Valokuvausvinkit tunturiin

Tunturimaisema, tykkylumipuut ja pöllyävä puuterilumi sinistä taivasta vasten. Laskiessa ja luonnossa liikkuessa kulkija kohtaa upeita näkymiä ja hetkiä. Kaamosfestivaalien valokuvauskurssin vetäjän, valokuvaaja Harri Tarvaisen vinkeillä ikuistat unohtumattomat hetket valokuviisi. 

1. Kalusto

Kameran akku ladattu, muistikortilla tilaa ja kännykkä takin sisässä pakkaselta piilossa. Kuvasit sitten puhelimella tai järeämmällä kalustolla, kannattaa tarkistaa ennen ulos lähtöä, että kaikki toimii. Kuvauskamppeiden lisäksi repusta on hyvä löytyä pieneen tilaan menevä lämmin taukotakki ja evästä. Rinnereppuun pakattavista varusteista voit lukea lisää täältä >

2. Turvallisuus

Usein kuvatessa uppoudun niin hetkeen, etten huomaa ympäröivää maailmaa ollenkaan. Jo ennen kameran esiin ottamista tarkista ettet ole kenenkään tiellä. Rinteen keskelle pysähtynyt tai hyppyrin alastulon kulmalle parkkeerannut kuvaaja on vaaravyöhykkeellä. Takamaastossa liikuttaessa varustaudu lumiturvallisuusvälineillä jos aiot liikkua vyöryalttiilla paikoilla. Hiihtokoulusta tai paikallissääpalvelusta voit tiedustella lumiolosuhteista. Älä lähde koskaan haastaviin olosuhteisiin yksin, alivarustettuna tai ilman että kerrot retkisuunnitelmistasi jollekin. Facebookia ehdit päivittämään myöhemminkin, käytä puhelimen akkua säästeliäästi retken aikana.

Kuvatessa kannattaa etsiä erilaisia pintoja, muotoja ja toistuvia kuvioita. Aina kuvan ei tarvitse edes esittää mitään.

3. Mielentila

Valokuvaaja on liikkeellä uteliaana ja avoimin mielin. Utelias mieli laittaa merkille hangelle muodostuvat varjot ja näkee tykkypuun silhuetissa mielikuvitusolentoja. Kamera kaulalla ihminen herkistyy kauneudelle! Ole avoin hetkelle ja ihmettele. Todennäköisesti ärsytät muuta porukkaa hitaudellasi, mutta päivän jälkeen kaikki haluavat nähdä kuvaamasi kuvat.

4. Sommittelu ja rajaus

Sommittelu tarkoittaa kuvassa näkyvien elementtien asettelua silmää miellyttävällä tavalla. Rajaus taas sitä, mitä kuvaan valitaan näkyväksi ja mikä päätetään jättää kuva-alan ulkopuolelle. Ennen kuin painat kameran laukaisimen pohjaan pysähdy miettimään hetkeksi miten kuva voisi näyttää paremmalta. Askel sivuun tai kyykkyyn laskeutuminen voi muuttaa kuvan visuaalisuutta yllättävästi. Symmetrinen keskisommitelma on varma valinta, mutta kokeile myös harmonista kultaista leikkausta, jossa kuvattava kohde on n. kolmasosan jommasta kummasta reunasta. Kohteen rajaaminen ihan kuva-alan reunaan tai kameran kääntäminen vinoon voi tuoda kuvaan vahvoja jännitteita ja liikkeen tuntua

Miikka Hast lentää öistä taivasta vasten. Nopeaa toimintaa kuvatessa kannattaa käyttää lyhyttä suljinaikaa. Jos valoa on vähän käytössä voit nostaa kennon herkkyyttä eli ISO-arvoa.

5. Kuvausasetukset

Järjestelmäkameran automaattiasetuksilla pärjää useimmissa tilanteissa mainiosti. Varsinkin pilvisellä kelillä kamera helposti tekee lumisissa maisemissa kuvatuista kuvista liian tummia, jolloin automaattivalotusta voi huijata ylivalottamalla kuvaa. Vastaavasti auringonlaskua kuvatessa kamera usein tekee kuvista vaaleampia, jolloin värit häviävät. Tällaisessa tilanteessa automaattivalotusta taas korjataan alivalottamalla kuvaa. Googleta oma kameramallisi ja ”automaattivalotuksen kompensaatio” ja saat kamerakohtaisia ohjeita. Vaikka kamera-asetusten opettelu tekee kuvista teknisesti parempia, muista, että hyvä kuva ei ole vain teräviä ja oikein valotettuja pikseleitä. Onnistunut kuva herättää tunteen, parhaimmillaan halun lähteä laskemaan!

6. Kuvaa riittävän monta kuvaa samasta kohteesta

Valokuvaaminen on kokeilemista, jatkuvaa yritystä ja erehtymistä. Kierrä kuvattavan kohteen ympäri ja kokeile laajaa kuvakulmaa tai zoomaa reippaasti lähemmäksi. Huomaat että usein kuvat paranevat kun olet kuvannut ensin kohteesta kymmenen harjoitusruutua.

Saku Tiilikainen tykkylumipuiden keskellä. Laajat maisemakuvat ja tiukat lähikuvat täydentävät toisiaan.

7. Kerro kuvillasi tarina

Vaikka laskupäivä saattaa kulminoitua hienoon hyppyyn tai puuterikäännökseen, se pitää sisällään paljon muutakin. Kun kuvaan laskukuvia tunturissa, yritän aina muistaa kuvata päivän aikana laskukuvan lisäksi maisemakuvan, joka kertoo missä toiminta tapahtuu, muotokuvan, joka antaa tapahtumalle kasvot ja jos mahdollista, vielä jonkun yksityiskohdan luonnosta tai vaikka laskijan varusteista. Laajat maisemakuvat, tiukat lähikuvat, ja tunnetta henkivät potretit antavat laskukuvalle kummasti potkua! 

8. Viimeistele parhaat kuvasi

Hyvissäkin olosuhteissa kuvatut kuvat tarvitsevat usein kevyttä jälkikäsittelyä. Kameran mukana tulleella kuvankäsittelyohjelmalla, Photoshopilla tai muulla työkalulla voit rajata ja retusoida kuvaa. Puhelimeen voit ladata esimerkiksi ilmaisen Snapseed -applikaation, jolla säädät kuvan kirkkauden, kontrastin ja värisävyt kohdalleen.

9. Yhteisöllisyys

Tunturissa ollaan ystävien kesken, mutta myös valokuvaaminen on yhteisöllistä puuhaa. Jaa kuvasi instagramissa ja käytä sellaisia hashtageja että ihmiset löytävät sinun kuvasi. Valokuvauksen harrastajat ovat innokkaita tykkäämään ja kommentoimaan toistensa kuvia. Hienon laskupäivän jälkeen voit katsoa mitä muut kuvaajat ja laskijat on laittaneet instagramiin esimerkiksi #tunturifiilis -tagin alle. @pyhaskiresort löytää tunnisteella kuvat ja jakaa parhaita kuvia myös Pyhän nettisivuilla.

Kevään tapahtumissa kisaillaan hyvällä fiiliksellä.

10. Nauti hetkestä

Täydellisen ruudun metsästys on hauskaa ja palkitsevaa puuhaa mutta se voi muuttua myös ikäväksi velvollisuudeksi. Muista, että kaikkein tärkeintä on pitää hauskaa ulkona ja voimaantua luonnosta, jos kuvaaminen alkaa tuntua työläältä niin jätä kamera suosiolla päiväksi mökkiin!

Teksti ja kuvat: Harri Tarvainen // Kota Collective