Käynnissä olevat työmaat

Rakennustyömaat ja -hankkeet Pyhällä ja Pyhä-Luoston kansallispuistossa

Pyhä kehittyy vastaamaan kasvavaan kysyntään ja varmistamaan entistäkin parempien palveluiden tarjoamisen tulevaisuudessa. Tältä sivulta löydät kootusti ajankohtaisen tiedon käynnissä olevista hankkeista ja niiden vaikutuksista lomailuun Pyhällä.

Kultakero
PohjoisExpress-hissityömaa
PyhäLinna III-vaihe
Isokurun reitin korjaus ja muut Pyhä-Luoston kansallispuiston maastotyöt
Aittakurun lava
Pyhäkuru Tajukankaalla
Luoston suunnalla kansallispuistossa

Kultakero

Pyhän hotellin ympärille rakentuu tulevina vuosina tunnelmallinen tunturikylä. Kylän ensimmäinen vaihe valmistuu jouluun 2022.

Vaikutukset asiakkaiden liikkumiseen

Kaikki liikenne hotellin piha-alueelta suuntaan Carlsberg-talo, Tajukangas, Aittakuru, tunturin huippu sekä Karhunjuomalampi ja muut kansallispuiston kohteet on ohjattu sinipohjaisilla opasteilla Holy Suites -asuntojen yläpuolelta Kallunkujan kautta. Erikoisjärjestelyt jatkuvat lokakuulle asti.

Vinkki

Maisemahissi on helpoin ja nopein tapa päästä tunturin huipulle sekä Karhunjuomalammelle ja muihin kansallispuiston kohteisiin. Reitit huipulta eteenpäin on ohjattu sinipohjaisilla opasteilla.

Lue lisää Kultakero-hankkeesta

PohjoisExpress

Pyhä toteuttaa Suomen toivotuimman tuolihissin, rakentaa uuden PohjoisExpress-tuolihissin suosituille Pohjoisrinteille. Uusi PohjoisExpress kuljettaa huipulle 2 400 laskijaa tunnissa ja matka kestää 5 minuuttia, eli kaksi kertaa enemmän asiakkaita ja puolet lyhyemmässä ajassa kuin nykyinen ankkurihissi. Uusi neljän hengen kuomullinen tuolihissi pyörähtää käyntiin jouluna 2021.

Vaikutukset asiakkaiden liikkumiseen

PohjoisExpressin rakentamiseen liittyvää liikennettä kulkee tunturin huipulle johtavaa tietä pitkin läpi kesän ja syksyn. Suuret kuljetukset ohjataan erillisellä saattueella. Tien varrella on useita keltapohjaisia kylttejä, jotka varoittavat työmaaliikenteestä sekä opasteita.

HUOM.
Pyöräilijöiden tulee käyttää erityistä varovaisuutta ja pitää vauhdit maltillisina tunturin huipulle vievällä tiellä liikkuessaan.

Vinkki

Maisemahissi on helpoin ja nopein tapa päästä tunturin huipulle sekä Karhunjuomalammelle ja muihin kansallispuiston kohteisiin. Reitit huipulta eteenpäin on ohjattu sinipohjaisilla opasteilla.

PyhäLinna III-vaihe

PyhäLinna III-vaiheen rakentaminen käynnistyy kesällä 2021. Uudet PyhäLinna130-huoneistot nousevat Pyhälinna D- ja E-talojen alapuolelle aivan Perheseikkailualueen viereen. Huoneistojen arvioitu valmistumisaika on hiihtolomilla 2022.

Vaikutukset asiakkaiden liikkumiseen

Työmaalla ei ole vaikutusta asiakkaiden liikkumiseen tunturissa.

Tutustu uusiin PyhäLinnoihin

Isokurun reitin korjaus ja muut Pyhä-Luoston kansallispuiston maastotyöt

Vaativa Isokurun reitin uusimistyö Suomen syvimmässä kurussa kestää kesän ja syksyn, ja reitti on rakentamisen aikana, siis koko kesän ja syksyn suljettu. Uusi reitti avataan ensi vuonna.

Isokurun puolentoista kilometrin pituisen reitin uusiminen on vaativa työmaa, sillä reitin kaikki rakenteet uusitaan. Reitti saa metallisen rungon, jotta se kestäisi paremmin syvän kurun erittäin vaativat lumiolosuhteet ja reitillä vuosittain kulkevat kymmenet tuhannet retkeilijät. Metallirungon päälle rakennetaan puinen kansilankutus.

Isokurun läpi ei siis pääse kulkemaan, mutta Isokurua pääsee ihastelemaan esimerkiksi Uhriharjulta. Uhriharjulta voi laskeutua portaat alas kuruun ja Pyhänkasteenputoukselle, jonka katselulava on uusittu alkukesällä. Takaisin palataan samaa reittiä. Reitille pääsee myös maisemahissillä Pyhän huipun kautta.

Tunturiaavan luontopolun kiertämiseen Isokurun sulku ei vaikuta. Noitatunturin huipulle pääsee myös normaalia reittiä Isokurun kodan ja Oravalammen laavun kautta kulkien. Paluu Pyhän keskukseen tapahtuu Karhunjuomalammen reitin kautta, Kultakeron pohjois- ja itäpuolitse.

Neuvoja reittivalintoihin saat luontokeskus Naavasta.

Lue lisää remonteista Pyhä-Luoston kansallispuiston Luontoon.fi-sivuilta

Aittakurun lavarakenteiden korjaus

Keväällä 2020 lumivyöryssä kovia kokeneen Aittakurun lavan rakenteet rakennetaan uusiksi kesän 2021 aikana. Tavoite lavan valmistumiselle on Pyhä Unpluggediin heinäkuun loppuun mennessä. Rakennustöistä vastaa Pelkosenniemen kunta.

Vaikutukset asiakkaiden liikkumiseen

Aittakurun pitkospuureitti on käytettävissä normaalisti lukuunottamatta tavarantoimituksista johtuvia katkoksia, jolloin reitti on suljettu kylteillä. Lavalle meneminen ei ole sallittua remontin aikana.

Vinkki

Katsomoon voi nousta ihailemaan maisemia myös pohjoispuolen portaita pitkin. Portaat lähtevät hiihtolatupohjareitin varrelta.

Adventure Park Pyhäkuru

Rakennusvaiheessa oleva, uusi jännittävä Via Ferrata -tyylinen seikkailupuisto aukeaa Pyhätunturille kesällä 2021. Puisto rakentuu Tajukankaalle ja rakentaminen kestää arviolta heinäkuun loppuun saakka.

Vaikutukset asiakkaiden liikkumiseen

Asiakkaille rakentaminen näkyy lähinnä ajoittaisena huoltoliikenteenä Tajukankaan alueella sekä hotellin ja Tajukankaan välissä, mutta ei varsinaisesti vaikuta liikkumiseen.

Ukkoluosto

Ukko-Luostolla on 1,7 km pituinen reitinosa Ukko-Luoston huipulta pohjoiseen suljettu koko kesä- ja syyskauden 2021. Rakennustyömaalle kulkee raskasta kalustoa ja kuljetuksia Luoston rinteiden huoltotietä pitkin. Työmaan ohi ei ole kiertoreittiä, joten suosittelemme käyttämään muita Luoston reittejä. Ukko-Luoston huipun näköalapaikalle pääsee kuitenkin viime kesänä rakennettuja uusia portaita pitkin, ja palata voi samaa tietä.

Rykimäkuru

Rykimäkurun reitillä tehdään kestävöintitöitä välillä Rykimäkero-Kuukkelin vuokratupa. Työ on alkanut viikolla 24 ja sen kesto on arviolta 3 viikkoa. Kestävöitävä reitti pysyy töiden ajan auki, mutta niillä kulkevia suuria työkoneita on syytä varoa.