljastaa teokset jälleen katsojilleen.

Tällä sivulla voit tutustua reitin teoksiin. Reitin pääset itse näkemään ja kokemaan Pyhän huipulla. Huipulle pääset helpoiten PyhäExpress-maisemahissillä.

Huttu-Ukko

Huttu-Ukkoa pidettiin jo satoja vuosia sitten alueen pyhien paikkojen eli seitojen suojelijana ja vartioijana. Paikallisen taruston mukaan Huttu-Ukkoon on liitetty toinen toistaan uskomattomampia tarinoita. Kerrotaan muun muassa, että Pyhän huipulle rakennettua radiomastoa ei tahdottu saada pysymään pystyssä, ennen kuin kun Ylen silloinen pääjohtaja keksi käydä upottamassa television keskelle Huttujärveä. Näin viestittiin Huttu-Ukolle, mistä maston pystyttämisessä on kyse. Tämän jälkeen masto on pysynyt pystyssä ongelmitta.

Huttu-Ukosta onkin tullut Pyhän myyttinen legenda ja hyvä haltija, jota ihastellaan ja ihmetellään. Hänen suojeluksessaan ovat alueen luonto, sen eläimistö ja tunturiin saapuvat matkaajat. Huttu-Ukkoa ja hänen edustamaansa luontosuhdetta on syytä kunnioittaa. Huttu-Ukko on lempeä ja oikeudenmukainen, mutta hänet suututettuaan matkaaja voi kokea ukon arvaamattomuudenkin.

Aurinkokello

Pyhälle on kautta aikojen tultu ihastelemaan keskikesän yötöntä yötä ja sydäntalven upeita valoilmiöitä kirkkaasta tähtitaivaasta revontuliin. Pyhällä ei virallisesti koeta kaamosta, sillä aurinko nousee juuri ja juuri horisontin yläpuolelle vuoden lyhimpänäkin päivänä. Virallinen kaamos on mahdollista kokea Sodankylän korkeudella, noin 50 kilometriä Pyhältä pohjoiseen.

Aurinkokelloteos symboloi kesän ja talven ikuista tasapainoa valon ja pimeyden välillä. Auringon ollessa taivaalla teos välkehtii auringon lailla. Talven koittaessa tykkylumi tukahduttaa aurinkokellon säteet, kunnes kevään lämpö pikkuhiljaa sulattaa sen ja herättää teoksen uuteen säteilyyn.

Maahiset

Vanhan uskomuksen mukaan ihminen jatkaa kuoleman jälkeistä elämäänsä maahisten maassa, joka sijaitsee maan povessa. Shamaaneilla on kyky saada yhteys maahisiin. Toisinaan maahiset voivat vierailla myös elävien luona. He nousevat ylös maan povesta palatakseen sinne takaisin. Pyhän maahiset pysyvät maan povessa talvikauden ja kevään tultua ne ilmestyvät taas elävien maailmaan. Kunnioita heitä, sillä niissä virtaa elämä, jota sinä et näe.

Maahisilla on myös oma kuvakielensä, jonka avulla he jättävät viestejä toisilleen. Pyhän kiviin on maalattu yleisimmin käytettyjä kuvailmaisuja.

Huttu-Unnan keinu

Huttu-Ukon pojan nimi on Unna. Unna rakastaa tunturissa samoamista sekä keinumista. Mukanaan hänellä on aina lintu, jota ei esiinny muualla kuin Huttu-Ukon valtakunnassa. Unna kutsuu kaveriaan Rakkarastaaksi.

Nauti Huttu-Ukon pojalleen rakentaman keinun vauhdeista, mutta muista olla pelleilemättä. Siitä saattaa seurata vahinko eikä Unna toivo sitä.

Kelorinki

Keloringin tuulikellot kertovat siitä, miten ennen elettiin. Poronsarvet ja poron korvamerkit muistuttavat, että porotalous on ollut tärkeä elämän ylläpitäjä vuosisatojen ajan.

Istahda hetkeksi kivipaaden äärelle ja siirry ajatuksissasi aikaan, jolloin kaikki elämän tarpeet oli hankittava luonnosta.

Nauti myös maisemista!

Tunturisarvipöllö

Huttu-Ukon valtakunnassa on nähty myös harvinainen lintulaji, jossa yhdistyy tunturipöllön sekä sarvipöllön ominaisuudet. Laji on nimetty Tunturisarvipöllöksi ja sitä ei ole tavattu muualla maailmassa kuin Pyhän alueella.

Kaikki eivät sitä näe, mutta jos sinulla on voimakas halu ja usko lajin olemassaoloon, niin se voi lehahtaa eteesi. Viimeisimmät havainnot on tehty Karhunjuomalammen ympäristössä.