FINLAV LT1 Lumiturvallisuuskurssi

19. — 20.3.2022

Pyhän Lumiturvallisuuskeskus järjestää kahden päivän FINLAV Lumiturvallisuus 1 - kurssin. Kurssilla opitaan perustaidot ja tiedot turvallisempaan rinteiden ulkopuoliseen vapaalaskuun. Kurssilla opitaan tunnistamaan lumivyörymaasto, ymmärretään inhimillisen tekijän merkitys, saadaan työkaluja päätöksentekoon ja harjoitellaan miten toimia vyörypelastustilanteessa.

FINLAV Lumiturvallisuus 1 on Suomen Lumivyörykoulutus –järjestelmän mukainen koulutus ja tarkoitettu kaikille, jotka liikkuvat talvisaikaan tuntureilla ja vuorilla. Niin aloittelevat kuin kokeneetkin vapaalaskijat ovat tervetulleita kurssille – hyvä rinnelaskutaito on edellytyksenä osallistumiselle. Koulutus on suunnattu harrastustoiminnassaan oppia tarvitseville. Kurssi antaa perustiedot lumivyöryistä ja lumivyöryvaarasta.

Kouluttajat
Kaikki kouluttajamme ovat auktorisoituja lumiturvallisuuskouluttajia Suomen lumivyörykoulutusjärjestelmässä sekä lumivyöryteknikkoja

Kesto
16h / 2pv
Päivä 1: 9:00 - 17:00 Päivä 2: 9:00 - 17:00
Osallistujamäärä
Kurssille mahtuu 12 osallistujaa ja toteutetaan kun osallistujia on vähintään 2.

Hinta
320 € (sis. alv)
Sisältää Vyörykortin, kurssitodistuksen, tarvittavat hissinousut ja muun jaettavan materiaalin. Ei sisällä majoitusta eikä aterioita.

Peruutusehdot
Kurssimaksu lähetetään etukäteen osallistujan ilmoittamaan sähköpostiin ja se erääntyy 7 vrk ennen kurssin alkua. Peruutusehdot: Peruutus yli 30 vrk ennen kurssin alkua kuluitta. Peruutus 30- 15 vrk ennen kurssia, laskutamme 50% kurssin hinnasta. Peruutus 14-0 vrk ennen kurssia, laskutamme 100% kurssin hinnasta.

Lisätiedot ja ilmoittautumiset: info@lumiturvallisuuskeskus.fi

COVID19
Kurssin luento-osuudet suoritetaan tarvittaessa etänä (Google MEET) ja käytännön osuudet ulkona, terveysturvallisuus huomioituna. Otathan kurssille mukaan maskin. Lisäohjeistus tulee lähempänä kurssia kun kurssin ajankohdan viranomaissuositukset ovat selvillä.

Tavoitteet
Lumiturvallisuus 1 kurssi antaa perustiedot lumivyöryistä ja lumivyöryvaarasta. Osallistuja oppii hallitsemaan lumivyöryyn joutumisen riskiä tuntureilla ja vuorilla eri menetelmien avulla. Hän oppii etsimään tietoa ja tulkitsemaan sitä oman turvallisuutensa parantamiseksi. Osallistuja osaa tunnistaa lumivyörymaaston ja löytää itsenäisesti vyöryturvallisen reitin helposta maastosta. Hän osaa myös suorittaa itsenäisesti kaveripelastamisen helpoissa olosuhteissa ja hälyttää apua.

Ennakkovaatimukset
Retkellä liikutaan Pyhä-Luoston kansallispuiston luonnonlumilla, joten osallistujalle suositellaan hyvää rinnelaskutaitoa. Kokemusta takamaastoon soveltuvien välineiden käytöstä suositellaan ainakin omien välineiden osalta - tutustuthan siis niiden toimintaan ennen kurssia. Jos et ole varma omista taidoista ja varusteista, voit konsultoida asiasta info@lumiturvallisuuskeskus.fi
Rinteiden ulkopuolella liikkuminen sisältää aina riskejä, mutta liikumme mahdollisimman turvallisia reittejä pitkin, ohjattuna ryhmänä. Suosittelemme tarkastamaan oman vakuutusturvan ennen kurssille saapumista (usein ns. normaalit vakuutukset eivät korvaa rinteiden ulkopuolella laskemista).

Osallistujan varustus
● Takamaastohiihtoon soveltuvat välineet (Sukset vaellussiteillä / splitboard / lumilauta ja lumikengät)
● Kypärä
● Sauvat
● Monot / lumilautakengät
● Nousukarvat / lumikengät
● Laskulasit ja aurinkolasit
● Reppu 30-40 litraa
● Vaatetus olosuhteiden mukaan, taukotakki
● Hanskat (+varahanskat)
● Pipo ja kauluri
● Juomapullo / termos
● Lounas / evästarvikkeet kurssin ohjelman mukaan (retkilounas päivä 2.)
● Vyörypelastusvälineet, piippari (paristot!), lapio ja sondi
● Otsavalo (+varaparistot)
● Muistiinpanovälineet
● Henkilökohtaiset tarvikkeet, mahdolliset lääkkeet ym.

Alustava aikataulu
Muutokset mahdollisia. Lopullinen ohjelma käydään läpi kurssin alussa

Päivä 1
9.00-10.00 Aloitus, turvallisuusajattelu ja lumivyöryjen perusteet (luokkatila)
10.00-12.00 Kaveripelastaminen ja vyörypelastusvälineiden käyttö (ulkona, ei laskuvälinettä)

12.00-13.00 Lounas (omakustanteinen)
13.00-15.00 Lumivyörymaaston tunnistaminen (ulkona, laskuvälinein)
15.00-16.00 Sää- ja vyöryennusteet, maaston luokittelu (luokkatila)
16.00-17.00 Reittisuunnittelun perusteet kartalla ja koonti päivästä (luokkatila)

Päivä 2
9.00-10.00 Inhimillinen tekijä, asenteet ja päätöksenteko (luokkatila)

10.00-16.00 Maastoharjoitukset (ulkona, laskuvälinein)
● Suunnitelma ja retken toteutus vyörykorttiin perustuen
● Turvallisen reitin valinta
● Päätöksenteko
● Laskutaktiikka
● Lounas (ulkona, omat eväät)
16.00-17.00 Kurssin koonti ja loppusanat (luokkatila)