Day Off – Antti Autin vapaapäivä Pyhällä

Pyhän yhteistyölaskija Antti Autti sai viime talvena mieluisan tehtävän: suunnitella ja toteuttaa unelmien vapaapäivä Pyhällä.

Kenellekään ei varmaan tullut suurena yllätyksenä, että suunnitelma sisälsi paljon laskemista – sekä linjoja Pyhän takamaastoissa että kruisailua rinteillä, mutta myös muutaman lennokkaamman idean, kuinka hyödyntää tunturista tuttuja liikennevälineitä perinteisten hissinousujen lisäksi.


Antin lisäksi toteutukseen vaadittiin toki myös muita ihmisiä – ja eläimiä. Matkailuyrittäjillä oli suuri rooli Day Off -videon toteutuksessa ja heidän lisäkseen  oli selvää, että projektin kuvaajiksi päätyi rovaniemeläinen tarinateltta Kota Collective. Day Off -videon kuvaajapoppoo Teemu ”Laama” Lahtinen, Jani Kärppä ja Matti ”Naali” Ollila tunnetaan myös nimellä ”The Animals”, ja tämän kolmikon kanssa Antti on tehnyt yhteistyötä jo vuosia. 
Katso lopputulos videolta, lue Antin mietteet projektin tekemisestä ja tutustu tekijöihin videon ja kuvien takaa.

Katso video: Antti Autti – Day Off

Antti, miksi sinun Day Off näyttää juuri tältä?

Antti: Mun unelmissa vapaapäivä näyttää tältä, koska eihän meikäläinen halua talvisena vapaapäivänä tehdä muuta kuin laskea. Se on mun intohimo josta on tullut mulle myös työ. Tätä hommaa kun tekee työkseen, joskus alkaa väkisinkin miettimään, että olisipa kiva vaan suhata ympäri tunturia ja laskea ilman kameroita.

Kun Pyhän suunnalta kysyttiin ehdotusta uuteen projektiin niin ajattelin, että onpa täydellinen mahdollisuus koittaa kehittää sellainen lopputulos, missä saisin tuotua esille mun unelmalaskupäivää Pyhällä niin, että siinä olisi vähän kuitenkin lisämausteita. Kukapa nyt ei haluaisi vapaapäivänään vetää fs540 indyä porojen yli! 

Minulle Pyhä edustaa laskemista, missä vaan ja milloin vaan. Pyhällä laskupaikat etenkin rinteiden ulkopuolella muuttavat talvella muotoaan miltei joka ikinen päivä joten siellä laskiessa on vaikea olla haaveilematta erilaisista muodoista tai spoteista joita kaikkia voisi täydellisenä päivänä laskea!

Sinun vinkit täydellisen vapaapäivän suunnitteluun Pyhällä?

Antti: Kannattaa tutkia aluetta etukäteen ja sen jälkeen mennä sen mukaan kun itsestä tuntuu. Parhaat laskupäivät mäessä vietetään aina ystävien kanssa, taitotasolla ei aina ole niin paljoa väliä. Intohimo ja oman tekemisen ymmärrys on se mikä tekee Pyhällä laskevan ihmisen vapaapäivästä täydellisen! 

Pyhällä on fiilis jota ei ymmärrä ennen kuin sen kokee. Siellä on mystiikkaa, siellä ollaan luonnossa ja siellä jokainen päivä mäessä on erilainen. Pyhällä on huippurinteet joihin voi aina luottaa ja siellä laskeminen tuntuu laskemiselta! Tykkään siitä, että lähellä kotiani on paikka mihin voin mennä kruisailemaan tai haastamaan itseäni oikein kunnolla kun olosuhteet antavat sille mahdollisuuden.

 Mitä jäi tämän pätkän teosta parhaiten mieleen?

Antti: Varmastikin erinomaiset lumiolosuhteet. Ja olen tosi tyytyväinen siihen, miten saimme paikalliset yrittäjät projektiin mukaan. Tällaisen projektin tekeminen ei missään nimessä ole ihan tuosta vaan tehtävä juttu, koska yhdistelemällä eri toimijoita laskemisen ulkopuolelta voidaan helposti menettää laskupätkän uskottavuus. 

Toteutus kameroiden takana

Ohjaus, videokuvaus ja editointi: Teemu "Laama" Lahtinen

Teemu on rovaniemeläinen ex-ammattilumilautailija, joka hyörinyt myös linssin toisella puolella jo parikymmentä vuotta ja tehnyt myös siitä ammatin. Teemu on laskukuvauksen multitalentti, jolla on aina mukanaan vähintään kolme kameraa, joita hän operoi ongelmitta samanaikaisesti. Antin kanssa Teemu on kuvannut vuodesta 2009 ja ollut mukana lähes kaikissa Antin projekteissa. Yhteistyötä kuvaa varmasti parhaiten sana: saumaton.

Vapaapäivänään Pyhällä Teemu suuntaa laskemaan hissiputikkaa Jacksonin alueelle. 

Videokuvaus: Matti "Naali" Ollila 

Matti on Antin lapsuudenystävä ja Antin tavoin kotoisin Ounasvaaran kupeesta, Rovaniemeltä. He ovat lumilautailleet yhdessä ja kuvanneet toisiaan harrastuksen alusta asti. Vuonna 2012 Matti on siirtynyt ammatikseen kameran toisella puolelle ja Antti jatkanut linssin toisella puolella. Kuvaajana Matti hakee parasta shottia ja laatua omaa hikeään säästelemättä. 

Vapaapäivänään Pyhällä Matti ei myöskään säästele hikeään vaan suuntaa haikkailemaan ja laskemaan puuteria tuntureille, varsinkin jos hissiputikkaa ei ole jäljellä. 

Valokuvaus: Jani Kärppä

Jani on kotoisin Sodankylästä, mutta kotiutunut Ylläkselle tunturin kupeeseen. Jani on järjestelmällinen taiteilija, jolta hoituu monipuolisen valokuvauksen lisäksi aikataulutus ja suunnitelmat turhaa aikailematta. Jani on kuvannut Antin kanssa vuodesta 2010 ja tehnyt Antille myös nettisivuja ja graafista suunnittelua. 

Vapaapäivänään Pyhällä Kärppä suuntaa tulistelemaan Karhunjuomalammelle. 

Vietä oma Day Off Pyhällä

Jos videolla näkyvät aktiviteetit kiinnostavat, kannattaa tutustua tarkemmin näihin Pyhällä toimiviin yrityksiin:


Päivä rinteessä – Pyhän hiihtokeskus
Opastetut vapaalaskuretket – Pyhätunturin hiihtokoulu
Porosafarit – Poropuisto Kopara
Fat biking ja jääkiipeily – Bliss Adventure
Huskysafarit – Arctic Husky Farm
Majoitus rinteiden vieressä – Ski-Inn PyhäLinna
Retket Soutajan kodalle – Lucky Ranch
Lumikenkien vuokraus – Pyhän Alavuokraamo 

Kärppä edessä, Laama dronen kanssa taka-alalla. Kuva: Jussi Väätäinen

Teksti: Veera Vihervaara ja Miikka Hast

Kuvat: Jani Kärppä / Kota Collective