Lumiturvallisuus ja lumivyöryennuste

Julkaistu 13.11.2020 klo 19:30

Lumivyöryennuste Pyhän alueen luonnonvaraisille tuntureille

Pyhätunturin hiihtokoulun lumivyöryteknikot valmistautuvat uuteen kauteen. Ennustetta aletaan päivittämään kun lunta on tarpeeksi liikkumiseen merkittyjen rinteiden ulkopuolella.

Lumivyöryennuste ja sen laatijat

Lumivyöryennustetta Pyhällä tekevät Pyhätunturin Hiihtokoulun lumivyöryteknikot Petteri Nurminen, Ville Väkeväinen, Jari Valvio ja Tommi Laitervo. Ennusteen tekijöiden pätevyys on hankittu Ruotsin lumivyörykoulutusjärjestelmän Sveriges Lavinutbildningarin SVELAV Pro 2 koulutuksessa. Lisäksi he ovat kokeneita lumella liikkujia ja heillä on vankka paikallistuntemus Pyhätunturin alueen lumiolosuhteista. Ennusteen laatijat ovat myös FINLAV – Suomen Lumivyörykoulutus –järjestelmän virallisia kouluttajia. Voit käyttää ennustetta yhtenä tietolähteenä retkiäsi suunnitellessa.

Muista, että olet aina itse vastuussa siitä minne retkilläsi menet ja millaisia riskejä otat. Jos haluat ohjatulle takamaastoretkelle, ota yhteys Pyhätunturin Hiihtokouluun. Huom! Ennuste laaditaan viikoittain tai tarvittaessa useammin, jos olosuhde muuttuu ja vyöryvaara kohoaa tai laskee. Jos tarvitset apua retkelläsi, ota yhteys hätäkeskukseen numeroon 112. 112 Suomi – mobiilisovellus nopeuttaa avunsaantia hätätilanteessa. Sovelluksen kautta soitettaessa hätäkeskus saa automaattisesti tiedon soittajan sijainnista.

Ennusteen selitteet

1 Pieni: Lumivyöryt epätodennäköisiä
2 Kohtalainen: Luonnolliset lumivyöryt epätodennäköisiä, ihmisen aiheuttamat mahdollisia
3 Huomattava: Luonnolliset lumivyöryt mahdollisia, ihmisen aiheuttamat todennäköisiä
4 Suuri: Luonnolliset ja ihmisen aiheuttamat lumivyöryt todennäköisiä
5 Erittäin suuri: Luonnollisia ja ihmisen aiheuttamia lumivyöryjä esiintyy erittäin suurella todennäköisyydellä

1 Low: Avalanches unlikely
2 Moderate: Natural avalanches unlikely, human-triggered avalanches possible
3 Considerable: Natural avalanches possible, human-triggered avalanches likely
4 High: Natural avalanches likely, human-triggered avalanches very likely
5 Extreme: Natural and human-triggered avalanches certain.

Hiihtokoulun lumiturvallisuuskurssit

Järjestämme FINLAV - Suomen Lumivyörykoulutus -järjestelmän mukaisia lumiturvallisuuskursseja kaikille kiinnostuneille vapaalaskijoille ja työssään lumiturvallisuusosaamista tarvitseville.

Ota yhteyttä lumiturvallisuus@pyha.fi

Kurssin hinta: 320€/hlö (sis. vyörykortin ja kurssitodistuksen). Min. osallistujamäärä 2hlö.

Lumiturvallisuusluennot (n. 2h) kaudella 2020-2021
5.12. (itsenäisyyspäiväviikonloppu)
27.12. (joulun välipäivät)

Lumiturvallisuuskurssit (Lt1) kaudella 2020-2021:

28.-29.12. (joulun välipäivät)
4.-5.1. (loppiainen)
30.-31.1. (bättre folk)
13.-14.2.
21.-22.2. (hiihtoloma viikko 8)
2.-3.3. (hiihtoloma viikko 9)
9.-10.3. (hiihtoloma viikko 10)
13.-14.3. (mimmifree'kend)
27.-28.3. (original free'kend)
3.-4.4. (pääsiäinen)
10.-11.4.

Ilmoitamme osallistujille ennen kurssia mahdollisista toimista koronavirukseen liittyen. Olemme varautuneet THL:n ohjeiden ja suositusten mukaisesti ja seuraamme mahdollisia muutoksia jatkuvasti.

Pieps-testikenttä

Pyhällä aivan hotellin läheisyydessä sijaitsee Pieps-testikenttä, jossa voit harjoitella piipparin käyttöä ja tarkastaa oman laitteesi toiminnan. Voit hakea piipparin lainaan harjoittelua varten vuokraamosta. Harjoittelemaan pääsee myös hiihtokoulun opastamana rinteiden viikko-ohjelmassa. Myös tunturin huipulla Ukonhatun ja Noitatunturin reitille lähtiessä on testitaulu, jossa laitteen toiminnan voi varmistaa.

Vapaalaskun aloittaminen on helppoa

Pyhän hiihtokoulussa tutustut turvallisesti vapaalaskun maailmaan. Oppaan seurassa löydät tunturin parhaille paikoille ja saat tärkeät neuvot ensimmäiseen offarikäännökseen, vapaalaskuvälineiden käyttöön sekä takamaastoissa randoiluun. Vapaalaskukursseista löytyy valikoimaa kaiken tasoisille laskijoille.