Tunturipaahto - Erikoiskahvi seikkailuihin

Kahvittelu on olennainen osa vapaalaskua ja retkeilyä. Mutta jos totta puhutaan, termarissa väljähtänyt sumppi ei ole mikään paras makunautinto. Onneksi retken puitteet yleensä peittävät kitkerän maun alleen. Mitäpä jos olisikin kahvi, joka vain paranee termarissa retken edetessä? Pyhän ja Lehmus Roasteryn yhteistyössä suunniteltu Tunturipaahto lupaa tehdä juuri sen ja retken tauoista entistä nautinnollisempia.

Kahvi on vapaalaskijan juoma. Se sopii tilanteeseen kuin tilanteeseen. Kupin ääressä juonitaan seikkailuja ja tuhritaan karttoja, nautitaan tauoista luonnossa, tuijotetaan liekkeihin sekä muistellaan tehtyjä retkiä. Joka välissä juodaan kahvit. Välillä tuntuu jopa siltä, että kahvin juomiseen saattaa kulua enemmän aikaa kuin itse laskemiseen.

Muistan ihmetelleeni kahvittelun määrää, kun olin ensimmäistä kertaa Norjan vuorilla kokeneempien laskijoiden matkassa. Suomen vapaalaskupioneerit imivät sumppia niin hartaasti, että kärsimättömällä aloittelijalla alkoi jo tärisyttää, eikä pelkästään kofeiinin vaikutuksesta. Aamupäivät tuntuivat lipsahtavan helposti iltapäivän puolelle, kun oikeaa mäkeä ei saatu päätettyä millään. "Ei kannata hätiköidä. Otetaan vielä kahvit!", muistan Ape Majavan aina sanoneen. Mutta sitten kun vihdoin päästiin laskemaan kaiken pähkäilyn ja kahvittelun jälkeen, niin olosuhteet olivat aina kohdillaan ja lasku hyvin valittu.

Lehmus Roasteryn yksi perustajista, vapaalaskija itsekin, moniosaaja Arttu Muukkonen muistelee samaa. Kahvia on tullut juotua lukemattomia kuppeja vuorilla ympäri maailmaa, ja monesti juuri Apen kanssa. Kahvin ääressä on suunniteltu laskuja ja tehty tuttavuutta paikallisten kanssa. Ehkäpä kaikesta siitä kahvittelusta on syttynyt kipinä myös oman paahtimon perustamiseen.

Lehmus Roastery on perustettu vuonna 2016 ja valittu Suomen vuoden paahtimoksi heti 2017. Se on nopea nousu maassa, jossa juodaan lähes maailman eniten kahvia asukasta kohden ja jossa vanhat isot paahtimot dominoivat markkinoita. Pienpaahtimona aloittanut Lehmus Roastery on onnistunut kuitenkin ponnistamaan menestykseen, ehkä osaksi juuri innokkaimpien kahvinjuojien eli vapaalaskijoiden avulla.

Pyhä ja Lehmus halusivat tehdä yhteistyössä erikoiskahvin ajatellen juuri retkeilijöitä ja vapaalaskijoita, jotka viettävät aikaa paljon luonnossa ja jonne kahvi kulkeutuu mukana yleensä termospullossa. Miten tarjota heille parempaa kahvia? Syntyi Tunturipaahto, joka lupaa vaan parantua retkillä.

Lupaus kuulostaa sen verran erikoiselta ja kahvi houkuttelevalta, että siitä piti saada lisätietoa. Lehmus Roasteryn kahvimestari ja Tunturipaahdon suunnittelija Visa Tuovinen aukaisee paahdon ja kahvipavun taustaa: Halusimme luoda Pyhän kanssa kahvin retkiä ja seikkailuita ajatellen, jolloin kahvi todennäköisimmin siis nautitaan termarista. Hankalahan kahvista on saada seisottamalla oikeasti parempaa, mutta sen säilyvyyteen voidaan vaikuttaa paljonkin. Tunturipaahto on paahdettu todella tummaksi, jolloin maku säilyy parempana pitkään. Tummaa paahtoa varten on valittu erikoispapu Papua-Uuden-Guinean Wasaghi-laaksosta, joka oikeanlaisen prosessointinsa takia kestää hyvin paahtamista ja soveltuu siten mainiosti juuri tähän tarkoitukseen. Meillä oli myös muutamia muita papuja vaihtoehtoina, mutta vapaalaskijoiden mielestä juuri tämä papu oli paras. Kahvin maistelu tapahtui Vapaalaskuiltamissa. Laskijat ovat siis itse päässeet vaikuttamaan Tunturipaahdon syntymiseen. 

Testasimme Tunturipaahdon missäs muuallakaan kuin tunturissa. Kahvi on pakattu hauskaan pussiin, jonka kuvituksessa Nuuskamuikkusen ja Joulupukin risteytyksen näköinen eräpappa nautiskelee kahvia kannonnokassa. Kahvi on jauhettu suodatinjauhatuskarkeuteen, mikä rajaa uuttamisen suomalaisille tuttuun suodatinkeittimeen tai pressopannuun. Käytimme pressopannua suodatinkeittimen puuttuessa. Keittimellä olisi kyllä saanut kahvin kuumempana termospulloon.

Tuoksu on miellyttävä; makea ja voimakas. Lupauksen testaamiseksi kahvia on pakko tietenkin maistaa myös vasta uutettuna. Maku vastaa tuoksua. Makeita aromeita on havaittavissa, happoja ei juurikaan ja maku on aika täyteläinen, mutta hieman ohut. Kaadamme loput termospulloon mukaan ja mäkeen mars. 

Muutaman tunnin kurvailun jälkeen on kahvitauon aika. Kausi on alkanut lumisena ja ensimmäisiä puuterikäännöksiä on päästy jo pöllyttämään. Alkukauden faceshotit ja pakkanen ovat kauan kaivattuja tunteita poskipäillä. Tunturin laelle on rakennettu uusi taukotupa, missä on isot maisemaikkunat ja tulisija tuomassa lämpöä ja tunnelmaa. Kaivamme repussa hölskyneen termarin esille ja palaamme Tunturipaahdon pariin. Kahvi höyryää kupissa ja sen tuoksu yhdistettynä raikkaaseen ulkoilmaan herättää jo makunystyrät. Maku on todella säilynyt hyvin. Makeus on edelleen helposti havaittavissa ja ohut maku on poissa. Yllätymme positiivisesti, sillä kahvi todella maistuu täyteläisemmältä termarissa hautomisen jälkeen! Olosuhteet ovat toki myös mitä otollisimmat: talviset maisemat, takkatuli ja juuri pöllytetty lumi. Ne eivät varmasti heikennä kahvihetken nautintoa.

Nautinnot ovat monen aistin summa. Aistit vahvistavat toinen toistaan ja mielikuvalla on paljon merkitystä. Tunturipaahdon mukana mökissä oli ripaus sitä kahvipussin eräpappaa. Kuka tietää paraniko kahvi oikeasti laskujen aikana termarissa, mutta kokonaisuudessaan makuelämys tunturin laella oli paljon parempi kuin kalsareissa kämpillä.

Kahvimestari Visa Tuovisen vinkit parhaaseen kahvin uuttoon:

– Puhdista keitin ja pannu valmistajan ohjeiden mukaisesti - puhdas keitin!
– Käytä tuoretta ja raikasta vettä.
– Mittaa kahvi keittimen ohjeiden mukaisesti.
– Käytä mahdollisimman tuoretta kahvia. Kahvi on parhaimmillaan muutama päivä paahtamisen jälkeen.
– Jos haluaa kahvin säilyvän termospullossa kuumempana pidempään kannattaa termari lämmittää kuumalla vedellä ennen kuin kaataa kahvin sinne.

Teksti: Miikka Hast
Kuvat: Jani Kärppä
Kota Collective

Tunturipaahto Pyhällä myy mm. Hotelli Pyhätunturin vastaanotto.