Ski Patrolin Jimmy Perttunen on tunturin oma Pelle Peloton

Pyhän Ski Patrol pyrkii ehkäisemään onnettomuudet ennalta, mutta tarvittaessa rientää paikalle ensiaputaitoineen. Jimmy Perttunen on yksi punatakkisista auttajista. Lisäksi mies on ollut kehittämässä tunturin Superseikkailja-mobiilipeliä.

Ski Patrolin läsnäolon on varmasti huomannut lähes jokainen vakituinen tunturin kävijä. Harvemmin sen kanssa kuitenkaan haluaa olla tekemisissä. Silloin kun on kyse todennäköisesti onnettomuudesta tai omasta hölmöilystä rinteessä.

– Yksinkertaisesti sanottuna Ski Patrolin tehtävä on rinneturvallisuudesta huolehtiminen ja pelastustoiminta. Rinneturvallisuudella tarkoitetaan ennakointia kuten aitoja, keppejä, patjoja ja yhteistyötä esimerkiksi tampparikuskien kanssa. Pelastustoiminta on ensisijaisesti ensiaputoimintaa. Tarkastamme tilanteen ja tarvittaessa viemme lääkäriasemalle tai soitamme hätäkeskukseen, Pyhän Ski Patrolin Jimmy Perttunen tiivistää.

Kiireisinä aikoina Pyhällä on töissä jatkuvasti kaksi koulutettua Ski Patrol-henkilöä, ettei yksi onnettomuus sido koko henkilökuntaa. Suuri osa työstä, kuten rinneaitojen puhdistaminen, kuitenkin tehdään ennen rinteiden avautumista, ja poissa suuren yleisön silmien alta.

– Tarkkailemme myös lumivyöryennustetta, ja varoitamme asiasta tarvittaessa. Ski Patrolin toiminta kuitenkin lähtökohtaisesti rajoittuu rinnealueelle, neljättä vuotta Ski Patrolissa työskentelevä Perttunen sanoo.

Perttunen työskenteli ensimmäisen kerran Pyhällä jo 2001, mutta kokonaisia kausia on karttunut vyön alle vuodesta 2006 lähtien. Tunturissa tuntuukin vallitsevan käsitys, että mies on täysin paljasjalkainen pelkosenniemeläinen. Asian laita on kuitenkin toinen.

– Itse asiassa olen syntynyt Ruotsin Tyresössä ja käynyt siellä vielä ensimmäisen luokan. Tulin Pelkosenniemelle toiselle luokalle. Vanhemmat ovat kyllä tältä suunnalta kotoisin.

Toisinaan Perttunen nähdään myös hissihenkilökunnan sininen takki päällä, mutta ei miehen työtehtävät tunturissa vielä siihenkään lopu. Mies on ollut mukana kehittämässä myös Pyhän omaa Superseikkailija-peliä.

– Pelistä löytyy kolme erilaista seikkailua, joissa suoritetaan erilaisia paikkasidonnaisia rasteja ja kerätään pisteitä. Siinä samassa pääsee oppimaan tunturista uusia puolia.

Rasteja löytyy esimerkiksi Tajukankaalta ja tunturin huipulta, mutta pelistä löytyy myös salarasteja, jotka pitää löytää vihjeiden perusteella.

– Vinkki voi olla esimerkiksi ”Selvitä koodi 540” tai ”Löydätkö kuuluisan pelkosenniemeläisen päivystämässä korokkeeltaan?”.

Superseikkailija-pelin salarastit vaativat hieman kekseliäisyyttä, mutta kyseistä ominaisuutta ovat vaatineet myös erilaiset laskuvempaimet, joita Perttunen on suunnitellut yhdessä hissimies Heiki Lehen kanssa.

– Kun aikansa laskee erilaisilla kikottimilla niin niihin kyllästyy. Samasta syystä aloin aikoinaan keräämään 1980-luvun lumilautoja, kun piti saada erilaisia laskuvälineitä. Osa keksinnöistä on toiminut ja osa ei.

Miehen omien sanojen mukaan onnistunein laskuvälineistä on kahden aktiivikantin lumilauta.

– Eli laskettelusukset joiden päällä on nivellys ja lumilautasiteet. Sillä lasketaan kuten lumilaudalla, mutta nivellys pakottaa toimimaan sukset synkronoidusti. Laskijalla on siis lumilauta, jossa on kaksi aktiivikanttia. Itsellä se toimi ensimmäisestä laskusta alkaen kuten pitikin. Toisille se on osoittautunut, no, vähän haasteellisemmaksi, Perttunen nauraa.

Kyseistä viritelmää voi käydä katsomassa Carlsberg-talon tuulikaapissa. Osa suunnitelmista on vielä suunnittelupöydällä, kuten lumella toimiva longboard, joka kääntyy toiselle puolelle kallistaessa juuri toiseen suuntaan.

– Heiki ansaitsee isoimmat aplodit noiden laskukikottimien lopullisesta suunnittelusta ja käytännön töistä. Oon itse toiminut lähinnä vastuuttomana visionäärinä!

Tutustu Pyhän Superseikkailija -mobiilipeliin - Laplandgames.fi

Teksti ja kuvat: Iiro Kerkelä