20 vuotta Unpluggedia – Aikuisuudestaan huolimatta Pyhä Unplugged ei tylsisty eikä harmaannu

Vuonna 1998 Pyhä Unpluggedilla täytettiin vuoden hiljaisin viikonloppu. Nyt se herättää tunturin eloon.

Mato Valtonen on ehtinyt olla monessa mukana. Miehen cv on pidempi kuin nälkävuosi, mutta ehkä kaikkea tekemistä on aina yhdistänyt järjetön ennakkoluulottomuus sekä se, ettei ideoilla ole tapana jäädä pölyttymään pöytälaatikkoon, vaan niistä myös jotakin syntyy.

Melko ennakkoluulottomaksi voisi kuvata myös Pyhä Unpluggedin alkua parikymmentä vuotta sitten.

– Ulla Laine rakensi kuruteatterin ja piti Aittakurussa noitarumpuesityksiä. Olin tullut tutuksi tunturissa, kun tein siihen aikaan joulun aikaan hotellilla erilaisia ohjelmia Sakari Kuosmasen, Pave Maijasen ja Jore Marjarannan kanssa. Hotellin silloinen johtaja Heikki Roiha ja Laine sitten veivät minut Aittakuruun, kun olin ensimmäistä kertaa käymässä Pyhällä kesällä, Valtonen muistelee.

Ensimmäinen idea jonkinlaisesta musiikkitapahtumasta tulikin hotellin johtajalta.

– Roiha kysyi, että voisiko tänne keksiä jotain. Olin, että wow, tänne rock ’n rollia, mutta akustisesti. Olen edelleenkin lumoutunut paikasta.

Pyhä Unpluggedilla täytettiin vuoden hiljaisin viikonloppu. Valtonen myöntää, että alussa ajankohta mietitytti. Parissakymmenessä vuodessa Unplugged on lunastanut paikkansa Lapin loppukesän vetonaulana.

– Täytyy sanoa, että hyvältä tuntuu. Uskomatonta, että tapahtuma on saatu kantamaan näin pitkään. Aluksi toki vannottiin, että tapahtumasta tulee ikuinen, mutta se oli alkuaikojen uhoa. Aika on osoittanut, että konsepti toimii, Valtonen sanelee.

Ensimmäisiä Aittakurun esiintyjä oli aikoinaan Kari Peitsamo. Vuodet vierivät, mutta Peitsamo pysyy Unpluggedissa.

– Muutaman viinilasillisen huumassa luvattiin Peitsamolle villi kortti, että hän saa tulla milloin haluaa ja soittaa missä haluaa. Ja se lupaus pitää.

Dave Lindholm Tajukankaalla kesän 2010 Pyhä Unpluggedissa.

Ihan ensimmäisessä Pyhä Unpluggedissa nähtiin myös muun muassa Pave Maijanen ja Dave Lindholm, joista jälkimmäinen nähdään esiintymässä myös tämän vuoden festivaalilla.

– Sen verran tapahtumaa on uudistettu, että mukaan on tullut uusia keikkapaikkoja kuten Tajukangas ja Revontulikappeli. Peruskonseptina on yhä, että avataan ovet ja katsotaan mitä tapahtuu.

Vuosien ajan säät ovat suosineet festivaalin ulkoilmankonsertteja. Toki poikkeus vahvistaa tässäkin asiassa säännön.

– Alussa meillä oli puolikas sinfoniaorkesteri Aittakurussa. Meillä oli siellä elokuvamusiikkikonsertti, jonka juontajana toimi Peter von Bagh. Hän alkoi monisanaisesti kertoa Singing in the Rainista. Spiikin alkaessa oli aivan sininen taivas, mutta sen aikana pilvet alkoivat kertymään taivaalle, taiteellinen johtaja viittaa Sodankylän elokuvajuhlien edesmenneeseen johtajaan.

– Kun solistina ollut Mari Palo lauloi ensimmäiset tahdit niin vettä ja rakeita alkoi tulla kaatamalla, ja kappaleen loppuessa sade loppui kuin seinään. Palo lauloi koko biisin siinä sateessa. Sille oli vain pakko nauraa hysteerisesti. Hullu tarina, mutta on sille 500 todistajaa, Valtonen nauraa.

Pyhä Unpluggediin on aina kuulunut tietynlainen anarkismi, kun kokoonpanot vaihtelevat vaikkapa lennosta ja settilistoille on viitattu usein kintaalla. Se on luonut melko mielikuvituksellisiakin kokoonpanoja. Onpa festivaalin aikana nähty niin Juha Tapio ja rap-artisti Paleface laulamassa samaan mikrofoniin sekä Lauri Tähkä hyppäämässä hyiseen lampeen Aittakurun pohjalla kesken konserttinsa, ja jos Winter Unpluggedit lasketaan mukaan myös Heikki Silvennoisen Kummeli-hahmo Matti Näsä Jaakko Laitinen & Väärä raha -orkesterin säestämänä.

– Tapahtuma tekee itse itsensä. Mitä sitä ronkkimaan.

Lenni-Kalle Taipaleen johtama house-bändi on ollut jo vuosikausia kiinteä osa festivaalia, vaikka aivan alusta asti yhtye ei ole mukana ollutkaan. Valtosen mukaan yhtye on nykyisin tapahtuman sydän.

– Tajusimme aikoinaan nopeasti, että tarvitsemme house-bändin, että artisti voi jamitella, Valtonen toteaa.

Nyt yhtye säestää lukuisia artisteja viikonlopun aikana.

– Ja he ovat innokkaita soittajia. Yhtenä vuonna yritin estää heitä menemästä lavalle, kun he olivat soittaneet yhdeksän tuntia putkeen. Sanoin heille, että eihän teidän nivelet kestä. Halusivat silti mennä vielä yhden biisin vetämään Peitsamon kanssa.

Villikorttilainen Kari Peitsamo yhdessä Mato Valtosen kanssa tunturin huipulla.

Sami Pitkämö, Lenni-Kalle Taipale ja Marzi Nyman muodostavat Unpluggedin house-bändin rungon.

Tutustu Pyhä Unpluggediin ja osta liput

Teksti: Iiro Kerkelä
Kuvat: Pyhätunturi Oy arkisto