"Nyt lyödään kovaa ja korkealta"

Pyhä Unpluggedin juhlavuonna esiintymässä nähdään muun muassa Ismo Alanko, SMG ja Vesta, sekä tietysti myös Kari Peitsamo

Pyhä Unpluggedin runko ja henki ovat säilyneet kahdenkymmen vuoden ajan. Silti kukaan ei tiedä, mitä tarkalleen tulee tapahtumaan.

Pyhä Unpluggedin taiteellisen johtajan Mato Valtosen äänessä kuuluu puhelinlankojenkin läpi lähes lapsenomainen innokkuus.

– Pelkästään torstain avauspäivänä esiintyvät Von Hertzen Brothers, Ismo Alanko ja Atomirotta. Nyt lyödään koko festivaalin ajan kovaa ja korkealta, Valtonen sanoo.

Muina päivinä esiintymässä nähdään muun muassa Scandinavian Music Group, Vesta, Steve ’N’ Seagulls, Dave Lindholm, Diandra, Jore Marjaranta ja Jaakko Laitinen & Väärä raha.

– Kaikki artistit ovat tasa-arvoisia, mutta pitää haalia myös yleisöä kiinnostavia nimiä. Olemme kuitenkin aina halunneet kokeilla asioita, ja meillä on myös vastuu tarjota tilaisuuksia Vestoille ja muille vastaaville.

Tuttuun tapaan festivaalin oma Lenni-Kalle Taipaleen johtama housebändi nähdään myös lavalla. Taipaleen lisäksi lavalla nähdään muun muassa Sami Pitkämö, Marzi Nyman ja viimeisimpänä mukaan liittynyt Osmo Ikonen. Orkesteri säestää viikonlopun aikana lukuisia solisteja.

– Eräs artisti, jätetään nyt nimi sanomatta, esiintyi house-bändin kanssa ja huudahti biisien välissä, että ”v*ttu kun olisi tällainen bändi”. Hänen oma yhtyeensä oli tietysti yleisössä, Valtonen nauraa, mutta jatkaa asiasta myös vakavasti:

– House-bändi on tämän tapahtuman sydän. He olivat huikeita kavereita jo aikoinaan, mutta ovat menneet silti eteenpäin. He kokevat tapahtumaan omakseen eivätkä valita mistään vaikka soitettaisiin yhdeksän tuntia putkeen.

Valtonen kertoo, että on joutunut itse välillä anelemaan soittajia lepäämään oman hyvinvointinsa tähden. Se ei kuitenkaan ole onnistunut. Yhden kerran orkesteri pyysi, ettei tarvitsisi soittaa aamupäivien brunsseilla. Lupa heltisi.

– Siellä he kuitenkin olivat. 

Unpluggedin luonteeseen kuuluu, että illan hotellikeikoilla ei ole tiukkoja aikatauluja ja kokoonpanot saattavat vaihtua lennosta. Kahdenkymmenen vuoden aikana Valtonen on saanut vastata lukuisia kertoja kysymyksiin soittoajoista ja settien pituuksista. Vastaus on aina sama: Sopikaa keskenänne.

– Artisteille annetaan vapaat kädet tehdä mitä huvittaa. Siten he ovat paljon enemmän koko jutussa mukana, kun kukaan ei määräile mitä pitäisi tehdä.

Yksi poikkeus sääntöön kuitenkin on.

– Kari Peitsamolle kuuluu antaa tilaa, jos hän haluaa tulla lavalle. Se on sovittu aikoinaan, ja siitä pidetään kiinni, Valtonen naurahtaa.

Siinä missä Peitsamo on hyvinkin tuttu näky Pyhä Unpluggedissa, nähdään lavalla yksi ensikertalainen juhlavuoden kunniaksi, nimittäin taiteellinen johtaja Valtonen itse. Aivan yksin miehen ei tarvitse lavalle kiivetä, vaan ohjelmassa on rock ’n rollia Jore Marjarannan kanssa.

– Nyt on ihan ensimmäinen kerta esiintyjänä Unpluggedissa. Joskus olen tainnut jonkun yksittäisen biisin käynyt vetämässä.

Valtonen ja Marjaranta soittivat aikoinaan tuhatkunta keikkaa Leningrad Cowboysin riveissä ja nyt miehet ovat soittaneet jälleen keikkoja yhdessä, joten on helppo kuvitella soiton kulkevan myös Pyhällä.

Kari Peitsamo soitti vuoden 2012 festivaaleilla ravintola Tsokan terassilla.

Pyhä Unpluggedissa artistit ovat samalla viivalla, eikä Valtonen nytkään nosta ehdottomasti ketään muiden yläpuolelle.

– Odotan kuitenkin Steve ’N’ Seagullsin ja Vestan näkemistä. Viitasen Piiaa en ole kuullut kauheasti, mutta minulle on vakuutettu, että hän on kova. Tänä vuonna on paljon bändejä ja taitavia soittajia, mutta kyllä sinne mahtuu.

Jotain varmasti uutta Unpluggedissa tullaan näkemään perjantain keskiyön keikalla Tajukankaalla, kun musiikista vastaa Vesterinen Yhtyeineen ja valoshowsta Rovaniemen Tulitaiteilijat.

– Tulitaitelijat ovat mukana ensimmäistä kertaa. He itse kysyivät voisivatko tulla mukaan, pistin asiasta tekstarin Vesteriselle ja hän oli asiasta aivan innoissaan.

Hotellin lisäksi konsertteja nähdään tuttuun tapaan myös Aittakurussa, Tajukankaalla ja Revontulikappelissa.

Aittakurussa lava on vakuuttavan tunturimuodostelman pohjalla, ja yleisö seuraa esiintyjää kaukaa rakkakivisen kurun seinämältä. Ääni kulkee hitaasti ja kestääkin hetken artistille odotella aplodeja viimeisten sointujensa jälkeen, mutta kurun akustiikka välittää kappaleet lähes voimistamattomina yleisölle saakka.

– Eräs akustiikkaguru kävi siellä tutustumassa, miksi ääni kuuluu niin hyvin ja täydellisellä erottelulla ylös asti. Aittakurussa tapahtuu sama ilmiö kuin määrätyllä ilmalla veden pinnassa. Ääntä on vahvistettu vain hieman, että nyanssit saa helpommin kasaan.

Tarkka fysikaalinen ilmiö on melko monimutkainen, mutta yksinkertaistettu selitys on seuraavanlainen: Auringon lämmittämän rinteen päälle kohoava ilmamassa on viileämpi kuin kivien päälle jäänyt lämpimämmän ilman kerros. Ääniaallot etenevät nopeammin lämpimämmässä ilmassa ja ne taittuvat viileän reunalla takaisin kohti maata. Aittakurussa ääniaallot kulkevat lämpimän tässä ilmamassan tuubissa ja kantautuvat kauas kuulijan korviin katoamatta matkalle.

Toinen ulkona sijaitseva esiintymislava on Tajukankaalla, jonne pääsee muutaman sadan metrin kävelyllä Hotelli Pyhätunturilta. Sieltä ei löydä suurta kurua, mutta yleisön takana kohoaa jylhä kallioseinä.

– Takaseinä tekee sen, ettei ääni katoa ja siitä tulee pieni kaiku, joka vähän täydentää äänimaisemaa. Se on miellyttävää kuunneltavaa. Matka on kuitenkin niin lyhyt, ettei se tule takaisin viiveellä, Valtonen kertoo.


Teksti: Iiro Kerkelä
Kuvat: Pyhätunturi Oy arkisto

Tutustu Pyhä Unpluggedin juhlavuoden ohjelmaan ja osta liput

Pyhä Unplugged 2018