Pyhän Feel the Peak -elämys

Osta jalankulkijalippu

Koe Pyhän huippu – Feel the Peak


Lataa Feel the Peak-kartta

6-hengen kuomullinen istumahissi PyhäExpress vie laskettelijoiden lisäksi jalankulkijat nopeasti ylös tunturiin ja Feel the Peak -elämyksen alkupisteelle. Hyppää maisemahissin kyytiin huipulle, hengitä sisään aavaa tunturinäkymää ja päästä mieli seikkailemaan pitkälle Lapin erämaahan. Matka Pyhälle ei ole täydellinen, jos ei ole nähnyt maisemaa tunturin huipulta, aivan kansallispuiston reunalta.

Halutessaan voi nousta hissillä huipulle ja maisemien ihailun jälkeen hissillä takaisin alas tai vaihtoehtoisesti kulkea reitin jalan ylhäältä alas asti, jolloin näet muun muassa tykkypuut, porot ja Tajukankaan jääkiipeilyseinän matkan varrella. Kävelyreitti huipulta alas on noin kolme kilometriä.

Huipulla voit pitää tauon Ravintola Tsokan vohveleiden äärellä tai Tunturinvartijan maisematuvan lämmössä omien eväiden kera. Feel the Peak -reitin varrelle voit myös varata erilaisia ohjattuja talviaktiviteetteja, kuten lumikenkäilyä, fatbike-pyöräilyä tai jääkiipeilyä. Sesonkeina ja varauksesta ryhmille huipulle tehdään myös pulkkamäki ja osa Rinneseikkailuiden ohjelmasta järjestetään huipulla. Katso Feel the peak kartta täältä>.

Tutustu Pyhän huipun mahdollisuuksiin ja osta jalankulkijoiden liput keycardille Verkkokaupasta. Voit myös ostaa tulostettavan viivakoodilipun lippuautomaatista. Liput voi myös ostaa Alavuokraamosta (Perhelippu vain Alavuokraamosta), Ylävuokraamosta tai hotelli Pyhätunturista.

Maisemahissi palvelee normaaleiden hissin aukioloaikojen puitteissa.

Huttu-Ukon taidereitti

Feel the Peak -elämyksen uutuus on syksyllä 2019 valmistunut Huttu-Ukon taidereitti. PyhäExpress -hissin ja Ravintola Tsokan välittömässä läheisyydessä, rinteiden 1 ja 2 välissä sijaitseva taidereitti on toteutettu yhdessä paikallisen taiteilijan Tapio Uusitalon ja Pyhän hiihtokeskuksen kanssa. Taidereitin teokset pohjautuvat alueen historiaan, myytteihin sekä uskomuksiin.

Taideteosten tooteutuksessa on huomioitu eri vuodenajat. Talven tullen tykkylumi kuorruttaa teokset valkoiseen hohtoon, kunnes kevätaurinko sulattaa lumet ja paljastaa teokset jälleen katsojilleen. Reitin teokset ovat suuren kokonsa ja sijaintinsa vuoksi erittäin vaikuttavia. Toivotamme nautinnollisia hetkiä Huttu-ukon taidereitin varrella!

Tutustu Huttu-Ukon Taidereittiin >

Tutustu Pyhän Feel the Peak -elämykseen videolla

PyhäExpress

PyhäExpress tuolihissiä voivat käyttää sekä laskuvälineiden kanssa liikkuvat että jalankulkijat. Kuudelle hengelle tarkoitettu hissi hidastuu sekä ala- että yläasemalla, jolloin hissiin nousu on vaivatonta. Noin 4 minuutin mittaisella matkalla viimalta ja tuiskulta suojaa läpinäkyvä kuomu. Henkilökunta neuvoo ja auttaa tarvittaessa hissin käytössä.

360-maisemalava

Kesällä 2017 Pyhän huipulle rakennetulta maisemalavalta avautuu aavat näkymät ympäröivään luontoon sekä Pyhä-Luoston kansallispuistoon. Lavan kaiteesta löydät myös panoraamakuvan, johon on merkitty huipulta näkyvät maamerkit ja tärkeimmät kohteet.

Tutustu Pyhän huipun mahdollisuuksiin

Lataa Feel the Peak -kartta

Tsokan vohvelit

Maankuulut ravintola Tsokan vohvelit ovat oiva valinta virkistämään kehoa ja mieltä. Valitse täytteeksi paikallisista marjoista tehtyjä hilloja ja kermavaahtoa tai suolaisena täytteenä poronpaistia tai kinkkua. Tarjolla myös tunturilounas päivittäin klo 11–16.

Tiesitkö, että sana tsokka on saamea ja tarkoittaa tunturin huippua?

Huttuseikkailun porotarha

Halutessasi voi huipun ihastelun jälkeen matkaa jatkaa kävellen. Ensimmäisenä alaspäin kävellessä vastaan tulevat Huttuseikkailureitin porot. Huttuseikkailun löydät Pohjoisrinteiden länsipuolelta, rinteen numero 6 varrelta. Pyhän porot muuttivat seikkailureitin varteen ja Pyhä-Luoston kansallispuiston naapuriin syksyllä 2017 ja hyvin ovat porot tuntuneen viihtyneen.

Tule mukaan tutustumaan poronhoitoon ja syöttämään poroja. Katso lisätietoja ja ohjatut retket Pyhän Seikkailutunturi -sivuilta.

Tulipaikat

Tunturin viima ei ole aina helpoin paikka avotulelle ja muistattehan, että tulen sytyttäminen vaatii aina maanomistajan luvan.

Kansallispuiston sekä hiihtokeskuksen alueella tulta saa tehdä vain merkityille tulipaikoille. Hoidettuja tulipaikkoja löydät mm. Tunturivartijan maisematuvasta, Huttuseikkailun laavulta, Tajukankaalta, Perherinteiltä sekä Pyhä-Luoston kansallispuiston tulipaikoilta.

Tykkypuut

Tykky alkaa muodostua heti ensipakkasten saapuessa, kun lämmin ja kostea ilma alkaa nousta laaksosta kohti tunturin huippua. Erityisesti valokuvaajat haltioituvat kerta toisensa jälkeen näistä lumimonstereista ja niiden satumaisista muodoista.

Ja mikä parasta, tämä taidenäyttely uusiutuu lähes joka päivä!

Tunturivartijan maisematupa

Tunturivartijan maisematupa sijaitsee Pyhän huipulla, muutaman sadan metrin päässä PyhäExpressin yläasemasta. Tunnelmallisen tuvan isoista ikkunoista avautuu näkymät Pyhä-Luoston kansallispuistoon ja kohti Luostolle asti ulottuvaa tunturijonoa. Hengähdä hetki tuvan lämmössä, kokkaa halutessasi retkiruoka pidemmän kaavan kautta tulipaikalla ja nauti eväät suojassa tuulelta ja tuiskulta. Katso maukkaat seikkailuruokareseptit Pyhän Tunturifiilis -sivulta.

Esteetön liikkuminen

Pyhän Feel the Peak -elämyksen kävelyreitti soveltuu tietyiltä osin myös liikuntarajoitteisille henkilöille. Autojen pysäköintiin on varattu inva-paikkoja Alavuokraamon ja ravintola Huttu-Uulan väliin, josta on lyhyt siirtymä PyhäExpress tuolihissille, jota voi käyttää kevytrakenteisen pyörätuolin kanssa. Huomioithan, että talvella lumiolosuhteet voivat tehdä liikkumisesta haasteellista. Inva-wc:t löytyvät Alavuokraamosta, Huttu-Uulasta ja luontokeskus Naavasta.

Valokuvausvinkit

Tunturi tarjoaa valokuvaajille uskomattoman määrän valoa, ilmiöitä, muuttuvia kohteita ja estetiikkaa. Tutustu valokuvausvinkkeihin Pyhän Tunturifiilis -sivuilla.

Tajukangas

Tajukangas on Pyhän aktiviteettikeskus mistä löydät tulipaikan, WC:n, ulkoilmaravintolan (tilauksesta ja erikoistapahtumissa), jääkiipeilyseinän sekä Pieps -piipparikentän lumiturvallisuusharjoituksiin.

Valokuvaajille Tajukankaan ympäristö tarjoaa kuvattavaksi esimerkiksi lukuisia liuskekivimuodostelmia.

Jääkiipeily

Suunnatessa huoltoreittiä pitkin tunturin huipulta alas tulee seikkailjan matkan varrelle Tajukankaan aktiviteettialue.

Jääkiipeilemään pääset ohjatusti esimerkiksi Bliss Adventuresin matkassa.

FatBike pyöräily

Pyhän rinteillä, Pyhä-Luoston kansallispuistossa sekä alueen merkityillä talvipyöräilyreiteillä myös kaksipyöräisellä liikkuminen onnistuu vaivattomasti.

FatBiket vuokraa ja ohjatut retket järjestää Bliss Adventure.

Koe Pyhän palkitut rinteet ja maankuulut vapaalaskualueet

Pyhä on vuoden hiihtokeskus 2017.

 • Hissiliput

  Nettikaupasta hissiliput 5% edullisemmin, kun ostat lipun edellisenä päivänä klo 24 mennessä. Kaikki päivälippumme käyvät myös Rukalla.

  Sulje
 • Kausikortti

  Pyhän kausikortilla pääset nauttimaan Suomen monipuolisimman laskettelutunturin kuuluisista rinteistä ja offareista koko talven ajan.

  Sulje
 • Nettivuokraamo

  Vuokraa välineet etukäteen netistä ja säästä aikaa vuokraamossa. Välineet kootaan vuokraamoon valmiiksi ja voit siirtyä suoraan vuokraustiskille, täyttämättä vuokrauslomaketta.

  Sulje
 • Rinne- ja hissitiedot

  PyhäExpress tuolihissi kuljettaa laskijat tunturin huipulle ja yhdellä hissillä voi laskea peräti viittä erilaista rinnettä, jotka sopivat aloittelijoista aktiivihiihtäjille. Pyhältä löytyy yhteensä 8 hissiä, 14 rinnettä sekä seitsemän erilaista vapaalaskualuetta merkittyjen rinteiden ulkopuolelta.

  Sulje