”Hienoa, että tekivät noin rohkean elokuvan” — Antti Auttista kertova Arctic Lights -dokumentti keräsi kiitosta kanssalaskijoilta ensi-illassa

Rovaniemellä ensimmäistä kertaa järjestetyssä Arctic Weekendissä nähtiin Pyhän yhteistyölaskija Antti Auttista kertovan Arctic Lights -elokuvan ensi-ilta loppuunmyydyssä kulttuurikeskus Korundissa.

340-paikkaisen ja loppuunmyydyn Korundi-salin täytti odottava tunnelma valojen himmetessä. Aiemmin illalla Arctic Lights -webisodeista kertoessaan lumilautailija Antti Autti saneli itse elokuvan olevan jotain muuta kuin mihin ihmiset ovat tottuneet laskuleffoja katsoessaan. Urheilutermein sanottuna jännitys oli käsin kosketeltavissa.

Siinä missä alkuillasta nähdyt webisodit Svalbard Expedition ja Endless Playground täyttyivät seikkailuista ja näyttävästä laskemisesta, päästiin Arctic Lights -elokuvassa kurkistamaan koruttomasti ja rehellisesti ammattilautailijan pään sisään. Muun muassa turhautuminen, intohimo sen varjopuolineen ja riemu pääsevät välittömällä tavalla esiin Kota Collectiven dokumentissa, jossa ääneen pääsevät laskijan lisäksi myös hänen läheisensä. Valojen palatessa saliin, hymyileviä kasvoja ja liikuttuneitakin hahmoja ympäri tilaa ei voinut olla huomaamatta.

Ennen elokuvan näyttämistä Autti kertoi yleisölle jännittäneensä ennakkoon kontrollin menettämistä siihen, mitä ulos lopulta tulee.

– Aluksi mietti aika paljon, että uskaltaako olla noin avoin, mutta se on sitä mitä olen. Ei siinä sen kummempaa. Kyllä se on varmaan ollut itellä tiedossa jo kauan aikaan, että mitä pitäisi yrittää ymmärtää itsessä paremmin, ja nyt on tajunnut, ettei se tapahdu lähtemällä mäkeen vaan kotona miettien, Autti totesi elokuvan jälkeen.

Katso Arctic Lights traileri

Antti Autti ja useista Pyhän tuotannoista tuttu Kota Collectiven tekijätiimi.

Lauantaina Korundissa nähtiin Arctic Lightsin ja sen webisodien lisäksi myös muita lyhytelokuvia. Yksi niistä oli Arttu Muukkosen ohjaama ja kuvaama Sju Åtte Ni, jossa nähtiin jälleen kerran laskijana Arto Majava. Mies on nähnyt vuosien aikana varmasti satoja laskuelokuvia ja on tuttu kasvo suomalaisista vapaalaskuelokuvista ja -tapahtumista vuosien ajalta.

– Tosi hienoa, että tekivät noin rohkean elokuvan. Ihan samanlainen elämäntilanne itsellä, niin tiesi miten tuo tarina kulkee ja samalla tavalla joutuu pohtimaan antaako itsestään muille tarpeeksi. Kun katsoi ihmisten reaktioita, niin he ottivat elokuvan todella hyvin vastaan. Varmasti kosketti monia, Majava sanoi.

Laskuelokuvien tyypillisessä kuvastossa aurinko paistaa ja lumi on täydellistä. Sadoista työtunneista, järjestelyistä ja loputtomasta odotuksesta näytetään tavallisesti yleisölle vain murto-osa todellisuudesta.

– Siihen kuvaan on totuttu, eikä haluta edes kuvata mitä taustalla tapahtuu, vaikka se on monesti paljon mielenkiintoisempaa. Esimerkiksi Antin isän kommentit olivat huippuja. Onneksi nyt viime vuosina on alettu tekemään elokuvia vähän rohkeammin.

Yksi perinteisten laskuelokuvien parissa kasvaneista yleisön edustajista oli muutama vuosi sitten boardercross-radat vapaalaskuun vaihtanut Jussi Taka.

– Tavallaan jopa odotin aluksi, että milloinkohan rupeaa musat soimaan ja alkaa pelkkä tykittäminen, mutta oli siistiä ettei sitä oikeastaan edes tullut. Parhaiten iski se avoimuus, jolla asioita käytiin läpi. Useissa leffoissa vain ladotaan ne parhaat shotit peräkkäin, eikä näytetä mitään muuta, Taka totesi.

Vaikka elokuvassa seurataan Antti Auttia ammattilaislumilautailijana, tarinan keskiössä ovat intohimo ja sen kanssa eläminen tavasta riippumatta. Jollakin tavalla samankaltaisten kysymysten parissa joutuu jokainen laskija painimaan, vaikkei sitä ammatikseen tekisikään.

– Tuossa oli jotain sekä lumilautaskenessä oleville sekä sen ulkopuolisille ihmisille. Tuosta saa hyvän kuvan myös, mitä se vapaalaskeminen on, lumilautailija Saku Tiilikainen mietti.

Ensi-iltabileet jatkuivat Kahvila Kauppayhtiöllä (ja myös valomerkin jälkeen kadulla) myöhään yöhön.

Tiilikainen on ollut Auttin mukana kuvaamassa muun muassa vuosi sitten julkaistua Statements-sarjan Pyhä Backcountry -jaksoa, mutta silti tarinan päähenkilöstä paljastui uusia puolia elokuvan myötä.

– Kyllä hän avautui sellaisistakin asioista, jotka eivät ole tulleet aiemmin puheeksi. Varmasti ollut iso juttu sanoa tuollaisia asioita yleisölle.

Paralumilautailija Matti Suur-Hamari tiivisti kommenteissaan varmasti myös monen paikalla olleen ajatukset elokuvasta.

– Oli tosi makea ja erilainen pätkä. Elokuva avasi Anttia persoonana ja mitä siellä päässä oikeasti pyöriä, mikä oli älyttömän siistiä. Rohkea veto avata oma pakka, että mitä arki hyvine ja huonoine puolineen on. Sen Antti ja Kota Collective sai älyttömän hienosti valkokankaalle.

(Lisää Arctic Weekend -tunnelmia löydät Instagramista tunnisteella #arcticwknd. https://www.instagram.com/explore/tags/arcticwknd/)

Teksti ja kuvat: Iiro Kerkelä