Lumiturvallisuus ja lumivyöryennuste

Julkaistu 16.2. klo 18:30, voimassa 17.2. klo 18 saakka

Lumivyöryennuste Pyhän alueen luonnonvaraisille tuntureille

Arvioimme Pyhän luonnonvaraisten tuntureiden lumivyöryjen todennäköisyyden olevan tasolla 3. Huomattava vaara: Ihmisen laukaisemat vyöryt todennäköisiä, luonnollisesti vyöryt mahdollisia

Tällä hetkellä suurimpana vaarana lumivyörymaastossa liikuttaessa on:

1. Tuiskulumen laatta

2. Pitkään säilyvä heikko kerrosLauantaina satanut lumi on liikkunut tuulen mukana pohjoisen ja luoteen puolelle tuntureita. Voimakkaat etelänpuoleiset tuulet kerryttävät sunnuntain illan ja maanantain yön välisenä aikana tuiskulumen laattaa tunturien suojan puolilla. Pitkään jatkuva voimakas tuuli lisää tuiskulumen laatan muodostumista. Lämpötilan nousu kuormittaa lumipeitettä ja lisää lumivyöryn vaaraa.

Tuiskulumenlaatan paksuus saattaa vaihdella edelleen huomattavia määriä ja sitä voi olla vaikea arvioida laskiessa. Huomioi myös kurujen reunoille muodostuneet lumilipat.

Lumen pinnassa tai sen alla olevat kivet ja kannot sekä kaatuneet puut saattavat edelleen aiheuttaa vaaraa laskijalle. Retkiä suunnitellessa kannattaa huomioida valoisan ajan määrä, joka on edelleen rajallinen.

Turvallisesti voit edelleen liikkua merkityillä rinteillä, laduilla sekä kansallispuiston talvireiteillä.

Tuuli ja uusi lumi on muodostanut tuiskulumen laattaa tuulen suojan puolelle ja erityisiin maastonmuotoihin. Laatan paksuus ja tiiviys voi vaihdella suuresti paikasta ja tuulen vaikutuksesta riippuen. Pitkään jatkuva tuuli lisää vyöryriskiä erityisesti paikoissa, jonne tuuli kasaa lunta paksuksi tuiskulumen laataksi. Suurin mahdollisuus vyöryn laukeamiseen on jyrkillä rinteillä, harjanteiden alla ja kuperan muotoisissa maastonkohdissa. Vältä yli 30 asteen rinteitä.
Syvemmällä lumipeitteessä on pysyviä heikkoja kerroksia, jotka voivat laukaista vyöryn laskijan tuoman painonlisäyksen vuoksi. Näin voi tapahtua paikoissa, joissa lumipeite on ohuimmillaan. Tämä korostuu vielä mm. harjanteilla sekä jyrkissä maastopaikoissa,ja varsinkin jos lumipeite on selkeästi ohutta, esimerkiksi pinnassa näkyvien kivien vuoksi. Heikko kerros on lumipeitteessä kaikissa ilmansuunnissa, joten se kannattaa huomioida yleisenä varovaisuutena, koska lumipeitteen paksuutta voi olla silmämääräisesti hankala arvioida.

Tulevien päivien sää:

Sunnuntain ja maanantain välisenä aikana satava lumi tulee voimakkaan tuulen kanssa. Voimakkaat etelänpuoleiset tuulet kuljettavat lunta tuntureiden pohjoispuolille. Alkuviikon ajan tuuli vaihtaa suuntaa monesti ja tämä vaikuttaa lumen kulkeutumiseen. Maanantain lämpötila käy ennusteen mukaan lähellä nollaa mikä lisää painoa lumipeitteen päällä. Huomioi tuntureilla tuulen kerryttävä vaikutus lumeen tuulen suojan puolella ja näissä paikoissa kasvava lumivyöryriski.

Jos havaitset Pyhän alueella lumivyöryihin liittyvää tai haluat kysyä ennusteesta, voit olla yhteydessä sähköpostilla lumiturvallisuus@pyha.fi

Lumivyöryennuste ja sen laatijat

Lumivyöryennustetta Pyhällä tekevät Pyhätunturin Hiihtokoulun lumivyöryteknikot Petteri Nurminen, Ville Väkeväinen, Jari Valvio ja Tommi Laitervo. Ennusteen tekijöiden pätevyys on hankittu Ruotsin lumivyörykoulutusjärjestelmän Sveriges Lavinutbildningarin SVELAV Pro 2 koulutuksessa. Lisäksi he ovat kokeneita lumella liikkujia ja heillä on vankka paikallistuntemus Pyhätunturin alueen lumiolosuhteista. Ennusteen laatijat ovat myös FINLAV – Suomen Lumivyörykoulutus –järjestelmän virallisia kouluttajia. Voit käyttää ennustetta yhtenä tietolähteenä retkiäsi suunnitellessa.

Muista, että olet aina itse vastuussa siitä minne retkilläsi menet ja millaisia riskejä otat. Jos haluat ohjatulle takamaastoretkelle, ota yhteys Pyhätunturin Hiihtokouluun. Huom! Ennuste laaditaan viikoittain tai tarvittaessa useammin, jos olosuhde muuttuu ja vyöryvaara kohoaa tai laskee. Jos tarvitset apua retkelläsi, ota yhteys hätäkeskukseen numeroon 112. 112 Suomi – mobiilisovellus nopeuttaa avunsaantia hätätilanteessa. Sovelluksen kautta soitettaessa hätäkeskus saa automaattisesti tiedon soittajan sijainnista.

Ennusteen selitteet

1 Pieni: Lumivyöryt epätodennäköisiä
2 Kohtalainen: Luonnolliset lumivyöryt epätodennäköisiä, ihmisen aiheuttamat mahdollisia
3 Huomattava: Luonnolliset lumivyöryt mahdollisia, ihmisen aiheuttamat todennäköisiä
4 Suuri: Luonnolliset ja ihmisen aiheuttamat lumivyöryt todennäköisiä
5 Erittäin suuri: Luonnollisia ja ihmisen aiheuttamia lumivyöryjä esiintyy erittäin suurella todennäköisyydellä

1 Low: Avalanches unlikely
2 Moderate: Natural avalanches unlikely, human-triggered avalanches possible
3 Considerable: Natural avalanches possible, human-triggered avalanches likely
4 High: Natural avalanches likely, human-triggered avalanches very likely
5 Extreme: Natural and human-triggered avalanches certain.

Hiihtokoulun lumiturvallisuuskurssit

Järjestämme FINLAV - Suomen Lumivyörykoulutus -järjestelmän mukaisia lumiturvallisuuskursseja kaikille kiinnostuneille vapaalaskijoille ja työssään lumiturvallisuusosaamista tarvitseville.

Ota yhteyttä lumiturvallisuus@pyha.fi

Kurssin hinta: 320€/hlö (sis. vyörykortin ja kurssitodistuksen). Min. osallistujamäärä 2hlö.

Lumiturvallisuusluennot (n. 2h) kaudella 2019-2020
7.12.(itsenäisyyspäiväviikonloppu)
30.12. (vuodenvaihde)

Lumiturvallisuuskurssit (Lt1) kaudella 2019-2020:

27.-28.12. (joulun välipäivät)
2.-3.1. (uusivuosi)
11.-12.1. (Kaamos yoga & Freeride)
1.-2.2. (Bättre folk)
8.-9.2. (Adventure freekend)
18.-19.2. (hiihtoloma viikko 8)
25.-26.2. (hiihtoloma viikko 9)
3.-4.3. (hiihtoloma viikko 10)
9.-10.3.
14.-15.3.
21.-22.3.
28.-29.3. (Original Freekend)
4.-5.4.
11.-12.4. (pääsiäinen)

Pieps-testikenttä

Pyhällä aivan hotellin läheisyydessä sijaitsee Pieps-testikenttä, jossa voit harjoitella piipparin käyttöä ja tarkastaa oman laitteesi toiminnan. Voit hakea piipparin lainaan harjoittelua varten vuokraamosta. Harjoittelemaan pääsee myös hiihtokoulun opastamana rinteiden viikko-ohjelmassa. Myös tunturin huipulla Ukonhatun ja Noitatunturin reitille lähtiessä on testitaulu, jossa laitteen toiminnan voi varmistaa.

Vapaalaskun aloittaminen on helppoa

Pyhän hiihtokoulussa tutustut turvallisesti vapaalaskun maailmaan. Oppaan seurassa löydät tunturin parhaille paikoille ja saat tärkeät neuvot ensimmäiseen offarikäännökseen, vapaalaskuvälineiden käyttöön sekä takamaastoissa randoiluun. Vapaalaskukursseista löytyy valikoimaa kaiken tasoisille laskijoille.