Lumiturvallisuus ja lumivyöryennusteJulkaistu lauantai 23.3. klo 8.30, voimassa 25.3. klo 18 saakka

Lumivyöryennuste Pyhän alueen luonnonvaraisille tuntureille 

Arvioimme Pyhän luonnonvaraisten tuntureiden lumivyöryjen todennäköisyyden olevan huomattava eli tasolla 3: Luonnolliset lumivyöryt mahdollisia, ihmisen aiheuttamat todennäköisiä.

Tällä hetkellä suurimpana vaarana lumivyörymaastossa liikuttaessa on:

1. Huonosti sitoutunut tuiskulumen laatta

2. Syvemmällä lumipeitteessä oleva heikko kerros

Huomioikaa jyrkänteiden ja kurujen yläosiin muodostuneet lumilipat, jotka pudotessaan laukaisevat mahdollisesti lumivyöryn.

Turvallisesti voit edelleen liikkua merkityillä rinteillä, laduilla sekä kansallispuiston talvireiteillä.


1. Huonosti sitoutunut tuiskulumen laatta

Navakan etelänpuoleisen tuulen vuoksi tuiskulumenlaattaa on muodostunut etenkin tuntureiden pohjoispuolille ja erityisiin maastonmuotoihin, esim. kurut ja painanteet. Tuntureilla puhaltavan tuulen suunta ja voimakkuus voi vaihdella paikasta riippuen suuresti, joten tuiskulunta on voinut kasautua kaikille ilmansuunnille, erityisiin maastonmuotoihin. Paikoitellen tuiskulumilaatan alla on kerros, johon tuiskulumi on kiinnittynyt heikosti. Tuiskulumen aiheuttama lumivyöry voi olla kooltaan pienempi, mutta voi lisätä painetta lumipeitteessä ja näin laukaista laattavyöryn pitkään säilyvistä heikoista kerroksista tai kuljettaa laskijan maastoansoihin (mm. puut, kivet, kurun pohja, jyrkänne)


2. Pitkään säilyvä heikko kerros

Syvemmällä lumipeitteessä on pysyviä heikkoja kerroksia, jotka voivat laukaista vyöryn laskijan tuoman painonlisäyksen vuoksi. Näin voi tapahtua paikoissa, joissa lumipeite on ohuimmillaan. Tämä korostuu vielä mm. harjanteilla sekä jyrkissä maastopaikoissa, ja varsinkin jos lumipeite on selkeästi ohutta, esimerkiksi pinnassa näkyvien kivien vuoksi. Heikko kerros on lumipeitteessä kaikissa ilmansuunnissa, joten se kannattaa huomioida yleisenä varovaisuutena, koska lumipeitteen paksuutta voi olla silmämääräisesti hankala arvioida.

Tulevien päivien sää:

Lauantai yöllä alkanut lumisade yhdistettynä etelänpuoleiseen tuuleen kuljetti lunta tunturin pohjoisenpuoleisille rinteille. Iltapäivällä lämpenevä sää lisää lumivyöryvaaraa. Huomioi kasvava lumivyöryn mahdollisuus lumilippojen ja tuiskulumenlaatan muodossa. Maanantaina sää alkaa selkenemään ja lämpötilat pysyvät ennusteen mukaan kymmenen pakkasasteen molemmin puolin. (Päivitetty 23.3. klo 8.30)    

Tällä hetkellä luonnonlunta on n. 90 cm. (19.3.2019)

Jos havaitset Pyhän alueella lumivyöryihin liittyvää tai haluat kysyä ennusteesta, voit olla yhteydessä sähköpostilla lumiturvallisuus@pyha.fiLumivyöryennuste ja sen laatijat 

Lumivyöryennustetta Pyhällä tekevät Pyhätunturin Hiihtokoulun lumivyöryteknikot Petteri Nurminen, Ville Väkeväinen, Jari Valvio, Tommi Laitervo ja Jussi Hynninen. Ennusteen tekijöiden pätevyys on hankittu Ruotsin lumivyörykoulutusjärjestelmän Sveriges Lavinutbildningarin SVELAV Pro 2 koulutuksessa. Lisäksi he ovat kokeneita lumella liikkujia ja heillä on vankka paikallistuntemus Pyhätunturin alueen lumiolosuhteista. Ennusteen laatijat ovat myös FINLAV – Suomen Lumivyörykoulutus –järjestelmän virallisia kouluttajia. Voit käyttää ennustetta yhtenä tietolähteenä retkiäsi suunnitellessa.  

Muista, että olet aina itse vastuussa siitä minne retkilläsi menet ja millaisia riskejä otat. Jos haluat ohjatulle takamaastoretkelle, ota yhteys Pyhätunturin Hiihtokouluun. Huom! Ennuste laaditaan viikoittain tai tarvittaessa useammin, jos olosuhde muuttuu ja vyöryvaara kohoaa tai laskee.  Jos tarvitset apua retkelläsi, ota yhteys hätäkeskukseen numeroon 112.  112 Suomi – mobiilisovellus nopeuttaa avunsaantia hätätilanteessa. Sovelluksen kautta soitettaessa hätäkeskus saa automaattisesti tiedon soittajan sijainnista.

Ennusteen selitteet

1 Pieni: Lumivyöryt epätodennäköisiä
2 Kohtalainen: Luonnolliset lumivyöryt epätodennäköisiä, ihmisen aiheuttamat mahdollisia 
3 Huomattava: Luonnolliset lumivyöryt mahdollisia, ihmisen aiheuttamat todennäköisiä 
4 Suuri: Luonnolliset ja ihmisen aiheuttamat lumivyöryt todennäköisiä 
5 Erittäin suuri: Luonnollisia ja ihmisen aiheuttamia lumivyöryjä esiintyy erittäin suurella todennäköisyydellä 

1 Low: Avalanches unlikely 
2 Moderate: Natural avalanches unlikely, human-triggered avalanches possible 
3 Considerable: Natural avalanches possible, human-triggered avalanches likely 
4 High: Natural avalanches likely, human-triggered avalanches very likely 
5 Extreme: Natural and human-triggered avalanches certain.

Hiihtokoulun lumiturvallisuuskurssit 

Pyhätunturin Hiihtokoulu järjestää kauden 2018-2019 aikana useita, FINLAV - Suomen Lumivyörykoulutus -järjestelmän mukaisia lumiturvallisuuskursseja kaikille kiinnostuneille vapaalaskijoille ja työssään lumiturvallisuusosaamista tarvitseville.  Lisätietoja osoitteesta  lumiturvallisuus@pyha.fi 

Kurssin hinta: 320€/hlö (sis. vyörykortin ja kurssitodistuksen). Min. osallistujamäärä 2hlö.

12.-13.1. (Kaamos yoga & Freeride)
19.-20.1. 9.-10.2. (Adventure freekend)
14.-15.2. (vko7)
19.-20.2. (hiihtoloma viikko 8)
26.-27.2. (hiihtoloma viikko 9)
5.-6.3. (hiihtoloma viikko 10)
16.-17.3.
23.-24.3.
30.-31.3. (the original Freekend + junior freekend)
6.-7.4.
13.-14.4.
20.-21.4. (pääsiäinen)Pieps-testikenttä

Pyhällä aivan hotellin läheisyydessä sijaitsee Pieps-testikenttä, jossa voit harjoitella piipparin käyttöä ja tarkastaa oman laitteesi toiminnan. Voit hakea piipparin lainaan harjoittelua varten vuokraamosta. Harjoittelemaan pääsee myös hiihtokoulun opastamana rinteiden viikko-ohjelmassa. Myös tunturin huipulla Ukonhatun ja Noitatunturin reitille lähtiessä on testitaulu, jossa laitteen toiminnan voi varmistaa.


Vapaalaskun aloittaminen on helppoa

Pyhän hiihtokoulussa tutustut turvallisesti vapaalaskun maailmaan. Oppaan seurassa löydät tunturin parhaille paikoille ja saat tärkeät neuvot ensimmäiseen offarikäännökseen, vapaalaskuvälineiden käyttöön sekä takamaastoissa randoiluun. Vapaalaskukursseista löytyy valikoimaa kaiken tasoisille laskijoille.