Yksi jalka Balkanilla, toinen Lapissa - Jaakko Laitinen ja Väärä raha on Winter Unpluggedissa kotikentällään

Muun muassa balkanilaisia rytmejä ja suomalaista iskelmää yhdistelevä Jaakko Laitinen & Väärä raha on tuttu näky Pyhän Unplugged-festivaalien vieraille. Ensimmäisen kerran yhtye vieraili kesäisessä Unpluggedissa vuonna 2013.

- Olimme juuri miettineet Makedoniassa, kuinka hienosti paikalliset yhtyeet soittivat kiertäen pöydästä pöytään. Harmittelimme, kun emme keksineet sopivaa paikkaa esiintyä samalla tavalla Suomessa. Matkalla Pyhälle Unpluggedin väki sitten kyseli, että voisimmeko kiertää pöytiä akustisesti soittaen. Siitähän me innostuimme, Jaakko Laitinen sanailee rovaniemeläiskahvilan pöydässä.

Etelä- ja itä-eurooppalaiset rytmit eivät välttämättä ole ensimmäiset mieleen nousevat asiat Pyhän tunturiluonnosta. Lappilaislähtöisellä yhtyeellä on kuitenkin Laitisen mukaan toinen jalka kotiseudullaan ja toinen Balkanilla.

- Kyllä se yhdistelmä toimii. Meidän musiikki vetoaa tunteisiin ja laittaa tanssijalan liikkeelle. Ehkä se on se keskiyön aurinko mikä laittaa ihmiset sekaisin, tai kaamos. Tai ei nyt kyllä ole kumpaakaan, Laitinen naurahtaa viitaten Winter Unpluggedin uuteen ajankohtaan hiihtolomaviikon 10 lopussa.

Yleisön tanssijalan Jaakko Laitinen ja Väärä raha on laittanut vispaamaan vuodesta 2009 alkaen reilusti yli 500 kertaa ympäri Suomea ja Eurooppaa, ja Unplugged-tapahtumissakin jo useita kertoja. Laulaja kuvailee Unplugged-viikonloppuja omanlaiseksi mikrokosmoksekseen, josta on haikea lähteä kolmen päivän jälkeen.

- Ensimmäisellä kerralla itseäkin vähän hämmensi, kun ei tiennyt mitä tapahtuu. Mutta nyt kun on tajunnut jutun juonen, niin voi itsekin luovia ja pyöriä siellä ympäriinsä.

Vaikka mies myöntää, että lukuisat Unplugged-viikonloput sekoittuvat hieman toisiinsa tässä vaiheessa, löytyy takataskusta muutama anekdootti kerrottavaksi.

- Paluumatkalla Pyhältä Rovaniemen lentokentälle teologiaa opiskeleva Kari Peitsamo piti joskus parituntisen luennon historiallisesta Jeesus-kuvasta ja sen haastamisesta. Se oli aika mielenkiintoista kuunneltavaa! Ja joskus kesä-Unpluggedissa meillä oli tuuraavana viulistina Pitkäsen Matti. Lopetimme soittamisen yhden ja kahden välillä yöllä, ja hän lähti sitten yöksi kalaan. Yhtään kalaa erämies ei saanut, ja autossa, jossa hän nukkui, oli kuulemma todella paljon hyttysiä. Oli se siitä kuitenkin nauttinut!

Jos siis soittajakin pääsee kalalle omien keikkojensa jälkeen, pääsevät kuulijatkin varmasti halutessaan pistäytymään kuplamaisen mikrokosmoksen ulkopuolella viikonlopun aikana.

- Kairat ja pilkit mukaan vaan!

Tai laskettelusukset?

- En ole muuten ikinä lasketellut, laulaja myöntää.

- Kun menimme perheen kanssa laskettelukeskuksiin minun ollessani pieni, pelasin vain kolikkopelejä. Toisaalta, kun Pyhän avajaisten aikaan katsoi Antti Auttin laskua, niin vähän harmitti, ettei ole tullut opeteltua. Voi tosin olla, että Auttin meno näyttää vähän erilaiselta kuin miltä minun meno näyttäisi.

Pyhällä yhtye kuvasi Hissimusiikkia-videon yhdessä lumilautailija Antti Auttin kanssa. Videolla Jaakko Laitinen tulkitsee kappaleen PyhäExpress-tuolihississä hissinousun aikana.

- Idea tuli viime syksynä Pyhän suunnalta. Ideoitahan aina tulee ja menee, mutta tämä alkoi näyttää jossain vaiheessa uhkaavasti toteutuvan, Laitinen kertoo.

Videon kuvaamiseen tarvittiin muutamia kierroksia pikavauhtisessa tuolihississä. Siinä ajassa korkeanpaikankammoinen laulajakin ehti tottua yläilmoissa istumiseen. Videolla soittimet tulevat nauhalta, vaikka kuviin onkin hankittu romusoittimia tuttavilta näön vuoksi. Laulu sen sijaan on nauhoitettu hississä.

- Luulin tosin vielä hississä istuessa, että se tulee kokonaan playbackina videolle, joten en laulanut ihan tosissani. Siinä sitten tulee vähän virheitä, Laitinen hekottaa.

Hissimusiikkia - Jaakko Laitinen & Väärä Raha feat. Antti Autti

  • Production by: Kota Collective kotacollective.com
  • Filmed by: Matti Ollila & Teemu Lahtinen
  • Edited by: Matti Ollila
  • Music: Jaakko Laitinen & Väärä Raha

Esiintymiset ovat vieneet Jaakko Laitisen & Väärän rahan ympäri pohjoismaita ja Baltiaa sekä Länsi-Euroopasta aina Kazakstaniin asti. Joulukuussa uuden Näennäinen-levyn julkaisseella yhtyeellä on suunnitelmia jo maaliskuun Winter Unpluggedia varten, mutta yhtä eksoottisiin sfääreihin yhtye tuskin sentään pääsee kuin muutama vuosi sitten Kazakstanissa.

- Lensimme sinne kansainväliseen uudenvuodengaalaan esittämään yhden kappaleen valtiollisen televisioyhtiön lähetyksessä playbackina, minkä olimme nauhoittaneet etukäteen Suomessa. Esiintymisasumme tosin jäivät Kiovan lentokentälle, joten esiinnyimme perinteisissä kazakstanilaisissa perinneasuissa. Video muuten löytyy YouTubesta, Laitinen vinkkaa.

Entäpä ne Winter Unpluggedin suunnitelmat?

- Posetiivari Tare Saitajoki on tulossa myös jälleen Pyhälle. Olemme joskus aiemminkin tehneet hänen kanssaan jotain, niin eiköhän jotain keksitä nytkin.Teksti: Iiro Kerkelä
Kuvat: Pyhätunturi Oy

Pyhä Winter Unplugged 2017

9.-12.3.2017

Tutustu ohjelmaan pyha.fi/wup

Osta liput ennakkoon Tiketistä

#tunturifiilis

#pyhäunplugged