Pyhällä vappuna Suomen ainoa People’s Climate March - Talvea riemuitaan tärkeän asian äärellä

Pyhän riehakas vappu ei koostu pelkästään sirkushuveista. Toki ohjelmassa on muun muassa Don Johnson Big Bandin -konsertti, banked slalomia, Huldo-patsaan huputus ja allasbileet. Juhlinnan lomassa talven ystävät vaativat joukkovoimalla laskien päättäjiltä toimia ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi POW Finlandin järjestämässä People’s Climate Marchissa.

Ilmoittaudu mukaan Facebookissa

— People’s Climate Marchin päämarssi järjestetään samana päivänä Yhdysvaltojen Washington D.C.:ssä, ja siellä viesti on suunnattu melko suoraan presidentti Donald Trumpia kohtaan, joka on marssipäivänä ollut sata päivää vallassa. Järjestelyorganisaatio on kuitenkin aika löysä tarkan viestin suhteen, POW Finlandin puheenjohtaja Niklas Kaskeala kertoo.

Tällä kertaa lauantain Pyhän marssi, tai siis lasku, on ainoa Suomessa järjestettävä sisarmarssi.

— Vaikka kyseessä on vakava ja synkkä asia, niin haluamme tällä tavalla tuoda esille, kuinka paljon iloa talvesta onkaan. Lisäksi Suomessa voi vielä laskea melkein toukokuussa, mutta vuosikymmenen puolivälissä tämä ei välttämättä ole enää mahdollista, jos päästöjä ei saada kuriin, Kaskeala jatkaa.

Ympäri maailman sisarmarsseja järjestetään karkeasti arvioituna yli satakunta. Protect Our Winters on mukana marsseilla ympäri Pohjois-Amerikkaa, muun muassa Aspenin hiihtokeskuksessa Coloradossa. Euroopassa POW marssii Pyhän lisäksi ainakin Chamonixissa, Innsbruckissa ja Wienissä.

— Näillä näkymin Pyhä on kuitenkin ainoa paikka, jossa marssi toteutetaan laskemalla.

Täysin sattumalta Pyhä ei valikoitunut People’s Climate Marchin paikaksi.

— Pyhä ja Ruka ovat edelläkävijöitä ympäristöasioissa Suomen hiihtokeskuksista. Ne ovat pyörineet jo vuosia uusiutuvalla energialla, Kaskeala toteaa.

Pyhä on pohjoismaiden ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa täysin hiilineutraali hiihtokeskus, ja toimiikin osaltaan esimerkkinä muille maan keskuksille. POW Finlandin kuluvan kauden uusiutuvaan sähköön keskittyvä Pelastetaan talvet -kampanja sai viisi hiihtokeskusta vaihtamaan sähkönsä uusiutuvaan EKOenergiaan. EKOenergia on Suomen luonnonsuojeluliiton aloitteesta syntynyt, kansainvälinen ympäristömerkki sähkölle. Lisäksi kampanjaan tarttuivat sadat kotitaloudet.

— Saimme kuitenkin tietoisuutta keskuksiin, ja varmasti nyt monet aluksi kampanjaan nihkeästi suhtautuneet hiihtokeskukset rupesivat miettimään toimintaansa. Kyse on enemmän halusta, sillä esimerkiksi joillain keskuksilla sähkön hinta laski uuden sopimuksen myötä. Tämä oli siis lähtölaukaus isommille asioille ja asennemuutos vauhdittuu, Kaskeala sanoo.

EKOenergiakampanjan lisäksi POW Finlandia ovat työllistäneet muun muassa Lahden hiihdon maailmanmestaruuskilpailut sekä mukanaolo Lumilajit liikuttavat -hankkeessa, johon osallistui yli 10 000 koululaista ympäri Suomen.

— Lahdessa muun muassa sparrasimme kisojen yhteistyökumppaneita ja lobbasimme kansainvälisen hiihtoliiton johtoa. Kisat olivatkin lopulta ympäristöystävällisimmät hiihdon maailmanmestaruuskilpailut tähän mennessä.

Hiihtokeskukset ovat lähtökohtaisesti suuria sähkön kuluttajia. Sekasähköllä pyörivässä suuressa keskuksessa yhden hengen päivän laskupäivän hiilijalanjälki vastaa 32 kilometriä autolla ajoa.

— Se voi kuulostaa pieneltä, mutta laskijoita voi sitten olla satoja per päivä. Uusituvalla sähköllä pyörivässä keskuksessa laskupäivän hiilijalanjälki on sähkön osalta tasan nolla. Uusiutuvaan sähköön vaihtaessa aiemmin sekasähköllä toiminut keskimääräinen iso hiihtokeskus vähentää hiilidioksidipäästöjään jopa 1,4 miljoonan kilogrammaa vuodessa, mikä vastaa viiden miljoonan pyykkikoneellisen päästöjä.

Päästöjä keskuksissa tulee hissien lisäksi muun muassa rinnekoneista.

— Vielä ei ole käytössä täysin sähköllä toimivia rinnekoneita, vaikka hybridejä on jo olemassa. Lisäksi lumen tekeminen vie paljon energiaa. Sitä kannattaakin tehdä silloin, kun on kunnolla pakkasta ja säilöä. Hiilineutraaliuteen pääsee nykyään erilaisille hiilikompensaatio-järjestelyillä.

Näin on tehty myös Pyhällä.

Helpoin tapa hillitä omia rinnepäivän päästöjä on miettiä omaa kulkuaan keskukseen.

— Juna on paras vaihtoehto ja lentäminen huonoin. Keskukseen päästyään voi paikan päällä liikkua sitten kävellen tai julkisilla. Paikan päällä voi myös syödä ilmastoystävällisempiä ruokia, kuten kasvisvaihtoehtoja, ja vaatia niitä myös keskuksen ravintoloilta. Viidennes ihmisten päästöistä tulee kuitenkin ravinnosta.

Tutustu Pyhän ympäristöohjelmaan

Liity POW Finlandin jäseneksi

Tulipa paikalle millä kulkuvälineellä tahansa, ei ilmastomarssin synkästä sanomasta huolimatta vappuna kannata vaipua masennukseen, vaan osoittaa päättäjille ystävien kanssa, kuinka paljon riemua lumesta on mahdollista saada Suomen Lapissa vielä toukokuun kynnyksellä.

Lauantain ilmastomarssin jälkeen kautensa voi päättää sunnuntaina myös pohjoisrinteiden puolella järjestettävissä Free’kend allasbileissä ja Wurstin allasbileissä, joiden kautta voi siirtyä kätevästi kesäteloille odottamaan seuraavaa talvea illan Don Johnson Big Bandin konsertin saattelemana.

Vappu Free'kend - Ohjelma

Teksti: Iiro Kerkelä
Kuvat: POW Finland, Maria Mikkonen, Teemu Kuisma