Pyhä Backcountry: Couple’s Off-Piste

Pyhätunturin hiihtokoulun tuotetarjonta sisältää monenlaisia vapaalaskuretkiä, ja yksi niistä on pariskunnille suunnattu Couple's Off-Piste. Tunturifiiliksen toimitus selvitti, millainen kokemus on lähteä puolison kanssa puuterikentille.

Vapaalasku kasvattaa jatkuvasti suosiotaan – sekä mäessä että sosiaalisessa mediassa – mutta puuterihaaveiden toteuttamista ei välttämättä kannata aloittaa omin päin. Pyhän perinteikäs hiihtokoulu on järjestänyt vapaalaskuretkiä ja -koulutusta jo vuosien ajan, ja tällä kaudella on esitelty oma, erillinen tuote pariskunnille. Retkeä ei ole tarkoitettu perinteisessä mielessä romanttiseksi – samppanjaa ja mansikoita ei ole luvassa – mutta mikäpä olisi parempi tapa rakentaa parisuhdetta kuin uuden lajin opettelu yhdessä?

Oulussa asuvat Minna Asikainen ja Joonas Oksanen ovat laskeneet aktiivisesti jo tovin, Joonas tunnetaankin erittäin taitavana parkkilaskijana. Vapaalasku on alkanut vedota heihin yhä enemmän, joten he lähtivät kokeilemaan Couple’s Off-Piste -retkeä hiihto-opettaja Marja Kumpuniemen johdolla. Marjan ammattitaito on hankittu yli 20 vuoden aikana Suomessa ja maailmalla, joten nuoripari on ehdottomasti hyvissä käsissä.

Osallistujilta ei vaadita aiempaa kokemusta rinteiden ulkopuolelta, mutta rinteessä laskemisen pitää onnistua vaivattomasti. Myös välinepuolella normaali rinnevarustus ja hissilippu riittävät, mutta oman laskurepun voi ottaa mukaan, jos sellainen jo löytyy. Tunti aloitetaan pukemalla kaikille lumivyörypiipparit laskutakin alle ja ottamalla reput matkaan hiihtokoulun mökiltä. Maastokartan tutkimisen ja retkisuunnitelman kertaamisen jälkeen testataan vielä piippareiden toiminta rinteessä ennen PyhäExpress-hissille siirtymistä.

Nousumatkalla jatketaan tulevien laskupaikkojen läpikäyntiä, joten huipulla tarvitsee vain ottaa suunta kohti Pohjoisrinteitä ja kakkosrinteen huoltotieltä, jota kävelemällä päästään Aittakurun yläpuoleiselle vapaalaskualueelle. Marja johtaa joukkoa ja kertoo samalla ympäristön tarkkailusta: ”Kulkiessa on hyvä tutkia lunta ja hangen rakennetta yleiskuvan saamiseksi – tämä on erityisen tärkeää takamaastossa liikuttaessa”. Seuraavaksi Marja näyttää laskureitin ja siirtyy edeltä sovittuun pysähdyspaikkaan, josta hän seuraa Minnan ja Joonaksen laskua ja arvioi sopivan jatkoreitin. Jo tässä vaiheessa pariskunta pääsee nauttimaan avoimen puuterikentän pöllyttelystä Marjan valvovan katseen alla. Molemmat saavat kehuja, mutta myös vinkkejä, jotka varmasti auttavat kehittämään laskutaitoa.

Matkaa jatketaan Aittakurun vierustaa pitkin Pohjoishissille, koko matka pehmeällä lumella herkutellen. Marja antaa tasaisin väliajoin yksilöllistä palautetta ja neuvoja, jotka helpottavat syvässä lumessa liikkumista ja turvallisen reitin valintaa. Pieni tauko PyhäWurstilla riittää, jonka jälkeen jatketaan hissillä ylös. Tällä kertaa lasku aloitetaan pienellä siirtymällä kohti luodetta, muiden jo piirtämiä jälkiä hyödyntäen. Luonnonkaunis notkelma suurten tykkypuiden keskellä tarjoaa loistavan paikan tutustua lumiturvallisuusvälineisiin, eli piippariin, sondiin ja lapioon. Marja esittelee välineet yksitellen, selittää niiden tarkoituksen ja kertoo niiden käytöstä. Näiden välineiden tunteminen ja tarvittaessa tehokas käyttäminen on välttämätöntä rinteiden ulkopuolella, vaikka kaikki valinnat tähtäävätkin siihen, ettei niitä koskaan tarvitse käyttää tositilanteessa.

Kansallispuiston maisemia ihaillessa lämmin juoma ei tee varmasti pahaa, joten tässä on oiva tilaisuus yllättää kumppani kuumalla kaakolla. Pisteet Joonakselle!

Pakolliset selfiet laskevan auringon valossa otetaan nopeasti, koska seuraavaksi on luvassa retken hienoin hetki: lasku vaaleanpunaisen puuterikentän läpi kohti Pohjoisrinteiden metsiä ja niiden leikkisää maastoa.

Marja neuvoo ja opastaa retkikunnan turvallisesti kohti huoltotietä, jota pitkin päästään taas Pohjoishissille. Normaalisti aika riittäisi vielä yhteen nousuun ja laskuun, mutta nyt hiipuva valo saa meidät siirtymään takaisin eturinteille. Selvästi innostuneet Minna ja Joonas ovat tyytyväisiä retkeen, erityisesti opastukseen reittivalinnassa ja turvallisuusvälineiden esittelyyn. Molemmat ovat sitä mieltä, että ammattilaisen opetus on hyödyksi: se pistää molemmat samalle viivalle, eikä turhaa valta-asetelmaa pääse syntymään. 


Lopuksi Marja kertoo vielä jatkomahdollisuuksista: ”Teillä on selkeästi hyvä laskupohja, jonka päälle voitte rakentaa vapaalaskuosaamista. Voitte jatkaa hiihtokoulun opissa meidän Backcountry-tuotteiden avulla, joihin kuuluvat esimerkiksi neljän tunnin retki Ukonhatulle ja koko päivän retki Noitatunturille.” Ainakin tämän pariskunnan hymyistä voi päätellä, ettei vapaalaskuretki jäänyt viimeiseksi.


Teksti ja kuvat: Olli Oilinki

Nietos Toimitus