PyhaLuostoNationalpark_isokuru

Karhunjuomalammen kierros ja Suomen syvin kuru Isokuru

Karhunjuomalammen reitti 10 km rengasreitti

Reitti Pyhä-Luoston kansallispuiston historiaan ja geologiaan, jopa vuosimiljardien taakse. Karhunjuomalammen reitti on 10 kilometrin mittainen rengasreitti, jonka kulkemiseen on hyvä varata 3-4 tuntia aikaa. Suurimmaksi osaksi reitti on helppokulkuinen, mutta paikoin keskivaativa korkeuserojen ja pitkien portaiden vuoksi. Lemmikit ovat tervetulleita reitille. 

Helppokulkuinen reitti Pyhä-Luosto kansallispuistossa

Lähtöpiste Luontokeskus Naava - Pyhä-Luoston kansallispuisto

Reitin alkupisteestä Luontokeskus Naavalta (Luontotie 1, 98530 Pyhätunturi) kuljetaan noin 600 metriä Pyhäntien vierellä kulkevaa kevyenliikenteen väylää kohti Kemijärveä, seuraten ruskeapohjaisia kansallispuistoviittoja. Kerontien risteyksen kohdalla suunnataan maastoon, jossa punaisin neliöin merkitty polku kulkee vaihtelevassa kangasmetsämaastossa.  Retillä löydät taukopaikkoina Isokurun kodan ja Karhunjuomalammen päivätuvan ja laavut, kuivakäymälät (imusäiliölliset, ei kompostoivat) ja liiterit. Muista ottaa mukaan oma wc-paperi.

Isokuru retkeilyreitti

Isokuru - Suomen syvin kuru

Isokurun kodan taukopaikalta laskeudutaan portaita pitkin Isokuruun. Kurun pohjalla reitti on leveää, helppokulkuista puupitkosta, jota kuljetaan aina Pyhänkasteenputoukselle asti. Reitin varrella on alueen luonnosta, kulttuurihistoriasta ja geologiasta kertovia opastauluja.

Isokurun perällä, äkkijyrkkien kallioseinien keskellä on kattilamainen painanne, jonka pohjalla on 12 metriä syvä Pyhänkasteenlampi. Siihen laskee Karhukurua pitkin virtaava tunturipuro, joka muodostaa noin 17 metriä korkean suihkumaisen putouksen, Pyhänkasteenputouksen.

Hienojen luonnonnähtävyyksien nimet kuten Pyhänkasteenlampi, Uhriharju ja Noitatunturi kertovat kristinuskon ja metsäsaamelaisten vanhojen uskomusten kohtaamisesta. Uhriharjulla uhrattiin peuroja ja niiden sarvia hyvän metsästysonnen toivossa. Vanha palvontapaikka eli seita muuttui kristilliseksi, kun perimätiedon mukaan pappi Esaias Fellman antoi Pyhänkasteenlammella saamelaisille joukkokasteen kesällä 1648.

Huomioithan, että Isokuru on ympärivuotista rajoitusvyöhykettä. Sinne vie ainoastaan kesäreitti, jolta poistuminen on retkeilijöiden turvallisuuden, kurun ainutlaatuisuuden ja erityissuojelun nojalla kielletty. Tämä rajoitus koskee myös putousta, joten älä mene vesiputouksen alle tai lähesty sitä. Uhriharju ja Pyhänkasteenputous ovat suojeltuja muinaismuistoja. Isokuruun ei mene talvireittiä lumiturvallisuussyistä.

Pyhänkasteenputouksen ja -lammen jälkeen noustaan jyrkät, 447-askelmaiset portaat ylös reitin korkeimmalle kohdalle, Uhriharjulle. 

Pyhänkasteen putous

Pidä tauko Karhunjuomalammella ja jatka kohti Pyhän rinteitä

Viihtyisä Karhunjuomalammen taukopaikka on noin puolivälissä reittiä, sieltä matka jatkuu leveänä sorastettuna polkuna Kultakeron pohjoispuolelta, aina hiihtokeskuksen hotellirakennusten ohitse (reitin punaiset neliömerkit loppuvat tässä vaiheessa) ja asfaltoitua Kultakerontien viertä alas luontokeskukselle. 

Karhunjuomalammen autiotupa