Lähes kaikki valmiina Winter Unpluggedia varten

Viimeiset päivät ennen Winter Unpluggedia kuluvat järjestäjillä työn touhussa. Pitkä viikonloppu tarjoaa tunturin täydeltä aktiviteetteja muuallakin kuin konserteissa.

Yleisölle riittää Winter Unpluggediin saapuminen Pyhätunturiin sopivaksi katsottuna ajankohtana. Sen sijaan järjestäjille viimeinen viikko on toiminnan täyteinen, vaikka esiintyjälistat ovat olleet valmiina jo hetken aikaan.

Festivaalin taiteellista johtajaa Mato Valtosta ovat pitäneet talvella kiireisenä Winter Unpluggedin lisäksi mukanaolo muutamissa start up -yrityksissä, esitelmäkeikat, kirjoittaminen ja suunnitelmat yhteiskeikoista Jore Marjarannan kanssa.

Alkavan viikon vie kuitenkin tehokkaasti Winter Unplugged kaikkine pikkutehtävineen, joiden onnistuminen mitataan yleisön silmissä ainoastaan sillä, etteivät he huomaa mitään tavallisuudesta poikkeavaa.

— Kuka kuljetetaan milläkin kyydellä, säädetään tarkempia soittoaikatauluja ja majoituskysymyksiä. Valmiina WUP on vasta sunnuntaina, kun pakkailemme esiintyjiä ja kitaroita kotimatkoilleen, Valtonen kertoo.

Nyt ylimääräistä jännitystä aiheutti mahdollisen lentolakon uhka.

— Toteutuessaan se olisi saattanut perua koko tapahtuman, kun emme olisi saanut artisteja paikalle.

Valtonen voi kuitenkin nyt huokaista helpotuksesta, eikä festivaalin järjestymistä tarvitse jännittää.

Pyhätunturi oy:n tapahtuma- ja markkinointikoordinaattori Suvi Vuorimäen tehtävälistalla riittää myös kohtia koko viikon läpi, myös itse tapahtuman aikaan. Silti koordinaattori odottaa mielissään viikonloppua.

— Odotan sitä kuuluisaa Unplugged-taikaa, hyvää fiilistä ja Hotelli Pyhätunturin keikkoja. Toivoisin, että töiden lomassa ehtisin myös mäkeen. Pyhälle on satanut runsaasti lunta parin viime viikon aikana, joten mäkeen tekee koko ajan mieli. Täytyykin muistaa tilata kaikille artisteille hissiliput, jotta hekin pääsevät nauttimaan laskettelusta, Vuorimäki toteaa.

Lasketteluun löytyy opastusta hiihtokoulun puolelta, jos haluaa päästä uudessa harrastuksessa alkuun tai löytää uutta virtaa laskuharrastukseensa.

— Hiihtokoulun opetusohjelmasta voisin suositella tavallista 50 minuutin kokeilutuntia. Hinta on 50 euroa ja aloittelijoille välineet sekä hissilippu yhteensä 20 euroa kolmeksi tunniksi opetustunnin yhteydessä varattuna, Pyhätunturin hiihtokoulun Janne Mukkala kertoo.

Konserttien lisäksi tunturi on täynnä muutakin ohjelmaa koko tapahtuman ajan, myös muillekin kuin laskettelijoille.

— Vohvelimatka tunturin huipulle ravintola Tsokkaan, perjantaina huippusähly yläasemalla kello 14, Calle-talon afterski, luontokeskus Naavasssa vierailu, jääkiipeily Tajukankaalla, fatbike-pyörällä ajo, Isokurussa ja Tunturiaavalla käväiseminen ja niin edelleen, Vuorimäki luettelee.

Maisemiin ei tarvitse tutustua välttämättä ominpäin, jos se tuntuu vieraalta.

— Lauantaina on tarjolla ohjattu kahden tunnin lumikenkäretki kello 14-16, minkä hinta on 20 euroa henkilöltä, Mukkala valaisee.

Jälkikasvun kanssa WUP-viikonloppua tunturissa viettävät voivat laittaa kalenteriinsa muun muassa torstai- ja sunnuntai-illan pulkkamäet Perherinteessä ja vaikkapa Pokémon Go -reissun perjantai-iltapäivänä, tai lähteä ruokkimaan Perherinteen naapurissa olevia poroja perjantaiaamuna kello kymmeneltä.

"Tänä vuonna on uutuutena tapahtumaa Pohjoisrinteiden Pyhä Wurstissa. Sinne lienee helpointa mennä suksilla, joten muutaman laskun ehkä pääsee suorittamaan."

Mato Valtonen

Valtonenkaan ei pääse täysin rentoutumaan itse tapahtuman aikaan ja pelkästään nauttimaan ohjelmasta, vaikka mies toteaakin talvisen Unpluggedin olevan kesäistä hieman helpompi.

— Kesäisin on paljon juoksua pitkin kuruja ja tuntureita. Kuitenkin nytkin työpäivä alkaa aamiaisen aikoihin. Tällaisessa festivaalissa on loputtomasti pieniä asioita ja kysymyksiä, jotka on ratkaistava sitä mukaa, kun niitä putkahtaa eteen.

Kuten mitä?

— Mitään ei voi jättää hautumaan, sillä ihan kohta tulee joku muusikko kysymään voisiko vaihtaa huonetta, kun kaveri kuorsaa niin, ettei pysty kunnolla nukkumaan. Siitä sitten mennään respaan selvittämään asiaa, Valtonen heittää.

Yleensä Winter Unpluggedin aikaan Valtonen ei suksille ehdi, mutta tänä vuonna asiaan voi tulla muutosta ainakin pieneksi hetkeksi. Osittain tosin festivaaliohjelman sanelemana.

— Tänä vuonna on uutuutena tapahtumaa Pohjoisrinteiden Pyhä Wurstissa. Sinne lienee helpointa mennä suksilla, joten muutaman laskun ehkä pääsee suorittamaan.

Pyhä Winter Unplugged 9.-12.3.2017

Tutustu ohjelmaan  Osta liput  Varaa majoitus