Lunta odotellessa - vinkit alkutalveen tunturissa

Luonto on pikkuhiljaa kuoriutunut parhaimmista ruskan väreistä, ja odottelee paljaana lumen tuloa. Sitä me talvi-ihmisetkin odotetaan kuumeisesti. Edelliskauden laskukuvia ja -videoita on fiilistelty, ja innokkaimmat ovat päässeet aloittamaan kautensa jo “naapurikeskuksen” Rukan säilötyillä lumilla. Tuota taivaalta tippuvaa, valkoista kultaa odotellessa vinkit alkukautta varten.

1. Fiilistele luontoa myös sulan maan aikaan

Vaikka maa on musta, maastossa kannattaa liikkua mahdollisimman paljon. On mielenkiintoista havainnoida miten luonto valmistautuu tulevaan ja käy pikkuhiljaa talviunille puiden, kasvien ja eläinten tehdessä tarvittavansa talvea varten.

Pysähtynyt tunnelma maastossa on samaan aikaan rauhoittava, mutta lupaava. Luonnossa liikkuminen myös piristää harmaassa säässä, vaikkei vesisateeseen houkuttelisikaan alkuun lähteä. Pian me talviliikkujat saamme valoa ympärillemme ja pehmeää untuvaa jalkojemme alle, ja luonto taas puolestaan pakkaselta suojaavan lämpöeristeen.

2. Herättele kroppaasi laskukautta varten

Tee ulkona liikkuessa (todellisella koiranilmalla kuntosalilla tai vaikkapa kotijumppana) alaraajapainotteista harjoittelua laskukauteen valmistautuaksesi. Vaikkei rinnelasku välttämättä sykettä nostakaan, tehokkaasti laskiessasi niin suksilla, kuin lumilaudallakin, käytät kymmeniä ja kymmeniä lihaksia, joiden olemassaolo on helposti päässyt kesän aikana unohtumaan. 

Laskukunto kehittyy vain laskemalla, mutta kyykyillä, askelkyykyillä, loikilla, porrastreenillä sekä juoksuspurteilla saat hiukan pohjaa laskukautta varten. Harrastelijalaskijan harjoittelun ei tarvitse välttämättä olla kovin ohjelmoitua, vaan riittää, kun lisää pikkujumppaa ja intervallispurtteja vaikkapa koiran kanssa lenkkeilyyn tai tauolle työpäivän aikana.   

Kyykky oikeaoppisella polvien linjauksella ja sieltä hyppyyn ponnistus on hyvä perusharjoite alaraajojen lihasvoimaa ja reaktionopeutta kehittämään.

Askelkyykystä polvennostoon -harjoite harjoittaa myös tasapainoa, ja on tärkeä erityisesti telemark- laskijoille (tee sama määrä toistoja kummallakin jalalla).

Hiihtokyykyt ylävartalon kierrolla lisäävät liikkuvuutta ja kehonhallintaa. Toista liikkeitä esim. kävelylenkin lomassa niin pitkään, että viimeiset toistot tuntuvat hiukan hapottavilta (esim. 20 kertaa).

Tee sarja muutama kerta lenkin aikana, niin saat yllättävän tehokkaan alaraajatreenin vain kehonpainoa hyväksikäyttäen.

3. Inventoi laskuvarusteesi

Pärjäätkö vielä edelliskauden varusteilla, ja mitä on välttämätäntä uusia laskunautinnon säilyttämiseksi? Ympäristöystävällisemmän harrastamisen kannalta pohdi, löytyisikö päivitystä kaipaavat välineet käytettyinä, ja pärjäisikö vielä ehjällä laskuasulla tulevan talven, vaikka väri ehkä meinaisi jo kyllästyttääkin.

Myy tarpeettomaksi jääneet omat varusteet taas eteenpäin. Annetaan hyvän kiertää! Esimerkiksi seuraavat nettikirpputorit toimivat aktiivisesti.

Relaa - Puoti  Suomen naislautailijat: osta ja myy

Lumilautailu: Myydään ja ostetaan  Laskukamapörssi

Muistathan myös huoltaa tai huollattaa laskuvälineesi kauden alkaessa! Purevia kantteja tarvitaan usein alkukauden tykkilumirinteissä. 

4. Kausikortti, päivälippu vai jotain siltä väliltä?

Laskureissuja suunnitellessa arvioi, kuinka monta päivää pääset kauden aikana viettämään Pyhällä. Jos lasket kauden aikana vähintään yli 11 päivää Pyhällä ja Rukalla, kausikortti tulee päivälippuja edullisemmaksi. Ostaessasi Pyhä-Ruka-kausikortin 10.12. mennessä saat sen ennakkohintaan 458 €, alennuksen ollessa normaalihintaiseen kausikorttiin 51 euroa. Lähempänä tunturia asuvilla tilanne onkin helpompi: sen kun vain päätät, että tänä talvena käyn mäessä säällä kuin säällä! Kausikortti maksaa nopeasti itsensä takaisin.

Laskeminen on aina kivaa, kun ottaa olosuhteisiin sopivia teemoja, alkukaudesta esim. rinnekikkailu, väärinpäin laskeminen, maastonmuotojen hyödyntäminen ja pikkuhypyt suksilla / laudalla, uuden alamäkilajin opettelu laina- tai vuokravälineillä tai vaikka oma editti laskupäivästä puhelimella kuvattuna. Vain mielikuvitus (ja rinnesäännöt sekä yleinen etiikka...) rajana!

5. Vihdoin rinteeseen

Laskukauden avaustavoite Pyhällä on 16.11. klo 10! Viime kaudella hissi avattiin 11. marraskuuta ja kauden ensimmäisinä päivinä päästiin nauttimaan maagisesta valosta ja haloilmiöistä rinteessä. Tunnelma oli korkeammalla kuin lapsena joulupukin saapuessa! Toivotaan vähintään yhtä hienoa kauden aloitussäätä myös tämän laskukauden avaukseen.

6. Vapaalaskukausi virallisesti käyntiin

Pyhän Free’kend Avajaiset pidetään 8.-10.12. Itsenäisyyspäivän osuessa keskiviikolle parilla extravapaapäivällä saa hyvän mittaisen lumiloman heti joulukuun alkuun!

Avajaisissa on aina hyvä fiilis treffata tunturiystäviä. Samalla pistetään ohjatusti kroppaa ja välineitä kuntoon, kuunnellaan Suomen kovimpien vapaalaskumaestrojen vinkkejä turvallisiin ja onnistuneisiin laskureissuihin, kerrataan lumiturvallisuusperusteita, opitaan maastokartan sekä kompassin lukemista… Tuttuun tapaan paljon ohjelmaa monentasoisille laskijoille. Unohtamatta Asa & Bandin keikkaa Coloradossa lauantaina 9.12.! Mahtavaa, kun hiljaisen loppusyksyn jälkeen tunturi taas täyttyy hyvästä pöhinästä ja intoa täynnä olevasta laskukansasta.

Free´kend Avajaiset

Liput ASA & Band keikalle

7. Murtsikka on uusi musta

Hiihtolatu saadaan usein avattua tykkilumen avulla jopa ennen rinteitä. Viime kaudella itse aloitin murtomaahiihtokauden 8.11. aurinkoisella, parin kilometrin mittaisella ladulla Pyhän Alavuokraamolta Luoston suuntaan. Sitä kun muutaman kerran suihki edestakaisin, sai jo kivan lämmön päälle ja pääsi nauttimaan upeasta alkukauden lumitunnelmasta kevyempien suksien päällä! Treenimielessä murtomaahiihto on loistava koko kropan liikkumismuoto, joka harjoittaa niin aerobista kuntoa, kuin lihasvoimaakin raajojen ja keskivartalon alueella. 

8. Ajan hermolla olevat välineet takamaastoon

Kunhan luonnonlumia pääsee riittävästi kertymään, Pyhän takamaastoalueet ovat ykkösluokkaa Suomen mittakaavassa. Ylävuokraamosta hotellitasanteelta löytyy Suomen ainoa täyden palvelun vapaalaskuvuokraamo, jossa voi testata ilmaiseksi tai vuokrata pidempään käyttöön vapaalaskusuksia sekä paukkureppuja (ilmatyynyillä toimiva lumiturvallisuusreppu) ja muita lumiturvallisuusvälineitä.

Tarjolla on laaja valikoima leveämpiä suksia Salomonilta ja Atomicilta, niin miesten kuin naistenkin malleja. Osassa suksista on ns. touring-siteet, joilla voi vuokrattavien nousukarvojen kanssa hiihdellä ylämäkeen hissittömillä alueilla. Tämä on Suomessa ainutlaatuinen mahdollisuus päästä kokeilemaan takamaastoliikkumista ja vapaalaskun saloja, sillä näistä valikoimista varmasti löytyy jokaiselle sopivat välineet.

Myös lumiturvallisuussettejä, teleskooppisauvoja sekä kypäriä löytyy vuokrattavaksi. Et siis tarvitse välttämättä muuta kuin itsesi, tunturiin sopivan vaatetuksen ja avoimen mielen lähteäksesi tutustumaan off piste -hiihtoon. Kokeneempi kaveri toki on syytä olla mukana, ja jos ei sellaista löydy, ei muuta kuin Pyhätunturin hiihtokoululta varaamaan vaikkapa Rando tutuksi -retkeä!

9. Talvilajit esillä Rovaniemen Arctic Weekendissä

Arctic Weekend on ensimmäistä kertaa järjestettävä talvilajien erikoistapahtuma Rovaniemellä 27.-28.10.2017. Koko viikonlopun tapahtuma kerää laskukansan fiilistelemään talvea ja ohjelmassa on esimerkiksi uusimmat laskuleffat ja viimeisimmät välineuutuudet. Keskustan kävelykadulla myös Railjam, jossa mukana freeski- ja lumilautasarjat.

Arctic Weekend

Lauantai-iltana Rovaniemellä keräännytään myös Antti Autin uuden Arctic Lights dokumenttielokuvan ensi-iltaan Korundiin.

Arctic Lights ensi-ilta

10. Free'kend Tour Partioaitan myymälöissä

Helsinki, Tampere ja Oulu! Free'kend-vapaalaskuilloissa tunturista tutut pyhäläiset saapuvat Partioaitan myymälöihin. Kokenut vapaalaskija Arto Majava pitää tietoiskun lumiturvallisuudesta aiheenaan vapaalaskijan oikea ajoitus parhaaseen, turvalliseen lumeen, Pyhätunturin hiihtokoulu esittelee backcountry-tuoteperheen uudet tuotteet ja Protect Our Winters Finlandin porukka kertoo, miten laskija voi omilla valinnoillaan tehdä ilmastolle hyvää. 

Ilmoittaudu mukaan Partioaitan sivujen kautta, lisätiedot Facebookissa.

Pyhä Free'end Tour - Yrjönkatu  Pyhä Free'end Tour - Tampere  Pyhä Free'end Tour - Oulu

11. Vapaalaskuiltamat GoExpo Winter tapahtumassa

Laskukauden alkuun mahtuu tapahtumia ja yksi perinteisimmistä eli SkiExpo on kokenut runsaasti uudistuksia. Messut tunnetaan jatkossa nimellä GoExpo Winter, joka tarkoittaa kaikkien talvilajien mukana oloa Helsingin messukeskuksessa.

Vapaalaskijoille ehdoton suositus on tietty Vapaalaskuiltamat, jotka ovat niin ikään muuttaneet Messukeskukseen. Mukana runsaasti uutuusvälineitä ja -varusteita, luentoja, kauden kovimmat ensi-illat, Vuoden paras lyhäri -kisa ja tietty Antti Autin Arctic Lights Pyhä Kinon screenillä.

Tutustu

Maltetaan vielä hetki, pian nähdään lumilla!

Teksti: Sanna Kyllönen
Kuvat: Teemu Kuisma, Aku Hukkila, Sanna Kyllönen