"Maisemat vaihtuvat joka päivä"

Näkymät Tsokan ikkunasta säväyttävät Annikki Aaltosta kymmenen vuoden jälkeenkin

– Tammikuun 26. päivä tuli kymmenen vuotta täyteen täällä huipulla. Aloitimme rakentamisen heinäkuussa, ja puoli vuotta sitä tehtiin, Annikki Aaltonen juttelee ravintola Tsokan tiskin takana.

Länsi-Suomesta Lappeenrannan kautta Pyhälle päätynyt pariskunta hoitelee ravintolan tehtäviä ristiin rastiin.

– Yleensä tosin Matti (Siuko) on keittiössä, sillä hän tekee parempaa ruokaa.

Tsokka on sen verran kiinteä osa Pyhän huippua, että olisi vaikea kuvitella tunturia ilman sitä. Ilman Aaltosen ja Siukon yritteläisyyttä voisi tosin olla mahdollista, ettei sellaista vieläkään huipulta löytyisi.

– Rakennettiin Pyhälle mökki ja alettiin laskettelemaan. Täällä ei kuitenkaan ollut huipulla taukopaikkaa, joten sellainen piti saada. Tässä sitä nyt ollaan, Aaltonen nauraa.

Sijainti tuo kuitenkin omat haasteensa ravintolan pyörittämiselle. Tunturin päälle kun ei kulje tietä, jota pitkin tavaran saisi ajettua perille asti.

– Meillä ei ole lentokonetta eikä helikopteria, niin lastaamme aamuisin moottorikelkan reen täyteen tavaraa ja ajetaan tänne ylös. Moottorikelkalla ajaminenkin täällä on hienoa. Välillä se on myös haastavaa, mutta toisaalla tampparilla siloitetut väylät ovat myös miellyttävämpiä ajettavia kuin maastoreitit muhkuroineen.

Kymmenessä vuodessa on ehtinyt ajamaan melko monta moottorikelkkalastia ylös ja alas tunturin rinnettä sekä katselemaan hiljaisina päivinä ikkunasta maisemia eri suuntiin. Aaltonen silti kiistää, että näkymiin olisi ehtinyt kyllästymään.

– Maisemat vaihtuvat kuitenkin joka päivä. Kun asiakkaiden silmistä näkee sen kauniin ja komean ilman herättämän ilon, niin ei siitä voi olla itsekään innostumatta. Tämä huippu on sellainen paikka, joka kannattaisi käydä kokemassa, vaikka ei laskettelisikaan, kun hissillä pääsee ylös ja alas.

– Maailma on täällä ihan erilainen. Tykky ja kaikki muu ovat täällä sellaisia mitä ei ole tuolla alhaalla ole. Ne tekevät sellaisia uusia ulottuvuuksia, joita ei osaa kuvitella ellei käy itse paikalla.

Yksi syy piipahtaa huipulla maisemien lisäksi ovat myös Tsokan vohvelit, joihin löytyy niin suolaisia kuin makeitakin täytevaihtoehtoja. Avajaispäivänä vohveleita ei vielä ollut tarjolla, mutta tiensä ruokalistalle ne löysivät jo kaksi viikkoa ovien avaamisen jälkeen.

– Emme koskaan tiedä tuleeko tänne ketään vai ei, niin mietimme sitten listalle jotain mikä on aina tuoretta ja vastapaistettua. Se on sitten itse kasvanut lumipalloilmiön tavoin, ja vohveli on kai vähän must-juttu nykyisin.

Nyt Tsokan alullepannut lasketteluharrastus on saanut jäädä työkiireiden takia, mutta suunnitelmissa on palata suksille jossain vaiheessa.

– Eiköhän rinteet pysy siihen asti pystyssä. Pyhällä kansallispuisto tuo sellaista pysyvyyttä, mikä ei häviä koskaan vaikka rakennettaisiin uutta.

Tutustu Pyhän Huippuseikkailuun ja suuntaa tunturin huipulle PyhäExpress tuolihissin kyydissä ympäri vuoden.

Tutustu huippuseikkailuun

Teksti ja pääkuva: Iiro Kerkelä
Kuvituskuva Tsokan terassilta: Jani Kärppä / Kota Collective