Suurten kontrastien Pyhä Winter Unplugged valloittaa tunturin 9.-12. maaliskuuta

Tapahtuman taiteellinen johtaja Mato Valtonen hakee hieman sanojaan yrittäessään kuvailla Winter Unpluggedin tunnelmaa.

- Elämässä pitää tehdä kolme asiaa: Soittaa äidille, tehdä hyväntekeväisyyttä ja käydä Unpluggedissa. Se vain pitää itse kokea, Valtonen toteaa.

Torstaista sunnuntaihin Coloradon baarissa ja muualla tunturissa nähdään muun muassa Tuure Kilpeläinen, Lenni-Kalle Taipale, Marzi Nyman, Jaakko Laitinen & Väärä raha ja Kari Peitsamo. Tarkkoja aikoja tai kokoonpanoja iltakonserteille ei ole. Musiikkiohjelma ei rajoitu pelkästään iltoihin, sillä päivisin on luvassa musiikkiyllätyksiä eri puolella tunturia.

- Kaikki on lähtenyt määrätynlaisesta vapaudesta artisteille. He saavat tehdä muutakin kuin esittää peruskeikkojensa samat hitit täsmälleen samalla tavalla kuin levyllä. Täällä kokoonpanot vaihtelevat, ja jokainen saa soittaa mitä haluaa, kenen kanssa haluaa ja milloin haluaa. Olen antanut artisteille vapaat kädet ja tajunnut, että niin on parasta.

Monet esiintyjät tekevätkin settilistansa lennosta, mahdollisesti yhdessä yleisön kanssa. Jonkun silmään jopa anarkistinen tunnelma ja itseohjautuvuus on luonut Valtosen mukaan kymmeniä huikeita ja unohtumattomia hetkiä Unplugged-tapahtumissa.

- Kun on nähnyt Palefacen ja Juha Tapion laulamassa samaan mikrofoniin, on nähnyt kaiken, Valtonen naurahtaa.

Tämän vuoden esiintyjälistalta Valtonen ei haluakaan nostaa ketään erityisesti esiin.

- Kaikki ovat minulle esiintyjinä samanarvoisia, mikä myös erottaa Winter Unpluggedin muista musiikkifestivaaleista.

Jos esiintyjien arvojärjestyksen raja-aidat ovat jossain hämärän ja olemattoman rajamailla, tekee Winter Unpluggedista erikoisen myös esiintyjien suhde yleisöön.

- Konserteissa on hyvä yhteishenki, ja artisteihin suhtaudutaan koko tapahtuman ajan normaaleina ihmisinä, eikä heissä esimerkiksi roikuta kiinni, Valtonen kuvailee.

Ohjelmasta vastaava konkari toteaakin, että yleisö on kouliintunut vuosien saatossa Unplugged-tapahtumien tunnelmaan. Musiikkia kuunnellaan kun on sen aika, ja bailujalan vipatukselle on omat hetkensä loppuillasta.

- Tänne ei tulla vain bailaamaan, vaan aidosti kuuntelemaan musiikkia. Kuunnellaan sanat tarkasti ja kappaleet kokonaisuuksina.

Tuoreina sovituksina ja uusilla artisteilla höystettyinä monet tututkin kappaleet iskevät uudella tavalla kuulijan sisimpään, mahdollisesti ainutkertaisen hetkensä ajan.

Vaikka esiintyjälistalta Valtonen ei nostakaan ketään ylitse muiden, tuo mies esille torstai-illan Isä, Poika ja Pyhän henki -konsertin Revontulikappelissa.

- Konsertti tehtiin ensimmäisen kerran viime elokuun Unpluggedissa, ja monet kuulijat olivat todella vakuuttuneita.

Tarkkaa tietoa esiintyjistä Valtonen ei paljasta ennakkoon.

- Ainoastaan minä tiedän mitä siellä on luvassa, mutta uskallan luvata, että jotain spesiaalia on tulossa, Valtonen toteaa.


Winter Unpluggedin selkärangaksi on muodostunut house-bändi, johon kuuluvat muun muassa Lenni-Kalle Taipale ja Marzi Nyman. Kaksikko on ollut mukana Winter Unpluggedissa Valtosen mukaan aikojen alusta saakka.

- He ovat Suomen kovimpia muusikoita, ja monet haluavat soittamaan heidän kanssa. Ei meillä olisi muuten ikinä varaa esimerkiksi Paula Koivuniemen tasoisiin artisteihin, jos meidän pitäisi maksaa heille normaaleita keikkapalkkioita. House-bändi on melkoinen sydän tapahtumalle.

Jos tapahtuman sykkivän sydämen muodostavat Colorado-baari ja Winter Unplugged -house-yhtye, avautuu sen ympärillä talvinen kansallispuisto kaikessa avaruudessaan. Kun talvella esitykset painottuvat sisätiloihin, on kontrasti ympäröiviin tuntureihin huikea.

Viikonlopun päiväohjelmassa on luvassa muun muassa WUP-hiihtokouluja sekä ohjattuja lumikenkäilyretkiä, mitkä tarjoavat helpon mahdollisuuden tutustua ympäröivään luontoon.

- Kansallispuisto on todella iso osa Pyhää. Kannattaa siis lähteä ulos ja kokea ihan toisenlainen maailma. Tämä ei ole pelkästään istumista, vaan luonto antaa hieman leiman tapahtumalle.

- Winter Unpluggedissa on ihan omanlainen tunnelmansa. Sellainen asia, joka pitää kokea, Valtonen päättää.


Teksti: Iiro Kerkelä
Kuvat: Teemu Kuisma

Pyhä Winter Unplugged 9.-12.3.2017

Tutustu ohjelmaan  Osta liput  Varaa majoitus