Uteliaisuutta oppimassa Kaamosfestivaaleilla

Onko sinullekin käynyt niin että lomareissun jälkeen muistikortti on täynnä hienoja kuvia? Kotona taas tutut maisemat ja arki harvoin herättävät kuvausintoa. Hienot matkakuvat eivät johdu siitä, että vaikkapa palmu olisi kuvauksellisempi kuin kotoinen mänty, vaan siitä, että lomareissulla ympäristöä tarkastelee erilailla, uteliaan turistin silmin.

Pyhän Kaamosfestivaaleilla keskusteltiin kuvakerronnan tehokeinoista, käytiin läpi sommittelun perusteita ja järjestelmäkameran toimintoja. Tunturin päällä kaamosaurinko näytti kuvaajille parhaat puolensa.

Valkoinen hanki värjäytyy matalalta paistavan auringon valossa vastaväreihin. Valon puolella on lämmintä oranssia ja keltaista varjokohtien värjäytyessä sinisen ja violetin sävyihin.

Valokuvaus on oiva keino opetella uteliaisuutta. Heijastus ikkunasta tai halkeamat asfaltissa voivat olla aarre kuvaajalle, siinä missä ilman kameraa liikkuva henkilö ei näihin osaisi koskaan kiinnittää huomiota. Vaatimattomasti todeten, valokuvaus on harrastus joka muuttaa tapaa nähdä ympäröivän maailman - se opettaa näkemään kauneutta ja kiinnostavia asioita ympärillämme! Tarkemmin kun katsoo niin lumisesta seinästä löytyy kasvojen profiili.

Kuvan otto on oiva syy aloittaa keskustelu, kamera on mahtava apuväline toisen ihmisen kohtaamiseen. Hyvä muotokuva vangitsee hetken tunnelman ja näyttää jotain myös kuvattavan persoonasta. Kameran kanssa liikkuessa ei tarvitse ajatella mitä muut sinusta ajatelee, valokuvaajalle on aivan hyväksyttävää välillä mennä maahan makaamaan paremman kuvakulman toivossa!

Hyvän laskun fiilikseen voi palata kuvaa katsomalla.  Kurssilaisille ja muillekin vielä yksi valokuvausaiheinen tehtävä kurssin jälkeen: Vaihda tietokoneen työpöydän taustakuvan abstrakti aalto tai siniharmaa väripinta johonkin sinun kuvaamaan kuvaan. Sellaiseen hetkeen johon haluat palata.

Olkaa turisteja arjessa, nähdään taas kurssilla ensi vuonna!

Harri Tarvainen
valokuvaaja, kurssin vetäjä

pyha_nietos_harritarvainen.jpg?mtime=201