Hymy oli herkässä Pyhän ilmastomarssilla

Ilmastojärjestö Protect Our Winters Finland suunnitteli tulevaa viikonloppuna Pyhällä. Lisäksi lauantaina nähtiin Pyhän People’s Climate March, jossa yli sata laskijaa näytti hymyissä suin päättäjille, miksi talvet pitää pelastaa.

Protect Our Winters -lähettiläs Jussi Takalla oli lähes säätilaa kirkkaampi hymy naamallaan välittömästi People’s Climate Marchin jälkeen Pyhän Express-hissin ala-asemalla.

— Mukana yli satakunta laskijaa, täydellinen keli ja rinteet mahtavassa kunnossa. Kikatettiin alhaalla kuin pikkulapset, Taka nauroi laskun jälkeen.

Hetkeä aiemmin Taka ja toinen POW-lähettiläs Merle Soppela johdattivat POW-lippujensa kanssa värikkään ja iloisen joukon alas Pyhän Sinistä rinnettä. Kyseessä oli kansainvälisen People’s Climate Marchin Pyhän laskemalla toteutettu oma sisarmarssi, jossa lähetettiin terveiset päättäjille ilmastonmuutoksen hillitsemisen puolesta.

Kaikkiaan marsseja järjestettiin ympäri maailman satoja. Washington D.C.:ssä järjestetyn päämarssin viesti oli suunnattu suoraan sata päivää vallassa olleelle Yhdysvaltojen presidentti Donald Trumpille, joka on aiemmin muun muassa uhannut Yhdysvaltojen lähtevän Pariisin ilmastosopimuksesta, jonka avulla päästöjä on tarkoitus vähentää huomattavasti.

Jussi Taka Pyhän huipulla.

Merle Soppela johdattaa ilmastomarssia.

Pyhällä viesti kohdistettiin kuitenkin kotimaisille päättäjille sekä muille talven ystäville.

— Jäi tosi siisti fiilis, ja supersiistiä, että oli näin paljon ihmisiä mukana, POW-lähettiläs Merle Soppela sanaili.

Tänä keväänä kilpauransa lopettanut alppihiihtäjä näki jo oman uransa aikana kuinka esimerkiksi Alppien jäätiköt vetäytyivät yhä ylemmäs.

— Ja ne kahdeksan vuotta, mitä itse tuolla kiersi, olivat todella lyhyt aika.

Alusta asti POW Finlandin toiminnassa ollut mukana lähettiläs pitikin Pyhän ilmastomarssia mainiona rohkaisijana ihmisille toimimaan ilmaston puolesta.

— Hyvä, että järjestetään erilaisia kevyempiä tempauksia, vaikka ilmastonmuutos onkin vakava ja surullinen asia. Jos tällaisten tapahtumien kautta saa ihmisiä mukaan toimimaan, niin tietoisuus kasvaa ja entistä useampi tekee asioita paremmin

Lauantain ilmastomarssin lisäksi Protect Our Winters Finlandin ohjelma Pyhällä käynnistyi jo perjantaina. Ensin ohjelmassa oli yhteislaskua POW-lähettiläiden kanssa ja alkuillasta järjestettyyn vuosikokoukseen osallistuttiin videolinkin kautta myös Helsingin päästä.

— Saimme hallitukseen mukaan toisena uutena henkilönä Jari Salon, joka on vanha vaikuttaja lumilautapiireissä ja ollut mukana Protect Our Wintersin toiminnassa jo aiemmin. Hän on myös suunnitellut POW:n kansainvälisen logon, POW Finlandin puheenjohtajana jatkava Niklas Kaskeala toteaa.

Päättyvän kauden EKOenergia-kampanja Kaskealan mukaan osoitti, että yhdestä kahteen isompaa kampanjaa talvessa on toimiva malli myös tulevaisuudessa.

— Teema löytynee ruuasta tai liikkumisesta, tai miksei molemmista.

Tällä hetkellä työlistalla onkin löytää yhteistyökumppanit kampanjoiden toteuttamiseksi. Vuosikokouksessa ei pelkästään katsottu ensi talvea, vaan myös pidemmälle.

— Haluamme olla muutaman vuoden sisään talviurheiluyhteisön edunvalvoja ilmastoasioissa. Jotta siihen päästään, meidän pitää ensin voittaa harrastajien, seurojen ja yritysten luottamus.

Yksi osoitus luottamuksen keräämisestä on päättyneen talven EKOenergiakampanja, joka kannusti hiihtokeskuksia olemaan edelläkävijöitä energiamurroksessa.

— Ongelma on, että kaikki kyllä tietävät ilmastonmuutoksesta, mutta talviurheiluyhteisö ei vielä pidä hirveästi ääntä asiasta. Mitä etelämmäksi mennään, niin laskettelukeskukset ja muut yritykset kyllä tietävät, että ilmastonmuutos syö elantoa. Nyt siis yritämme rakentaa luottamusta, että voimme jatkossa olla päättäjien pöydässä kertomassa talviurheilijoiden kannan asioihin. Me olemme kuitenkin erittäin suuri joukko, Kaskeala kertoo.

Teksti ja kuvat: Iiro Kerkelä