Maisemat virittävät Sami Pitkämön Winter Unpluggedin konsertteihin

Sami Pitkämö on kiireinen mies. Miestä työllistävät oman orkesterin lisäksi muun muassa Tanssii tähtien kanssa –tv-ohjelma. Silti miehen löytää vuosi toisensa jälkeen Winter Unpluggedista.

- Mä pidän tästä festivaalista, ei se sen enempää tarvi. Plus rakastan soittamista, Pitkämö perustelee miksi miehen voi löytää jälleen kerran Pyhältä musisoimasta.

43-vuotias muusikko, laulaja-lauluntekijä, säveltäjä, tuottaja ja bändinjohtaja on kiinteä osa Winter Unpluggedin housebändiä, yhdessä muun muassa Lenni-Kalle Taipaleen kanssa. Kaksikko on soittanut yhdessä livenä vuosien ajan sekä duona että erilaisilla kokoonpanoilla.
Winter Unpluggediin Pitkämö päätyi myös muusikkoystävänsä kautta.

- Lenni-Kalle pyysi mukaan. Ja Lekalle ei sanota ei, Pitkämö naurahtaa.

Vuosien varrella kaksikko on kokenut kaikenlaista Pyhän Unplugged-tapahtumissa. Pitkämö ei kuitenkaan halua listata ikimuistoisimpia konsertteja omista esiintymisistään. Katsojan roolissa yksi keikka muutamien vuosien takaa kuitenkin nousee ylitse muiden.

- Paras, jonka itse olen nähnyt Winter Unpluggedissa on ehkä Matti Johannes Koivun soolokeikka. Se oli taikaa!

Winter Unpluggedin yleisö on vuosien aikana harjaantunut kuuntelemaan musiikkia keskittyneesti. Se onkin festivaaliviikonlopun keskiössä, vaikka tanssijalan vispaamiselle löytyy myös aikansa.

- Se tuntuu aina mukavalta, kun yleisö tulee kuuntelemaan ensisijaisesti musiikkia, ja he arvostavat paljon meitä muusikoita. Pyhällä on hyvin uniikki miljöö ja tunnelma, Pitkämö toteaa.

Parikymppisenä Kauhavalta jazzpasuunan soittoa Helsingin Pop & Jazz Konservatorioon opiskelemaan lähtenyt Pitkämö sanookin, että miljöö lataa soittajan illan keikalle jo päivän aikana.

- Näkymä Hotelli Pyhätunturin ikkunoista ulos on ehkä kaunein mitä Suomesta löytyy. Siinä kun soittelee päivällä sound checkiä, niin ei ole vaikea inspiroitua.

Pyhä on muutenkin Pitkämölle tuttu ympäristö, ensimmäiset kerrat mies kävi tunturissa jo lapsena, mutta vuodesta 1994 lähtien mies on löytänyt tiensä Pyhälle lapsuutta aktiivisemmin kerta toisensa jälkeen.

- Pidän Pyhän intiimistä ilmapiiristä ja mutkattomuudesta. Myös rinteet ovat todella hyviä. Kuitenkin kaikki lähtee aina ihmisistä ja olenkin saanut vuosien varrella Pyhältä monia hyviä ystäviä.

Parinkymmenen vuoden ajan Pitkämö on tehnyt oman muusikkouransa lisäksi yhteistyötä lukuisten kärkipään muusikoiden ja yhtyeiden, kuten Jari Sillanpään ja Jean S.:n, kanssa. Televisiosta mies on tuttu esimerkiksi Tanssii tähtien kanssa -ohjelman monivuotisena orkesterinjohtajana, ja onhan Pitkämö toiminut aikoinaan myös Idols-tuomarina.

"Olet hyvien joukossa. Täällä kohtaa musiikki, luonto ja ihmiset. Korvat ja silmät auki. Nautit kyllä!"

Sami Pitkämö

Helmikuussa Helsingin Jalkapalloklubin kannattaja nähtiin myös Pirkka-Pekka Peteliuksien Tolkuton spektaakkeli -esityksessä Helsingin Hartwall Areenalla Sami Pitkämön Orkesteri -kokoonpanollaan. Monialainen Pitkämö ei tunnustaudukaan minkäänlaisten raja-aitojen ystäväksi musiikin osalta.

- Mä en pidä hirveästi musiikin kategorisoimista, koska se rajoittaa ja asettaa turhia aitoja. Hyvä musiikki on hyvä musiikkia, ja se löytää paikkansa niin tunturista kuin toreilta, Pitkämö sanoo.

Winter Unpluggedissa raja-aidat kaatuvat monellakin tapaa, kun kokoonpanot vaihtelevat ja settilistat syntyvät lennosta yhdessä yleisön kanssa.

Vaikkei kokoonpanot sekoittuisivatkaan, löytyy artistilistalta monipuolinen kattaus eri tyylisuuntien edustajia. Tänä vuonna Coloradon Baarin lavalta ja muualta tunturista löytyvät muun muassa Kari Peitsamo, Jaakko Laitinen & Väärä raha, Marzi Nyman ja Tuure Kilpeläinen.
Ohjelmiston monipuolisuus ja uusiutuminen saavat kiitosta myös Pitkämöltä.

- Ohjelmistopolitiikka on ollut varsin monipuolinen ja kattava. Siitä kiitos Mato Valtoselle ja Pasi Kuusjärvelle. Koen, että nämä herrasmiehet ovat olleet aina avoimia uudelle, ja se kyllä näkyy positiivisesti.
Pitkämöllä on terveiset myös tunturiin ensimmäistä kertaa suuntaaville kuulijoille.

Teksti: Iiro Kerkelä
Kuvat: Teemu Kuisma

Pyhä Winter Unplugged 9.-12.3.2017

Tutustu ohjelmaan  Osta liput  Varaa majoitus