Pyhä-Luosto tunturitie

Matkalla pohjoiseen tai palatessa sieltä kulje aina tunturitien kautta.

Pyhä-Luosto tunturitie
Majoitu Pyhällä huoneistossa tai mökissä
Aktiviteetteja Pyhällä

Matkaa Pyhälle Tunturitien kautta ja ihaile tien varrelta avautuvia tunturinäkymiä.

Tunturitie kulkee Suomen vanhimman kansallispuiston reunalla eikä sen seikkailuja kannata ohittaa. Pyhän ja Luoston ohittava Tunturitie on 12 tunturihuipun vierellä kulkeva maisematie myös kaikille niille, jotka kulkevat Lappiin ja Lapista.

Tie, numeroltaan 962, yhdistää Kemijärven ja Sodankylän välillä kulkevan 5-tien ja Sodankylästä Rovaniemen suuntaan lähtevän 4-tien. Mistään rengasreitistä ei ole kyse, sillä esimerkiksi Kemijärven suunnasta tulevalle autoilijalle Tunturitien ajaminen pidentää matkaa vain muutamalla kilometrillä ja vie matkailijaa jatkuvasti lähemmäs kohti määränpäätään.

Tutustu tunturin mahdollisuuksiin ja suosituimpiin käyntipaikkoihin. Katso tunturin majoitustarjoukset sivun alalaidasta ja varaa perheellesi pieni breikki matkanteosta. Tutustu myös Luoston Tunturitien kohteisiin!

Katso Tunturie Google Maps reittipalvelussa:

Tunturitie kartalla

Matkustaminen kotimaassa kesä-syksy 2021

Matkaillessasi noudata viranomaisten ohjeita ja suosituksia. Pyhällä ei yleensä kesällä ole matkailijoita niin paljon, jotta etäisyyden huomioiminen olisi hankalaa. Koronatilanne vaikuttaa myös Pyhän alueen palveluihin. Katso Pyhän koronainfo-sivu matkailijoille.

Lomalla Pyhällä ja mietit mitä tehdä?

Pyhä on pieni ja rauhallinen tunturikeskus aivan Pyhä-Luosto kansallispuiston kupeessa. Pyhällä luonto luo puitteet tekemiselle, ja kokosimme tähän sinulle keskeisimmät asiat, mitä Pyhällä kannattaa kokea:

Uutta kesälle 2021: Pyhäkuru seikkailupuisto

Kesällä 2021 avataan uusi jännittävä Via Ferrata -tyylinen seikkailupuisto Pyhätunturin Tajukankaalle. Puisto tarjoaa huikeita ​​kokemuksia kaikille pienille ja suurille seikkailijoille. Kiipeä jylhää kallionseinämää ylös, taiteile kalliomuodostelmilla, ylitä rotko vaijeria pitkin, liu'u seinämältä toiselle ja nauti karuudesta. Katso aukioloajat ja tarkemmat tiedot www.pyhakuru.fi

Pyhä-Luosto kansallispuisto

Retkeile Pyhä-Luosto kansallispuistossa. Yli 100 km merkittyjä reittejä, jotka sopivat erinomaisesti muutaman tunnin päiväretkiin. Hyviä päiväretkikoteita ovat esimerkiksi Pyhänkasteenputous, sekä Karhunjuomalampi. Jos pidät pidemmistä vaelluksista, niin Pyhä-Luosto retkeilyreitin (n. 35 km) vaeltamiseen menee 2-3 päivää. Voit mennä Pyhältä Luostolta bussikyydillä ja aloittaa vaelluksen Luostolta, näin kuljettaessa maasto on hieman helpompikulkuinen. Huom! Isokurun reitti uusitaan kesän ja syksyn 2021 aikana. Tänä aikana kulku Pyhänkasteenputoukselle Karhunjuomalammelle, ja Noitatunturiin vaihtoehtoista reittiä pitkin. Lue tarkemmin luontoon.fi-sivulta.

Feel the Peak - Koe Pyhän huippu

Vieraile Pyhän huipulla PyhäExpress-tuolihissillä. Pyhän huipulla voi tutustua mm. Huttu-Ukon taidereittiin, 360-ja maisemalavaan, ihailla huipulta avautuvia maisemia, ja pitää eväshetken Tunturivartijan maisematuvalla. Lue lisää Pyhä Feel the Peak-elämyksestä, ja katso hissin aukioloajat.


Maastoratsastusretki Pyhän huipulle

Valloita Pyhän huippu ratsastaen. Lucky Ranch tarjoaa maastoratsastusretkiä Pyhän huipulle. Koko päivän kestävä retki tarjoaa unohtumattoman ratsastuselämyksen ja uutta perspektiiviä tutustua Pyhään satulasta käsin. Tutustu tarkemmin ja varaa ratsastusretki luckyranch.fi.

Luontokeskus Naava

Tutustu Luontokeskus Naavaan. Maksuton näyttely Pyhä-Luosto kansallispuiston luonnosta ja historiasta. Naavan yhteydessä myös Cafe Loimu, josta saa maukasta ruokaa.

Pyhän uimaranta

Pulahda Pyhäjärveen. Pyhän alueen uimaranta (Astelinranta) löytyy Pyhäjärven rannasta muutaman kilometrin päässä Pyhän keskustasta Ihanan hiekkaisa ja matala uimaranta sopii koko perheelle. Uimarannalta löytyy pukukopit, ulko-wc ja tulipaikka. Huom! Autojen pysäköinti tien varteen pysäkointialueelle, ei rantaan.

Aittakuru

Vieraile Aittakurussa (Aittokurussa), luonnon omassa amfiteatterissa. Reitti Aittakuruun lähtee Pyhäluosto-tien varresta. Parkkipaikka on noin 2,2 km päässä Pyhän liikekeskuksesta, tien oikealla puolella. Kävelymatkaa on vajaa puoli kilometriä. Laajat rakkakivialueet ja jylhät kallioseinämät antavat esimakua Pyhä-Luoston kansallispuiston geologiasta. Suosittu Pyhä Unplugged-tapahtuma pitää konserttejaan Aittakurussa (kuva).

Pyhän frisbeegolfrata

Heittele frisbeetä Pyhän 22-väyläisellä frisbeegolfradalla. Pyhän rinteissä mutkitteleva rata tuo mieluisaa haastetta heittäjälle.

Maastopyöräily Pyhällä

Maastopyöräile. Tutustu Pyhän alueeseen maastopyörän selästä, reittejä koko Pyhä-Luosto matkailualueella n. 170 km. . Reiteistä noin 40 km on suunniteltu juuri maastopyöräilyyn. Osa reiteistä kulkee myös Pyhä-Luosto kansallispuistossa.

Ennen pyöräretkelle lähtöä tutki tarkkaan maastopyöräilykarttaa, ja kysyt vinkit reiteille alueen pyöränvuokraajilta sekä Luontokeskus Naavasta - näin valitset juuri sinulle sopivan lenkin ja saat parhaan kokemuksen. Alueella pyöriä (myös sähköavusteisia, täysijousitettuja) keskusvaraamo Pyhähippu ja Calle Talo.

Lampivaaran Ametistikaivos

Tee päiväretki naapuritunturiin Luostolle ja Lampivaaran Ametistikaivokselle. Luoston tunturikeskus vain 20 minuutin automatkan päässä.

Tarhaesittelyt Arctic Husky Farmilla

Tapaa Arctic Husky Farmin valjakkokoirat kesälomallaan. Opastetut tarhakierrokset ma-pe klo 12. Hinta 20€/perhe.

Pyhän ravintolat

Syö hyvin. Pyhällä teitä palvelevat Cafe Loimu, Ravintola Huttuhippu ja Ravintola Pyhän Uula. Snack-tyyppistä ruokaa ja iltaviihdettä tarjoilevat Sportbar Pyhä (Pyhän liikekeskuksessa) ja Calle Talo (hotellitasanteelle Polar-rinteen vieressä). Tarkistathan ravintolakohtaiset aukioloajat.

Porotilavierailut

Vieraile Jaakkolan porotilan kesäkahvilassa, tallinäyttelyssä ja mobiiliopasteisella porotilakierroksella. Mobiiliopasteinen kierros (sis. vierailun tallinäyttelyssä sekä eläimien luona) kahvilan aukiolojen puitteissa. Liput mobiilikierrokselle maksetaan kahvilaan, josta vierailija saa ohjeet ilmaisen mobiilisovelluksen lataamiseksi. Jaakkola porotila sijaitsee n. 30 km päässä Pyhältä, ja noin. 10 km päässä Luostolta, Alakitisen tienvarressa. Katso tarkemmin Google Maps.

   Kesä 2021 majoitustarjoukset Pyhällä:

   Keskusvaraamo Pyhähippu: Kelorivitalohuoneisto neljälle alk. 70€/ vrk.
   Kävelymatkan päässä palveluista ja Pyhä-Luoston kansallispuistosta. Huoneistossa tupakeittiö, parvi, sauna, tulisija (polttopuut sisältyvät hintaan) sekä petipaikat neljälle hengelle. Lisämaksusta liinavaatteet. Hinta voimassa 05.05.-30.11.2021

   Varaa online-kaupasta>>
   Pyhä Igloos-huoneistot: alk. 649 € /viikko/ 2 hlö osittain lasikattoisessa, hyvinvarustellussa huoneistossa Pyhän keskusalueella.
   Varaa online-kaupasta>>
   PyhäSuites ja PyhäLinna-huoneistot: Kaikkiin 4 vuorokautta tai yli majoituksiin automaattinen -15% alennus.

   Varaa online: www.ski-inn.fi/pyha>>

   Parkside Pyhä-huoneistot: Alk. 150€/ vrk (minimi 2 vrk). Korkealuokkaisesti varustellut paritalohuoneistoistot Pyhä-Luosto kansallipuiston lähtöportin läheisyydessä.

   Varaa online: parksidepyha.fi>>
   Lomakylä Pyhän Asteli: Lomahuoneistot, sviittihuoneet, ja revontulikodat. Sijaitsee upean luonnon siimeksessä järven ja aarnimetsän syleilyssä. Paritalohuoneisto 2 hlölle alk. 98€/vrk.

   Varaa online: pyhanasteli.fi>>
   Hotelli Pyhätunturi: alk. 1 vrk 99€.
   Hotelli Pyhätunturi sijaitsee ylhäällä tunturin rinteessä, aivan rinteiden ja Pyhä-Luosto kansallispuiston vieressä. Hotellista avautuvat upeat maisemat ympäröivään luontoon. Majoituksen lisäksi hotellista löytyy ravintola, saunaosasto sekä kuntosali.

   Varaa online: Ski-inn.fi-majoitus
   Sunday Morning Resortin Aihki-paritalohuoneisto: alk. 195€/vrk (minimi 2 vrk). Sis. aamiasipaketti, liinavaatteet ja loppusiivous.


   Tutustu: sundaymorning.fi

   Mitä Pyhällä voi tehdä?

   Pyhällä luonto luo puitteet tekemiselle. Voit kokeilla omatoimisesti esimerkiksi melontaa, patikointia ja maastopyöräilyä, tai kysyä alueen ohjelmpalvelutoimijoilta ohjattua retkiä:

   • Lucky Ranch - maastoratsastus-, kanootti,- ja pyöräretket.
   • Kairankutsu - patikka-, kalastus-, lintu-ja luontoretket sekä kulttuuriretket Pyhällä ja lähialueilla
   • Pyhä Safaris - kalastusretket, patikkaretket ja välinevuokraus

   Pyhän ja Luoston ohjelmapalvelutarjontaan voi tutustua täällä.

   Lucky Ranch ja Outisen ratsastuskeskus -maastoratsastusretkiä Pyhällä

   Miltä kuulostaa maastoratsastusretki Pyhän huipulle Lapin yöttämässä yössä. Retken kesto n. 6 tuntia, jossa lähtöpiste Lucky Ranchilta Pyhäjärveltä. Tunturin huiputuksen lomassa nautitaan myös retkilounas. Voit varata tämän maastoratsastusretken suoraan Lucky Ranchin nettikaupasta.

   Tutustu Pyhän muihin heppa-aktiviteetteihin.