Freeriding in Pyhä

Vapaalasku Pyhällä

Sykkiikö sydämesi uudenkarhealle Gore-Texille, suunnattomille seikkailuille vai maukkaille eväsleiville? Testaa millainen vapaalaskija juuri sinä olet:

Tee testi

Laske itsesi vapaaksi

Pyhä tarjoaa valtakunnan parhaat vapaalaskumahdollisuudet sekä lajin ensikertalaisille että puuterikenttien konkareille. Vapaalaskupäivä ei aina vaadi raskasta tarpomista ja pitkää matkantekoa, sillä Pyhältä löytyy helposti saavutettavia vapaalaskureittejä aivan hissin ja rinteen vieressäkin. Hissioffareiden lisäksi Pyhä–Luoston kansallispuisto tarjoaa upeita skinnausmaisemia ja unohtumattomia laskulinjoja. 

Tervetuloa tunturiin löytämään vapaalaskun taika ja puuterilumen hurmos.

Pyhän vapaalaskukartta

Avaa kartta uudessa ikkunassa.

Suunnittele vapaalaskuretki

Image
Pyhän lumiturvallisuuskeskus
Lumivyöryennuste
Tutustu aina ennusteeseen ennen takamaastoihin suuntaamista.
Image
map
Kartta
Katso Pyhän vapaalaskualueet kartalta. Huomioithan, että rinteiden ulkopuolella lasku tapahtuu aina omalla vastuulla.
Image
Välineet_rentals
Vuokraamo
Vapaalasku- ja lumiturvallisuusvälineet voit vuokrata tarvittaessa paikan päältä.
Image
rinteet
Hiihtokoulu
Vapaalaskuretket sekä ensikertalaisille että kokeneemmille Pyhätunturin hiihtokoulusta.

Löydä parhaat puuterikentät

Tutustu ennalta Pyhän vapaalaskumahdollisuuksiin, niin tiedät missä lumi pöllyää parhaiten!

Lumiturvallisuus & lumivyöryennuste

Ennen takamaastoihin suuntaamista on tärkeää tutustua vallitseviin olosuhteisiin. Pyhän Lumiturvallisuuskeskus laatii myös sivuilleen Pyhä-Luoston alueelle lumivyöryennusteen, josta ilmenee lumivyöryjen todennäköisyys viisiportaisella asteikolla.

Lumiturvallisuuskeskus järjestää Pyhällä myös FINLAV-järjestelmän mukaisia lumiturvallisuuskursseja talven aikana. Kurssit sopivat kaikille kiinnostuneille vapaalaskijoille ja työssään lumiturvallisuusosaamista tarvitseville.

Ennen kuin siirryt rinteiden ulkopuolisille alueille, muistathan tutustua lumivyöryennusteen lisäksi myös sääennusteeseen, sekä huomioida asiaankuuluvien turvavarusteiden käytön ja niiden toimivuuden.

Lumivyöryennuste

Pyhän hissioffarit ja kansallispuiston takamaastoalueet

Tarkat kartat ja reittikuvaukset Ulko.fi-palvelussa

Klassisin Pyhän lähioffareista on Jackson, Vanhan tuolihissin linjan ja Isokurun rajoitusalueen väliin jäävä laaja metsäalue.

Hotellin yläpuolinen, eli Huttu-Ukon ja Piste Palander-rinteen väliin jäävä alue on helposti saavutettavissa ja uudella lumella alueella on paljon hyvää laskettavaa. Puurajan yläpuolinen alue saattaa kuitenkin olla kivikkoinen, joten sitä tulee lähestyä varovaisesti.

Saunakuru sijaitsee sinisen eturinteen vieressä. Saunakurussa on erikokoisia droppeja harjoiteltavaksi, mutta Saunakuru myös päättyy Tajukankaan kallio- ja jääseiniin. Siispä kurusta tulee ajoissa poistua laskijan oikealle.

Saunakurun takapuolelta ­– tuttavallisemmin perseestä – löytyy paljon erilaisia linjoja. Lähempänä Tajukangasta linjat ovat aikamoista louhikkoa, mutta lähempänä Pohjoisrinteitä tiputuksia on vähemmän. Saunakurun taakse pääsee laskemalla Saunakurun alkupäässä pohjalle ja kiipeämällä vastakkaiselle seinälle.

Aittakuru on lähioffareista haastavin. Valinnanvaraa on paljon, mutta alueelle mentäessä tulee varoa kallioita ja kurun yläpäässä olevia lumilippoja. Kuru on jyrkkä, joten aloittelijalla ei Aittakuruun ole asiaa. Kuruun pääsee helpoiten laskemalla punaista Pohjoisrinnettä ja kääntymällä huoltotielle ja edelleen huoltotien yli loivaan metsikköön.

Kansallispuiston alueella reittejä on useita. Perusreitti on Karhunjuomalammen päivätuvan kautta Ukonhatulle eli kakkoselle. Pidempää reittiä kaipaava kääntyy Kakkosen ja kolmosen eli Noitatunturin välissä olevan Pikkukurun kohdalta oikealle. Tarkempia vinkkejä ja ohjattuja takamaastokierroksia voi kysyä Pyhätunturin Hiihtokoulusta.

Ohje Pyhän vapaalaskualueilla liikkumiseen

  1. Laskeminen kunnostettujen rinteiden ulkopuolella tapahtuu omalla vastuulla. Varmistathan, että sinulla on riittävät taidot, tiedot ja välineet.
  2. Älä laske yksin. Tutustu vapaalaskualueeseen ennakolta Pyhän vapaalaskusivulla.
  3. Ennen vapaalaskualueelle suuntaamista, kerro jollekin minne olette menossa ja milloin aiotte palata. Ilmoittaudu, kun olette palanneet.
  4. Laske huomioiden olosuhteet, maastonmuodot, puut, kivet, kannot sekä hissitolpat ja muut rakenteet.
  5. Älä laske vapaalaskualueella pimeässä, alueella ei ole valaistusta.
  6. Tutustu lumivyöryennusteeseen ja huomioi, liikutko lumivyörymaastossa. Lumivyöryennusteen ja lumiturvallisuuskoulutukset löydät osoitteesta pyha.fi/lumiturvallisuus
  7. Pakkaa mukaasi kännykkä ja lumivyörypelastusvälineet (piippari, lapio ja sondi). Varmista että ne toimivat ja että osaat käyttää niitä. Käytä laskiessasi aina kypärää.
  8. Älä epäile perääntyä, jos olosuhteet tai reitti arveluttavat. Jos olet epävarma, kysy lisätietoa ski patrolilta tai hiihtokoulusta, josta löydät myös opastettuja retkiä.
  9. Ota huomioon myös muut vapaalaskualueilla liikkuvat.
  10. Vahingon tai tapaturman sattuessa, ota yhteys yleiseen hätänumeroon 112. Suosittelemme lataamaan 112 Suomi –applikaation ennen vapaalaskualueille menemistä.

Liiku vain sallituilla alueilla, esimerkiksi Isokurun ja Peurakeron alueilla liikkumista on rajoitettu. Tietoja rajoitusalueista saat Luontokeskus Naavasta 0206 639 7302 tai pyhaluosto@metsa.fi

Kunnioita myös luonnon rauhaa, älä taittele oksia tai siirtele kiviä. Älä roskaa luontoa, jaksat kantaa takaisin kaiken, minkä viet tunturiin.

Suosittelemme ottamaan yhteyttä Pyhän hiihtokouluun, jos et ole ennen liikkunut Pyhän takamaastoissa, mutta se kiinnostaa kovasti.

Skinnausohjeet ja reitit Pyhän hiihtokeskuksessa

Pyhän tavoitteena on olla turvallinen ja monipuolinen hiihtokeskus myös vapaalaskijoille ja skinnauksen harrastajille. Pyhän skinnausohjeet on tarkoitettu ohjaamaan turvalliseen liikkumiseen rinteillä ja ne on tehty asiakas- ja työturvallisuuden varmistamiseksi.

Erityisen tärkeä on ymmärtää, että hiihtokeskuksen rinteet ovat aukioloaikojen ulkopuolella työmaa-alueita, joilla työskentelee henkilökuntaa ja liikkuu sekä rinnekoneita että lumikelkkoja. Pyhällä rinnekoneet käyttävät lähes kaikissa rinteissä vinssivaijereita, jotka eivät näy pimeässä ja ovat hengenvaarallisia, jos niihin törmää. On myös hyvä ymmärtää, että rinnekonekuskit eivät pysty tarkkailemaan mahdollisten skinnaajien liikkumista rinteillä, kun he tekevät rinnehuoltotöitä.

Muista, että skinnaaminen rinnealueella tapahtuu aina omalla vastuulla!

Skinnausohje rinteiden ollessa auki

Rinteiden ollessa auki skinnaus on sallittu 5-rinteen alaosassa nousijan oikeaa reunaa Tajukankaan risteykseen asti, josta skinnausreitti huipulle jatkuu kesätietä pitkin. Pohjoispuolella reitti lähtee parkkipaikan kulmasta rinteen 7 oikealle puolelle huoltotietä pitkin, ja kulkee myöhemmin rinteiden 8 ja 9 välissä. Reitti yhdistyy eturinteiltä tulevaan skinnausreittiin aivan rinteen 7 yläosassa.  Reitit ovat merkattu digitaaliseen rinnekarttaan keltaisella nuolikatkoviivalla -->-->-->.

Rinteiden mentyä kiinni klo 21 asti

Rinteiden sulkemisen ja klo 21 välillä skinnaus ja laskeminen on sallittu rinteessä 5 päivittäin. Skinnaus tapahtuu nousijan oikeaa reunaa pitkin.

Kello 21 jälkeen rinteiden avaamiseen saakka

Kello 21 jälkeen skinnailu ja laskeminen on sallittu vain rinteessä 2 (Huttu-Ukko), joka on luonnonlumirinne (ei koneellista huoltoa) sekä huollettujen rinnealueiden ulkopuolella.

Noudata myös Suomen hiihtokeskusyhdistyksen skinnausohjeita:

Selvitä onko skinnaaminen sallittu hiihtokeskuksen alueella.
Käytä nousemiseen vain keskuksen osoittamia reittejä.

Noudata keskuksen sääntöjä, varoituksia ja määräyksiä.

Älä häiritse toiminnallasi rinteessä laskevia.

Skinnatessa liikut aina omalla vastuulla ja olet väistämisvelvollinen.

Pidä huolta, että sinut nähdään.
Käytä hämärässä ja pimeällä valoa. 

Lemmikkieläimiä ei saa ulkoiluttaa rinnealueella.

Suljetussa rinteessä ei saa liikkua.

Lue Suomen hiihtokeskusyhdistyksen skinnaus-artikkeli Ski.fi-sivuilla.

Hiihtokoulun rinneseikkailut ja vapaalaskutuotteet

Seikkailu ei katso ikää, siksi Pyhän rinneseikkailuista löytyy vapaalaskuun ja tunturissa tarvittaviin taitoihin liittyvää ohjelmaa niin lapsille kuin aikuisillekin.

Pyhä family rinteet
Laskuseuraa Pyhällä

Pyhä on parasta yhdessä, laskitpa sitten rinteessä tai rinteen ulkopuolella. Pyhän ystävien yhteinen Facebook-ryhmä on tarkoitettu kaikille Pyhän kävijöille. Ryhmän kautta voit hakea seuraa mäkipäivään tai vaikka takamaastoretkelle.

Pyhä rinteet

Tutustu Pyhän vapaalaskutapahtumiin

Pyhällä järjestetään erilaisia vapaalaskuun liittyviä tapahtumia talven ympäri, matalan kynnyksen rinneohjelmista Suomen monipuolisimpiin vapaalaskuviikonloppuihin. Hiihtokoulun ohjaamilla tunneilla ja kursseilla tutustutaan vapaalaskuun ja Free'kend-tapahtumissa lasketaan takamaastoissa, opitaan lumiturvallisuudesta ja nautitaan tunturin tunnelmasta. Free'kend-viikonloput sopivat hyvin myös vapaalaskua aloitteleville laskijoille.

Vilhunen bc Autti

Pyhän itsenäisyyspäivän viikonloppu

Tapahtumat
5.12.2024 - 8.12.2024
Vita Bandet Anniina Perätalo

Vapaalaskufestivaalien leffailtapäivä Naavassa

Tapahtumat
6.12.2024 - 6.12.2024
Vapaalaskija Pyhällä

Lumen syvyyksissä: Antti Autti & Pyhän Lumiturvallisuuskeskus

Tapahtumat
7.12.2024 - 7.12.2024
Pyhä Vapaalaskufestivaalit

Vapaalaskufestivaalien leffailta Tajukankaalla

Tapahtumat
7.12.2024 - 7.12.2024
Junior Freeride Iris

Junior Freeride by Antti Autti vk 8

Tapahtumat
17.2.2025 - 17.2.2025
Pyhä Freeride Antin retket

Pyhä Freeride by Antti Autti vk 8

Tapahtumat
18.2.2025 - 18.2.2025
Pyhä_Pieps

Pieps-piipparitreenit 21.2. klo 13

Tapahtumat
21.2.2025 - 21.2.2025
Junior Freeride Iris

Junior Freeride by Antti Autti vk 9

Tapahtumat
24.2.2025 - 24.2.2025