”Kuin kotiin tulisi”

Karavaanareiden kokemuksia Pyhän matkailuvaunualueelta 

Pyhän vaunualueen 110 vaunupaikasta moni vaunu kuuluu vakiokasvoille, jotka palaavat tunturiin talvi toisensa jälkeen. Vaikka Lapin talvi tuokin omat haasteensa karavaanielämälle, on asumismuodossa kiistattomat etunsa: kodin saa parkkeerata aivan palveluiden viereen, naapurivaunuista löytyy laskukaverit sekä leikkitoverit ja mäkipäivän viimeisen laskun voi päättää oman vaunun ovelle, niin lähellä ovat Pyhän rinteet.  

”Vaikka pääasiassa laskemmekin koko perhe yhdessä, kaikki voivat lähteä omia aikojaan mäkeen ja sieltä pois, ei tarvitse miettiä autokyytejä,” kertoo Alangon perhe, joka on viettänyt Pyhän vaunualueella jo kuusi talvikautta.  

Mika Alanko, Johanna Höysniemi-Alanko sekä lapset Aleksi 14 v. ja Heidi 12 v. ovat innokkaita laskettelijoita, ja Oulussa asuva perhe viettääkin vaunulla kaikki talven lomat sekä viikonloppuja päälle. 

”Viime talvena taisi tulla vähän yli 30 yötä vaunussa, joulun, hiihtoloman ja pääsiäisen aikaan pidempi jakso sekä viikonloppuja pitkin talvea.” 

Mika on porukan karavaanarikonkari, sillä kokemusta vaunussa asumisesta ja vaunulla reissaamisesta on jo 1980-luvun alkupuolelta saakka. Mikan vanhemmilla oli vaunu Pikku-Syötteellä ja myöhemmin Rukalla. Hän kertoo, että ensi kokemus vaunuilusta Pyhällä on keväältä 2012, jolloin he lainasivat Mikan vanhempien vaunua ja tulivat hiihtolomaksi Pyhälle. ”Aurinko paistoi koko ajan ja tunnelma oli loistava. Kotimatkalla varattiin paikka pääsiäiseksi ja taas oli loistokelit ja huippuhauskaa”. Pääsiäisen jälkeen perhe alkoikin etsiä omaa vaunua ja varasi vaunupaikan seuraavaksi talveksi.  

”Alue on rauhallinen ja väljä, eikä sitä ole ahdettu täyteen vaunuja. Asukkaiden keskenkin on hyvä meininki”, Mika ja Johanna listaavat syitä, jotka vaikuttivat kausipaikan varauspäätökseen. Myös huoltorakennuksen hyvät palvelut, erityisesti sauna saavat perheeltä kiitosta. Aleksi ja Heidi mainitsevat, että vaunualueen vieressä sijaitseva leikkipuisto koripallokoreineen on kesäaikaan mukava paikka viettää aikaa.  

Arjen haasteet

Kun tiskaaminen, peseytyminen ja saunominen tapahtuu pitkälti yhteisissä huoltotiloissa, vaaditaan karavaanarilta yhteisöllistä asennetta ja joustavuutta. Perhe mainitsee, että erityisesti hiihtolomien aikaa ja muina sesonkeina huoltotilat ovat aika ajoin ruuhkaisia. Nämä ovat onneksi vain lyhyitä hetkiä aamusta ja alkuillasta, ja huippuja voi välttää rytmittämällä omaa asioimistaan.  

Lumiaura herättää toisinaan Alangon perheen teinit uuteen laskupäivään hieman turhankin aikaisin, mutta Juha-Pekka ”JP" Kiiskilän vaunusta puolestaan löytyy melun aiheuttajia omasta takaa. 

Juha-Pekan vanhemmat Anja ja Pekka lomailevat silloin tällöin vaunulla mäyräkoirien Sulon ja Remun kanssa, ja jos ikkunasta vilahtaa poro, siitä on syytä ilmoittaa kovaan ääneen. Silloin mäyräkoirilta helposti unohtuu, että JP:n kaksivuotias poika Konsta saattaa olla juuri päiväunillaan.  

JP sekä Konstan äiti Evelina Filpus ovat Pyhän vaunualueen vakioasukkaita kaudesta 2009–2010 saakka. Perheenlisäyksen myötä ei vaunuelämästä tarvinnut luopua, sillä elo asuntovaunussa sujuu kuulemma pienen lapsen kanssa siinä missä kotonakin, kunhan asiat suunnittelee hieman tarkemmin.  

Konsta pääsi ensimmäisen kerran vaunulle ihan vauvana. ”Sen verran olimme kotona ennen ensimmäistä vaunureissua että opettelimme vauvan kanssa elämisen perusasiat, vaipanvaihdot ja syömisen ensin”, JP sanoo.  

Lämpimän juoksevan veden puute vaunussa on lähinnä se suurin haaste, mutta Pyhällä huoltorakennus on niin lähellä, että pesut ja vaipanvaihdot on helppo käydä hoitamassa siellä. ”Joskus kun Konsta oli ihan pieni, yritimme vaihtaa vaipan vaunussa mutta pian totesimme ettei se ilman juoksevaa vettä oikein hyvin onnistu”. Isän mukaan Konstan nukuttaminen päiväunille on vaunun kompakteissa tiloissa joskus haastavaa. Nuori mies on täynnä energiaa vielä silloinkin ja jokainen ääni valpastuttaa miettimään, mikä se mahtoi olla. Vaunussa saa toisinaan olla tarkkana myös koirien kanssa. ”Kerran Remu karkasi. Kun lähdin sitä etsimään, vastaan tulleet pikkupojat kertoivat nähneensä koiran ruokakaupassa sisällä”, JP kertoo. 

Pienistä haasteista huolimatta vaunuelämä vetää puoleensa, ja JP viettääkin vaunulla laskettelukauden aikana arviolta joka toisen viikonlopun. ”Pyhälle tulo on aina kuin kotiin tulisi”. JP sanoo, että karavaanareiden kesken on hyvä henki ja touhuilut pienen pojan kanssa saavat hymyn kaikkien huulille. Isän mukaan Konstakin tykkää saunomisesta muiden miesten kanssa ja nauttii saunajuoman samalla pieteetillä kuin muutkin. Pyhällä ylipäätään on JP:n makuun sopivan rauhallista ja kivaa vuodenajasta riippumatta.  

Pyhän matkailuvaunualue pähkinänkuoressa 

Pyhän matkailuvaunualue sijaitsee Pyhä Express- ja Polar-hissien välittömässä läheisyydessä, rinteiltä katsottuna Pyhän Alavuokraamon takana. Hiihtolatu suorastaan viistää lähimpien vaunujen nurkkia. Matkaa Pyhä-Luoston kansallispuiston opastuskeskus Naavaan tulee alle kaksisataa metriä ja kaupallekin vain satakunta metriä lisää. Vaunualueella ollaan siis aivan Pyhän keskustassa. Kaudeksi 2003–2004 nykyiselle paikalleen siirretty vaunualue tarjoaa satakunta vaunupaikkaa. Osa paikoista jätetään lyhyemmän aikaa Pyhällä vieraileville mutta yli puolet vaunupaikoista on kausipaikkalaisten varaamia.  

Pyhän Alavuokraamon tiloista löytyvät karavaanareiden palvelut. Asukkaiden käytössä ovat WC:t, saunat ja suihkut, astianpesutilat, pyykinpesukone, vaatteiden kuivauskaapit sekä kemiallisen WC:n tyhjennyspaikka. 

Kuten elämässä yleensä, myös vaunuilussa on omat ongelmansa. Tiukka pakkanen ei ole karavaanarin ystävä. Vaikka nykyaikaiset vaunut lämpimiä ja varmatoimisia ovatkin, elohopean tippuminen pariinkymmeneen pakkasasteeseen ja sen alle saa vaunuasukkaan hermostuneeksi. Toimiihan lämmitys varmasti ja onhan kaasupullossa kaasua?  

Vaunuelämässä on kuitenkin myös oma viehätyksensä, ja vallitseva sää luo oman tunnelmansa myös vaunun sisätiloihin. Oikein kova tuuli ravistelee juuri sopivasti ja lumisateen ääni vaunun katossa on kuin kaislikon suhina pimenevässä syyskesän yössä. Vaunussa tuntee olevansa kuin karhu pesässään. Ja kevään tullen jokaisella asukkaalla on oma aurinkoterassi suoraan vaunun kyljessä.  

Vaunualueen asukkaat muodostavat läpileikkauksen yhteiskunnasta. Joku käy töissä, joku toinen taas on jo eläkkeellä. Toiset hiihtävät, toiset laskettelevat, joku ei välttämättä tee kumpaakaan vaan nautiskelee lomasta vaunullaan muuten. Toiset käyvät tunturissa vaunullaan joka viikonloppu, toinen käy vain pari kertaa kaudessa. Kausipaikalla olevat karavaanarit muodostavat porukan ytimen, sillä viimeistään pari kautta samalla alueella samassa rytmissä saa ihmiset tutustumaan toisiinsa. Lyhyemmän ajan alueella viettävät toivotetaan kuitenkin yhtä lailla tervetulleiksi tunturiin ja Pyhälle. Viimeistään saunassa kaikki ovat samanarvoisia ja kokeneemmat voivat opastaa uusia tulijoita alueen tapoihin.

Varaa paikka Pyhän matkailuvaunualueelle Pyhäbookingista
email: myynti@pyha.fi, puh: 08 8600 400

Talvikausi 27.9.2018-31.5.2019Sähkö
Normaalihinta59 € sis. hintaan
SF-korttilaisille*52 € sis. hintaan
Kausipaikka 28.9.2017-31.5.20181095 € sis. kausikortin Pyhän rinteille
Sähkö kausipaikkalaisille0,21 €/kWh
*) SF-kortti on Suomen Caravan Yhdistyksen jäsenkortti
ja etu koskee vain vuorokausipaikkoja.


Hintaan sisältyy (vrk-paikka)

  • Matkailuauton/-vaunun sähköpistokepaikka
  • Huoltorakennuksen palvelut
  • Saunan käyttöoikeus aukioloaikojen mukaan

Vaunupaikkavuokra alkaa klo 13.00 ja päättyy klo 12.00.

Teksti: Janne Mukkala
Kuva: Sakari Hyytinen