Pyhän parhaat paikat

Vinkit retkeilijälle

Pyhän kevät kutsuu Sinua!

Valkoiset ja aurinkoiset kevätpäivät ovat vielä edessä päin - tule nauttimaan niistä Pyhälle. Maastohiihtolatujen koneellinen kunnostus jatkuu 30.4.2021 saakka ja Pyhän rinteet ovat avoinna 2.5.2021 klo 17:00 saakka.

Tutustu Pyhän etätyömahdollisuuksiin ja ota pidempi breikki normiarjesta ja tule nauttimaan keväästä Pyhälle.

Maastohiihto Pyhällä

Pyhällä on yhtenäinen latuverkosto n. 150 km naapuritunturi Luoston kanssa. Suosittuja hiihtolenkkejä Pyhällä ovat tunturin ympäryslenkki sekä Pyhäjärven kiertävä latu. Pyhällä Korteselän lenkki ( 4,1 km) sopii koiran kanssa hiihtämiseen.

Tottuneemmille pitkän matkan hiihtäjille suosittelemme hiihtolenkkiä Pyhältä Luostolle. Reitin Luostolle voi valita kahdesta vaihtoehdosta. Ensimmäinen vaihtoehto on hiihtää Luostolle Koparan kautta, jossa on hyvä pitää taukohetkiä ja nauttia ravintolan maittavaa lihakeittoa. Toinen vaihtoehto on maastoltaan haastavampi, mutta maisemiltaan kaunis latureitti, joka kulkee Pyhä-Luosto kansallipuistossa, Kapustan ja Latvavaaran päältä. Vaativammankin reitin varrelta löytyy taukopaikkoja: Kapustan päivätupa sekä Porontahtoman laavu.

Paluukyydin takaisin Pyhälle voi taittaa esimerkiksi Rovaniemi-Luosto-Pyhä bussin kyydissä, joka vuoroja on päivittäin neljä.

Latuverkosto otetaan käyttöön vaiheittain, kuitenkin siten että hiihtolomilla (vkosta 8 alkaen) koko latuverkosto on hiihdettävissä

Lisää Pyhä-Luosto-alueen maastohiihtomahdollisuuksista täältä.

Pyhän huippu - Feel the Peak

Hyppää maisemahissin kyytiin huipulle, hengitä sisään aavaa tunturinäkymää ja päästä mieli seikkailemaan pitkälle Lapin erämaahan. Tunturin huipulla on komeiden maisemien lisäksi useita "some spotteja", sekä Pyhän legenda Huttu-ukon taidereitti.

Tunturin huipulla sinua palvelee maisemaravintola Tsokka. Voit pakata reppuusi myös omat eväät sillä Pyhän huipulla olevassa maisematuvassa on aina avoimet ovet, sekä tulipaikka.

Matka Pyhälle ei ole täydellinen, jos ei ole nähnyt maisemaa tunturin huipulta, aivan kansallispuiston reunalta. Tutustu tarkemmin Feel the Peak-elämykseen.

Kokeile talvipyöräilyä

Jos et vielä ole testannut talvipyöräilyä paksurenkaisella fatbikella, niin nyt viimeistään on sen aika. Mielenkiintoinen talvipyöräilyreitti Pyhällä on Tunturiaavan kiertävä reitti. Reitin varrella on Tiais- ja Porolaavut, joilla voit nauttia retkieväistä ja kuumasta juomasta. Talvelle 2021 uutena talvipyöräreittinä Pyhän Erämääreitti. Tutustu Pyhän talvipyöräreitteihin.

Kevyempänä retken voi tehdä sähköavusteisilla e-bikeilla. Pyhän alueella pyöriä vuokraa Bliss Adventure ja Keskusvaraamo Pyhähippu. Retken voi tehdä myös opastettuna osaavien Bliss Adventuren oppaiden kera.

Nuotiohetki kaksin tai ystävien kera

Nuotiohetken tunturissa voit viettää tulta tuijotellen tai samalla myös huikeasta maisemasta nauttien. Jos valitset jälkimmäisen on paikkasi Tajukangas. Tajukankaan jääseinämän alla oleva nuotiopaikka ei jätä katsojaansa kylmäksi.

Talvisin kulku Tajukankaalle on Pyhä Expressin ala-asemalta Sinisen rinteen reunaa pitkin. Retken voi tehdä kunnon talvikengillä tai halutessaan mukaan voi ottaa lumikengät.

Muita vähän kauempana keskuksesta olevia tulistelupaikkoja ovat esimerkiksi Isokurun kota, Tiaislaavu ja Porolaavu. Kysy

Ota suunnaksi Soutaja

Pistähän jalkaasi lumikengät tai liukulumikengät ja pakkaa retkireppuun päivän eväät. Retki Soutajan huipulle palkitsee ulkoilmaihmisen huikealla maisemalla. Katso talvireittikartasta lumikenkäily- ja talvipyöräreitti Soutajalle.

Sydäntalvella retkeilevät pääsevät usein paluumatkalla nauttimaan puuterilumen pöllytyksestä ja myöhemmin keväällä retkeillessä aurinko kääntää suupielet hymyyn viimeistään huipulle saavuttaessa.

Soutajan kodalla voi hetken hengähtää eväistä ja Soutajan rauhasta nauttien ennen paluuta Pyhän tunturikylään.Helpoin lähtöpaikka Soutajan retkelle on Soutajakankaantien päästä, suksilla retkeileville tietysti Soutajan juurelle menevä latu.

Vinkkinä extreme seikkailuja hakeville: Lucky Ranchin Antin snow surf -retket. Parhaimmat olosuhteet lumisuffille on keskitalvella, mutta lumentulosta ja talvesta riippuen puuteria voi pöllyttää vielä kevätkuukaisinakin. Tarkista lumiolosuhteet palveluntarjoajalta.

Pyhä backcountry - turvallisesti takamaastoihin

Pyhän Hiihtokoulu (perustettu 1976) on ollut toiminnassa melkein yhtä kauan kuin Pyhän hiihtokeskus. Hiihtokoulutoiminta Pyhällä on edelleen erittäin aktiivista ja reservissä on 40 hiihdonopettajaa. Pyhän hiihtokoululla on pitkä kokemus Pyhän takamaastoista, välineistä ja olosuhteista, joten jos mielit skinnaamaan Pyhän takamaastoihin, mutta alue ei ole sinulle vielä niin tuttu, suosittelemme että varaat opastetun retken Pyhän hiihtokoululta. Hiihtokoulun opettajilla on aina myös ajantasaisin tieto vallitsevista keliolosuhteista.

Pyhä Backcountry -retkiä järjestetään lumiolosuhteiden ja sään salliessa, normaalisti kaikki reissut voidaan järjestää viimeistään helmikuun puoliväliin jälkeen.

Tutustu Pyhän hiihtokouluun ja backcountry-retkiin.