Lumiturvallisuus ja lumivyöryennuste

Julkaistu 25.4.

Lumivyöryennuste Pyhän alueen luonnonvaraisille tuntureille

Lumivyöryennuste on siirtynyt kesälomalle.

Paikoitellen luonnonvaraisilla tuntureilla saattaa löytyä vielä laskettavaa. Huomioithan, että jos lunta löytyy laskettavaksi, on sitä tarpeeksi myös vyöryjä varten. Varsinkin kuruissa lunta saattaa olla vielä reilustikin riippuen ilmansuunnasta. Kiitämme kaikkia ennusteen käyttäjiä ja omia havaintoja meille toimittaneita! Hauskaa kesää ja nähdään taas talven merkeissä!

Turvallisesti voit edelleen liikkua merkityillä rinteillä, laduilla sekä kansallispuiston talvireiteillä.Vapaalaskun harrastaminen on turvallista, kun ottaa huomioon ympäröivät olosuhteet ja oman taitotasonsa. Lumitilanteen ja vyöryennusteiden seuraaminen on olennainen osa vapaalaskua.

Jos havaitset Pyhän alueella lumivyöryihin liittyvää tai haluat kysyä ennusteesta, voit olla yhteydessä sähköpostilla lumiturvallisuus@pyha.fi

Lumivyöryennuste ja sen laatijat

Lumivyöryennustetta Pyhällä tekevät Pyhätunturin Hiihtokoulun lumivyöryteknikot Petteri Nurminen, Ville Väkeväinen, Jari Valvio, Tommi Laitervo ja Jussi Hynninen. Ennusteen tekijöiden pätevyys on hankittu Ruotsin lumivyörykoulutusjärjestelmän Sveriges Lavinutbildningarin SVELAV Pro 2 koulutuksessa. Lisäksi he ovat kokeneita lumella liikkujia ja heillä on vankka paikallistuntemus Pyhätunturin alueen lumiolosuhteista. Ennusteen laatijat ovat myös FINLAV – Suomen Lumivyörykoulutus –järjestelmän virallisia kouluttajia. Voit käyttää ennustetta yhtenä tietolähteenä retkiäsi suunnitellessa.

Muista, että olet aina itse vastuussa siitä minne retkilläsi menet ja millaisia riskejä otat. Jos haluat ohjatulle takamaastoretkelle, ota yhteys Pyhätunturin Hiihtokouluun. Huom! Ennuste laaditaan viikoittain tai tarvittaessa useammin, jos olosuhde muuttuu ja vyöryvaara kohoaa tai laskee. Jos tarvitset apua retkelläsi, ota yhteys hätäkeskukseen numeroon 112. 112 Suomi – mobiilisovellus nopeuttaa avunsaantia hätätilanteessa. Sovelluksen kautta soitettaessa hätäkeskus saa automaattisesti tiedon soittajan sijainnista.

Ennusteen selitteet

1 Pieni: Lumivyöryt epätodennäköisiä
2 Kohtalainen: Luonnolliset lumivyöryt epätodennäköisiä, ihmisen aiheuttamat mahdollisia
3 Huomattava: Luonnolliset lumivyöryt mahdollisia, ihmisen aiheuttamat todennäköisiä
4 Suuri: Luonnolliset ja ihmisen aiheuttamat lumivyöryt todennäköisiä
5 Erittäin suuri: Luonnollisia ja ihmisen aiheuttamia lumivyöryjä esiintyy erittäin suurella todennäköisyydellä

1 Low: Avalanches unlikely
2 Moderate: Natural avalanches unlikely, human-triggered avalanches possible
3 Considerable: Natural avalanches possible, human-triggered avalanches likely
4 High: Natural avalanches likely, human-triggered avalanches very likely
5 Extreme: Natural and human-triggered avalanches certain.

Hiihtokoulun lumiturvallisuuskurssit

Pyhätunturin Hiihtokoulu järjestää kauden 2018-2019 aikana useita, FINLAV - Suomen Lumivyörykoulutus -järjestelmän mukaisia lumiturvallisuuskursseja kaikille kiinnostuneille vapaalaskijoille ja työssään lumiturvallisuusosaamista tarvitseville. Lisätietoja osoitteesta lumiturvallisuus@pyha.fi

Kurssin hinta: 320€/hlö (sis. vyörykortin ja kurssitodistuksen). Min. osallistujamäärä 2hlö.

12.-13.1. (Kaamos yoga & Freeride)
19.-20.1. 9.-10.2. (Adventure freekend)
14.-15.2. (vko7)
19.-20.2. (hiihtoloma viikko 8)
26.-27.2. (hiihtoloma viikko 9)
5.-6.3. (hiihtoloma viikko 10)
16.-17.3.
23.-24.3.
30.-31.3. (the original Freekend + junior freekend)
6.-7.4.
13.-14.4.
20.-21.4. (pääsiäinen)

Pieps-testikenttä

Pyhällä aivan hotellin läheisyydessä sijaitsee Pieps-testikenttä, jossa voit harjoitella piipparin käyttöä ja tarkastaa oman laitteesi toiminnan. Voit hakea piipparin lainaan harjoittelua varten vuokraamosta. Harjoittelemaan pääsee myös hiihtokoulun opastamana rinteiden viikko-ohjelmassa. Myös tunturin huipulla Ukonhatun ja Noitatunturin reitille lähtiessä on testitaulu, jossa laitteen toiminnan voi varmistaa.

Vapaalaskun aloittaminen on helppoa

Pyhän hiihtokoulussa tutustut turvallisesti vapaalaskun maailmaan. Oppaan seurassa löydät tunturin parhaille paikoille ja saat tärkeät neuvot ensimmäiseen offarikäännökseen, vapaalaskuvälineiden käyttöön sekä takamaastoissa randoiluun. Vapaalaskukursseista löytyy valikoimaa kaiken tasoisille laskijoille.