Ruska Skate 2018

Syyskuun toisena viikonloppuna Pyhällä järjestetty Ruska Skate -tapahtuma oli rullalautailun parissa kasvaneelle hyvä muistutus siitä, miksi suuret ja pienet yhteiset tapahtumat eri puolilla Suomea ovat yhä tärkeitä.

Kaikissa lautalajien kisoissa ja tapahtumissa on parasta se, että vierailijat pääsevät testaamaan uutta ympäristöä ja paikalliset saavat vaikutteita ja yllytystä kokeilla uusia, entistä vaikeampia temppuja. Kaikilla on kulttuurivaihdon myötä eri puolilla maata uusia tuttuja, joiden luokse voi vuorostaan lähteä vierailemaan ja kokeilemaan uusia parkkeja ja spotteja. Luonnollisesti tapahtumat ovat myös todella hauskoja!

Tämä todettiin taas syyskuun alussa Pyhällä ja Sodankylässä, kun joukko eri-ikäisiä skeittareita kokoontui Aku Hukkilan ideoimaan Ruska Skate -tapahtumaan. Ohjelmassa oli Pyhän pulkkamäen minirampin historian parhaat jamit, kaljajoogaa ilta-auringon valossa, vapaa-aikaa Lapin luonnossa ja aurinkoinen iltapäivä Suomen pohjoisimmalla betoniparkilla. Sodankylässä myös huomattiin, miksi harrastuspaikkoihin satsaaminen kannattaa: nuori paikallinen lupaus Aapo Pääkkö veti parkkia niin kokeneesti ja varmasti, ettei suurempiin kaariin siirtyminen varmasti tuota vaikeuksia. 

RuskaSkate2018-2.jpg?mtime=2018092711221RuskaSkate2018-3.jpg?mtime=2018092711222

Sodankylän iltapäivä oli kaikin puolin täydellinen: porukalla tekeminen antoi uutta puhtia ja yllykettä kaikille, ja onnistumiset ruokkivat menoa entisestään. Oli taas helppo nähdä, miten laji yhdistää harrastajia: skeittaus on niin vaativaa sekä ajallisesti että fyysisesti, että lajiin hurahtaminen vaatii jonkin pyhän totuuden sisäistämistä. Siihen kerran vihkiytyneet ovat tovereita paikkaan ja taustaan katsomatta.

Skeittauksen lisäksi vierailla oli myös mahdollisuus kokeilla Pyhäjärven paras rantasauna ja nähdä Pyhän takamaastot talviasussa, kun paikallisten moniosaajien Simo Rautavan ja Aku Hukkilan uusi Holy Divers -laskuvideo sai ensi-iltansa. Monia paikoista on tosin vaikea tunnistaa laskulinjoiksi kesällä, niin jylhissä maisemissa liikutaan. Illan viimeisteli Eetu & Tuukka avokämmenellä, jonka nokkamies Eetu Koskelainen on monelle tuttu muun muassa Rukan Wappulounaan soolokeikoilta. Koko bändin voimalla kappaleet saivat uutta pontta, ja paikalliset selvästi arvostivat tilaisuutta laittaa hulinaksi lavan edessä.

Kaiken kaikkiaan Ruska Skate oli hieno siirtymä kesästä syksyyn ja kohti talvea, tapahtuma jonka soisi muodostuvan pysyväksi perinteeksi. Kiitokset järjestäjille, ensi vuonna uudestaan ja isommin!