Tunturitie – Matkailijan reitti pohjoiseen Suomen vanhimman kansallispuiston reunalla

Tunturitie yhdistää Lapin valtatiet ja tarjoaa mielekkään vaihtoehdon matkantekoon, millä kelpaa pysähtyä vaikka useaankin kertaan.

Kultakeron pääty pilkistää esiin matkan päässä, kun tie oikaisee itsensä suoraksi. 

Kolmekilometrinen suora vie Kemijärven suunnasta saapuvan kulkijan tunturijonon juurelle, minkä aikana ensin valkenee Isokurun jylhyys ja lopuksi avautuu näkymä Suomen vanhimman kansallispuiston puolella oleviin tuntureihin, Ukonhatulle ja 540 metriin kohoavalle Noitatunturille. 

Näkymä ei lakkaa säväyttämästä, vaikka Pyhälle olisi saapunut samasta suunnasta lukemattomia kertoja vuosien aikana. Ja samalla tavalla joka kerta yllättää, kuinka erilaiselta samat tunturit näyttävät Luoston suunnalta Pyhää lähestyessä. Siinä ne ovat silti seisseet nykyisen kaltaisina tuhansia vuosia, vaikkei kahden miljardin vuoden takaisista vuorista olekaan enää kyse. 

Jäätiköt ja niiden sulamisvesistä syntyneet kurut ovat kuitenkin jättäneet jälkeensä vakuuttavan näyn.

Pyhän ja Luoston ohittava Tunturitie on maisematie myös kaikille niille, jotka kulkevat Lappiin ja Lapista. Tie, numeroltaan 962, yhdistää Kemijärven ja Sodankylän välillä kulkevan 5-tien ja Sodankylästä Rovaniemen suuntaan lähtevän 4-tien.

Mistään rengasreitistä ei ole kyse, sillä esimerkiksi Kemijärven suunnasta tulevalle autoilijalle Tunturitien ajaminen pidentää matkaa vain muutamalla kilometrillä ja vie matkailijaa jatkuvasti lähemmäs kohti määränpäätään.

Kiireessä Tunturitien läpi ajavalle Pyhältä Luostolle ulottuva tunturijono, suot, joet ja järvet sekä karu rakka tuovat jo itsessään raikasta vaihtelua tylsille valtateille, joilta on elämyksellisyys kaukana.

Katso Tunturie Google Maps reittipalvelussa

Tunturitie kartalla

Aittakuru on yksi näyttävimmistä kohteista Tunturitien varrella. Kurussa järjestetään esimerkiksi Pyhä Unplugged festivaalin konsertteja elokuun alussa.

Niille, joilla on aikaa hetki hengähtää, Tunturitien varrelta löytyy kansallispuiston vaellusreittien lisäksi esimerkiksi lyhyitä ja säväyttäviä kävelyreittejä esimerkiksi Aittakurun konserttinäyttämölle tai Isokurun pohjan kautta Pyhänkasteenputoukselle. Yksi suosituista päivävaellusreiteistä on 14,5 kilometrin mittainen Noitatunturin kierros, joka vie patikoitsijat vanhan saamelaisten palvontapaikan huipulle asti.

Pyhän ja Luoston ruokakaupoissa voi käydä täydentämässä omia eväsvarastojaan ja lounaalla voi pistäytyä esimerkiksi luontokeskus Naavassa. 

Jos on aikaa ja viitseliäisyyttä, löytyy kansallispuiston autiotuvista jopa ilmaista majoitusta. Hieman enemmän mukavuutta vaativille majoitusta ja aktiviteettejä tarjoavat alueen paikalliset yrittäjät. Olipa kyse maastopyöräilystä uusilla Pyhä-Luoston reiteillä tai kalastuksesta, tekemistä riittää jokaiselle. 

Lampivaaran ametistikaivos Luoston suunnalla on sen sijaan maailman ainoita jalokivikaivoksia, joihin vierailijat ovat tervetulleita.

Jos Pyhällä meinaa pysähtyä juhannuksen ja syyskuun lopun välissä, kannattaa ehdottomasti suunnata kesälläkin pyörivällä Express-tuolihissillä huipulle Pyhätunturin huipulle ihastelemaan maisemia. 

Huipulta saa samalla parhaan käsityksen koko tunturijonosta sekä muusta alueesta. Vaikka näky olisikin tuttu laskettelukauden ajalta, tarjoaa se aivan uuden kokemuksen sulan maan aikaan. Näkyypä kirkkaana päivänä huipulta jopa Venäjän puolella olevat Vanhan Sallan tunturitkin. Niitä voi ihastella vaikkapa ravintola Tsokan terassilla samalla legendaarisia vohveleita maistellen.

Kun matkaat Lappiin, laita navigaattoriin välietapiksesi Pyhä, ja pääset Tunturitielle.

Katso Tunturitien varrella olevat palvelut ja käyntikohteet >

Tutustu Tunturitien aktiviteetteihin

Teksti: Iiro Kerkelä
Kuvat: Pyhätunturi Oy & Pyhä-Luoston matkailuyhdistys