Pyhän korona-info

Koronavirus altistumiset mahdollisia 9.2.2021 alkaen
Epäiletkö tartuntaa - hakeudu testiin viipymättä!
LOMAILU PYHÄLLÄ
Pyhätunturin hiihtokeskuksen toiminta koronavirusepidemian aikana
Lapin matkailukohdetason Covid-19 riskienhanllintamalli
Retkeily
koronaturvallinenlappi.fi

PÄIVITYS 19.2.2021 alla olevaan tiedotteeseen

Mikäli olet ollut 9.2.2021 viettämässä iltaa Calle-talolla Pyhätunturilla, hakeudu testiin viiveettä.

Pyhätunturin alueella on voinut altistua koronavirukselle ajalla 9.2.-15.2.2021 kaikissa sisätiloissa, joissa on ollut läsnä muita ihmisiä. Mikäli saat lieviäkään oireita, hakeudu testiin.

Pyhän koronavirustartuntojen lähteeksi on jäljitetty Calle-talon musiikki-ilta tiistaina 9.2.2021. Tilaisuudesta on lähtöisin useita tartuntoja ja edelleen jatkotartuntoja. Jäljitystyö on osittain edelleen kesken.

TIEDOTE 16.2.2021

PYHÄLLÄ

Pyhätunturin alueella on todettu useita koronavirustapauksia. Jäljitystyö on kesken, eikä tartunnan alkulähde ole toistaiseksi selvillä. Joukkoaltistuminen on ollut mahdollista alkaen tiistaista 9.2. aina, kun samassa tilassa on ollut läsnä useita ihmisiä, kattaen ravintolat sekä muut sisätilat.

Hakeudu testiin heti, mikäli sinulle ilmenee lieviäkään oireita. Testiaikaa odottaessasi, minimoi kontaktit muihin ihmisiin. Mieti valmiiksi oireita edeltäneiden kahden päivän kontaktisi ja joukkoaltistumismahdollisuudet jäljitystyön helpottamiseksi.

Oireisena EI pidä liikkua missään.

LUOSTOLLA

Koronavirukselle on voinut altistua alla olevan mukaisesti:

Ke 10.2. klo 20:00 – 22:00 Lapland Hotels Luostotunturin ravintolatilat
To 11.2. klo 20:00 – 21:00 Ravintola Punakettu
Pe 12.2. klo 18:00 – 22:15 Lapland Hotels Luostotunturi kokoustila auditorio
La 13.2. klo 17:00 – 18:30 Ravintola Punakettu
Su 14.2. klo 12:00 - 14:00 Rinneravintola Knööli

Näinä aikoina paikalla mahdollisesti olleita henkilöitä pyydetään tarkkailemaan vointiaan ja hakeutumaan testiin erittäin matalalla kynnyksellä.

Tilannetta päivitetään pyha.fi | luosto.fi sivustojen lisäksi sosiaalisen median kanaviin Facebookissa ja Instagramissa: @visitluosto ja @visitpyhalapland

Muistutamme kaikkia edelleen pitämään huolta ohjeista, joita noudattamalla estämme parhaiten viruksen leviämistä.

 • Matkusta vain terveenä.
 • Hakeudu välittömästi testiin, jos on oireita.
 • Pidä turvavälit.
 • Käytä kasvomaskia.
 • Yski oikein.
 • Muista käsihygienia.
 • Seuraa tilannetta.

Ota aina ensin puhelimitse yhteyttä ennen testattavaksi tulemista.

Pelkosenniemen terveyskeskus p. 040 563 8131
Avoinna ma – to klo 8:00-14:45 ja pe 8:00-13:30

Pyhän Lääkäriasema Bene p.040 123 9923
Pelkosenniemen kunta on tehnyt sopimuksen koronatestauksesta viikonloppuisin Pyhän Lääkäriasema Benen kanssa. Sopimuksen mahdollistama maksuton testaus on mahdollinen Benen testausasemalla pe-su klo 10-18 30.4.2021 saakka. Muina aikoina koronatestin hinta Pyhän Lääkäriasema Benellä on 55 €/hlö.

Sodankylän hyvinvointikeskus Sopukka p. 040 128 5295
Avoinna päivittäin klo 8-21
Koronaneuvontapuhelimessa on käytössä takaisinsoittopalvelu, eli jos numero ei vastaa, asiakas jättää takaisinsoittopyynnön ja asiakkaalle soitetaan takaisin. Takaisinsoittoja tehdään klo 21 asti päivittäin.

Kemijärven terveyskeskus Lapponia p. 040 579 9243
Avoinna ma-su 8-18, testiajat varataan netistä https://kemijarvi.eaika.fi/covid-19

Pikatestituloksen saa saman vuorokauden aikana. Testitulos tarkistetaan omakannasta, mahdollisesta positiivisesta testituloksesta terveysviranomainen soittaa suoraan asiakkaalle.

Yleisvaarallisen tartuntataudin tutkimus ja hoito ovat potilaalle kunnallisissa terveyskeskuksissa maksuttomia, minkä vuoksi näytteenotosta ja infektiovastaanotolla käynnistä ei peritä asiakasmaksuja.

Lomailu Pyhällä

Noudatathan lomaillessasikin alla olevia koronaturvallisia käytänteitä:

Matkusta vain terveenä!

1. Hakeudu testiin
Jos sairastut lievästikin, mene korona­testiin ja pysyttele eristäytyneenä kunnes vastaus tulee. Testausta tehdään matalalla kynnyksellä – varaa testi omasta terveyskeskuksestasi.

2. Pidä turvavälit
Pidä turvaväliä esimerkiksi kaupoissa ja muissa julkisissa sisätiloissa sekä joukko­kokoontumisissa. Ylipäänsä vältä joukko­kokoontumisia.

3. Käytä kasvomaskia
Kasvomaksisuositus on nyt voimassa kaikissa julkisissa sisätiloissa, joissa ei voida pitää turvaväliä (joukkoliikenne, kaupat, ravintolat, konsertit).

4. Yski oikein
Yski tai aivasta kertakäyttöiseen nenäliinaan tai omaan hihaan.

5. Pidä huolta käsihygieniasta
Huolehdi käsien pesusta tai käsien desinfektiosta useasti päivässä. Pieni käsi­desi­pullo kulkee kätevästi taskussa!

6. Seuraa tilannetta
Seuraa korona­virus­tiedotusta ns. ”korona­sää­tiedotusta”. Korona­tilanne ei ole vielä ohi, ja sen vuoksi on edelleen seurattava tilanteen kehittymistä, noudatettava ohjeistuksia ja toimittava vastuullisesti.

Lataa puhelimeesi Koronavilkku, ja ole mukana taistelussa ehkäisemään koronaa.

Mikä on Koronavilkku?

Koronavilkku on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuottama sovellus, jonka avulla saat tiedon, jos olet sovelluksen arvion mukaan altistunut koronavirukselle. Jos sinulla todetaan tartunta, voit ilmoittaa siitä sovelluksella nimettömästi. Sovelluksessa yksityisyytesi on vahvasti suojattu.

EPÄILETKÖ TARTUNTAA?

Mahdollisen koronavirustartunnan oireita ovat:

 • kuume
 • yskä
 • hengenahdistus
 • lihaskivut
 • väsymys
 • nuha
 • pahoinvointi tai ripuli
 • Joskus oireena voi olla myös haju- tai makuaistin puutos.

Testiin kannattaa hakeutua, mikäli sinulla on lieviäkin oireita. Oireettomille tehdään koronatestejä ainoastaan terveydenhuollon arvion perusteella silloin, kun se altistusketjujen selvittämiseksi katsotaan tarpeelliseksi. Omatoimisesti testiin ei tule hakeutua, mikäli mitään oireita ei ole.

Mikäli epäilet saaneesi koronavirustartunnan, toimi näin:

Tee oireista oma-arvio sähköisesti https://www.omaolo.fi/palvelut...

Ota aina ensin puhelimitse yhteyttä ennen näytteeseen tuloa:

Ota aina ensin puhelimitse yhteyttä ennen näytteeseen tuloa.Pelkosenniemen terveyskeskus puh. 040 563 8131,avoinna ma – to klo 8:00-14:45 ja pe 8:00-13:30.

Pikatestituloksen saa saman vuorokauden aikana. Testitulos tarkistetaan Omakanta.fi -palvelusta, mahdollisesta positiivisesta testituloksesta Pelkosenniemen terveyskeskus soittaa suoraan asiakkaalle.

Pyhällä lomailevat voivat käydä koronatestissä myös Kemijärven Hyvinvointikeskus Lapponiassa tai Sodankylän hyvinvointikeskus Sopukassa.

Kemijärven hyvinvointikeskus Lapponian infektiovastaanotto palvelee päivittäin klo 8-16. Infektiovastaanoton koronapuhelin puh. 040 579 9243 mutta ensisijaisesti aika testiin pyydetään varaamaan sähköisen ajanvarauspalvelun kautta kemijarvi.eaika.fi/covid-19. Pikatestituloksen saa saman vuorokauden aikana. Testitulos tarkistetaan Omakanta.fi -palvelusta.

Sodankylän hyvinvointikeskus Sopukan koronaneuvontapuhelin puh. 040 128 5295, avoinna päivittäin klo 8-21.
Koronaneuvontapuhelimessa on käytössä takaisinsoittopalvelu, eli jos numero ei vastaa, asiakas jättää takaisinsoittopyynnön ja asiakkaalle soitetaan takaisin. Takaisinsoittoja tehdään klo 21 asti päivittäin. Saat puhelimitse tarkemmat ohjeet hoitoon hakeutumiseen. Pikatestituloksen saa saman vuorokauden aikana. Testitulos tarkistetaan Omakanta.fi -palvelusta.

Tietoa koronaviruksesta -puhelinneuvonta 0295 535 535 (ma – pe klo 8 – 21, la klo 9 – 15) tarjoaa valtakunnallisesti yleistä tietoa koronaviruksesta. Puhelinneuvonnan lisäksi neuvontaa on mahdollista saada myös tekstiviestillä numerossa 050 902 0163. Tekstiviestineuvonta on tarkoitettu henkilöille, jotka eivät esimerkiksi kuulovamman tai muun syyn takia voi käyttää puhelinta.

Voimassa olevat koronasuositukset ja rajoitukset Lapin sairaanhoitopiirin alueella.

Ajankohtaista tietoa Suomen koronatilanteesta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos: https://thl.fi/fi/web/infektio...

Pyhätunturin hiihtokeskuksen toiminta koronavirusepidemian aikana

Toimimme hiihtokeskuksessamme aina viranomaisten antamien ohjeiden mukaisesti ja pyrimme kaikin keinoin varmistamaan, että asiakkaamme noudattavat annettuja ohjeita sekä suosituksia. Laskettelu on ulkoilmaharrastus, jossa turvavälit rinteessä pysyvät luonnostaan riittävinä. Teemme jatkuvasti töitä taataksemme turvallisen loman keskuksissamme mm seuraavin keinoin: 

 • Pyhällä nopeiden tuolihissien matka-ajat ovat 3-6 minuuttia, näin ollen hisseissä olo jää alle 15 minuutin altistumisajan. 
 • Tuolihisseissä asiakkaiden on jätettävä tyhjä paikka seurueiden väliin turvavälin ylläpitämiseksi. Maskien käyttöä suositellaan.  
 • Ankkurihissiin vain oman seurueen jäsenen kanssa tai yksin.  
 • Hissijonoissa tulee pitää turvaväli muihin asiakkaisiin, joista muistutamme asiakkaitamme toistuvin kuulutuksin ja kyltein. 
 • Ski Patrol seuraa aktiivisesti hissijonoja ja varmistaa riittävät turvavälit jonoissa. 
 • Palveluiden myynti ohjataan aina mahdollisuuksien mukaan online-kanaviin ja sisämyyntipisteissä suositaan lähimaksua.  Myös ulkolipunmyynti on käytössä.  
 • Maskin käyttöä suositellaan aina julkisissa sisätiloissa sekä ulkotiloissa, jos turvavälejä ei pystytä pitämään.   
 • Vuokraamoissa, lipunmyynnissä sekä Shopeissa on asiakkaille tarjolla käsidesiä sekä suojamaskeja. Lisäksi pintojen ja välineiden puhdistusta on lisätty.   
 • Asiakkaiden määrää vuokraamoissa rajoitetaan.  
 • Henkilöstö on jaettu “koronakupliin” taudin leviämisen estämiseksi.
 • Lähiasiakaskontakteissa on henkilöstöllä aina käytössä suojamaski tai visiiri. 
 • Tunturialueella on kauden 20-21 aikana rajoitetusti kansainvälisiä ammattiurheilijaryhmiä harjoittelemassa ja kilpailemassa. Ammattiurheilijaryhmät luokitellaan niin sanotuiksi erityisryhmiksi ja he pääsevät maahan vain viranomaisten hyväksymällä erityismenettelyllä. Kaikilta alueelle saapuvilta ammattiurheilijoilta vaaditaan mm. negatiivinen Covid-19 testi ennen saapumista.  


Asiakkaita ohjeistetaan aktiivisesti noudattamaan viranomaisten ohjeita turvallisen alueella oleskelun takaamiseksi.  Toivomme turvallisen rinteissä olon varmistamiseksi jatkuvaa yhteistyötä asiakkailtamme.


Lapin matkailukohdetason Covid-19 riskienhanllintamalli

Lapin matkailukohdetason Covid-19 riskienhallintamalli on kehitetty laajana yhteistyönä Lapissa eri viranomaisten ja matkailutoimijoiden kanssa. Malli kehitettiin alunperin turvaamaan kansainvälinen ryhmämatkailu Lappiin siten, että taudin leviämisriski väestössä, matkailutyöntekijöiden ja matkailijoiden keskuudessa on minimoitu.

COVID-19 riskienhallintatoimenpiteet perustuvat riskiarvioon, jossa asiakkaan polun mukaiset kontaktipisteet arvioidaan neliportaisella riskiarviolla. Mikäli asiakkaan kontaktipiste kuuluu ”keskikorkea” tai ”korkea” riskitasoon, edellytetään yleistä linjaa tiukempia suojaamistoimia. Jokaisen yrityksen tulee tehdä Matkailuyrityksen Covid-19 riskienhallintamallin mukainen riskiarvio ja riskienhallintasuunnitelmat sekä työsuojelun että asiakasturvallisuuden näkökulmasta.

Mallin mukainen toiminta osoittaa, että yritys haluaa toimia vastuulisesti ja huomioida Covid-19 aiheuttamat riskit toiminnassaan sekä pyrkii toimimaan terveysturvallisesti eri asiakaspalvelutilanteissa. Listaamme tähän aluemme yritykset, jotka ovat mallin mukaisen riskiarvion tehneet ja palauttaneet lomakkeet täytettyinä Visit Pyhä-Luosto ry:lle.

 • A La Carte Lapland Oy/safaritalo
 • Hoitola Susannea Oy
 • Ilona Pienoistavaratalo
 • Jaakkolan Porotila
 • Kairankutsu Oy
 • Kutilan Liikenne
 • Lapland Hotels Luostotunturi
 • Lapland Safaris Luosto
 • Lapland Ski Resort Luosto
 • Lettovilla
 • Parkside Pyhä
 • Pororavintola Kopara
 • Pyhä Ski Resort
 • Pyhähippu Oy
 • Pyhä-Luosto Matkailu Oy
 • Pyhän Asteli Resort
 • Pyhän Hiuspiste
 • Pyhän lääkäriasema Bene
 • Pyhän Lääkäripalvelut
 • Pyhätunturin Tupa
 • Ravintola Aihki
 • Ravintola Huttuhippu
 • Ravintola Huttu-Uula
 • Ravintola LuostonHovi
 • Ravintola Punakettu
 • Ravintola Tsokka
 • Ravintola Vaisko
 • Sportbar Pyhä
 • Sunday Morning Resort
 • Tilausliikenne K. Tervola Ky

Luonnossa liikkuminen

Ota seurantaan tämä Metsähallituksen Luontopalvelujen korona-sivu, jonne päivitetään ajantasainen ohjeistus luonnossa liikkumisesta koronavirus aikana.

Tutustu tekemiseen Pyhällä - katso aktiviteetit.