Pyhän parhaat paikat

Vinkit retkeilijälle

Pyhä tunnetaan rinteistä, takamaastoista, Tajukankaan jääkiipeilystä, Pyhä-Luosto kansallispuistosta ja uskomattoman kauniista tunturimaisemasta. Tunturimaisema kätkee sisäänsä monta tarinaa ja pienellä vaivalla siitä voi löytyä itsellesi uusia, aiemmin kokematta jääneitä paikkoja. 

Listasimme tähän alle retkeilijälle ehdottomasti kokemisen arvoiset paikat. Osa voi olla jo entuudestaankin tuttuja mutta ehkäpä joukosta löytyy kokonaan uusi kohde seuraavalle Pyhä lomallesi. 

Ota suunnaksi Soutaja

Pistähän jalkaasi lumikengät tai liukulumikengät ja pakkaa retkireppuun päivän eväät. Retki Soutajan huipulle palkitsee ulkoilmaihmisen huikealla maisemalla. 

Sydäntalvella retkeilevät pääsevät usein paluumatkalla nauttimaan puuterilumen pöllytyksestä ja myöhemmin keväällä retkeillessä aurinko kääntää suupielet hymyyn viimeistään huipulle saavuttaessa.

Soutajan kodalla voi hetken hengähtää eväistä ja Soutajan rauhasta nauttien ennen paluuta Pyhän tunturikylään.Helpoin lähtöpaikka Soutajan retkelle on Soutajakankaantien päästä, suksilla retkeileville tietysti Soutajan juurelle menevä latu. 

Vinkkinä extreme seikkailuja hakeville: Lucky Ranchin Antin snow surf -retket.


Rentoudu & palaudu avannossa

Paras tapa palautumiseen ulkoilupäivän päätteeksi on ehdottomasti nauttia saunan lämpimistä löylyistä ja yhdistää siihen virkistävä hetki avannossa. Sen kun toistaa muutaman kerran illan aikana, niin taatusti nukkuu seuraavan yön sikeästi. 

Sauna ja avantoelämykseen tarjoaa oivat puitteet Pyhäjärven rannalla sijaitseva Kairosmajan sauna ja avanto. Yleisövuorot ovat päivittäin 15-17, keskiviikkoisin 15-19.

Varaa mukaasi oma pyyhe ja uikkarit ja käy lunastamassa 9 € lippu saunalle Kairosmajan päärakennuksella. 

Vietä yö tähtitaivaan alla

Pyhä-Luosto kansallispuisto on oiva paikka eri mittaisille ja eri välineillä totetuttaville päiväretkille, mutta jos veressäsi virtaa hitusenkaan seikkailijaa on yö talvisella laavulla tähtitaivaan alla taatusti elämys, josta riittää muisteltavaa pitkään. Yön yli retkeilyyn soveltuvia talvireittien varrella olevia laavupaikkoja ovat Tiaislaavu, Karhunjuomalampi ja Kiimaselkä.

Sen sijaan kokeneempi seikkailija voi suunnata Oravanlammen laavulle, jonne ei mene huollettua talvireittiä mutta useita retkeilijöiden itse tekemiä kulkureittejä. Jos avoimen laavun sijasta haluat viettää yösi suojaisassa tuvassa tarjoutuu siihen mahdollisuus autio- tai vuokratuvilla. 

Lisätietoja saat Luontokeskus Naavan asiakaspalvelusta. Lähtiessäsi yön yli retkelle muistathan varautua reissuun kunnon talvivarusteilla.

Hyviä vinkkejä talviretkeilyyn löydät linkistä avautuvalta luontoon.fi sivustolta.


Pyhän huippu

Hyppää maisemahissin kyytiin huipulle, hengitä sisään aavaa tunturinäkymää ja päästä mieli seikkailemaan pitkälle Lapin erämaahan. 

Matka Pyhälle ei ole täydellinen, jos ei ole nähnyt maisemaa tunturin huipulta, aivan kansallispuiston reunalta. Tutustu tarkemmin Huippuseikkailuun.


Nuotiohetki kaksin tai ystävien kera

Nuotiohetken tunturissa voit viettää tulta tuijotellen tai samalla myös huikeasta maisemasta nauttien. Jos valitset jälkimmäisen on paikkasi Tajukangas. Tajukankaan jääseinämän alla oleva nuotiopaikka ei jätä katsojaansa kylmäksi. 

Talvisin kulku Tajukankaalle on Pyhä Expressin ala-asemalta Sinisen rinteen reunaa pitkin. Retken voi tehdä kunnon talvikengillä tai halutessaan mukaan voi ottaa lumikengät. 


Kokeile talvipyöräilyä

Jos et vielä ole testannut talvipyöräilyä paksurenkaisella fatbikella, niin nyt viimeistään on sen aika. Mielenkiintoinen talvipyöräilyreitti Pyhällä on Tunturiaavan kiertävä reitti. Reitin varrella on Tiais- ja Porolaavut, joilla voit nauttia retkieväistä ja kuumasta juomasta. 

Kevyempänä retken voi tehdä sähköavusteisilla e-bikeilla. Retken voi tehdä myös opastettuna osaavien Bliss Adventuren oppaiden kera.