Lumiturvallisuus ja lumivyöryennuste

Lumiturvallisuuskeskus


Katso ajankohtainen lumivyöryennuste Lumiturvallisuuskeskuksen sivuilta: Lumiturvallisuuskeskus.fi

Lumivyöryvaaran luokittelu:

Vaarataso, todennäköisyys, mahdollisten vyöryjen koko ja alueellinen kattavuus sekä yleiset ohjeet maastossa liikkumiseen

1 Pieni: Lumivyöryt epätodennäköisiä. Pieniä vyöryjä yksittäisissä paikoissa tai äärimmäisessä maastossa. Yleisesti ottaen vakaat olosuhteet, huomioi kuitenkin, että lumi voi olla epävakaata yksittäisissä maastonkohdissa.

2 Kohtalainen: Luonnolliset lumivyöryt epätodennäköisiä, ihmisen aiheuttamat mahdollisia. Pieniä vyöryjä tietyntyyppisessä maastossa tai suuria vyöryjä yksittäisissä paikoissa. Kohonnut lumivyöryvaara tietyntyyppisessä maastossa, tarkkaile lumipeitettä ja maastoa tarkasti, huomioi vaaralliset paikat ja vältä liikkumasta niillä.

3 Huomattava: Luonnolliset lumivyöryt mahdollisia, ihmisen aiheuttamat todennäköisiä. Pieniä vyöryjä laajoilla alueilla tai suuria vyöryjä tietyntyyppisessä maastossa tai yksittäisissä paikoissa. Vaaralliset olosuhteet, tarkkaile lumipeitettä ja maastoa tarkasti, ole erittäin varovainen reitinvalinnoissasi.

4 Suuri: Luonnolliset ja ihmisen aiheuttamat lumivyöryt todennäköisiä. Suuria vyöryjä laajoilla alueilla tai erittäin suuria vyöryjä tietyntyyppisessä maastossa. Erittäin vaaralliset olosuhteet, lumivyörymaastossa liikkumista ei suositella

5 Erittäin suuri: Luonnollisia ja ihmisen aiheuttamia lumivyöryjä esiintyy erittäin suurella todennäköisyydellä. Suuria ja/tai erittäin suuria vyöryjä laajoilla alueilla. Pysy poissa lumivyörymaastosta.

Avalanche danger scale:

Avalanche size, probability, spatial distribution and tips for backcountry travel

1 Low: Only small and medium natural avalanches are possible. Triggering is generally possible only from high additional loads in isolated areas of very steep, extreme terrain. The snowpack is well bonded and stable in general.

2 Moderate: Very large natural avalanches are unlikely. Triggering is possible, primarily from high additional loads, particularly on the indicated steep slopes. The snowpack is only moderately well bonded on some steep slopes, otherwise well bonded in general.

3 Considerable: In certain situations some large, and in isolated cases very large natural avalanches are possible. Triggering is possible, even from low additional loads, particularly on the indicated steep slopes. The snowpack is moderately to poorly bonded on many steep slopes.

4 High: Triggering is likely, even from low additional loads, on many steep slopes. In some cases, numerous large and often very large natural avalanches can be expected.The snowpack is poorly bonded on most steep slopes.

5 Very high: Numerous very large and often extremely large natural avalanches can be expected, even in moderately steep terrain.
The snowpack is poorly bonded and largely unstable in general.

Lumivyöryennuste ja sen laatijat

Lumivyöryennustetta Pyhällä tekevät Pyhän Lumiturvallisuuskeskuksen lumivyöryteknikot Petteri Nurminen, Ville Väkeväinen, Jari Valvio ja Tommi Laitervo. Ennusteen tekijöiden pätevyys on hankittu Ruotsin lumivyörykoulutusjärjestelmän Sveriges Lavinutbildningarin SVELAV Pro 2 koulutuksessa. Lisäksi he ovat kokeneita lumella liikkujia ja heillä on vankka paikallistuntemus Pyhätunturin alueen lumiolosuhteista. Ennusteen laatijat ovat myös FINLAV – Suomen Lumivyörykoulutus –järjestelmän virallisia kouluttajia. Voit käyttää ennustetta yhtenä tietolähteenä retkiäsi suunnitellessa.

Muista, että olet aina itse vastuussa siitä minne retkilläsi menet ja millaisia riskejä otat. Jos haluat ohjatulle takamaastoretkelle, ota yhteys Pyhätunturin Hiihtokouluun. Huom! Ennuste laaditaan viikoittain tai tarvittaessa useammin, jos olosuhde muuttuu ja vyöryvaara kohoaa tai laskee. Jos tarvitset apua retkelläsi, ota yhteys hätäkeskukseen numeroon 112. 112 Suomi – mobiilisovellus nopeuttaa avunsaantia hätätilanteessa. Sovelluksen kautta soitettaessa hätäkeskus saa automaattisesti tiedon soittajan sijainnista.

Mitä lumivyörymaasto on ja kuinka sen voi välttää?

Lumivyörymaastoksi määritellään Suomen Lumivyörykoulutuksen mukaan vähintään 10 m x 10 m alue, jossa talvilumipeite (kun lunta on sen verran, että se on peittänyt alla olevat kivet ja aluskasvillisuuden. Tasaisilla alueilla (niitty, paljas kallio) vain jopa 10 cm riittää talvilumipeitteeksi) ja vyöryn lähtöalueella rinnekulman täytyy ylittää 25°.

Kulje alle 25°:n alueilla kaukana jyrkkien rinteiden vaikutusalueesta.
Kulje harjanteita ja korkeampia muotoja pitkin.
Kulje hiihtokeskuksen rinnealueilla tai merkityillä reiteillä (huomioi tässä myös aiemmat kohdat)
Ole erityisen tarkkana luonnonvaraisilla rinteillä huonolla näkyvyydellä jolloin ympärillä olevan maaston arviointi on hankalaa.
Tiedä missä olet - tutustu reittiin etukäteen kartalla ja seuraa myös luonnossa sijaintiasi.

Miksi ennusteessa suositellaan välttämään yli 30 asteisia rinteitä jos lumivyörymaastoa on kuitenkin jo yli 25 asteiset rinteet? Tietyn tyyppisten lumivyöryjen todennäköisyys kasvaa merkittävästi vasta yli 30 asteisilla rinteillä. Asiaan perehdytään tarkemmin lumiturvallisuuskursseilla. Varminta on välttää lumivyörymaasto kokonaan.

Lumivyörymaaston tunnistamisen ja muita oppeja turvalliseen liikkumiseen saat lumiturvallisuuskursseiltamme. Löydät kurssikalenterin sivun alareunasta. Voit myös kysyä sähköpostilla lumiturvallisuus@pyha.fi jos haluat kurssia esim. oman aikataulusi mukaan.

Lumiturvallisuuskurssit

Järjestämme FINLAV - Suomen Lumivyörykoulutus -järjestelmän mukaisia lumiturvallisuuskursseja kaikille kiinnostuneille vapaalaskijoille ja työssään lumiturvallisuusosaamista tarvitseville.

Ota yhteyttä info@lumiturvallisuuskeskus.fi

Lumiturvallisuuskurssit (Lt1) kaudella 2022-2023:

Kurssin hinta: 320 €/hlö (sis. vyörykortin, hissinousut ja kurssitodistuksen). Min. osallistujamäärä 2 hlö.

26.-27.12. (ma-ti)
2.-3.1. (ma-ti)
14.-15.1. (la-su)
28.-29.1. (la-su)
4.-5.2. (la-su)
11.-12.2. (la-su)
18.-19.2. (la-su)
21.-22.2. (ti-ke, hiihtoloma viikko 8)
28.2.-1.3. (ti-ke, hiihtoloma viikko 9)
7.-8.3. (ti-ke, hiihtoloma viikko 10)
14.-15.3. (ti-ke)
1.-2.4. (la-su)
4.-5.4. (ti-ke)

Kertauspäivät (Lt1 käyneille) kaudella 2022-2023:

Palauta mieleen FINLAV Lumiturvallisuus 1 kurssin asiat päivän aikana. Päivä koostuu ennakkotehtävistä ja vapaalaskuretkestä. Kertauspäivän hinta 160 €/hlö (sis. hissinousut) Min. osallistujamäärä 2 hlö.

20.2. (ma, hiihtolomaviikko 8)
27.2. (ma, hiihtolomaviikko 9)
6.3. (ma, hiihtolomaviikko 10)

Lumiturvallisuusluennot (n. 2h) kaudella 2022-2023

Tällä hetkellä vain tilauksesta.

Ilmoitamme osallistujille ennen kurssia mahdollisista toimista koronavirukseen liittyen. Olemme varautuneet THL:n ohjeiden ja suositusten mukaisesti ja seuraamme mahdollisia muutoksia jatkuvasti.

Pieps-testikenttä

Pyhällä aivan hotellin läheisyydessä sijaitsee Pieps-testikenttä, jossa voit harjoitella piipparin käyttöä ja tarkastaa oman laitteesi toiminnan hiihtokoulun opastamana rinteiden viikko-ohjelmassa. Voit myös halutessasi varata hiihtokoulusta yksityisen harjoitteluhetken piipparikentälle. Tunturin huipulla Vapaalaskutuvan seinässä on Pieps-testilaite, jossa piipparin toiminnan voi varmistaa.

Vapaalaskun aloittaminen on helppoa

Pyhän hiihtokoulussa tutustut turvallisesti vapaalaskun maailmaan. Oppaan seurassa löydät tunturin parhaille paikoille ja saat tärkeät neuvot ensimmäiseen offarikäännökseen, vapaalaskuvälineiden käyttöön sekä takamaastoissa randoiluun. Vapaalaskukursseista löytyy valikoimaa kaiken tasoisille laskijoille.