Jostain on hyvä aloittaa, Pyhältä paras

Pyhä tarjoaa valtakunnan parhaat vapaalaskumahdollisuudet sekä lajin ensikertalaisille että puuterikenttien konkareille. Tervetuloa tunturiin löytämään vapaalaskun taika ja puuterilumen hurmos.

Osta hissilippu

Monipuolisuudesta Pyhä tunnetaan

Pyhä on Suomen paras paikka aloittaa vapaalasku ja tunturi tarjoaa hienoja laskulinjoja kokeneemmallekin laskijalle, siitä pitävät huolen tunturin hissioffarit ja kansallispuiston takamaastoalueet. Hiihtokoulun opastetut vapaalaskukurssit ja -retket johdattavat hiihtokeskuksen ja Pyhä-Luoston kansallispuiston vapaalaskumahdollisuuksiin ja talven Free’kend-tapahtumissa pääsee seikkailemaan takamaastoihin lajin muiden harrastajien sekä asiantuntijoiden seurassa.

Pyhätunturin hiihtokoulun kurssit ja retket

Vapaalaskupäivä ei aina vaadi raskasta tarpomista ja pitkää matkantekoa, sillä Pyhältä löytyy helposti saavutettavia vapaalaskureittejä aivan hissin ja rinteen vieressäkin. Pyhän vapaalaskuvuokraamo huolehtii, että jokaiselle laskijalle löytyvät laadukkaat laskuvälineet sekä tarvittavat lumiturvallisuusvarusteet. Sinun täytyy pakata mukaan ainoastaan seikkailumieltä.

Katso Pyhän Ylävuokraamon vapaalaskupalvelut

Ohje Pyhän vapaalaskualueilla liikkumiseen

  1. Laskeminen kunnostettujen rinteiden ulkopuolella tapahtuu omalla vastuulla. Varmistathan, että sinulla on riittävät taidot, tiedot ja välineet.
  2. Älä laske yksin. Tutustu vapaalaskualueeseen ennakolta Pyhän vapaalaskusivulla.
  3. Ennen vapaalaskualueelle suuntaamista, kerro jollekin minne olette menossa ja milloin aiotte palata. Ilmoittaudu, kun olette palanneet.
  4. Laske huomioiden olosuhteet, maastonmuodot, puut, kivet, kannot sekä hissitolpat ja muut rakenteet.
  5. Älä laske vapaalaskualueella pimeässä, alueella ei ole valaistusta.
  6. Tutustu lumivyöryennusteeseen ja huomioi, liikutko lumivyörymaastossa. Lumivyöryennusteen ja lumiturvallisuuskoulutukset löydät osoitteesta pyha.fi/lumiturvallisuus
  7. Pakkaa mukaasi kännykkä ja lumivyörypelastusvälineet (piippari, lapio ja sondi). Varmista että ne toimivat ja että osaat käyttää niitä. Käytä laskiessasi aina kypärää.
  8. Älä epäile perääntyä, jos olosuhteet tai reitti arveluttavat. Jos olet epävarma, kysy lisätietoa ski patrolilta tai hiihtokoulusta, josta löydät myös opastettuja retkiä.
  9. Ota huomioon myös muut vapaalaskualueilla liikkuvat.
  10. Vahingon tai tapaturman sattuessa, ota yhteys yleiseen hätänumeroon 112. Suosittelemme lataamaan 112 Suomi –applikaation ennen vapaalaskualueille menemistä.

Liiku vain sallituilla alueilla, esimerkiksi Isokurun ja Peurakeron alueilla liikkumista on rajoitettu. Tietoja rajoitusalueista saat Luontokeskus Naavasta 0206 639 7302 tai pyhaluosto@metsa.fi

Kunnioita myös luonnon rauhaa, älä taittele oksia tai siirtele kiviä. Älä roskaa luontoa, jaksat kantaa takaisin kaiken, minkä viet tunturiin.

Suosittelemme ottamaan yhteyttä Pyhän hiihtokouluun, jos et ole ennen liikkunut Pyhän takamaastoissa, mutta se kiinnostaa kovasti.

Lumiturvallisuus

Siirry Lumiturvallisuus ja lumivyöryennuste-sivulle tästä

Tunturisää

Ennen takamaastoihin suuntaamista on tärkeää tutustua vallitseviin olosuhteisiin. Ilmatieteenlaitos laatii myös sivuilleen Pyhä-Luoston alueelle lumivyöryennusteen, josta ilmenee lumivyöryjen todennäköisyys viisiportaisella asteikolla.

Muistathan huomioida lumiturvallisuuden ja asiaankuuluvien turvavarusteiden käytön ennen takamaastoon siirtymistäsi. Pääset Pyhän lumiturvallisuus-sivulle tästä.

Lue tästä Antti Autin vinkit Pyhän takamaastoihin Tunturifiiliksestä

PYHÄN HISSIOFFARIT JA KANSALLISPUISTON TAKAMAASTOALUEET

Klassisin Pyhän lähioffareista on Jackson, Vanhan tuolihissin linjan ja Isokurun rajoitusalueen väliin jäävä laaja metsäalue.

Hotellin yläpuolinen, eli Huttu-Ukon ja Piste Palander-rinteen väliin jäävä alue on helposti saavutettavissa ja uudella lumella alueella on paljon hyvää laskettavaa. Puurajan yläpuolinen alue saattaa kuitenkin olla kivikkoinen, joten sitä tulee lähestyä varovaisesti.

Saunakuru sijaitsee sinisen eturinteen vieressä. Saunakurussa on erikokoisia droppeja harjoiteltavaksi, mutta Saunakuru myös päättyy Tajukankaan kallio- ja jääseiniin. Siispä kurusta tulee ajoissa poistua laskijan oikealle.

Saunakurun takapuolelta ­– tuttavallisemmin perseestä – löytyy paljon erilaisia linjoja. Lähempänä Tajukangasta linjat ovat aikamoista louhikkoa, mutta lähempänä Pohjoisrinteitä tiputuksia on vähemmän. Saunakurun taakse pääsee laskemalla Saunakurun alkupäässä pohjalle ja kiipeämällä vastakkaiselle seinälle.

Aittakuru on lähioffareista haastavin. Valinnanvaraa on paljon, mutta alueelle mentäessä tulee varoa kallioita ja kurun yläpäässä olevia lumilippoja. Kuru on jyrkkä, joten aloittelijalla ei Aittakuruun ole asiaa. Kuruun pääsee helpoiten laskemalla punaista Pohjoisrinnettä ja kääntymällä huoltotielle ja edelleen huoltotien yli loivaan metsikköön.

Kansallispuiston alueella reittejä on useita. Perusreitti on Karhunjuomalammen päivätuvan kautta Ukonhatulle eli kakkoselle. Pidempää reittiä kaipaava kääntyy Kakkosen ja kolmosen eli Noitatunturin välissä olevan Pikkukurun kohdalta oikealle. Tarkempia vinkkejä ja ohjattuja takamaastokierroksia voi kysyä Pyhätunturin Hiihtokoulusta.

Skinnausohjeet Pyhän hiihtokeskuksessa

Pyhän tavoitteena on olla turvallinen ja monipuolinen hiihtokeskus myös vapaalaskijoille ja skinnauksen harrastajille. Pyhän skinnausohjeet on tarkoitettu ohjaamaan turvalliseen liikkumiseen rinteillä ja ne on tehty asiakas- ja työturvallisuuden varmistamiseksi.

Erityisen tärkeä on ymmärtää, että hiihtokeskuksen rinteet ovat aukioloaikojen ulkopuolella työmaa-alueita, joilla työskentelee henkilökuntaa ja liikkuu sekä rinnekoneita että lumikelkkoja. Pyhällä rinnekoneet käyttävät lähes kaikissa rinteissä vinssivaijereita, jotka eivät näy pimeässä ja ovat hengenvaarallisia, jos niihin törmää. On myös hyvä ymmärtää, että rinnekonekuskit eivät pysty tarkkailemaan mahdollisten skinnaajien liikkumista rinteillä, kun he tekevät rinnehuoltotöitä.

Muista, että skinnaaminen rinnealueella tapahtuu aina omalla vastuulla!

Skinnausohje rinteiden ollessa auki

Rinteiden ollessa auki skinnaus on sallittu 5-rinteen alaosassa nousijan oikeaa reunaa Tajukankaan risteykseen asti, josta skinnausreitti huipulle jatkuu kesätietä pitkin (merkattu digitaaliseen rinnekarttaan keltaisella nuolikatkoviivalla -->-->-->).

Rinteiden mentyä kiinni klo 21 asti

Rinteiden sulkemisen ja klo 21 välillä skinnaus ja laskeminen on sallittu rinteessä 5 päivittäin. Skinnaus tapahtuu nousijan oikeaa reunaa pitkin.

Kello 21 jälkeen rinteiden avaamiseen saakka

Kello 21 jälkeen skinnailu ja laskeminen on sallittu vain rinteessä 2 (Huttu-Ukko), joka on luonnonlumirinne (ei koneellista huoltoa) sekä huollettujen rinnealueiden ulkopuolella.

Suomen hiihtokeskusyhdistyksen skinnausohjeita

Noudata myös Suomen hiihtokeskusyhdistyksen skinnausohjeita:

Selvitä onko skinnaaminen sallittu hiihtokeskuksen alueella.
Käytä nousemiseen vain keskuksen osoittamia reittejä.
Noudata keskuksen sääntöjä, varoituksia ja määräyksiä.
Älä häiritse toiminnallasi rinteessä laskevia.
Skinnatessa liikut aina omalla vastuulla ja olet väistämisvelvollinen.
Pidä huolta, että sinut nähdään.
Käytä hämärässä ja pimeällä valoa. 
Lemmikkieläimiä ei saa ulkoiluttaa rinnealueella.
Suljetussa rinteessä ei saa liikkua.

Lue Suomen hiihtokeskusyhdistyksen skinnaus-artikkeli osoitteessa: https://www.ski.fi/keskusuutiset/nauti-skinnaamisesta-turvallisesti/

Vapaalaskun aloittaminen on helppoa

Pyhän hiihtokoulussa tutustut turvallisesti vapaalaskun maailmaan. Oppaan seurassa löydät tunturin parhaille paikoille ja saat tärkeät neuvot ensimmäiseen offarikäännökseen, vapaalaskuvälineiden käyttöön sekä takamaastoissa randoiluun. Vapaalaskukursseista löytyy valikoimaa kaiken tasoisille laskijoille.

Tutustu vapaalaskureittien esittelyihin alla olevilta videoilta.

Pyhällä ei tarvitse laskea yksin

Pyhä on parasta yhdessä, laskitpa sitten rinteessä tai rinteen ulkopuolella. Pyhän ystävien yhteinen Facebook-ryhmä on tarkoitettu kaikille Pyhän kävijöille. Ryhmän kautta voit hakea seuraa mäkipäivään tai vaikka takamaastoretkelle.

Siirry Laskuseuraa Pyhällä -ryhmään tästä

Free'kend-vapaalaskutapahtumat

Suomen monipuolisimmat vapaalaskuviikonloput tapahtuvat Pyhällä. Free'kend-tapahtumissa lasketaan takamaastoissa, opitaan lumiturvallisuudesta ja nautitaan tunturin tunnelmasta. Free'kend-viikonloput sopivat hyvin myös vapaalaskua aloitteleville laskijoille.

Kaikki talven Free'kend-tapahtumat

Hiihtokoulun rinneseikkailut

Seikkailu ei katso ikää, siksi Pyhän rinneseikkailuista löytyy vapaalaskuun ja tunturissa tarvittaviin taitoihin liittyvää ohjelmaa niin lapsille kuin aikuisillekin. Vapaalaskupäivänä tutustutaan vapaalaskuun ja tunturin hissioffareihin sekä harjoitellaan piipparin käyttöä. Seikkailupäivänä perheen juniorit pääsevät harjoittelemaan seikkailutaitoja, kuten kompassin ja maastokartan lukemista ja solmujen tekoa. Suurin osa rinneseikkailuista on maksuttomia hissilipulla – ostaessasi liput ennakkoon säästät aikaa sekä rahaa.

Tutustu rinneseikkailuihin

Vapaalaskutapahtumat

Vapaalaskutapahtumat

Pyhä x Antti Autti

Pyhä ja lumilautailija Antti Autti tekevät yhteistyötä, joka tuo Pyhän vapaalaskualueet mukaan Autin Statements-videosarjaan. Pyhä Backcountry lyhytelokuva on kolmas ja viimeinen osa Statements-videosarjan toista tuotantokautta.