Maastohiihto

Uudistukset latureitistöillä talvikaudella 2020-2021

Talvikaudelle 2020-2021 laajennamme Pyhä-Luoston reististöjä palvelemaan entistä monipuolisemmin useampia käyttäjäryhmiä. Olemme tähän alle koonneet uudistukset, jotka vaikuttavat Pyhä-Luosto latuverkoston käyttöön.

Koiran kanssa hiihdettävien latujen määrä lisääntyy. Huolehditaan yhdessä siitä, että laduilla viihtyvät jatkossakin niin koiran kanssa hiihtävät kuin ilman koiraa hiihtävät. Tutustu Koirahiihtäjän etikettiin ennen hiihtolenkille lähtöä.

Koiraladut:

Pyhällä kauden alusta (kun kelit sen mahdollistavat) koiralatuina ovat tuttu Korteselän lenkki, sekä Pyhäjärven kiertävä reitti.
Luostolla koiralatuina ovat kauden alusta Orresokan kaksi lenkkiä, sekä viikolta 8 alkaen tuttu Perheluoston latu, sekä uutena koiralatuna Räkkiluoston latu.

Hiihtäjän ja talvipyöräilijän yhteiskäyttöreitti:

Talvikauden toinen latuihin liittyvä uudistus koskee Pyhän tunturijonon kiertäävää latureittiä, joka jatkossa tunnetaan nimellä Pyhän erämaareitti. Reitti on vkosta 8 alkaen avoinna siten, että vasen puoli on talvipyöräilijöiden käytössä ja oikea puoli perinteisen hiihtäjille ja välissä on edelleen luisteluhiihtäjän baana. Huttuloman jälkeen reitti jatkuu tiepohjalle, josta edelleen Pyhäluostotietä pitkin takaisin keskustaan.

Myös tällä reitillä toivomme, että reitillä kulkevat huomioivat kanssakulkijat ja oma vauhti sovitetaan kohtaamistilanteissa niin, että turvallinen eteneminen on kaikille mahdollista. Erityisesti turvallisuus on syytä huomioida mäkiosuuksilla.

Ladut Pyhä-Luoston kansallispuistossa ja lähialueilla

Pyhä-Luoston kansallispuiston maisemissa ja lähialueilla on yhteensä 150 kilometriä latuja. Luoston ja Pyhän ladut ovat yhteydessä toisiinsa tarjoten hiihtäjälle mukavasti eri profiilisia latuja. Päiväretki tunturista toiseen on tottuneelle suksijalle mukava kokemus - paluumatkan voi halutessaan tehdä kätevästi bussin kyydissä. Katso bussiaikataulut. Suurin osa hoidetuista laduista soveltuu sekä perinteisellä että luistelutyylillä etenemiseen.

Valaistut ladut Pyhällä ja Luostolla

Pyhällä valaistua latua on 14 km ja Luostolla 18 km. Valot syttyvät aamulla noin klo 7 aikaan ja sammuvat noin klo 21:30. Valot sammuvat himmenemällä, siten että himmeneminen alkaa klo 21 10 minuutin porrastuksina, ja klo 21:30 valot sammuvat kokonaan.

Tarkista latutilanne - Pyhä-Luosto latuseurantajärjestelmä

Pyhän ensilumenlatu (2,8 km)

Pyhän ensilumenladun lumetus aloitetaan heti säiden salliessa. Ladun hiihtokuntoon saattaminen edellyttää yhtäjaksoista pakkasta ja noin viikoin aikaa lumetukseen ja kunnostukseen.

Pyhän ensilumenlatu on valaistu ja lähtöpaikka on Polar-rinteen läheisyydessä Pyhän Alavuokraamon alapuolella. Latu soveltuu sekä perinteiseen että vapaaseen hiihtotyyliin. Välittömässä läheisyydessä on myös P-paikkoja.

Pyhän ensilumenlatu

Luoston ampumahiihtoradan säännöt ja ohjeet:

Luoston ampumahiihtorata on tarkoitettu ampumahiihtäjille ja urheiluampujille. Tutustu tarkemmin Luoston ampumahiihtoradan sääntöihin ja ohjeisiin.

Kuva: Juha Julkunen

Ohjelmat

Ohjelmapalveluyritykset

Kairankutsu - Call of the Wilderness - Paikallinen perheyritys - Ohjattuja luontoretkiä, aktiviteetteja & välinevuokraus - www.kairankutsu.fi

Bliss Adventure - Osta seikkailusi helposti netistä blissadventure.fi