Pyhä-Luosto tunturitie

Matkalla pohjoiseen tai palatessa sieltä kulje aina tunturitien kautta.

Pyhä-Luosto tunturitie
Majoitu Pyhällä huoneistossa tai mökissä
Aktiviteetteja Pyhällä

Matkaa Pyhälle Tunturitien kautta ja ihaile tien varrelta avautuvia tunturinäkymiä.

Tunturitie kulkee Suomen vanhimman kansallispuiston reunalla eikä sen seikkailuja kannata ohittaa. Pyhän ja Luoston ohittava Tunturitie on 12 tunturihuipun vierellä kulkeva maisematie myös kaikille niille, jotka kulkevat Lappiin ja Lapista.

Tie, numeroltaan 962, yhdistää Kemijärven ja Sodankylän välillä kulkevan 5-tien ja Sodankylästä Rovaniemen suuntaan lähtevän 4-tien. Mistään rengasreitistä ei ole kyse, sillä esimerkiksi Kemijärven suunnasta tulevalle autoilijalle Tunturitien ajaminen pidentää matkaa vain muutamalla kilometrillä ja vie matkailijaa jatkuvasti lähemmäs kohti määränpäätään.

Tutustu tunturin mahdollisuuksiin ja suosituimpiin käyntipaikkoihin. Katso tunturin majoitustarjoukset sivun alalaidasta ja varaa perheellesi pieni breikki matkanteosta. Tutustu myös Luoston Tunturitien kohteisiin!

Katso Tunturie Google Maps reittipalvelussa:

Tunturitie kartalla

Lomalla Pyhällä ja mietit mitä tehdä?

Pyhä on pieni ja rauhallinen tunturikeskus aivan Pyhä-Luosto kansallispuiston kupeessa. Pyhällä luonto luo puitteet tekemiselle, ja kokosimme tähän sinulle keskeisimmät asiat, mitä Pyhällä kannattaa kokea:

Pyhäkuru seikkailupuisto

Kesällä 2021 avattiin uusi jännittävä Via Ferrata -tyylinen seikkailupuisto Pyhätunturin Tajukankaalle. Puisto tarjoaa huikeita ​​kokemuksia kaikille pienille ja suurille seikkailijoille. Kiipeä jylhää kallionseinämää ylös, taiteile kalliomuodostelmilla, ylitä rotko vaijeria pitkin, liu'u seinämältä toiselle ja nauti karuudesta.

Uusi sporttireitti avataan kesällä 2022! Tässä reitissä riittää haastetta vaativammallekin seikkailijalle. Tällä reitillä saat jalat maitohapoille, nouset korkeuksiin, pääset ihailemaan upeita maisemia ja ylittämään vesiesteen. Katso aukioloajat ja tarkemmat tiedot www.pyhakuru.fi

Pyhä-Luosto kansallispuisto

Retkeile Pyhä-Luosto kansallispuistossa. Yli 100 km merkittyjä reittejä, jotka sopivat erinomaisesti muutaman tunnin päiväretkiin. Hyviä päiväretkikohteita ovat esimerkiksi Pyhänkasteenputous, sekä Karhunjuomalampi. Jos pidät pidemmistä vaelluksista, niin Pyhä-Luosto retkeilyreitin (n. 35 km) vaeltamiseen menee 2-3 päivää. Voit mennä Pyhältä Luostolta bussikyydillä ja aloittaa vaelluksen Luostolta, näin kuljettaessa maasto on hieman helpompikulkuinen.

Feel the Peak - Koe Pyhän huippu

Vieraile Pyhän huipulla PyhäExpress-tuolihissillä. Pyhän huipulla voi tutustua mm. Huttu-Ukon taidereittiin, 360-ja maisemalavaan, ihailla huipulta avautuvia maisemia, ja pitää eväshetken Tunturivartijan maisematuvalla. Lue lisää Pyhä Feel the Peak-elämyksestä, ja katso hissin aukioloajat.


Maastoratsastusretki Pyhän huipulle

Valloita Pyhän huippu ratsastaen. Lucky Ranch tarjoaa maastoratsastusretkiä Pyhän huipulle. Koko päivän kestävä retki tarjoaa unohtumattoman ratsastuselämyksen ja uutta perspektiiviä tutustua Pyhään satulasta käsin. Tutustu tarkemmin ja varaa ratsastusretki luckyranch.fi.

Luontokeskus Naava

Tutustu Luontokeskus Naavaan. Maksuton näyttely Pyhä-Luosto kansallispuiston luonnosta ja historiasta. Naavan yhteydessä myös Cafe Loimu, josta saa maukasta ruokaa.

Pyhän uimaranta

Pulahda Pyhäjärveen. Pyhän alueen uimaranta (Astelinranta) löytyy Pyhäjärven rannasta muutaman kilometrin päässä Pyhän keskustasta Ihanan hiekkaisa ja matala uimaranta sopii koko perheelle. Uimarannalta löytyy pukukopit, ulko-wc ja tulipaikka. Huom! Autojen pysäköinti tien varteen pysäköintialueelle, ei rantaan.

Aittakuru

Vieraile Aittakurussa (Aittokurussa), luonnon omassa amfiteatterissa. Reitti Aittakuruun lähtee Pyhäluosto-tien varresta. Parkkipaikka on noin 2,2 km päässä Pyhän liikekeskuksesta, tien oikealla puolella. Kävelymatkaa on vajaa puoli kilometriä. Laajat rakkakivialueet ja jylhät kallioseinämät antavat esimakua Pyhä-Luoston kansallispuiston geologiasta. Suosittu Pyhä Unplugged-tapahtuma pitää konserttejaan Aittakurussa (kuva).

Pyhän frisbeegolfrata

Heittele frisbeetä Pyhän 22-väyläisellä frisbeegolfradalla. Pyhän rinteissä mutkitteleva rata tuo mieluisaa haastetta heittäjälle.

Maastopyöräily Pyhällä

Maastopyöräile. Tutustu Pyhän alueeseen maastopyörän selästä, reittejä koko Pyhä-Luosto matkailualueella n. 170 km. Reiteistä noin 40 km on suunniteltu juuri maastopyöräilyyn. Osa reiteistä kulkee myös Pyhä-Luosto kansallispuistossa.

Ennen pyöräretkelle lähtöä tutki tarkkaan maastopyöräilykarttaa, ja kysyt vinkit reiteille alueen pyöränvuokraajilta sekä Luontokeskus Naavasta - näin valitset juuri sinulle sopivan lenkin ja saat parhaan kokemuksen. Alueella pyöriä (myös sähköavusteisia, täysijousitettuja) keskusvaraamo Pyhähippu ja Pyhäinfo.

Lampivaaran Ametistikaivos

Tee päiväretki naapuritunturiin Luostolle ja Lampivaaran Ametistikaivokselle. Luoston tunturikeskus vain 20 minuutin automatkan päässä.

Tarhaesittelyt Arctic Husky Farmilla

Tapaa Arctic Husky Farmin valjakkokoirat kesälomallaan. Opastetut tarhakierrokset ma-pe klo 12. Hinta 20€/perhe.

Pyhän ravintolat

Syö hyvin. Pyhällä teitä palvelevat Cafe Loimu, Ravintola Huttuhippu ja Ravintola Pyhän Uula sekä Neidon Sydän Cafe & Wine. Snack-tyyppistä ruokaa ja iltaviihdettä tarjoilevat Sportbar Pyhä (Pyhän liikekeskuksessa) ja Calle Talo (hotellitasanteelle Polar-rinteen vieressä). Tarkistathan ravintolakohtaiset aukioloajat.

Porotilavierailut

Vieraile Jaakkolan porotilan kesäkahvilassa, tallinäyttelyssä ja mobiiliopasteisella porotilakierroksella. Mobiiliopasteinen kierros (sis. vierailun tallinäyttelyssä sekä eläimien luona) kahvilan aukiolojen puitteissa. Liput mobiilikierrokselle maksetaan kahvilaan, josta vierailija saa ohjeet ilmaisen mobiilisovelluksen lataamiseksi. Jaakkola porotila sijaitsee n. 30 km päässä Pyhältä, ja noin. 10 km päässä Luostolta, Alakitisen tienvarressa. Katso tarkemmin Google Maps.

   Keskusvaraamo Pyhähippu: Pitkä viikonloppu Pyhällä (3vrk) 260€

   Vierekkäiset kelohonkaiset Huttukero-huoneistot Pyhätunturin keskustassa, Perherinteen lähellä (34m²+parvi 12m² / max 4 hlö). Kansallispuiston reitit helposti saavutettavissa ilman autoa. Huttukero 2:een voi ottaa lemmikin mukaan, lemmikkimaksu on 30 €/lemmikki/varausaika. Huoneistossa langaton netti. Loppusiivous sisältyy vuokraan. Liinavaatteet lisähintaan alk. 16€/hlö. Paketti voimassa ajalla: 05.05. – 30.11.2022.

   Varaa kohde:

   Huttukero 2
   Huttukero 3
   Huttukero 4

   Huoneistot tunturin parhailla paikoilla

   Sijainti keskellä Pyhää. Jokaisesta huoneistosta löytyy kuivauskaappi, täydellinen keittiövarustus ja oma sauna, jotka mahdollistavat kotoisan tunnelman ja hyvät palvelut koko majoitusajalle.

   PyhäLinna ja PyhäSuites-huoneistot - Tutustu ja varaa!

   Parkside Pyhä-huoneistot - Tutustu ja varaa!

   PyhäBooking- mökkivuokraamo

   Tutustu PyhäBooking mökkeihin

   Revontulikodat, sekä paritalo- ja sviittihuoneistot Pyhän Astelista

   Asteli on monipuolinen kohde, upean luonnon siimeksessä järven ja aarnimetsän syleilyssä. Astelista löydät itseäsi miellyttävän majoitusvaihtoehdon,

   Tutustu Pyhän Astelin majoitusvaihtoehtoihin

   Pyhä Igloos-huoneistot Perherinteen juurella

   Osittain lasikattoiset, hirsirakenteiset, skandinaavisen tyylikkäät huoneistot Perherinteen läheisyydessä.

   Tutustu Pyhän Igloosin revontulihuoneistoihin

   Sunday Morning Resort

   Yksilöllinen boutique-hotellimme tarjoaa upeat puitteet palveluineen luonnon keskellä.
   Majoittuminen joko päärakennuksen kahden hengen huoneissa tai Aihkihuoneistoissa (2-5 henkeä).

   Tutustu Sunday Morning Resortiin

   Mitä Pyhällä voi tehdä?

   Pyhällä luonto luo puitteet tekemiselle. Voit kokeilla omatoimisesti esimerkiksi melontaa, patikointia ja maastopyöräilyä, tai kysyä alueen ohjelmapalvelutoimijoilta ohjattua retkiä:

   • Lucky Ranch - maastoratsastus-, kanootti,- ja pyöräretket.
   • Kairankutsu - patikka-, kalastus-, lintu-ja luontoretket sekä kulttuuriretket Pyhällä ja lähialueilla
   • Pyhä Safaris - kalastusretket, patikkaretket ja välinevuokraus

   Pyhän ja Luoston ohjelmapalvelutarjontaan voi tutustua täällä. Omatoimiseen retkeilyyn voit vuokrata välineitä paikan päällä. Tutustu Pyhän vuokravälineisiin.

   Lucky Ranch ja Outisen ratsastuskeskus -maastoratsastusretkiä Pyhällä

   Miltä kuulostaa maastoratsastusretki Pyhän huipulle Lapin yöttämässä yössä. Retken kesto n. 6 tuntia, jossa lähtöpiste Lucky Ranchilta Pyhäjärveltä. Tunturin huiputuksen lomassa nautitaan myös retkilounas. Voit varata tämän maastoratsastusretken suoraan Lucky Ranchin nettikaupasta.

   Tutustu Pyhän muihin heppa-aktiviteetteihin.