Lumiturvallisuus ja lumivyöryennuste

Julkaistu 27.2.2021 klo 20:00, voimassa 29.2.2021 klo 18:00 saakka.

Lumivyöryennuste Pyhän alueen luonnonvaraisille tuntureille

Arvioimme Pyhän luonnonvaraisten tuntureiden lumivyöryvaaran olevan tasolla 2. Kohtalainen

Tällä hetkellä suurimpana vaarana lumivyörymaastossa liikuttaessa on:

1. Pitkään säilyvä heikko kerros
2. Tuiskulumen laatta

Lumipeitteessä on pysyviä heikkoja kerroksia, jotka voivat reagoida laskijan tuomaan painonlisäykseen. Pysyviä heikkoja kerroksia on lumipeitteessä kaikilla ilmansuunnilla ja korkeuksilla. Lämpötilan kohoaminen päivän aikana kasvattaa lumipeitteen epävakautta ja se voi reagoida laskijan alla erityisesti jyrkemmissä maastomuodoissa. Kehoitamme varovaisuuteen yli 30 asteisilla rinteillä.

Tuiskulumen laattaa on kasaantunut eritysesti lännen- ja pohjoisenpuoleisille alueille ja muilla ilmansuunnilla erityisiin maastonmuotoihin ja avoimille alueille puurajan alapuolelle.

Lumipeite on varsin vaihteleva ja paikoitellen ohut. Lumen pinnassa tai sen alla olevat kivet ja kannot sekä kaatuneet puut aiheuttavat vaaraa laskijalle. Valoisa aika on rajallinen, joten kannattaa varautua tähän retkiä suunnitellessa.

Turvallisesti voit edelleen liikkua merkityillä rinteillä, laduilla sekä kansallispuiston talvireiteillä.

Syvemmällä lumipeitteessä on pysyviä heikkoja kerroksia, jotka voivat laukaista vyöryn laskijan tuoman painonlisäyksen vuoksi. Näin voi tapahtua paikoissa, joissa lumipeite on ohut. Tämä korostuu vielä mm. harjanteilla sekä jyrkissä maastopaikoissa, ja varsinkin jos lumipeite on selkeästi ohutta, esimerkiksi pinnassa näkyvien kivien vuoksi. Heikko kerros lumipeitteessä kannattaa huomioida yleisenä varovaisuutena, sillä lumipeitteen paksuutta voi olla silmämääräisesti hankala arvioida. Lumipeitteestä kuuluva humahtelu ja sen halkeilu ovat merkkejä pysyvästä heikosta kerroksesta mutta näiden puuttuminen ei silti tarkoita turvallista olosuhdetta.


Vyöryn laukaisu: Suuri kuormitus
Vyöryn todennäköisyys: Mahdollinen

Tuulen mukana kulkeva lumi on muodostanut tuiskulumen laattaa tuulen suojan puolelle ja muilla ilmansuunnilla erityisiin maastonmuotoihin. Laatan paksuus ja tiiviys voi vaihdella suuresti paikasta ja tuulen vaikutuksesta riippuen. Pitkään jatkuva tuuli lisää vyöryriskiä erityisesti paikoissa, jonne tuuli kasaa lunta paksuksi laataksi. Suurin mahdollisuus vyöryn laukeamiseen on jyrkillä rinteillä, harjanteiden alla ja kuperan muotoisissa maastonkohdissa.


Vyöryn laukaisu: Pieni kuormitus
Vyöryn todennäköisyys: Todennäköinen


Tulevien päivien sää:

Tulevien päivien sää on poutainen. Lämpötila kohoaa eritysesti iltapäivisin jopa nollan yläpuolelle. Tuuli kääntyy länteen ja säilyy navakkana.

Jos havaitset Pyhän alueella lumivyöryihin liittyvää tai haluat kysyä ennusteesta, voit olla yhteydessä sähköpostilla lumiturvallisuus@pyha.fi

Lumivyöryvaaran luokittelu:

Vaarataso, todennäköisyys, mahdollisten vyöryjen koko ja alueellinen kattavuus sekä yleiset ohjeet maastossa liikkumiseen

1 Pieni: Lumivyöryt epätodennäköisiä. Pieniä vyöryjä yksittäisissä paikoissa tai äärimmäisessä maastossa. Yleisesti ottaen vakaat olosuhteet, huomioi kuitenkin, että lumi voi olla epävakaata yksittäisissä maastonkohdissa.

2 Kohtalainen: Luonnolliset lumivyöryt epätodennäköisiä, ihmisen aiheuttamat mahdollisia. Pieniä vyöryjä tietyntyyppisessä maastossa tai suuria vyöryjä yksittäisissä paikoissa. Kohonnut lumivyöryvaara tietyntyyppisessä maastossa, tarkkaile lumipeitettä ja maastoa tarkasti, huomioi vaaralliset paikat ja vältä liikkumasta niillä.

3 Huomattava: Luonnolliset lumivyöryt mahdollisia, ihmisen aiheuttamat todennäköisiä. Pieniä vyöryjä laajoilla alueilla tai suuria vyöryjä tietyntyyppisessä maastossa tai yksittäisissä paikoissa. Vaaralliset olosuhteet, tarkkaile lumipeitettä ja maastoa tarkasti, ole erittäin varovainen reitinvalinnoissasi.

4 Suuri: Luonnolliset ja ihmisen aiheuttamat lumivyöryt todennäköisiä. Suuria vyöryjä laajoilla alueilla tai erittäin suuria vyöryjä tietyntyyppisessä maastossa. Erittäin vaaralliset olosuhteet, lumivyörymaastossa liikkumista ei suositella

5 Erittäin suuri: Luonnollisia ja ihmisen aiheuttamia lumivyöryjä esiintyy erittäin suurella todennäköisyydellä. Suuria ja/tai erittäin suuria vyöryjä laajoilla alueilla. Pysy poissa lumivyörymaastosta.

Avalanche danger scale:

Avalanche size, probability, spatial distribution and tips for backcountry travel

1 Low: Only small and medium natural avalanches are possible. Triggering is generally possible only from high additional loads in isolated areas of very steep, extreme terrain. The snowpack is well bonded and stable in general.

2 Moderate: Very large natural avalanches are unlikely. Triggering is possible, primarily from high additional loads, particularly on the indicated steep slopes. The snowpack is only moderately well bonded on some steep slopes, otherwise well bonded in general.

3 Considerable: In certain situations some large, and in isolated cases very large natural avalanches are possible. Triggering is possible, even from low additional loads, particularly on the indicated steep slopes. The snowpack is moderately to poorly bonded on many steep slopes.

4 High: Triggering is likely, even from low additional loads, on many steep slopes. In some cases, numerous large and often very large natural avalanches can be expected.The snowpack is poorly bonded on most steep slopes.

5 Very high: Numerous very large and often extremely large natural avalanches can be expected, even in moderately steep terrain.
The snowpack is poorly bonded and largely unstable in general.

Lumivyöryennuste ja sen laatijat

Lumivyöryennustetta Pyhällä tekevät Pyhätunturin Hiihtokoulun lumivyöryteknikot Petteri Nurminen, Ville Väkeväinen, Jari Valvio ja Tommi Laitervo. Ennusteen tekijöiden pätevyys on hankittu Ruotsin lumivyörykoulutusjärjestelmän Sveriges Lavinutbildningarin SVELAV Pro 2 koulutuksessa. Lisäksi he ovat kokeneita lumella liikkujia ja heillä on vankka paikallistuntemus Pyhätunturin alueen lumiolosuhteista. Ennusteen laatijat ovat myös FINLAV – Suomen Lumivyörykoulutus –järjestelmän virallisia kouluttajia. Voit käyttää ennustetta yhtenä tietolähteenä retkiäsi suunnitellessa.

Muista, että olet aina itse vastuussa siitä minne retkilläsi menet ja millaisia riskejä otat. Jos haluat ohjatulle takamaastoretkelle, ota yhteys Pyhätunturin Hiihtokouluun. Huom! Ennuste laaditaan viikoittain tai tarvittaessa useammin, jos olosuhde muuttuu ja vyöryvaara kohoaa tai laskee. Jos tarvitset apua retkelläsi, ota yhteys hätäkeskukseen numeroon 112. 112 Suomi – mobiilisovellus nopeuttaa avunsaantia hätätilanteessa. Sovelluksen kautta soitettaessa hätäkeskus saa automaattisesti tiedon soittajan sijainnista.

Kuinka lumivyörymaaston voi välttää?

Lumivyörymaastoksi määritellään Suomen Lumivyörykoulutuksen mukaan vähintään 10 m x 10 m alue, jossa talvilumipeite (kun lunta on sen verran, että se on peittänyt alla olevat kivet ja aluskasvillisuuden. Tasaisilla alueilla (niitty, paljas kallio) vain jopa 10 cm riittää talvilumipeitteeksi) ja vyöryn lähtöalueella rinnekulman täytyy ylittää 25°.

Kulje alle 25°:n alueilla kaukana jyrkkien rinteiden vaikutusalueesta.
Kulje harjanteita ja korkeampia muotoja pitkin.
Kulje hiihtokeskuksen rinnealueilla tai merkityillä reiteillä (huomioi tässä myös aiemmat kohdat)
Ole erityisen tarkkana luonnonvaraisilla rinteillä huonolla näkyvyydellä jolloin ympärillä olevan maaston arviointi on hankalaa.
Tiedä missä olet - tutustu reittiin etukäteen kartalla ja seuraa myös luonnossa sijaintiasi.

Lumivyörymaaston tunnistamisen ja muita oppeja turvalliseen liikkumiseen saat lumiturvallisuuskursseiltamme. Löydät kurssikalenterin sivun alareunasta. Voit myös kysyä sähköpostilla lumiturvallisuus@pyha.fi jos haluat kurssia esim. oman aikataulusi mukaan.

Hiihtokoulun lumiturvallisuuskurssit

Järjestämme FINLAV - Suomen Lumivyörykoulutus -järjestelmän mukaisia lumiturvallisuuskursseja kaikille kiinnostuneille vapaalaskijoille ja työssään lumiturvallisuusosaamista tarvitseville.

Ota yhteyttä lumiturvallisuus@pyha.fi

Kurssin hinta: 320€/hlö (sis. vyörykortin, hissinoutus ja kurssitodistuksen). Min. osallistujamäärä 2hlö.

Lumiturvallisuusluennot (n. 2h) kaudella 2020-2021
5.12. (itsenäisyyspäiväviikonloppu)
27.12. (joulun välipäivät)

Lumiturvallisuuskurssit (Lt1) kaudella 2020-2021:

28.-29.12. (joulun välipäivät) - 1 paikka vapaana
4.-5.1. (loppiainen)
30.-31.1. (bättre folk)
21.-22.2. (hiihtoloma viikko 8)
2.-3.3. (hiihtoloma viikko 9)
9.-10.3. (hiihtoloma viikko 10)
13.-14.3.
15.-16.3.
27.-28.3. (original free'kend)
3.-4.4. (pääsiäinen)
10.-11.4.

Ilmoitamme osallistujille ennen kurssia mahdollisista toimista koronavirukseen liittyen. Olemme varautuneet THL:n ohjeiden ja suositusten mukaisesti ja seuraamme mahdollisia muutoksia jatkuvasti.

Pieps-testikenttä

Pyhällä aivan hotellin läheisyydessä sijaitsee Pieps-testikenttä, jossa voit harjoitella piipparin käyttöä ja tarkastaa oman laitteesi toiminnan. Voit hakea piipparin lainaan harjoittelua varten vuokraamosta. Harjoittelemaan pääsee myös hiihtokoulun opastamana rinteiden viikko-ohjelmassa. Myös tunturin huipulla Ukonhatun ja Noitatunturin reitille lähtiessä on testitaulu, jossa laitteen toiminnan voi varmistaa.

Vapaalaskun aloittaminen on helppoa

Pyhän hiihtokoulussa tutustut turvallisesti vapaalaskun maailmaan. Oppaan seurassa löydät tunturin parhaille paikoille ja saat tärkeät neuvot ensimmäiseen offarikäännökseen, vapaalaskuvälineiden käyttöön sekä takamaastoissa randoiluun. Vapaalaskukursseista löytyy valikoimaa kaiken tasoisille laskijoille.