Lumiturvallisuus ja lumivyöryennusteLumivyöryennuste Pyhän alueen luonnonvaraisille tuntureille 

Ennusteiden julkaisu kaudelle 2018-2019 aloitetaan heti kun luonnonlumen määrä on riittävä vapaalaskuun luonnonvaraisilla tuntureilla.


Lumivyöryennuste ja sen laatijat 

Lumivyöryennustetta Pyhällä tekevät Pyhätunturin Hiihtokoulun lumivyöryteknikot Petteri Nurminen, Ville Väkeväinen, Jari Valvio, Tommi Laitervo ja Jussi Hynninen. Ennusteen tekijöiden pätevyys on hankittu Ruotsin lumivyörykoulutusjärjestelmän Sveriges Lavinutbildningarin SVELAV Pro 2 koulutuksessa. Lisäksi he ovat kokeneita lumella liikkujia ja heillä on vankka paikallistuntemus Pyhätunturin alueen lumiolosuhteista. Ennusteen laatijat ovat myös FINLAV – Suomen Lumivyörykoulutus –järjestelmän virallisia kouluttajia. Voit käyttää ennustetta yhtenä tietolähteenä retkiäsi suunnitellessa.  

Muista, että olet aina itse vastuussa siitä minne retkilläsi menet ja millaisia riskejä otat. Jos haluat ohjatulle takamaastoretkelle, ota yhteys Pyhätunturin Hiihtokouluun. Huom! Ennuste laaditaan viikoittain tai tarvittaessa useammin, jos olosuhde muuttuu ja vyöryvaara kohoaa tai laskee.  Jos tarvitset apua retkelläsi, ota yhteys hätäkeskukseen numeroon 112.  112 Suomi – mobiilisovellus nopeuttaa avunsaantia hätätilanteessa. Sovelluksen kautta soitettaessa hätäkeskus saa automaattisesti tiedon soittajan sijainnista.

Ennusteen selitteet

1 Pieni: Lumivyöryt epätodennäköisiä
2 Kohtalainen: Luonnolliset lumivyöryt epätodennäköisiä, ihmisen aiheuttamat mahdollisia 
3 Huomattava: Luonnolliset lumivyöryt mahdollisia, ihmisen aiheuttamat todennäköisiä 
4 Suuri: Luonnolliset ja ihmisen aiheuttamat lumivyöryt todennäköisiä 
5 Erittäin suuri: Luonnollisia ja ihmisen aiheuttamia lumivyöryjä esiintyy erittäin suurella todennäköisyydellä 

1 Low: Avalanches unlikely 
2 Moderate: Natural avalanches unlikely, human-triggered avalanches possible 
3 Considerable: Natural avalanches possible, human-triggered avalanches likely 
4 High: Natural avalanches likely, human-triggered avalanches very likely 
5 Extreme: Natural and human-triggered avalanches certain.

Hiihtokoulun lumiturvallisuuskurssit 

Pyhätunturin Hiihtokoulu järjestää kauden 2018-2019 aikana useita, FINLAV - Suomen Lumivyörykoulutus -järjestelmän mukaisia lumiturvallisuuskursseja kaikille kiinnostuneille vapaalaskijoille ja työssään lumiturvallisuusosaamista tarvitseville.  Lisätietoja osoitteesta  lumiturvallisuus@pyha.fi 

Kurssin hinta: 320€/hlö (sis. vyörykortin ja kurssitodistuksen). Min. osallistujamäärä 2hlö.

12.-13.1. (Kaamos yoga & Freeride)
19.-20.1. 9.-10.2. (Adventure freekend)
14.-15.2. (vko7)
19.-20.2. (hiihtoloma viikko 8)
26.-27.2. (hiihtoloma viikko 9)
5.-6.3. (hiihtoloma viikko 10)
16.-17.3.
23.-24.3.
30.-31.3. (the original Freekend + junior freekend)
6.-7.4.
13.-14.4.
20.-21.4. (pääsiäinen)Pieps-testikenttä

Pyhällä aivan hotellin läheisyydessä sijaitsee Pieps-testikenttä, jossa voit harjoitella piipparin käyttöä ja tarkastaa oman laitteesi toiminnan. Voit hakea piipparin lainaan harjoittelua varten vuokraamosta. Harjoittelemaan pääsee myös hiihtokoulun opastamana rinteiden viikko-ohjelmassa. Myös tunturin huipulla Kakkosen ja Kolmosen reitille lähtiessä on testitaulu, jossa laitteen toiminnan voi varmistaa.


Vapaalaskun aloittaminen on helppoa

Pyhän hiihtokoulussa tutustut turvallisesti vapaalaskun maailmaan. Oppaan seurassa löydät tunturin parhaille paikoille ja saat tärkeät neuvot ensimmäiseen offarikäännökseen, vapaalaskuvälineiden käyttöön sekä takamaastoissa randoiluun. Vapaalaskukursseista löytyy valikoimaa kaiken tasoisille laskijoille.