Kummastuttaako outo vapaalaskusanasto? Eipä ihme, vaan onneksi mitään ei kuulukaan tietää valmiiksi, ja kysyä sopii aina. Tässä avuksesi takamaastoissa toistuvia termejä.
Vapaalasku = harjoite, jossa lasketaan vapaavalintainen reitti lumilaudalla tai suksin. Myös laskutapa ja tyyli on vapaa.
Skinnaaminen = hiihtämistä maastossa niin, että suksissa tai splitboardissa on skinit eli nousukarvat kiinni.
Ski touring (randohiihto) = laskuvaellus, jossa yhdistyy hiihtämien, retkeily ja laskettelu. Ski touringissa liikutaan suksilla nousukarvojen varassa kohti päämäärää, joka on paikka missä halutaan laskea. Laskuun ryhdyttäessä nousukarvat poistetaan suksista, jonka jälkeen lasketaan valittu reitti. Välillä ski touringissa saattaa joutua myös kävelemään johtuen reitin olosuhteista tai haastavuudesta.
Splitboarding (splitboard) = sama kuin yllä mainittu, mutta toiminta tehdään lumilaudalla, jonka saa väliaikaisesti keskeltä halkaistua, jotta sillä voi hiihtää päämäärään. Päämäärässä lauta kasataan takaisin laskua varten, jonka lisäksi sauvat ja nousukarvat laitetaan reppuun..
Skinit = nousukarvat, jotka kiinnitetään suksen tai splitboardin pohjaan. Splitboard = Lumilauta, jonka saa keskeltä kahtia ja sen käyttötarkoitus muuttuu suksiksi
Vapaalaskumonot = Laskettelumonot, jotka säädettyä lasku- tai hiihtoasentoon.
Splitboard siteet = Lumilautasiteet, joiden ominaisuuksia voidaan säätää sekä laskemiseen, että skinnaamiseen sopiviksi.
Teleskooppisauvat = Sauvat, joiden pituutta voidaan säätää ja jotka menevät pieneen tilaan, esimerkiksi reppuun.
Piippari = Lumivyörylähetin, joka puetaan päälle aina, kun lähdetään vapaalaskemaan merkattujen rinteiden ulkopuolelle. Lumivyörylähettimen avulla voit joko lähettää signaalia tai etsiä signaaleja. Sen avulla voidaan paikantaa henkilö lumivyörystä.
Sondi = Sondi on pitkä kokoontaitettava puikko, jolla etsitään lumivyöryn alle jäänyttä ihmistä
Lapio = Lapio kuuluu vyörypelastusvarusteisiin, ja sillä kaivetaan lumivyöryn alle jäänyttä henkilöä. Lapio on pieni, kevyt ja usein kahdessa osassa, kahva ja lapio-osa erikseen.
Lumivyöryreppu = Reppu, jota vyöryyn joutuessaan ja oikein käyttäessään henkilö voi välttää hautautumisen. Reppu toimii hyvin yksinkertaisella tavalla Lumivyöryreppu laajenee ilmalla ja kasvattaa retkeilijän kokoa, joka auttaa mahdollisuuksia jäädä pinnalle, sillä lumivyöryssä suuremmat massat nousevat vyöryn pinnalle ja pienet laskeutuvat pohjalle.
Hankiraudat = väline joka luo kitkaa jäisessä tai kovassa lumessa hiihdettäessä. Voidaan kiinnittää suksen tai splitboardin siteen alle.
Jääraudat = monoihin tai lumilautailukenkiin kiinnitettävät välineet, joiden terävät piikit auttavat liikkumaan kovalla lumella tai jäällä helpommin ja turvallisemmin.
Takamaasto (backcountry) = Valvomaton tunturi tai vuoristo, jossa voi harrastaa vapaalaskua ja laajentaa omaa liikkuma sekä laskureviiriään olosuhteiden mukaan ja laskijan tunnelman mukaan.
Hissioffarit (slackcountry tai sidecountry) = laskettelukeskuksen alueella sijaitsevia alueita, jotka muistuttavat backcountrylta, mutta niihin pääsee hissillä sekä lyhyellä patikoinnilla. Alueiden lumitilannetta kontrolloidaan esimerkiksi lumivyöryjen varalta.
Linja = Suunniteltu laskureitti alas.
Puuteri = Tuore ja koskematon - jauhemainen lumi - jota suurin osa vapaalaskun harrastajista haluaa laskea.
Corn (maissilumi) = Koostuu paksusta kerroksesta lumirakeita, jotka ovat käyneet suuren sulamis-jäätymis syklin. Voi olla yhtä hyvää ellei parempaa laskua kuin puuteri lumi.
Dust on Crust (pölyä kuorella) = vähän pehmeää lunta kovan lumen päällä.
Betoni (hardpack) = Kova, yleensä tuulen pieksemä lumi. Esiintyvyys yleensä mäkien paljaissa osissa. Suomessa saanut myös kutsumanimen "tunturipuuteri".
Alppilähtö = todella aikainen lähtö mäkeen. Pohjimmiltaan tarkoittaa, että henkilö nousee mukavasta sängystään täysin rytmilleen väärään aikaan ja vetää laskukamat niskaan, jotta voi ehtiä todella hyvissä ajoin laskukohteeseen, joka parhaimmilaan voi tarkoittaa mäen topittamista ja laskemista auringonnousussa.