Pyhä-Luosto tunturitie

Matkalla pohjoiseen tai palatessa sieltä kulje aina tunturitien kautta.

Pyhä-Luosto tunturitie Pyhän kohteet:
Pyhän maisemahissi
Pyhä-Luoston kansallispuisto
Luontokeskus Naava
Aittakuru
Cafe Loimu -lounasbuffet päivittäin
Pyhän uimaranta
Pyhän ja Luoston frisbeegolf radat
Maastopyöräily Pyhällä ja Luostolla
Majoitustarjoukset
Aktiviteetteja Pyhällä

Tunturitie kulkee Suomen vanhimman kansallispuiston reunalla eikä sen seikkailuja kannata ohittaa.

Pyhän ja Luoston ohittava Tunturitie on 12 tunturihuipun vierellä kulkeva maisematie myös kaikille niille, jotka kulkevat Lappiin ja Lapista.

Tie, numeroltaan 962, yhdistää Kemijärven ja Sodankylän välillä kulkevan 5-tien ja Sodankylästä Rovaniemen suuntaan lähtevän 4-tien. Mistään rengasreitistä ei ole kyse, sillä esimerkiksi Kemijärven suunnasta tulevalle autoilijalle Tunturitien ajaminen pidentää matkaa vain muutamalla kilometrillä ja vie matkailijaa jatkuvasti lähemmäs kohti määränpäätään.

Tutustu tunturin mahdollisuuksiin ja suosituimpiin käyntipaikkoihin. Katso tunturin majoitustarjoukset sivun alalaidasta ja varaa perheellesi pieni breikki matkanteosta.

Katso Tunturie Google Maps reittipalvelussa:

Tunturitie kartalla


Maisemahissi

Pyhätunturin huipulta avautuvat avarat näkymään ympäröivään lappilaiseen luontoon sekä Pyhä-Luoston kansallispuistoon. Tunturin huipulle pääset PyhäExpress maisemahissin kyydissä tiistaista sunnuntaihin. Maisemahissi avataan kesäkaudelle juhannusaattona 21. kesäkuuta. Tunturin huipulta löydät myös ravintola Tsokan, joka tarjoilee esimerkiksi suussa sulavia vohveleita ja muita herkkuja.

Tutustu Pyhän maisemahissiin >


Pyhä-Luosto kansallispuisto

Koe 80-vuotiaan Pyhä-Luoston kansallispuiston jylhät maisemat, upea luonto ja hiljaisuus yhdessä alueen monipuolisten palvelujen kanssa. Kansallispuisto sijaitsee Pyhän ja Luoston tunturikeskusten vierellä, yhdistäen keskukset toisiinsa pitkin kuruja ja keroja.

Isokuru - Suomen syvin kuru

Isokuru sijaitsee Kultakeron ja Ukonhatun tunturihuippujen välissä. Syvyytta kurulla on 220 metriä. Erittäin suosittu pitkospuureitti Isokurun pohjalla vie Pyhänkasteenlammelle ja Pyhänkasteenputoukselle. Isokurun syntyä ja alueen geologiaa esitellään reitin kohdetauluissa. Isonkurunkankaalla on kota, tulistelupaikka ja inva-WC.

Tutustu reitteihin ja palveluihin >


Luontokeskus Naava

Tutustu Pyhä-Luoston kansallispuiston geologiaan ja kulttuurihistoriaan luontokeskus Naavan näyttelyissä. Asiakaspalvelusta saat parhaat retkineuvot kansallispuistoon ja lähialueille; kerromme myös matkailijoiden palveluista alueella. Naavassa tapahtuu pitkin vuotta: luontoiltoja, konsertteja, elokuvia ja paljon muuta.

 Katso aukioloajat >


Aittakuru

Jylhä Aittakuru kätkeytyy Pyhätunturin rinteiden väliin ja avautuu huikeana kivirakkana. Aittakuru  sijaitsee Pyhä-Luosto tunturitien varrella ja on helposti saavustettavissa oleva vierailukohde. 

Parkkipaikka on noin 2,2 km päässä Pyhän liikekeskuksesta, tien oikealla puolella. Kävelymatkaa on vajaa puoli kilometriä. Laajat rakkakivialueet ja jylhät kallioseinämät antavat esimakua Pyhä-Luoston kansallispuiston geologiasta. Aittakurun pohjalta löydät myös kesäteatterin, jossa järjestetään esimerkiksi legendaarinen, Pyhä Unplugged tunturifestivaali 1.-4.8.2019.

Katso Pyhä Unpluggedin esiintyjät >


Cafe Loimu

Luontokeskus Naavassa sijaitseva Café Loimu tarjoaa lounasta päivittäin klo 11–17 ja lisäksi a là carte listalta löydät lukuisia paikallisia herkkuja sekä lappilaisia erikoisuuksia.

Tutustu Loimun ruoka- ja lounaslistaan >


Uimaranta

Matkalla lomalle, ajomatkaa vielä pitkästi ja aurinko paistaa täydeltä terältä? Koukkaa Pyhä-Luosto tunturitien kautta ja pidä virkistävä tauko Pyhän uimarannalla. Pyhän uimaranta eli tuttavallisemmin Astelin ranta sijaitsee muutaman kilometrin päässä Pyhän keskuksesta Pyhäjärven kylän suuntaan. 

Uimarannalta löytyy pukukopit, ulko-wc ja tulipaikka.

Huom! Autojen pysäköinti tien varteen pysäkointialueelle, ei rantaan.


Sekä Pyhältä että Luostolta löytyy tunturissa kumpuilevat frisbeegolfradat. Pyhällä 22-väyläinen rata lähtee Perherinteiden tuntumasta. Pyhällä kiekkosetin voi vuokrata keskusvaraamo Pyhähipusta tai Hotelli Pyhätunturista. 

Luosto DiscGolfPark 18-väyläinen AA1-luokan radan aloituspaikka Luoston rinteiden ala-asemalta. Luostolla kiekkosetin voi vuokrata Santa's Hotel Aurorasta tai Lapland Hotel Luostotunturista. 

Tutustu Pyhän ja Luoston frisbeegolfratoihin>


Maastopyöräily

Pyhällä ja Luostolla on yhteensä 170 km maastopyöräilyyn sallittuja merkittyjä reittejä. Reiteistä noin 40 km on suunniteltu juuri maastopyöräilyyn. Osa reiteistä kulkee myös Pyhä-Luosto kansallispuistossa.

Vinkki: ennen pyöräretkelle lähtöä tutki tarkkaan maastopyöräilykarttaa, ja kysyt vinkit reiteille alueen pyöränvuokraajilta sekä Luontokeskus Naavasta - näin valitset juuri sinulle sopivan lenkin ja saat parhaan kokemuksen.

Tutustu Pyhän ja Luoston maastopyöräilyreitteihin.>

Pyhän majoitustarjoukset tunturitien varrella:

Keskusvaraamo Pyhähippu: Kelorivitalohuoneisto neljälle alk. 50€/ vrk.
Kävelymatkan päässä palveluista ja Pyhä-Luoston kansallispuistosta. Huoneistossa tupakeittiö, parvi, sauna, tulisija (polttopuut sisältyvät hintaan) sekä petipaikat neljälle hengelle. Lisämaksusta liinavaatteet. Hinta voimassa 05.05.-30.11.2019

Varaa online-kaupasta>>
Pyhä Igloos-huoneistot: kesätarjouksena majoitus 2-4 hlölle osittain lasikattoisessa, hyvinvarustellussa huoneistossa 189€/ vrk.

Varaa online-kaupasta>>
Ski-Inn kesäetu - Hotelli Pyhätunturi, PyhäSuites ja PyhäLinna: Majoitusvaraukseen kaupan päälle 3kpl maisemahissilippuja per huone/huoneisto. Edun arvo 33 €. Voimassa majoituksiin ajalla 21.6.-21.9.2019 (pois lukien 1.-4.8 ja 9.-11.8.)

Varaa online: www.ski-inn.fi/pyha>>

Hotelli Pyhätunturi sijaitsee ylhäällä tunturin rinteessä, aivan rinteiden ja Pyhä-Luosto kansallispuiston vieressä. Hotellista avautuvat upeat maisemat ympäröivään luontoon. Majoituksen lisäksi hotellista löytyy ravintola, saunaosasto sekä kuntosali. PyhäLinna ja PyhäSuites huoneistossa oma sauna ja keittiö.
Lomakylä Pyhän Asteli: Yövy uusissa Aurora Suiteseissa 190€/ vrk,/ 2 hlö
 Joka 3 yö ilmaiseksi koodilla SUMMER19 ajalle 1.5-31.8.2019. Tarjouksen voi lunastaa sähköpostilla ennen varauksen tekoa. 

Varaukset sähköpostitse info@pyhanasteli.fi tai p. 040 188 7777.

Mitä Pyhällä voi tehdä?

Pyhällä luonto luo puitteet tekemiselle. Voit kokeilla omatoimisesti esimerkiksi melontaa, patikointia ja maastopyöräilyä, tai kysyä alueen ohjelmpalvelutoimijoilta ohjattua retkiä: 

Pyhän ja Luoston ohjelmapalvelutarjontaan voi tutustua täällä.