Pyhä-Luosto tunturitie

Matkalla pohjoiseen tai palatessa sieltä kulje aina tunturitien kautta.

Lomalla Pyhällä ja mietit mitä tehdä?

Pyhä on pieni ja rauhallinen tunturikeskus aivan Pyhä-Luosto kansallispuiston kupeessa. Pyhällä luonto luo puitteet tekemiselle, ja kokosimme tähän sinulle keskeisimmät asiat, mitä Pyhällä kannattaa kokea:

 • Retkeile Pyhä-Luosto kansallispuistossa. Yli 100 km merkittyjä reittejä, jotka sopivat erinomaisesti muutaman tunnin päiväretkiin. Hyviä päiväretkikoteita ovat esimerkiksi Isokuru ja Pyhänkasteenputous, sekä Karhunjuomalampi. Jos pidät pidemmistä vaelluksista, niin Pyhä-Luosto retkeilyreitin (n. 35 km) vaeltamiseen menee 2-3 päivää. Voit mennä Pyhältä Luostolta bussikyydillä ja aloittaa vaelluksen Luostolta, näin kuljettaessa maasto on hieman helpompikulkuinen.


 • Valloita Pyhän huippu ratsastaen. Lucky Ranch tarjoaa maastoratsastusretkiä Pyhän huipulle. Koko päivän kestävä retki tarjoaa unohtumattoman ratsastuselämyksen ja uutta perspektiiviä tutustua Pyhään satulasta käsin.

 • Tutustu Luontokeskus Naavaan. Maksuton näyttely Pyhä-Luosto kansallispuiston luonnosta ja historiasta. Naavan yhteydessä myös Cafe Loimu, josta saa maukasta ruokaa.
 • Pulahda Pyhäjärveen. Pyhän alueen uimaranta (Astelinranta) löytyy Pyhäjärven rannasta muutaman kilometrin päässä Pyhän keskustasta Ihanan hiekkaisa ja matala uimaranta sopii koko perheelle.
 • Vieraile Aittakurussa (Aittokurussa), luonnon omassa amfiteatterissa. Reitti Aittakuruun lähtee Pyhäluosto-tien varresta. Suosittu Pyhä Unplugged pitää konserttejaan Aittakurussa (kuva).

 • Heittele frisbeetä Pyhän 22-väyläisellä frisbeegolfradalla. Pyhän rinteissä mutkitteleva rata tuo mieluisaa haastetta heittäjälle.
 • Maastopyöräile. Tutustu Pyhän alueeseen maastopyörän selästä, reittejä koko Pyhä-Luosto matkailualueella n. 170 km. Alueella pyöriä (myös sähköavusteisia, täysijousitettuja) keskusvaraamo Pyhähippu ja Calle Talo.
 • Tee päiväretki naapuritunturiin Luostolle ja Lampivaaran Ametistikaivokselle. Luoston tunturikeskus vain 20 minuutin automatkan päässä.
 • Tapaa Arctic Husky Farmin valjakkokoirat kesälomallaan. Opastetut tarhakierrokset ma-pe klo 12-13. Hinta 20€/perhe.

 • Syö hyvin. Pyhällä teitä palvelevat Cafe Loimu, Ravintola Huttuhippu ja Ravintola Huttu-Uula. Snack-tyyppistä ruokaa ja iltaviihdettä tarjoilevat Sportbar Pyhä (Pyhän liikekeskuksessa ja Calle Talo (hotellitasanteelle Polar-rinteen vieressä). Tarkistathan ravintolakohtaiset aukioloajat.
 • Vieraile Jaakkolan porotilan kesäkahvilassa, tallinäyttelyssä ja mobiiliopasteisella porotilakierroksella. Kahvila on avoinna 1.7. - 27.9.2020 tiistaista lauantaihin klo: 10:00 - 15:00. Mobiiliopasteinen kierros (sis. vierailun tallinäyttelyssä sekä eläimien luona) kahvilan aukiolojen puitteissa. Liput mobiilikierrokselle maksetaan kahvilaan, josta vierailija saa ohjeet ilmaisen mobiilisovelluksen lataamiseksi. Hinta: 5€/lapset, 7€/aikuiset. Alle 3.v lapset ilmaiseksi.

 • Vieraile Pyhän huipulla jalan tai pyöräillen. Pyhän huipulla voi tutustua mm. Huttu-Ukon taidereittiin, 360-ja maisemalavaan, ihailla huipulta avautuvia maisemia, ja pitää eväshetken Tunturivartijan maisematuvalla.
Pyhä-Luosto tunturitie Pyhän kohteet:
Pyhän maisemahissi
Majoitu Pyhällä huoneistossa tai mökissä
Pyhä-Luoston kansallispuisto
Luontokeskus Naava
Cafe Loimu
Aittakuru
Pyhän huippu
Pyhän uimaranta
Pyhän ja Luoston frisbeegolf radat
Maastopyöräily Pyhällä ja Luostolla
Vieraile Jaakkolan porotilalla
Aktiviteetteja Pyhällä

Matkaa Pyhälle Tunturitien kautta ja ihaile tien varrelta avautuvia tunturinäkymiä.

Tunturitie kulkee Suomen vanhimman kansallispuiston reunalla eikä sen seikkailuja kannata ohittaa. Pyhän ja Luoston ohittava Tunturitie on 12 tunturihuipun vierellä kulkeva maisematie myös kaikille niille, jotka kulkevat Lappiin ja Lapista.

Tie, numeroltaan 962, yhdistää Kemijärven ja Sodankylän välillä kulkevan 5-tien ja Sodankylästä Rovaniemen suuntaan lähtevän 4-tien. Mistään rengasreitistä ei ole kyse, sillä esimerkiksi Kemijärven suunnasta tulevalle autoilijalle Tunturitien ajaminen pidentää matkaa vain muutamalla kilometrillä ja vie matkailijaa jatkuvasti lähemmäs kohti määränpäätään.

Tutustu tunturin mahdollisuuksiin ja suosituimpiin käyntipaikkoihin. Katso tunturin majoitustarjoukset sivun alalaidasta ja varaa perheellesi pieni breikki matkanteosta.

Katso Tunturie Google Maps reittipalvelussa:

Tunturitie kartalla

Matkustaminen kotimaassa kesä-syksy 2020

Matkaillessasi noudata viranomaisten ohjeita ja suosituksia. Pyhällä ei yleensä kesällä ole matkailijoita niin paljon, jotta etäisyyden huomioiminen olisi hankalaa. Koronatilanne vaikuttaa myös Pyhän alueen palveluihin. Katso Pyhän koronainfo-sivu matkailijoille.

Maisemahissi

Pyhätunturin huipulta avautuvat avarat näkymään ympäröivään lappilaiseen luontoon sekä Pyhä-Luoston kansallispuistoon. Tunturin huipulle pääset PyhäExpress maisemahissin kyydissä tiistaista sunnuntaihin. Maisemahissi avataan 3.9.2020. Tunturin huipulta löydät myös ravintola Tsokan, joka tarjoilee esimerkiksi suussa sulavia vohveleita ja muita herkkuja.

Tutustu Pyhän maisemahissiin >

Kesä 2020 majoitus Pyhällä:

Keskusvaraamo Pyhähippu: Kelorivitalohuoneisto neljälle alk. 70€/ vrk.
Kävelymatkan päässä palveluista ja Pyhä-Luoston kansallispuistosta. Huoneistossa tupakeittiö, parvi, sauna, tulisija (polttopuut sisältyvät hintaan) sekä petipaikat neljälle hengelle. Lisämaksusta liinavaatteet. Hinta voimassa 05.05.-30.11.2020

Varaa online-kaupasta>>
Pyhä Igloos-huoneistot: kesätarjouksena majoitus 2-4 hlölle osittain lasikattoisessa, hyvinvarustellussa huoneistossa alkaen 117€/ vrk 2 hlö, (minimimajoitus 2 vrk). Seuraavat vuorokaudet 100€/ vrk. Voimassa 30.8.2020 saakka.

Varaa online-kaupasta>>
PyhäSuites ja PyhäLinna-huoneistot: Kaikkiin 4 vuorokautta tai yli majoituksiin automaattinen -15% alennus.

Varaa online: www.ski-inn.fi/pyha>>

Parkside Pyhä-huoneistot: Alk. 150/vrk sisältää liinavaatteet ja loppusiivouksen.

Korkealuokkaisesti varustellut paritalohuoneistoistot Pyhä-Luosto kansallipuiston lähtöportin läheisyydessä. Voimassa: 17.6. - 31.8.2020.

Varaa online: parksidepyha.fi>>

Lomakylä Pyhän Asteli: Yövy uusissa Aurora Suiteseissa 190€/ vrk,/ 2 hlö
Joka 3 yö ilmaiseksi koodilla SUMMER19 ajalle 1.5-31.8.2019. Tarjouksen voi lunastaa sähköpostilla ennen varauksen tekoa.

Varaukset sähköpostitse info@pyhanasteli.fi tai p. 040 188 7777.

Pyhä-Luosto kansallispuisto

Koe Pyhä-Luoston kansallispuiston jylhät maisemat, upea luonto ja hiljaisuus yhdessä alueen monipuolisten palvelujen kanssa. Kansallispuisto sijaitsee Pyhän ja Luoston tunturikeskusten vierellä, yhdistäen keskukset toisiinsa pitkin kuruja ja keroja.

Isokuru - Suomen syvin kuru

Isokuru sijaitsee Kultakeron ja Ukonhatun tunturihuippujen välissä. Syvyytta kurulla on 220 metriä. Erittäin suosittu pitkospuureitti Isokurun pohjalla vie Pyhänkasteenlammelle ja Pyhänkasteenputoukselle. Isokurun syntyä ja alueen geologiaa esitellään reitin kohdetauluissa. Isonkurunkankaalla on kota, tulistelupaikka ja inva-WC.

Tutustu reitteihin ja palveluihin >>

Luontokeskus Naava

Tutustu Pyhä-Luoston kansallispuiston geologiaan ja kulttuurihistoriaan luontokeskus Naavan näyttelyissä. Asiakaspalvelusta saat parhaat retkineuvot kansallispuistoon ja lähialueille; kerromme myös matkailijoiden palveluista alueella. Naavassa tapahtuu pitkin vuotta: luontoiltoja, konsertteja, elokuvia ja paljon muuta.

Luontokeskus Naava avoinna 1.6.2020. alkaen.

Katso aukioloajat >>

Café Loimu

Luontokeskus Naavassa sijaitseva Café Loimu tarjoaa lounasta päivittäin klo 11–17 ja lisäksi a là carte listalta löydät lukuisia paikallisia herkkuja sekä lappilaisia erikoisuuksia.

Tutustu Loimun ruoka- ja lounaslistaan >

Aittakuru

Jylhä Aittakuru kätkeytyy Pyhätunturin rinteiden väliin ja avautuu huikeana kivirakkana. Aittakuru sijaitsee Pyhä-Luosto tunturitien varrella ja on helposti saavustettavissa oleva vierailukohde.

Parkkipaikka on noin 2,2 km päässä Pyhän liikekeskuksesta, tien oikealla puolella. Kävelymatkaa on vajaa puoli kilometriä. Laajat rakkakivialueet ja jylhät kallioseinämät antavat esimakua Pyhä-Luoston kansallispuiston geologiasta. Aittakurun pohjalta löydät myös kesäteatterin, jossa järjestetään esimerkiksi legendaarinen, Pyhä Unplugged tunturifestivaali (järjestetään seuraavan kerran 29.7.-1.8.2021.)Mitä voit kokea Pyhän huipulla?

Pyhän huipulla voit kesällä 2020 vierailla omatoimisesti joko jalan tai pyörällä. Pyörällä tulee kuitenkin noudattaa erityistä varovaisuutta tien kunnosta johtuen. Moottoriajoneuvoilla huipulle ei ole kulkua.

Huttu- Ukon taidereitti

Huttu-Ukon taidereitti on toteutettu yhteistyössä paikallisen taiteilijan Tapio Uusitalon ja Pyhän hiihtokeskuksen kanssa. Taidereitin teokset pohjautuvat alueen historiaan, myytteihin sekä uskomuksiin. Taideteosten toteutuksessa on huomioitu eri vuodenajat.

Tunturivartijan maisematupa

Tunturin huipulla oleva maisemaikkunoin varustettu taukotupa, jossa tulipaikka. Pakkaa siis tunturinhuiputusretkelle omat eväät ja nauti ne tuvan suojassa.

360-maisemalava

Pyhän huipulle rakennetulta maisemalavalta avautuu aavat näkymät ympäröivään luontoon sekä Pyhä-Luoston kansallispuistoon. Lavan kaiteesta löydät myös panoraamakuvan, johon on merkitty huipulta näkyvät maamerkit ja tärkeimmät kohteet.

Uimaranta

Matkalla lomalle, ajomatkaa vielä pitkästi ja aurinko paistaa täydeltä terältä? Koukkaa Pyhä-Luosto tunturitien kautta ja pidä virkistävä tauko Pyhän uimarannalla. Pyhän uimaranta eli tuttavallisemmin Astelin ranta sijaitsee muutaman kilometrin päässä Pyhän keskuksesta Pyhäjärven kylän suuntaan.

Uimarannalta löytyy pukukopit, ulko-wc ja tulipaikka.

Huom! Autojen pysäköinti tien varteen pysäkointialueelle, ei rantaan.

Sekä Pyhältä että Luostolta löytyy tunturissa kumpuilevat frisbeegolfradat. Pyhällä 22-väyläinen rata lähtee Perherinteiden tuntumasta. Pyhällä kiekkosetin voi vuokrata keskusvaraamo Pyhähipusta tai Hotelli Pyhätunturista (tarkista aukioloajat).

Luosto DiscGolfPark 18-väyläinen AA1-luokan radan aloituspaikka Luoston rinteiden ala-asemalta. Luostolla kiekkosetin voi vuokrata Santa's Hotel Aurorasta tai Lapland Hotel Luostotunturista.

Tutustu Pyhän ja Luoston frisbeegolfratoihin>

Maastopyöräily

Pyhällä ja Luostolla on yhteensä 170 km maastopyöräilyyn sallittuja merkittyjä reittejä. Reiteistä noin 40 km on suunniteltu juuri maastopyöräilyyn. Osa reiteistä kulkee myös Pyhä-Luosto kansallispuistossa.

Vinkki: ennen pyöräretkelle lähtöä tutki tarkkaan maastopyöräilykarttaa, ja kysyt vinkit reiteille alueen pyöränvuokraajilta sekä Luontokeskus Naavasta - näin valitset juuri sinulle sopivan lenkin ja saat parhaan kokemuksen.

Tutustu Pyhän ja Luoston maastopyöräilyreitteihin.>>

Jaakkolan porotilan kesäkahvila

Jaakkolan porotilan kesäkahvilassa voi poiketa nauttimassa jäätelöä, virvokkeita tai esimerkiksi muurikkalättyjä suolaisin ja makein täyttein.

Kahvila on auki 1.7. - 27.9.2020 tiistaista lauantaihin klo: 10:00 - 15:00.

POROTILAN ELÄMYKSELLINEN MOBIILIKIERROS JA IHANAT ELÄINASUKKAAT

Tutustu porotilan värikkääseen historiaan, poron sielunelämään sekä porotilan eläinasukkaisiin elämyksellisellä mobiilikierroksella! Omatoimisesti tehtävä mobiilikierros johdattaa vierailijan tapaamaan tilan ihania eläinasukkaita sekä kuulemaan elämänmakuisia tarinoita Jaakkolan tilan historiasta. Kierros aloitetaan vanhaan talliin rakennetusta näyttelystä, joka esittelee tilan vaiherikasta historiaa nykytekniikkaa hyödyntäen.

Avoinna kesäkahvilan aukioloaikojen puitteissa. Hinta: 5€/lapset, 7€/aikuiset. Alle 3.v lapset ilmaiseksi.

Mitä Pyhällä voi tehdä?

Pyhällä luonto luo puitteet tekemiselle. Voit kokeilla omatoimisesti esimerkiksi melontaa, patikointia ja maastopyöräilyä, tai kysyä alueen ohjelmpalvelutoimijoilta ohjattua retkiä:

 • Lucky Ranch - maastoratsastus-, kanootti,- ja pyöräretket.
 • Kairankutsu - patikka-, kalastus-, lintu-ja luontoretket sekä kulttuuriretket Pyhällä ja lähialueilla
 • Pyhä Safaris - kalastusretket, patikkaretket ja välinevuokraus

Pyhän ja Luoston ohjelmapalvelutarjontaan voi tutustua täällä.

Lucky Ranch ja Outisen ratsastuskeskus -maastoratsastusretkiä Pyhällä

Miltä kuulostaa maastoratsastusretki Pyhän huipulle Lapin yöttämässä yössä. Retken kesto n. 6 tuntia, jossa lähtöpiste Lucky Ranchilta Pyhäjärveltä. Tunturin huiputuksen lomassa nautitaan myös retkilounas. Voit varata tämän maastoratsastusretken suoraan Lucky Ranchin nettikaupasta.

Tutustu Pyhän muihin heppa-aktiviteetteihin.