Parempaa seikkailuruokaa

Ruoka vaan aina maistuu paremmalta taivasalla. Ja oikeastaan mikä tahansa sapuska kelpaa; kuiva näkkärikin maistuu tähtien tuikkiessa ja poskien punottaessa taivaalliselta. Mutta mitäpä jos retkiruokana olisi jotain, mikä kelpaisi myös sisätiloissa kynttilöiden valossa ja valkoisilla liinoilla? Löytäisikö se suusta jotain ihan uusia makunystyröitä ja hivelisi aivojen mielihyväkeskuksia vielä paremmin?

Lähdimme selvittämään paremman seikkailuruoan mahdollisuuksia ottamalla yhteyttä vapaalaskijaan ja innokkaaseen eräilijään, Antti Leukuun, joka on kokkaa ammatikseen gourmet-ruokaa ravintola Berthassa Tampereella. Pyysimme häneltä kahta reseptiä, joidenka raaka-aineet jaksaa kantaa kauemmaksikin ja kokkaus onnistuu ilman japanilaisia hiiliteräsveitsiä ja induktioliesiä. Toinen ateria piti olla mahdollista valmistaa missä tahansa retkikeittimellä ja toinen autiotuvan kamiinassa tai nuotion äärellä.

Leukun sienirisotto - retkikeittimellä Italiaan

3 hengelle ( tai kahdelle nälkäiselle )
50 g kuivattuja sieniä
3 dl risottoriisiä
2 kpl kasvis/kanaliemikuutio
(2 dl valkoviiniä, jos jaksaa kantaa)
n. 8 dl vettä (6dl, jos on valkoviini mukana)
1 sipuli
1 dl parmesaania
n. 50 g voita
pari oksaa timjamia (tai kuivamaustetta)

- Liota sienet lämpimässä vedessä pehmeäksi, n. 10 min

- Kiehauta kasvis/kanaliemi ja laita sivuun odottamaan

- Pilko sipuli pieneksi ja freesaa pannulla kypsiksi voin ja timjamin kanssa, lisää valutetut sienet ja freesaa hetki

- Lisää risottoriisi ja freesaa hetki niin, että jyvistä tulee kuultavia

- (Lisää valkoviini)

- Ala lisäämään kasvis-/kanalientä vähän kerrallaan ja hämmennä riisiä varovasti niin ettei ota pohjaan. Käytä myös neste, jossa sienet on liotettu

- Risotto valmis kun al dente, riisistä riippuen noin 16 minuutin päästä

- Lisää parmesaania, suolaa ja pari ruokalusikallista voita ennen tarjoilua

Risotto on loistava vaihtoehto pussikuivamuonille. Raaka-aineita ei ole paljon ja ne ovat kevyitä kantaa mukana. Maku on ihan eri maailmasta verrattuna valmispussikamaan. Voi ja parmesaani säilyvät hyvin repussa muutaman päivän, jos ei ole hellettä.

Testasimme reseptin ulkona keväällä lumen ollessa vielä maassa ja lämpötilan nollan hujakoilla. Käytimme valmistukseen kaasukeitintä. Valmistus oli helppoa, mutta kaasukeittimen kanssa sai olla tarkkana, ettei risotto palanut pohjaan. Maku oli todella hyvä ja sienet nousivat esiin mukavasti. Testauksessa ei ollut mukana valkoviiniä, mutta se olisi epäilemättä tuonut vielä hienostuneen lisän risoton makuun. Risotto on ehdoton lisäys seikkailujen ruokalistalle jatkossa!

Currypitat - Autiotuvan etninen herkku

3 hengelle, jokaiselle 2 pitaa.

Täyte

2-4 valkosipulinkynttä
1 tuore chili
2 dl kookosmaitoa
1 paprika
Härkistä tai vastaavaa tuotetta 300 g
1 rkl curryä
30 g voita
1 kpl punasipulia
pala tuoretta inkivääriä

- Freesaa sipuli,valkosipulit, chili,paprika ja curry nökäreessä voita tai öljyä

- Lisää kookosmaito ja härkis, ja hauduta hetki

- Lisää valmiiseen täytteeseen lopuksi raakaa punasipulia ja raastettua tai ohuiksi suikaleiksi leikattua tuoretta inkivääriä

Pitaleivät

6 kpl

3 dl vettä
1 pussi kuivahiivaa
vajaa ruokalusikka suolaa
n,6 dl vehnä/durumjauhoja
2-3 rkl öljyä

- Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi

- Sekoita hiiva veteen ja lisää jauhot ja suola joukkoon

- Lisää öljy

- Veivaa kimmoisaksi ja anna kohota peiteltynä lämpöisessä paikassa n.30 minuuttia

- Leivo taikinasta palloja ja litistä kämmenien välissä

- Kuumenna paistinpannu ja paista kamiinan tulipesässä n.10 minuuttia

- Paistaminen onnistuu parhaiten kun kamiina on kuuma mutta ilman palavia puita, pieni kuuma hiillos pohjalla

- Tarkkaile pitaleipiä välillä ettei pala pohjasta

- Ruokaillessa sivele pitat voisulalla

Currypitat ovat herkullinen vaihtoehto yöreissuille autiotuvalle, missä on vähän enemmän suojaa ja tilaa värkätä kokkauksen kanssa. Raaka-aineet painavat vähän enemmän, jolloin niitä ei jaksa kantaa repussa montaa päivää vaan pitat kannattaa tehdä retken alkuvaiheessa pois selästä painamasta. Tämä aterian kokkaus nostaa veden kielelle ja herättää varmasti seurueessa ihailua.


Testasimme Currypitat kodassa, jossa oli isohko tulipaikka keskellä. Olimme pakanneet mukaan pienen valurautapannun, koska kodan varustetasosta ei ollut tietoa. Taikinan teko ja nostatus viileässä kevätsäässä arvelutti etukäteen. Taikina valmistui kuitenkin helposti retkikeittimen kattilassa, kunhan vaivasi kunnolla viitisen minuuttia. Taikina laitettiin  kohoamaan nuotion viereen lämpimään ja peitettiin varalta mukana olevalla t-paidalla.

Taikinaa vaivatessa tuli mieleen, että sen olisi toki voinut tehdä valmiiksi jo kotona, näin olisi säästynyt muutamalta työvaiheelta. Taikinan kohottua paistoimme pitat pannulla nuotion hiilloksessa ja siirtämällä vielä palavat puut vähän sivumalle. Pitat onnistuivat yli odotusten ja näyttivät pikkurieskoilta. Nostimme pitat nuotion vireen lämpimään ja valmistimme täytteen samalla pannulla. Lopputulos oli todella maukas, ja tuore leipä oli jotain ihan uutta retkiruokana! 

Lämpimien aterioiden lisäksi myös välipalojen tuunausta kannattaa harkita. Antti heitti vielä välipalavinkin Ameriikan malliin:

Poro/Beef jerky - välipalasta potkua

- Osta poron- tai naudanpaistia ja leikkaa ohuita suikaleita ja mausta ne haluamallasi tavalla,esim.suola ja chili

- Laita uuniritilöille ja uuniin 60 astetta lämpöä,uunin luukku raolleen

- Kuivaa lihoja yön yli ja snäki on valmis

Paremman seikkailuruoan kokeilu avaa uuden maailman luonnossa ruokailuun. Mauttomat pastapussit ja kuivamuonat tuntuvat näiden reseptien jälkeen kehnoilta vaihtoehdoilta. Retkellä syöminen ei olekaan pelkkää energian tankkausta! Kunnon ruoan kokkaus ja nauttiminen erilaisissa olosuhteissa luo mielenkiintoisen lisämausteen ja kohokohdan retkipäivään.

Pienen lisäpainon jaksaa kantaa selässä hyvin, kun tietää, että palkinto odottaa leiripaikalla. Raaka-aineet kannatta pakata suljettaviin pusseihin tai rasioihin, etteivät ne pääse leviämään ympäri reppua. Pussit ja rasiat kannattaa laittaa vielä vaikka muovipussiin, jota voi käyttää sitten roskapussina. Ulkolämpötilaa kannattaa myös miettiä; jos ulkona on pakkasta, niin tuorekamat kannattaa eristää pakkaselta syvälle reppuun. Vastaavasti kesällä lämmössä pilaantuvat raaka-aineet tulee yrittää pitää mahdollisimman viileässä ja syödä nopeasti pois.

Antti Leuku

32-vuotias vapaalaskija Tampereelta. Ammatiltaan kokki ja työskentelee ravintola Berthassa Tampereella. 
Sponsorit: Peak Performance ja Black Crow skis.
Harrastukset: Kalastus, eräily ja jääkiekko
Suosikki raaka-aineet: Luonnonantimet, erityisesti sienet ja itse kalastettu kala.


Seikkailuruokakokkina: Miikka Hast
Kuvat: Jani Kärppä
Kota Collective


#tunturifiilis