Tunturisää

Sää tänään

Viiden vuorokauden ennuste

5 vrk ennuste kertoo lämpötilan Pyhän ympäristössä.

24h tunturisää

Lumivyöryennuste Pyhän alueen luonnonvaraisille tuntureille ajalle 20.2. - 21.2.2018

Viime päivien pakkasjakso on vakauttanut lumiolosuhteita ja erityisesti aiempaa tuiskulumilaattaa. Yksittäinen laskija voi kuitenkin edelleen laukaista vyöryn jyrkissä ja tuulelta suojaisissa maastopaikoissa kuten esimerkiksi kuruissa. 

Syvemmällä lumipeitteessä on pysyviä heikkoja kerroksia, jotka voivat laukaista vyöryn laskijan tuoman painonlisäyksen vuoksi paikoissa, joissa lumipeite on ohuimmillaan. Tämä korostuu erityisesti harjanteilla ja nopeasti jyrkkenevissä maastopaikoissa, varsinkin jos lumipeite on näkyvästi ohutta esimerkiksi pinnassa näkyvien kivien vuoksi. Heikkoja kerroksia on lumipeitteessä kaikissa ilmansuunnissa, mikä tulee huomioida tunturissa liikuttaessa.
Keskiviikkona on odotettavissa lisää lunta ja tuuli kääntyy länteen. Edellinen yö on ennusteen mukaan tyyni ja kylmä, joten keskiviikkona päivällä satava uusi lumi saattaa kiinnittyä varsin heikosti alla olevaan lumikerrokseen, mikä voi lisätä lumivyöryriskiä.

Arvioimme Pyhän luonnonvaraisten tuntureiden lumivyöryjen todennäköisyyden olevan kohtalainen, eli tasolla 2.

1 Pieni: Lumivyöryt epätodennäköisiä
2 Kohtalainen: Luonnolliset lumivyöryt epätodennäköisiä, ihmisen aiheuttamat mahdollisia
3 Huomattava: Luonnolliset lumivyöryt mahdollisia, ihmisen aiheuttamat todennäköisiä
4 Suuri: Luonnolliset ja ihmisen aiheuttamat lumivyöryt todennäköisiä
5 Erittäin suuri: Luonnollisia ja ihmisen aiheuttamia lumivyöryjä esiintyy erittäin suurella todennäköisyydellä

Avalanche risk for Pyhä off-piste areas is in level 2, moderate.

1 Low: Avalanches unlikely
2 Moderate: Natural avalanches unlikely, human-triggered avalanches possible
3 Considerable: Natural avalanches possible, human-triggered avalanches likely
4 High: Natural avalanches likely, human-triggered avalanches very likely
5 Extreme: Natural and human-triggered avalanches certain.

Lumivyöryennustetta Pyhällä tekevät Pyhätunturin Hiihtokoulun lumivyöryteknikot Petteri Nurminen ja Ville Väkeväinen.  Ennusteen tekijöiden pätevyys on hankittu Ruotsin lumivyörykoulutusjärjestelmän Sveriges Lavinutbildningarin SVELAV Pro 2 koulutuksessa. Lisäksi he ovat kokeneita lumella liikkujia ja heillä on vankka paikallistuntemus Pyhätunturin alueen lumiolosuhteista. Ennusteen laatijat ovat myös FINLAV – Suomen Lumivyörykoulutus –järjestelmän virallisia kouluttajia.

Voit käyttää ennustetta yhtenä tietolähteenä retkiäsi suunnitellessa. Muista, että olet aina itse vastuussa siitä minne retkilläsi menet ja millaisia riskejä otat. Jos haluat ohjatulle takamaastoretkelle, ota yhteys Pyhätunturin Hiihtokouluun.
Huom! Ennuste laaditaan viikoittain tai tarvittaessa useammin, jos olosuhde muuttuu ja vyöryvaara kohoaa tai laskee. 
Jos tarvitset apua retkelläsi, ota yhteys hätäkeskukseen numeroon 112. 
112 Suomi –mobiilisovellus nopeuttaa avunsaantia hätätilanteessa. Sovelluksen kautta soitettaessa hätäkeskus saa automaattisesti tiedon  soittajan sijainnista

Lisätietoa alueen vyöryriskistä

Pitkään säilyvät heikot kerrokset lumipeitteessä
Lumipeitteessä on edelleen muutama selkeä heikko kerros, jotka lisäävät lumivyöryjen todennäköisyyttä paikoissa, joissa lumikerros on ohut.

  • Yksittäisen laskijan todennäköisin mahdollisuus laukaista vyöry on harjanteiden lähellä, kuperissa maaston jyrkkenemissä, lumipeitteen päällä näkyvien kivien sekä tunturikoivikoiden lähellä
  • Lumipeitteen humahtelu ja halkeilu ovat tyypillisiä vaaran merkkejä, mutta niiden puuttuminen ei silti tarkoita, että olisi turvallista
  • Vyöryn laukeaminen kaukolaukaisuna on mahdollista
  • Luonnolliset vyöryt ovat mahdollisia lumipeitteen painon äkillisen lisääntymisen myötä

Tuiskulumen muodostama laatta    

Lumipeitteen pinnalla on edelleen jäljellä tuiskulumen laattaa, joka halkeilee herkästi. Laatan paksuus ja tiiviys voi vaihdella suuresti paikasta ja tuulen vaikutuksesta riippuen. Suurin mahdollisuus vyöryn laukeamiseen on jyrkillä rinteillä, harjanteiden alla ja kuperan muotoisissa maastonkohdissa. Vältä yli 30 asteen rinteitä.

  • Yksittäisen laskijan paino voi laukaista lumivyöryn paikoissa, joissa tuiskulumi on muodostanut laattaa tai lumilippaa, esim. harjanteiden alla ja kuperissa maastonkohdissa.
    Suksien alla halkeileva lumi, lumipeitteen repeämät sekä tuoreet lumivyöryt ovat selkeitä vaaran merkkejä.
  • Tyypillisesti tuuli kerryttää lunta harjanteiden suojanpuolelle, painanteisiin, kuruihin ja jyrkänteiden alkuun.
  • Tuntureilla tuulen suunta ja vaikutus voi vaihdella suuresti paikasta riippuen, joten tuiskulumen laattaa saattaa kertyä kaikille ilmansuunnille.
  • Pinnalla olevan tuiskulumen laatan irtoaminen voi johtaa alempana sijaitsevan heikon kerroksen pettämiseen äkillisen painonlisäyksen myötä.

Tunturin tapahtumat

Pyhällä tapahtuu ympäri vuoden. Tutustu tapahtumiin ja ilmoittaudu mukaan.

Tunturin tapahtumat
Pyhän majoitustarjoukset