Laavulta Linnan lakanoihin

Valokuvaaja ja eräopas Eeva Mäkinen suuntasi Pyhä-Luoston kansallispuistoon talviselle retkelle, joka päättyi PyhäLinnan lakanoihin ja laskupäivään Pyhän rinteillä.

Seikkailu luonnossa tekee hyvää mielelle ja keholle. Seikkailun ei aina tarvitse olla pitkä tai vaativa, sillä parhaat talviset elämykset saattavat löytyä jo aivan lähimaastosta. Pyhä-Luoston kansallispuisto on yksi upeimmista kansallispuistoista, jonne voi tehdä lähiretkiä. Puiston alueelta löytyvät helpot ja monipuoliset puitteet yhden yön retkille, ja maastoa riittää tarvittaessa myös haastavammille seikkailuille.

On torstaiaamu ja herätyskello alkaa soida jossakin makuupussin syövereissä. Ääntä on vaikea paikantaa, mutta lopulta lapaseen tungettu puhelin ja siinä soiva herätys löytyy.
Rykimäkurun laavulta kömpii ylös kaksi useisiin merinovillakerroksiin pukeutunutta tyttöä. Noin viiden asteen pakkanen ja äärimmäinen hiljaisuus tarjosivat erinomaiset puitteet sikeisiin yöuniin.

EevaMakinen_Pyhalaavu.jpg?mtime=20181129

Laavu sijaitsee keskellä upeaa vanhaa metsää, jossa kuukkelit lentelevät oksalta toiselle. Huurteiset männyn rungot tekevät maisemasta satumaisen valkoisen. Ilman herätyskelloa koko päivä kuluisi helposti makuupussissa katsellen kuukkeleiden menoa ja kuunnellen hiljaisuutta.

Olotila on seesteinen. Jopa niin seesteinen, että kuukkeli ehtii napata aamupalasämpylästä palan ennen tyttöjä.

Silmät ovat hitusen turvonneet johtuen edellisen illan jäisten puiden polttamisen aiheuttamasta savusta. Tuli on tietysti yön aikana jo sammunut, mutta hento savun tuoksu leijailee edelleen ilmassa. Lapin omaa ilmaista parfyymiä, tytöt pohtivat ääneen.  

Laavulla yöpyminen oli ollut suunnitelmissa jo pitkään. Suuria valmisteluita ei kuitenkaan tarvittu, sillä laavulle kertyi matkaa parkkipaikalta vain reilut 2 kilometriä. Tavarat pakattiin ahkioon, jota oli kevyt vetää melko tasainen matka parkkipaikalta laavulle. Ruuat valmistettiin nuotiolla ja vedet sulatettiin lumesta.  

Retken tarkoitus on selkeä – viettää aikaa luonnossa ja kokea seikkailun huumaa

Yö talvisessa luonnossa saattaa kuulostaa haastavalta, mutta aika harvoin se todellisuudessa on sitä. Lähellä olevat laavut ovat hyviä paikkoja aloittaa talviretkeily, sillä niiltä pääsee tarvittaessa nopeasti pois. Laavujen lisäksi Pyhä-Luoston kansallispuistosta löytyy useita autio- ja varaustupia, joita voi hyödyntää retkiä suunnitellessaan.

Seesteisen ja hitaan aamun jälkeen oli vuorossa ahkion uudelleen pakkaus ja paluumatka autolle.

Retkellä oleminen on nautinnollista, mutta lyhyenkin maastossa vietetyn ajan jälkeen luksukselta tuntuvat jopa pienet arkiset asiat kuten suihku ja puhtaat lakanat – saunasta puhumattakaan. Näitä asioita merinovillavaatteisiin sonnustautuneet tytöt odottivat kuin kuuta nousevaa.

EevaMakinen_Pyha.jpg?mtime=2018112911350

Laavussa vietetyn yön jälkeen auton keula suuntasi kohti PyhäLinnan uusia huoneistoja. Huoneistot sijaitsevat rinteiden ja hotellin välittömässä läheisyydessä ja ovat kaikessa helppoudessaan täysi vastakohta luonnon asettamille haasteille.

Sauna napsahtaa napista päälle ja Pyhälinnan huoneisto täyttyy pikaisesti savuntuoksuisista vaatteista ja makuupusseista. Kuinka upea tunne onkaan saada varusteet kuivumaan, retkeilyastiat pestyä ja sen jälkeen istahtaa saunan lauteille muistelemaan Rykimäkurun laavun kokemuksia.

Luonnosta saa paljon enemmän irti, kun vain malttaa viipyä pidempään. Vaikka vain yhden yön.

"Täältä on täydellistä aloittaa viikonlopun ensimmäinen laskettelupäivä ja palata illalla väsyneenä saunaan sekä puhtaisiin lakanoihin."

Seuraavana aamuna herätyskello soi normaalisti kello kahdeksan, mutta tällä kertaa lumisen maiseman ja kuukkelin sijasta tytöt näkevät ensimmäisenä aamupalatarvikkeet ja kahvinkeittimen.

Savun sijasta vallitseva tuoksu on puhtaus ja lämpötilakin reilusti plussan puolella.

Keväinen aurinko kurkistaa verhojen välistä samalla kun aamupalabrunssi valmistuu. Täältä on täydellistä aloittaa viikonlopun ensimmäinen laskettelupäivä ja palata illalla väsyneenä saunaan sekä puhtaisiin lakanoihin.

Teksti ja kuvat: Eeva Mäkinen

Lue myös Eevan seikkailukaverin Henriikka Simojoen tarina reissusta Aamukahvilla blogissa.

Suunnittele oma retki Pyhällä

Lisätietoja retkeilystä Pyhä-Luoston kansallispuistossa

Tutustu PyhäLinnat -huoneistoihin ja varaa majoitus

Lue lisää seikkailutunturi Pyhästä

Lue juttu "PyhäLinna: Lomakoti rinteessä ja kauden ensimmäiset laskut" Henriikka Simojoen Aamukahvilla-blogista.