Winter Unplugged käynnisti ihmisten yhdistämisen

Revontulikappelin avauskonsertti sykähdytti täyden salin verran kuulijoita. Illalla Coloradossa WUP käynnistettiin myös tanssiliikkeiden osalta.

— Unpluggedhan tarkoittaa irtikytkemistä, mutta tämä festivaalihan on enemmän Plugged kytkiessään ihmisiä yhteen, rovasti Hannu Nyman vitsaili mikrofoniin Revontulikappelissa kappaleiden välissä.

Nymanin sanoihin oli helppo yhtyä. Hetkeä aiemmin odottavainen puheensorina hiljentyi kuin veitsellä leikaten Marzi Nymanin ja Lenni-Kalle Taipaleen aloittaessa soittonsa. Sen jälkeen tunnelmat ovat ehtineet vaihtua selkäpiitä pitkin kulkevista kylmistä väreistä kollektiivisiin naurunpyrskähdyksiin, vaikka konserttia on takana vasta muutama kappale.

Konsertin aikana Marzi Nymanin ja Taipaleen seuraksi liittyivät muun muassa Sami Pitkämö, Tuure Kilpeläinen ja Osmo Ikonen, kappaleiden vaihtuessa Tuure Kilpeläisen johdattamasta massiivisesta Pyyteetön rakkaus -esityksestä Ikosen Ray Charles -tulkintaan. Kokoonpanotkin vaihtuivat lennosta kappaleiden aikana, samoin kuin toisinaan myös artistien soittimet.

— Aika huikeita tunteita herätti. Huikeaa soittamista ja improvisaatiota. Itkua, parkua ja iloa, kommentoi rovaniemeläispariskunta konsertin jälkeen.

— Ihan mieletön konsertti. Tämä on varmaan seitsemäs kerta meille Unpluggedissa, mutta tämä oli jotain erilaista. Jäi lämmin olo, ja että kaikki olivat mukana, kommentoi eräs Etelä-Suomesta matkannut kuulija.

Myös Marzi Nymanilla oli hymy herkässä soittimia pakatessaan.

— Tässä yrittää ehkä edesauttaa jotain spontaania. Kun rikkoo sitä ulkomusiikillista juttua, niin todennäköisesti syntyy myös musiikillisesti jotain ainutkertaista. Kappaleiden aikana asioita ei mieti vaan ne tulevat selkärangasta.

Myöhemmin illalla Coloradossa muun muassa naurettiin Kalevauvan vauva.fi-lainauksille paikoin myös Jaakko Laitinen & Väärä raha -orkesterin tukemina, yhteislaulettiin jo ennen Tuure Kilpeläisen konserttia. Kilpeläisen ääni sai yhteislaulujen lisäksi myös usean silmäkulman kostumaan.

— Balladit sykähdyttivät. Oli totaalinen yllätys kuinka hienosti vanha ja uusi yhdistyivät. Kilpeläisellä on todella aito ääni, joka paranee viskin tavoin iän mukana. Tunnelma salissa oli todella hieno, kainuulainen katsoja kuvaili tuntemuksiaan esityksen jälkeen.

Sen jälkeen siirryttiin tanssilattialla maanläheisiin ja hieman pohjoisamerikkalaisiin tunnelmiin Tilhet, pajut ja muut -yhtyeen tahdissa.

— Tilhet, pajut ja muut oli hemmetin hyvä, maanläheinen bändi. Laulajalla oli ihan älytön ääni. Sopi todella hyvin Unpluggediin, vaikka sähkösoittimet olikin. Nimen mukaan odottaakin vähän tällaista tunnelmaa, kuten oli myös Kalevauvalla ja Jakko Laitisella & Väärällä rahalla, kommentoitiin yleisöstä esityksen jälkeen.

Illan viralliset keikat avannut Kalevauva kirvoitti myös yleisön nauruhermoja muun muassa kappaleillaan ”Pitääkö synnytyksessä todellakin olla alapää paljaana?” sekä ”Tinder Horror Story”. Kaksikon sanoitukset on lainattu suoraan vauva.fi-foorumilta.

— Tiesin mistä on kyse, mutta livenä oli vielä ihan huikea. Tuosta tekee vielä uskomattoman, että joku on oikeasti kirjoittanut nuo asiat.

"Tiesin mistä on kyse, mutta livenä oli vielä ihan huikea. Tuosta tekee vielä uskomattoman, että joku on oikeasti kirjoittanut nuo asiat."

Illan kruunasi puolen yön jälkeen muun muassa Lenni-Kalle Taipaleen ja Marzi Nymanin tähdittämän Coloradon housebändin jamittelut, jossa Sami Pitkämön Roxanne vei pariskunnat läheisiin tunnelmiin ja Jaakko Laitisen sekä Tuure Kilpeläisen yhteistulkinta Olavi Virran Poika varjoiselta kujalta -käännösiskelmästä tangon syövereihin. Kilpeläisen Elvis-lainaus Suspicious Minds sen sijaan sai monen raavaan miehen lantiot vispaamaan jopa tuolien päällä seisten sekä tanssilattialla sellaisella tavalla, että moni rouva oli varmasti ihmeissään asiaa todistaessan.
Raavaat miehet kommentoivat housebändin esitystä jopa lähes jääkiekkotermein.

— Äijät panivat kroppaa likoon, kuten me kaikki! Ihan mieletön veto. Siellä oli hyviä äijiä lavalla.

— Tuo basisti, Osmo Ikonen, oli itelle ihan tuntematon tyyppi, mutta veti aivan mielettömän shown!

Voiko tätä verrata mihink… 

— Ei voi!

Lenni-Kalle Taipalekin oli mielissään tämän vuoden ensimmäisen WUP-illan jälkeen.

— Kyllä tässä omat tunteet ovat menneet todella laidasta laitaan soiton aikana. Toisaalta se kuuluu tämän festarin henkeen. Tuo Revontulikappeli on spesiaali, se on hieno paikka teki siellä mitä tahansa, iltansa kappelikonsertissa aloittanut ja Coloradon bailuihin päättänyt Taipale totesi.

Hartaaseen kappelikonserttiin hotellihuoneen kautta rientänyt Tuure Kilpeläinen laulatti ja tanssitti yleisöä loppuillan Coloradon puolella.

— Hienoa, että tällaisessa kylässä voi olla kaksi niin erilaista paikkaa, joissa kaikki on vaan kuitenkin musiikkia. Välillä bailataan ja välillä on harrasta, se on just hyvä, Kilpeläinen saneli.

Unpluggedin housebändi on vuosia rakentunut Taipaleen, Nymanin ja Sami Pitkämön ympärille.

— Tämä tuntuu nyt enemmän ja enemmän harrastukselta. Nähdään vanhoja frendejä ja soitetaan jos tuntuu siltä, ja usein tuntuu.

WUP jatkuu Taipaleen osalta vielä tänään perjantaina.

— Kyllä me laitetaan perjantaina vielä kaikki tiskiin, sekä päivällä että illalla.

Teksti: Iiro Kerkelä
Kuat: Teemu Kuisma



Pyhä Winter Unplugged 9.-12.3.2017

Tutustu ohjelmaan  Osta liput  Varaa majoitus