Pyhä bucket list

Pyhän ja Luoston bucket list-kohteet
Pyhä-Luosto kansallispuisto
Yö arktisen taivaan alla
Huippuelämys
Koettava kerran elämässä
Saunaan ja uimaan
Vieraile Ametistikaivoksella
Lumikenkäreitti Torvisen Majalle

Hei matkailija!

Suunnitteletko lomaa Pyhälle tai Luostolle, mutta et ole vielä aivan varma, mitä paikanpäällä kannattaa tehdä ja nähdä? Lomalla sitä haluaa kokea jotain ainutlaatuista - nähdä ne kauneimmat paikat ja tehdä jotain ikimuistoista. 

Olemme koonneet tälle sivulle Pyhän ja Luoston unelmalistaa eli bucket listia, missä täällä ainakin kannattaa vierailla ja mitä kaikkea täällä voi kokea. Tutustu unelmalistan kohteisiin.

Pyhä-Luosto national park - "must see" paikat

Pyhä-Luoston kansallispuisto on Suomen vanhimpia kansallispuistoja. Ensimmäisen kerran aluetta ehdotettiin kansallispuistoksi vuonna 1910, Pyhän osalta suunnitelma toteutuikin vuonna 1938, kun Pyhätunturin kansallispuisto perustettiin. Pyhä-Luosto kansallispuisto perustettiin 2005, melkein sata vuotta myöhemmin ensimmäisen aloitteen tekemisestä.

Pyhä-Luosto kansallispuisto (142 km²) soveltuu erinomaisesti 1-3 yön vaelluksiin tai lyhyempiin päiväretkiin. Kaikki puiston "helmet" ovat maltillisen kävelymatkan päässä.  Pyhä-Luoston kansallispuistossa erittäin rikas kasvisto ja eläimistö, pelkästään Luostolla on havaittu 128 lintulajia.

Kansallispuiston logossa komeileva kuukkeli on kansallispuiston nimikkolintu, johon törmää melko varmasti viimeistään eväitä syödessä. Utelias kuukkeli seurailee retkeilijää usein makupalan toivossa, ja rohkeimmat yksilöt käyvät nappaamassa herkun jopa retkeilijän kädeltä. 

Monet kansallispuistojen paikkojen nimet ovat peräisin näillä sijoilla aikoinaan asuneilta metsäsaamelaisilta, jotka pitivät paikkoja pyhinä. 

 

Ukkoluoston huippu

Ukkoluoston (514 m) huipulla sijaitsee Luoston majesteettisin maamerkki, jylhä, valkoinen sääasema. Kesällä 2019 reitti Ukkoluoston portaille on suljettu, sillä huonokuntoiset portaat on purettu ja uudet rakennetaan kesän ja syksyn aikana. Ukkoluoston huipulle pääsee vaihtoehtoista reittiä pitkin Luoston rinnealueen kautta.

Katso vaihtoehtoinen reitti Ukkoluoston huipulle.


Isokuru - Suomen syvin kuru

Vaikuttava Isokuru, 220 m syvä, on Pyhä-Luosto kansallispuiston suosituimpia nähtävyyksiä. Kurun pohjalla olevat pitkokset johdattavat kvartisiittilouhikon ja kallionseinämien läpi Pyhänkasteenputoukselle.

Huomioitavaa: Isokuruun ei kulkua talvella.


Noitatunturi - Pyhä-Luoston korkein tunturi

Noitatunturi 540 m on Pyhä-Luosto tunturiketjun korkein tunturi. Ympyräreitti (14,5 km) Noitatunturin päälle vie retkeilijältä n. 5-6 tunturia, reitti on osin haastava, mutta ylhäältä avautuvat maisemat palkitsevan hapokkaamman nousun.


Ihaile arktista taivasta sängystä käsin

Oletko koskaan viettänyt yötä arktisen taivaan alla ihaillen keskiyön aurinkoa tai leiskuvia revontulia? Jos et niin, Pyhä-Luosto alueella löytyy majoitusvaihtoehtoja arktisen taivaan ihailuun omasta sängystä käsin.

Santa’s Hotel Auroran lasi-iglut

Santa's Hotel Auroran kymmenen lasi-iglua sijaitsevat hotellirakennuksen välittömässä läheisyydessä ja kansallispuiston lähtoportin tuntumassa. Lasi-iglut ovat kuin ylellisiä, yksittäisiä hotellihuoneita, jossa jokaisessa iglussa on oma suihku ja vessa,ja sisustusta on maustettu lappilaisilla elementeillä.

Tutustu tarkemmin Santa's Hotel Auroran lasi-igluihin.

Pyhän Astelin revontulikodat ja Aurora-sviitit

Pyhän Asteli sijaitsee n. 5 km päässä Pyhän keskuksesta, kaukana keskuksen valoista. Astelin pihapiiristä löytyy viisi mökkiteemaista revontulikotaa sekä kymmenen Aurora-sviittihuonetta. Aurora-sviiteissä ovat koolta 35 m² ja huoneen takaseinä on lasia, josta avautuu pohjoisen taivas. 

Tutustu tarkemmin Astelin revontulikotiin ja sviitteihin.Pyhä Igloos

Perherinteen tuntumassa sijaitsee ekologiset ja matalan energian igluhuoneistot, jotka ovat sisustettu skandinaavisilla klassikoilla. Ennen vetäytymistä yöpuulle, voi nauttia saunasta ja ulkoporealtaasta, jonka vieraat voivat varata käyttöönsä. Kylpemisen jälkeen voi asettua mukavasti moottoroituun sänkyyn ihailemaan ikkunoista avautuvaa taivasta. 

Tutustu tarkemmin Pyhä Igloos-huoneistoihin.


Aurora Alert-revontulien hälytysjärjestelmä vahtii taivasta, jotta sinun ei tarvitse

Onko revontulien bongaaminen bucket listillasi? Nähdäksesi revontulet sinun ei tarvitse valvoa koko yötä, vaan Aurora Alert vahtii taivasta puolestasi ja antaa hälytyksen puhelimeesi, kun revontulet ovat taivaalla nähtävillä. 

Pyhän ja Luoston matkailukeskukset tarjoavat matkailijoille, paikallisen ja maksuttoman revontulienhälytysjärjestelmän joka toimii matkailijan omassa älylaitteessa, puhelimessa tai tabletissa. Toimiakseen hälytysjärjeatelmä tarvitsee datayhteyden. Käyttäjän tulee sallia järjestelmän antamat ilmoitukset.

Aurora Alert starttaa jälleen 1.9.2019.


Huiputa Pyhä PyhäExpressillä !

Talvi & kesä:

PyhäExpress, 6-hengen tuolihissi suojakuomulla vie sinut mukavasti tunturin huipulle talvella ja kesällä. Kesällä PyhäExpress pyörii juhannuksesta ruskaan. 

Pyhän huipulla sinulle avautuvat hienot tunturimaiset Luostolle saakka, ja näköalapaikalta voit ihailla kaunista Pyhäjärveä. Paluumatkan takaisin tehdä jalan, jolloin saat vielä enemmän irti kauniista tunturimaisemasta. Paluureitti takaisin ei ole haastava, (soratietä pitkin) mutta paikoin jyrkkä.


Maista Tsokan vohveleita

Pyhän huipulla toimivan maisemaravintola Tsokan maukkaat vohvelit palkitsevat tunturinhuiputtajan ja vohvelin kylkeen Tsokasta saa kylmät ja kuumat juomat. Myös isomman näläntaltuttaja löytyy listoilta mm. salaatteja, keittoja ja uuniperunoita. 


Jääkiipeily

Heilauta hakku jääseinämään ja kiipeä huipulle!

Tätä seikkailullista lajia pääsee kokeilemaan Pyhällä, Tajukankaalla, vain muutaman sadan metrin päässä Hotelli Pyhätunturista. Jääkiipeily voi kuulostaa hurjalta lajilta mutta soveltuu monetasoisille, aloittelijoista kokeneisiin kiipeilijöihin, jopa lapsille!

Jääkiipeilyä Tajukankaalla - Bliss Adventure.


Jääkarting

Löydä sisäinen Kimi Räikkösesi jääradalla!

Jääkartingia Formula-1 tapaan. Jääkartingajo koostuu harjoittelusta, karsinnasta sekä varsinaisesta kisasta ajajien kesken. Kuljettajan tulee olla 15 vuotta täyttänyt. 

Jääkarting - Pyhä Safaris.


Pyhätunturin huiputus ratsain

Koko päivän kestävä maastoretki Kultakeron huipulle alkaa Lucky Ranchiltä Pyhäjärven kylästä. Kukin valmistelee oman hevosensa retkelle jonka jälkeen siirrytään perehdytykseen aidatulle ratsastuskentälle. Muutaman käytännön harjoituksen jälkeen matka huipulle voi alkaa. Tunturin huipulla nautimme maittavan lounaan ja ihailemme maisemia, jonka jälkeen palaamme takaisin Lucky Ranchille. 

Retki edellyttää hieman aikaisempaa ratsastuskokemusta sillä maasto on paikoitellen vaikeakulkuista. Ala-ikäraja retkelle on 12 vuotta.

Retken kesto on n. 6 tuntia ja maksimi osallistujamäärä on 3 henkilöä. Retki on saatavilla tilauksesta kesä-lokakuu ajalla

Ratsastusretki Pyhän huipulle - Lucky Ranch.


Yön yli huskysafari ja yöpyminen erämaamökissä

Tällä yön yli kestävällä huskysafarilla sinä olet vastuussa omasta valjakostasi. Yhdessä oppaan kanssa matkaatte huskyvaljakolla erämaamökille, jossa yhdessä valmistatte illallisen ja otatte osaa mökin askareisiin. Tämä elämys soveltuu yli 15 vuotiaille.

Yön yli huskysafari ja yöpyminen erämaamökissä - Lapland Safaris LuostoKairosmajan rantasauna ja Pyhäjärvi

Kairosmajan rantasauna ja Pyhäjärvi tarjoavat niin talvella kuin kesälläkin rentouttavat löylyt ja palauttavan pulahduksen Pyhäjärveen. Rantasaunalla on päivittäiset yleiset saunavuorot, ja käyntikerta maksetaan päärakennuksen kahvioon. 

Kesäajalla myös savusauna lämpiää noin kerran viikossa. 

Lue lisää Kairosmajan rantasaunasta.Lampivaaran Ametistikaivos -  Pohjolan ainoa ametistikaivos, joka on myös vierailukohde

Lampivaaran ametistikaivos Luostolla sijaitsee Pyhä-Luoston kansallispuistossa ja on tiettävästi Pohjoismaiden ainoa ametistikaivos, jonne vierailijat ovat tervetulleita. 

Kaivos sijaitsee Lampivaaran laella ja siellä pääset tutustumaan kivien kiehtovaan maailmaan ja vierailun kruunaa kun pääset itse kaivamaan oman onnenametistisi, jonka saat muistoksi vierailustasi.

Ametistikaivoksella voit vierailla sekä kesällä että talvella. Katso tarkemmin täältä.

Polkaise kesäiselle Ametistikaivoksella sähköavusteisella e-fatbikella

Koe jännittävä ja ainutlaatuinen ulkoilma-aktiviteetti Luostolla. Polje sähköpyörällä Lampivaaran huipulle ja löydä itsellesi ikioma Lapin jalokivi!

Ametistikaivokselle järjestetään päivittäin kaksi opastettua retkeä (poikkeuksena lokakuu, jolloin retket ti-la). Bliss Adventuren ametistiretki e-fatbikella on takuulla ikimuistoinen kokemus, joka kruunaa jokaisen Lapin vierailun.

  • Retket päivittäin klo 10:45 ja klo 13:45:
  • Hinta: 137€/ hlö.Kesto: 3 h
  • Varaukset 2 päivää aikaisemmin

Ostaa tämä ohjelmapalvelu suoraan online-kaupasta.

Talven ihmemaa lumikenkäreitin varrella

Jos haluat lomallasi kokea talven ihmemaan, tykkylumipuut, valkeat maisemat ja tunturin lakeuden, niin suosittelemme lumikenkäreittiä Luoston keskuksesta tunturin kautta Torvisen majalle. Reitti on n. 4 km suuntaansa ja matkalla on ylämäkiä. 

Reitin varrella olevat maisemat ovat näyttävimmillään tammu-helmkuussa.

Vuokraa lumikengät ja katso kartasta tarkempi reitti.


Torvisen maja

Torvisen maja,  Luoston vanhin matkailuyritys, on perustettu vuonna 1957. Hurmaavassa punaisessa tuvassa ei ole edelleenkään juoksevaa vettä eikä sähköä, joten majalla on oma tunnelmansa. Torvisen maja sijaitsee lumikenkäreitin ja latujen varrella. n, 5 km päässä Luoston keskuksesta. Lomalla kannattaa sisällyttää vierailu Torvisen majalla, maistaa heidän herkullisia, itsetehtyjä leivonnaisia, niin suolaisia kuin makeitakin. 

Lisätietoja Torvisen maja - tarkista aukioloajat.