Pyhän ruska

1. — 30.9.2021

Koe Lapin ruskan värit Pyhällä

Ruskan aika koittaa Lapissa syyskuussa, ja komeimmillaan ruska on syyskuun puolivälissä, tai kelistä riippuen syyskuun lopulla. Ruska on selkeä merkki vuodenajan vaihtumisesta - kesä on jäänyt taakse, ilmat kylmenevät ja valon määrä vähenee, nämä tekijät yhdessä tekevät ruskan väriloiston. Mitä kylmemmät kelit ja kuivempi ilma, sitä loisteliaampi ruska.

Pyhä-Luoston kansallispuisto tarjoaa mahtavan tilaisuuden ihastella ruskan lumoa aitiopaikalta. Kansallispuiston reitit soveltuvat oivallisesti päiväretkeilyyn, ja luontokeskus Naavasta matkailija saa ajankohtaiset reittivinkit. Naava on avoinna päivittäin.

Bongaa pohjoisen taivaan valot Aurora Alert Realtimen avulla

Syyskuussa iltojen jo hämärtyessä voi pohjoisen taivaalta bongata ensimmäiset revontulet. Koko yötä ei tarvitse valvoa revontulia odotellessa, sillä Pyhällä on käytössä paikallinen revontulien hälytysjärjestelmä Aurora Alert Realtime, joka antaa hälytyksen puhelimeesi, kun revontulet ovat taivaalla silmin nähtävissä.

Aktivoi Aurora Alert tästä.

Ruska Race -elämyskisa

Ruskan hauskin tapahtuma Ruska Race 11.9.2021 on koko perheelle suunnattu seikkailu, jossa liikutaan tunturimaisemissa pyöräilemällä, melomalla ja patikoimalla. Lue lisää täältä.

Pyhä-Luoston kansallispuiston top-kohteet ja reitit

Pyhänkasteenlampi ja Pyhänkasteenputous - historiallisia kohteita

Isokurun perältä, äkkijyrkkien kallioseinien keskeltä löydät kattilamaisen painanteen, jonka pohjalla on 12 metriä syvä Pyhänkasteenlampi. Lampeen laskee 17 metriä korkea suihkumainen putous, Pyhänkasteenputous, jonka vesi tulee Karhukurua pitkin virtaavasta tunturipurosta.

Lampi ja putous ovat saaneet nimensä kristinuskon ja metsäsaamelaisten vanhojen uskomusten kohtaamisesta. Perimätiedon mukaan pappi Esaias Fellman antoi saamelaisille kesällä 1648 joukkokasteen näiden vanhalla palvontapaikalla eli seidalla, joka sai siitä nimen Pyhänkasteenlampi. Samalla tavalla vanhoista uskomuksista on saanut nimensä Uhriharju, jolla on uhrattu peuroja ja niiden sarvia hyvän metsästysonnen toivossa.

Huom! Isokurun reittirakenteita uusitaan ja Isokuru on työmaan ajaksi suljettu, katso tarkemmat tiedot reittikuvauksesta.

Noitatunturi- Pyhä-Luoston kansallispuiston korkein kohta!

Noitatunturi on Pyhä-Luoston tunturijonon korkein huippu. Vaativa reitti 540 metriä korkealle tunturille palkitsee kävijän upeilla maisemilla. Noitatunturin reitin varrelta löydät myös Annikinlammen, joka uinuu syvässä Kuorinkikurussa ylhäällä tunturin rinteellä ja jolta avautuu hieno näköala pohjoiseen. Noitatunturi on vanha saamelaisten palvontapaikka eli seita. Tunturi tunnettiinkin aiemmin nimellä Seitatunturi.