Pyhä-Luosto MTB

Intohimoinen maastopyöräilijä ja pyöräyrittäjä Mikko Järvelä ajoi Pyhä-Luoston pääreitin päiväreissulla Rovaniemeltä.

Viime kesänä Pyhä-Luoston kansallispuisto avattiin maastopyöräilijöille. Alueella on nyt 170km ajettavia reittejä, jos myös puiston ulkopuoliset alueet lasketaan mukaan. Reilu 40 kilometriä reiteistä on suunniteltu erityisesti maastopyöräilijöille. Intohimoinen elämäntapapyöräilijä ja pyörähuoltoa ammatikseen Rovaniemellä tekevä Mikko Järvelä testasi uuden maastopyöräilijöille suunnitellun pääreitin Luostolta Pyhälle ja kertoo vinkkinsä reitille ja pyörän huoltoon.

Mitä pidit reitistä?

Se oli tosi jees! Semmoinen hyvä retkipyöräreitti, johon on mukava ottaa reppuun evästä taukopaikkoja varten ja nautiskella pyöräilystä ja ulkoilusta. Pyöräilyn haastavuudeltaan reitti on helppo plus, ei siis haastavaa maastoa eikä tapponousuja. Reitti oli myös hyvin tehty. Hyvällä pyörällä reitti sopii kaikentasoisille harrastajille hyvin; vaihtelevuutta riittävästi, mutta ei liian haastava edes aloittelijoille. Muutama teknisempi pätkä siellä oli, mutta ne olivat aika lyhyitä.

Maisemien puute oli vähän negatiivinen juttu. Reitti ei hirveästi nouse vaan kulkee enimmäkseen maita myöden. Maisemat olisivat kyllä tuntureiden huipuilta paremmat, mutta silloin tietty saisi polkea ylämäkeen rajusti ja haastavuus nousisi.

Mutta kokonaisuutena hyvä reitti. Varmasti ajan ensi vuonna uudestaan, kun haluttaa reppuretkeillä pyörän kanssa. Taukopaikkoja oli minun makuun riittävästi, pari tupaa ja laavuja.

Mitä pyörää suosittelisit reitille?

Jousitettu 29-tuumainen maastopyörä toimii varmasi parhaimmin. Oli siinä sen verran haastetta, että kyllä se kuitenkin ihan kunnon maastopyörän vaatii. En lähtisi ihan markettipyörällä kokeilemaan. Ihan maastopyöräreitti se on, vaikkakin helpohko sellainen.

Millaista kuntoa reitti vaatii?

Varmasti jokainen normaalikuntoinen ihminen pystyy reitin ajamaan. Matkaa kertyy reilut 35 kilometriä maastossa. Vastuksena toimii vauhti ennemmin kuin maasto. Jos ottaa rauhallisesti ja varaa evästä ja aikaa mukaan, niin ei vaadi mitään huippukuntoa. Reitillä ei ollut myöskään pahoja paikkoja, kuten reitittämättömiä soita tai isoja nousuja, jotka saattavat piiputtaa pyöräilijän helposti. Suuri osa oli soralla päällystettyä helppoa ajettavaa. Sanoisin, että ihan aloittelijatkin pärjäävät hyvin, jos on vähän polkemiskuntoa. Kokeneemmat voivat hakea haasteita teknisemmillä osuuksilla ja vauhtia nostamalla.

Miten näet reitin vaikutukset alueen pyöräilyyn?

Uusi palvelu ja paikka ajettavaksi, niin kyllähän se kiinnostusta nostaa. maastopyöräilyalueena. Alue pyöräilyllisesti on enemmän retkeilyyn suuntautunut kuin esimerkiksi joku hissejä hyväksi käyttävä alamäkipyöräilypaikka. Houkuttelee siis enemmän luonnosta ja retkeilystä nauttivia pyöräilijöitä. Kun vastaavia reittejä tulee lisää koko Lapin alueelle, se nostaa tietty kiinnostusta alueestamme maastopyöräilykohteena.

Tutustu Pyhä-Luosto MTB reittiin ja lataa reittikartta

Pyöräily Pyhällä ja Luostolla

Miten muut Lapin reitit?

En ole itse asiassa ajanut nyt vielä näitä uusia retkeilyreittejä muuten kuin Rovaniemellä ja Levin seudulla vähäsen, niin en osaa verrata. Rovaniemeen nähden tämä reitti on helpompi. Paljon suoraviivaisempi kuin Rollon syheröiset lyhyet pätkät. Tulee heti kunnon retkeilyfiilis kun ei tarvitse talojen välissä seikkailla, vaan on rehellisesti luonnon keskellä.

Ruusut reitille?

Mukavan mittainen reitti. Ei liian lyhyt eikä liian pitkä. Meillä meni nelisen tuntia verkkaiseen tahtiin. Semmoinen kiinnostaa lähteä ajamaan jo vähän kauempaakin, esimerkiksi Rovaniemeltä vaikka päiväreissulle. Tuvat ja taukopaikat ovat hyvät ja fiksussa kunnossa. Voisi vaikka yöpyäkin mielellään! Reitti oli myös siistissä kunnossa, ei roskia. Kokonaisuutena monipuolinen, jossa on kaikille varmasti mukavaa ajettavaa.

Risut?

Maisemat on reitin heikko puoli. Ja opasteissa on myös parannettavaa. Sama ongelma on kyllä ollut kaikilla maastopyöräreiteillä, joita olen Suomessa ajanut. Reittien pitäisi olla selkeämmin merkitty vaikkapa väreillä ja matkakylttejä tasaisin väliajoin. Olisi hyvä, kun tulisi fiilis, ettei voi eksyä. Nyt piti muutamassa kohdassa miettiä vähän, mihin suuntaan lähtee.

Mitä mukaan reitille?

Tulivehkeet, sadesuoja, pumppu, sisärengas, työkalut. Mieluummin uusi sisärengas kuin paikkausvehkeet, se on varmempi. Niin ja hyttysmyrkkyä! Eväät oman maun mukaan ja nestettä kannattaa tietysti olla mukana.

Top 5 vinkit pyörän kunnossapitoon

1. Pesu. Se on kaikista tärkein.

2. Öljyäminen ja sen opettelu. Liika öljy yhdistettynä hiekkaan on kuin hiekkapaperi, joka kuluttaa nopeasti osia.

3. Pyörän tsekkaus ennen reissulle lähtöä: renkaat, ilmanpaineet, vaihteet, jarrut ja ruuvien kiristys.

4. Ajoasento kannattaa säätää itselle sopivaksi, muuten on ikävä ajella pidempää matkaa.

5. Aktiivisen pyöräilijän kannattaa käyttää ainakin kerran vuoteen huollossa, niin pyörä toimii paremmin ja kestää pidempään

Mikko Järvelä

Ajanut pienestä pitäen kaikenlaisilla polkupyörillä. Työksi korjannut ja huoltanut pyöriä viimeiset neljä vuotta yrittäjänä MJ Bike Servicessä, Rovaniemellä. Harrastaa pyörällä mieluiten vauhtilajeja, alamäkeä ja maastopyöräilyä, joista eniten kokemusta.

Facebookissa: MJ Bike Service

Instagram: @mjbikeservice

Pyhä-Luosto MTB

Facebookissa: Pyhä-Luosto MTB

Helposti saavutettavissa myös bussilla. Luoston ja Pyhän väliä liikennöi bussi kaksi kertaa päivässä, jolloin reitin voi ajaa yhteen suuntaan ilman että tarvitsee jättää autoa toiseen päähän. Katso aikataulut >

Pyhä-Luosto MTB ajetaan 18.8.2018, katso lisätiedot tapahtumakalenterista >


Teksti: Miikka Hast
Kuvat: Jani Kärppä
Kota Collective