Pyhä Paracross World Cup 2018

Pyhällä kilpailtiin Paracrossin maailmancup-kisoissa marraskuussa 2018. Tapahtuma oli kisakauden alku ja samalla alkusoittoa kauden huipentaville MM-kilpailuille, jotka pidetään Pyhällä 26.3–31.3.2019.

Paraurheilijat kokoontuivat lumilautakrossin maailmancupin osakilpailuun jo toista kertaa Pyhällä marraskuun 2018 lopussa. Haastavista lumiolosuhteista ja kelistä huolimatta kisat onnistuivat jälleen sekä laskijoiden että meidän suomalaisten näkökulmasta, kun Matti Suur-Hamari voitti oman sarjansa molempina päivinä. Lumitilanteesta johtuen toisena päivänä ei laskettu banked slalom -kisaa, vaan toinen paracrossin osakilpailu. Harvinaisen vähäluminen ja lauha alkutalvi uhkasi koko tapahtuman järjestämistä aivan viime hetkille asti, mutta onneksi sää kylmeni riittävästi radan rakentamiseen.

Tänä vuonna osallistujia tukijoukkoineen oli saapunut kisoihin ja harjoitusleirille 16 maasta. Jo edellisenä vuonna kisoissa ja leirillä vieraillut Romanian edustaja Mihăiță Papară suitsutti Pyhän harjoittelumahdollisuuksia erinomaisiksi.

– Viihdyin Pyhällä erittäin hyvin. Olen itse asiassa vakuuttunut, että suuri osa viimeaikaisesta kehityksestäni johtuu harjoittelusta Pyhällä. Keskus on erittäin hyvin hoidettu, ja me laskijat sekä valmentajamme tunsimme olomme erittäin tervetulleeksi. Lisäksi järjestäjät ja keskuksen henkilökunta tekivät meihin suuren vaikutuksen hoitamalla radan laskukuntoon näin vaikeissa olosuhteissa.


"Viihdyin Pyhällä erittäin hyvin. Olen itse asiassa vakuuttunut, että suuri osa viimeaikaisesta kehityksestäni johtuu harjoittelusta Pyhällä."

Mihăiță menetti toisen jalkansa polven yläpuolelta auto-onnettomuudessa vuonna 2005 ja aloitti laskemisen vasta vammautumisen jälkeen. Hän sai suorituksiinsa uutta vauhtia viime vuonna, kun Romanian olympia- ja paraolympiakomiteat auttoivat hankkimaan hänelle laskemiseen tarkoitetun huippuproteesin, jonka on suunnitellut maailman paralaskijoiden parhaisiin kuuluva Mike Schultz. Laskiessaan Mihăiță ei peitä Romanian väreillä koristeltua proteesiaan vaatteilla, kuten eivät monet muutkaan osallistujista.

Proteeseja ei peitetä

– Minulta kysytään joskus, miksi en peitä proteesiani. Kerron aina, etten häpeä sitä millään tavalla, eikä muidenkaan pitäisi sen näkemisestä hätkähtää, joten en koe tarvetta piilottaa sitä. Lisäksi se helpottaa nivelmekanismien säätämistä ja saattaa auttaa katsojia huomaamaan, millaisten vammojen kanssa on edelleen mahdollista harrastaa näin vaativaa lajia.

Rinteessä näkyvä proteesien moninaisuus ja tiukka laskeminen tekivät vaikutuksen ensikertalaiseen katsojaan. Osallistujien joukossa on todella hurjia tarinoita: esimerkiksi australialainen surffaaja Sean Pollard menetti molemmat kätensä haiden hampaisiin vuonna 2014. Hän näki lunta ensimmäisen kerran vasta vuonna 2015 Kanadassa, mutta osallistui Pyeongchangin paralympialaisissa yläraajavammautuneiden UL-sarjaan lumilautakrossissa ja banked slalomissa jo vuonna 2018. Lisäksi Sean surffaa edelleen erikoisproteesien avulla laskemisen ohella.

Kosinta kisapaikalla

Ensimmäisenä päivänä UL-sarjan voittanut USA:n Mike Minor loukkasi nilkkansa perjantaina kisan jälkeen, joten hän seurasi lauantain finaalia maaliviivan tuntumassa. Viime talven paralympiavoittaja järjesti kuitenkin oman yllätyksensä kisalaskujen jälkeen polvistumalla lumeen ja kosimalla tyttöystävänsä! Pari tapasi vuosi sitten Pyhän ensimmäisissä maailmancup-kisoissa ja vaihtoi ensisuudelmansa rinteessä, joten paikka ja aika oli mitä sopivin – amerikkalaiseen tapaan Mike oli toki pyytänyt etukäteen mielitiettynsä isältä luvan kosintaan. ”Meidän välillemme syntyi välittömästi syvä yhteys, joka syveni pitkin kevättä. Virpi tuli käymään luonani Coloradossa, ja teimme autoreissun seitsemän osavaltion läpi. Aiomme asettua toistaiseksi Coloradoon, mutta emme unohda Suomeakaan”, Mike kertoo.

Viime talven paralympiavoittaja Mike Minor järjesti oman yllätyksensä kisalaskujen jälkeen polvistumalla lumeen ja kosimalla tyttöystävänsä.

Kaksi kultaa Suur-Hamarille

Pyhällä tehtiin myös historiaa, kun LL2-sarjan finaaleissa laskettiin ensimmäistä kertaa normaalin lumilautakrossin tapaan neljän laskijan ryhmissä. Laskijoille uudistus oli mieleinen, ja lajin suomalainen suurnimi Matti Suur-Hamari uskoo tämän olevan lajin tuleva suunta. Matti kertoi kisoista ja tulevan kauden suunnitelmistaan sunnuntaina, kun oli jo varmistanut tuplavoiton ensimmäisistä kisoista.

– Kisat meni kyllä nappiin. Ihan uskomaton fiilis, että saatiin ylipäätään kisat onnistumaan, kun vielä viikko sitten ruoho kasvoi radan paikalla. Pyhä otti ison haasteen, mutta olin tosi luottavaisin mielin, täällä on tapana tehdä se, mitä luvataan. Älyttömän hyvät kisat saatiin pidettyä haastavista lumiolosuhteista huolimatta. Oma suorituskyky oli vielä kysymysmerkki, kun alkukaudesta ei ole vielä päässyt paljoa treenaamaan krossia, mutta sehän sitten osoittautui varsin hyväksi. Lasku kulki hyvin ja kaksi kultamitalia tuli, ei voi valittaa!

– Vuosi sitten oli ensimmäiset kisat Suomessa, ja silloin oli lunta huomattavasti enemmän. Silloin saatiin teknisesti vaativampi rata tehtyä, ja maailmancupia kiertäneenä voin yhtään kotiin päin vetämättä sanoa, että se oli paras rata, jota on saatu tähän mennessä laskea. Se oli haastava, mutta kokonaisuutena myös sellainen, joka sopi kaikille kolmelle vammaluokalle. Laskijakollegoilta olen myös saanut palautetta, että kyseessä oli yhdet parhaista kisoista ikinä. Se oli makea homma, että heti saatiin Pyhätunturille maine paikkana, jonne kannattaa tulla. Tämä on myös ainoa paikka, jossa on laskettu iltavaloilla, mistä monet ovat pitäneet.

Lopuksi tulee vielä puheeksi vapaalasku, joka on nostanut suosiotaan voimakkaasti lumilautailijoidenkin parissa viime vuosina.

– Jonkin verran harrastan nykyään myös vapaalaskua, mutta krossitreeni on intensiivistä touhua. Jos haluaa lähteä laskemaan puuteria, niin se tahtoo jäädä keväälle, kisakauden jälkeen. Viime keväänä pääsin ensimmäisen kerran Norjan Tamokiin splitboardilla vetämään, ja kyllä se kerrasta koukutti. Parasta on varmaan se luonnossa liikkuminen, siinä pystyy aistimaan ympäristöä ihan eri tavalla. Vielä en ole Pyhällä päässyt pitempiä retkiä tekemään, mutta tänä talvena olisi tarkoitus käydä täälläkin splitillä laskemassa.

Pyhä tarjoaa vapaalaskemiseen erinomaiset maastot sekä aloittelijoille että kokeneemmille. Lisäksi hiihtokoulu ja vuokraamo palvelevat uusia harrastajia ainutlaatuisen kattavasti.

Paralumilautailun MM-kisa Pyhällä

  • Vuoden 2019 paralumilautailun maailmanmestaruuskisat järjestetään ensimmäistä kertaa Suomessa ja Pyhällä 26.-31. maaliskuuta. Pyhälle kokoontuu sata maailman parasta paralumilautailijaa kilpailemaan crossissa ja banked slalomissa. Tapahtuman järjestää Suomen Lumilautaliitto yhdessä Pyhän hiihtokeskuksen kanssa. Lue tapahtumasta lisää

Teksti ja kuvat: Olli Oilinki