Pyhä rauhoittuu kesäksi muttei hiljene

Tunturimaraton, Unplugged, maastopyöräreitin avajaiset… Pyhän kesä on täynnä ohjelmaa, ja hissikin kuljettaa halukkaita Kultakeron huipulle.

Vuoroviikoin Pyhällä ja Luostolla järjestettävät frisbeegolf-kilpailut starttaavat Pyhätunturin kesäohjelman lauantaina 10. kesäkuuta, kun kiekot yrittävät löytää tiensä koreihin ensimmäisen kerran Pyhän uusitulla radalla. Kisoja käydään heinäkuun loppuun asti, eli kummassakin tunturissa ehditään kisaamaan neljästi.

Pyhän kilpailuja varten kokoonnutaan Hotelli Pyhätunturin edustalle kello 18.00, ja kisaisäntänä toimii Antti ”Keso” Keskitalo.

Lue tarkempaa tietoa kesän frisbeegolfkisoista:

Pyhä-Luosto Frisbeegolfkisat

Jos perinteiset mökkijuhannukset kesämökillä alkavat maistumaan puulta, voi vaihtelua hakea Pyhän Tunturijuhannuksesta. Ohjelmaan kuuluu perinteisesti kokko ja juhannustanssit Pyhänrannassa, missä kansaa tanssittaa Risto Nyqvist ja Heikki Keskitalo Team, sekä lipun nostatus Kultakeron huipulla.

Livemusiikkia on perjantaina tarjolla myös Kairosmajan rannassa, jossa kuullaan kauneimpia suvilauluja sekä Sportbarissa.

Huipulle lipun nostatukseen, keskiyön aurinkoa ihastelemaan ja Tsokan vohveleita nauttimaan pääsee Express-hissillä, joka pyörii juhannusaattona kello 17-01.

Lue lisää Pyhän Tunturijuhannuksesta:

Pyhän Tunturijuhannus

Aittakuru on takuulla yksi Suomen erikoisimmista keikkapaikoista.

Pyhän kesän kruunu on jälleen kerran kerran Pyhä Unplugged 3.-6. elokuuta, kun musiikki täyttää tunturin.

Aittakurussa kuullaan muun muassa Tuomari Nurmiota, Samuli Putroa, Mokomaa ja Vesteristä yhtyeineen ja Tajukankaalla Sir Elwood duoa sekä Sami ja Maarit Hurmerintaa. Aittakurun konsertteihin voi kävellä myös hotellilta samaa matkaa oppaan kanssa ja matkalla kuulee tarinoita niin Pyhästä kuin Unpluggedistakin. Tarjolla on myös maksuttomat bussikuljetukset Aittakurun konsertteihin.

Hotellilla puolestaan tuttujen Marzi Nymanin, Lenni-Kalle Taipaleen ja Jaakko Laitinen & Väärä raha -orkesterin lisäksi esiintyvät muun muassa Anna Puu, Eläkeläiset, Osmo Ikonen ja Kari Peitsamo. Edellämainituista kerrottakoon, että talven Winter Unpluggedissa ensimmäistä kertaa Unplugged-henkeä kokemaan päässyt muun muassa SuomiLovesta tuttu Osmo Ikonen nautti tuolloin ajastaan Pyhällä sen verran, että siirsi lentoaan päivällä eteenpäin päästäkseen nauttimaan WUPista vielä viimeisenkin illan ajan.

Illan konserteissa on myös odotettavissa taattua Unplugged-henkeä, kun kokoonpanot ja settilistat elävät lennosta eikä itse taiteellinen johtaja Mato Valtonenkaan tiedä mitä lavalla tulee tapahtumaan. Lisäksi konsertteja on tarjolla Calle-talossa, Tsokassa ja Sportbarissa, joten musiikin ystäville riittää vaihtoehtoja UP-viikonloppuna.

Vuosi sitten ensimmäistä ja talven WUPissa toista kertaa Revontulikappelissa kuultu Isä, Poika ja Pyhän henki -konsertti nähdään ja kuullaan myös tämän kesän Unpluggedissa. Vaikka tarkkoja etukäteistietoja ei esiintyjistä kerrotakaan, on yleisö poistunut kahdesta ensimmäisestä konsertista haltioituneena näkemästään.

Perjantaina ja lauantaina on tarjolla myös oma Unplugged-brunssi ravintola Coloradossa, jos kuulostaa siltä, että muun muassa graavilohi, Kuusamon rieska, hedelmät ja suklaakakku auttaisivat jaksamaan pitkät festivaalipäivät.

Lipunmyynti tapahtumaan on alkanut vauhdikkaasti ja kannattaakin pitää kiirettä, jos haluaa varmistaa pääsynsä vuodesta toiseen loppuunmyytyyn tapahtumaan.

Tutustu Pyhä Unpluggedin ohjelmaan ja osta liput:

Pyhä Unplugged

Suomen kaunein juoksukilpailu nähdään jälleen Pyhällä, kun Tunturimaraton kisataan kansallispuiston poluilla lauantaina 12. elokuuta.  

Jos täydet 43 kilometriä teknisiä ja monipuolisia reittejä pitkin tuntuvat liian pitkiltä, on vaihtoehtoina juosta myös 32, 21,5 tai 10 kilometriä.

Kannustusjoukot voivat asemoida itsensä esimerkiksi Kultakeron huipulle, jonne kannustusjoukot pääsevät halutessaan maisemahissin kuljettamina, toisin kuin itse kilpailijat tai Karhunjuomalammelle, jonka maratoninjuoksijat ohittavat kahdesti. Matkan varrella

Karhunjuomalammelle reitille osuu myös Suomen syvin tunturikuru Isokuru, Pyhänkasteen putous sekä Uhriharju, siis kansallispuiston melkeinpä suosituimmat nähtävyydet.

Ennakkoilmoittautuminen päättyy 19. heinäkuuta, ja Tunturimaratonin juoksijat lähtevät matkaan 12. elokuuta kello 9.00.

Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan:

Pyhä Tunturimaraton

Kesä tuo uusia mahdollisuuksia myös maastopyöräilyn ystäville, kun Pyhän ja Luoston välinen maastopyöräreitti avataan kesän aikana. Avajaisia juhlitaan ja avajaiskisat käydään 19. elokuuta, kun matkaan lähtevät 70 kilometrin kilpasarjalaisten lisäksi myös 40 kilometrin elämyssarjalaiset sekä 15 kilometrin lenkin Pyhäjärven ympäripolkijat, joista viimeiset vierailevat reitin varrella myös Lucky Ranch -tilalla.

Tajukankaalla on päivän aikana myös mahdollista kalliokiipeilyä ja pop up -rakkasaluuna palvelee nälkäisiä sekä janoisia kello 16-20.

Lue lisää maastopyöräreitin avajaistapahtumasta ja kilpailusta:

Pyhä-Luosto MTB avajaiset

Nauttiakseen Pyhän maisemista ei tietenkään tarvitse järjestettyä ohjelmaa, vaan kansallispuiston jylhät maisemat ja pyöräreitit ovat käytettävissä kesän jokaisena päivänä.

Ensimmäistä kertaa kesän ajan on käytössä myös Express-hissi, joka kuljettaa ihmisiä ihastelemaan maisemia ja nauttimaan Tsokan vohveleista Kultakeron huipulle juhannuksesta lähtien.

PyhäExpress-hissin aukioloajat:

Juhannusaatto pe 23.6.2017 17:00 - 01:00
Juhannuspäivä la 24.6.2017 11:00 - 18:00

27.6.-12.8.2017

Tiistai - Lauantai 11:00 - 18:00

8.9.-30.9.2017

Tiistai - Lauantai 11:00 - 17:00

Kaikki Pyhän kesän tapahtumat

Tapahtumakalenteri

Teksti: Iiro Kerkelä
Kuvat: Teemu Kuisma, Pyhätunturi Oy arkisto