frisbeegolf_pyha

Frisbeegolfia tunturin laella — Pyhän uudet radat ja oma paikallisseura

Julkaistu 4.7.2024

 

Pyhätunturin huipulla voi pian pelata frisbeegolfia; parhaillaan rakentuvat radat tarjoavat upeita maisemia ja sopivasti haastetta kaiken tasoisille pelaajille. Tuoreen paikallisseuran, Pyhätunturi frisbeegolf ry:n talkootöin etenevä projekti on herättänyt suurta kiinnostusta niin paikallisissa harrastajissa kuin vierailijoissakin.  

 

Ilmassa lentävät frisbeegolfkiekot ovat tuttu näky Pyhätunturissa. Pelata voi yhdessä tai itsekseen, ja lajia on helppo kokeilla pienellä kynnyksellä — leikkimielisesti tai tosissaan. Pyhätunturissa pelaajia löytyy niin paikallisista, kuin lomailijoistakin. 

Pyhätunturi frisbeegolf ry:n puheenjohtaja Marko Ijäs on ollut lajin aktiivinen harrastaja seitsemän vuoden ajan. Hän arvioi alueelta löytyvän noin 20 aktiivista lajin harrastajaa, jotka käyvät säännöllisesti viikkokisoissa pelaamassa. Ijäs kertoo tarpeen seuran perustamiselle syntyneen viimeistään uusien ratojen myötä.

— Aiemmin vanhoja frisbeegolfratoja huollettiin yksityishenkilöinä talkoovoimin, ja viimeistään kun uusien ratojen rakentamisesta tehtiin päätös, oli seuran perustaminen järkevää. Toiminta on vielä alkutekijöissään, mutta seuraan mahtuu kyllä mieluusti mukaan, kunhan meineillään oleva projekti saadaan viimeisteltyä, Ijäs kertoo.  

 

Frisbeegolfratoja löytyy sekä Pyhältä että Luostolta.

 

Uusissa frisbeegoldradoissa riittää pelattavaa

 

Parhaillaan valmistuvat kaksi rataa korvaavat vanhan radan, ja ovat odotettu lisä alueelle. Alempana kulkeva, 18-väyläinen vaativampi Pro-rata, on käytännössä enää opasteita ja ratakarttoja vaille valmis. Pro-rata tulee olemaan mukana myös heinäkuun loppupuolella miteltävässä Pyhä-Luosto Open frisbeegolfkisassa.

Täysin uutena lisäyksenä valmistuu Kultakeron huipulta starttaava, 15-väyläinen helpompi Peak-rata maisemallisine väylineen. Peak yhdistyy lopulta Pro-rataan ja päättyy PyhäExpress-hissin ala-asemalle. Radan alkuun pääsee nousemaan kätevästi maisemahissillä matkustaen tai kävellen huoltotietä pitkin.  

— Myös hupulta starttaava rata valmistuu vauhdilla. Pelaamassa voi jo ilman muuta käydä, kunhan malttaa suunnistaa varsinaisia ratakarttoja toistaiseksi paikkaavan ilmakuvan varassa, Ijäs sanoo.

Pyhän rinteillä tapahtuu myös pyöräilyn parissa; uuden Pyhä Flow -alamäkireitin ylä-ja loppuosa avattiin 2.7. ja keskiosan on määrä valmistua jo heinäkuun puolella. Rinteillä kulkiessa ja etenkin frisbeetä heittäessä onkin tärkeä huomioida myös muu ympärillä tapahtuva liikenne.   

 

Tutustu paremmin Pyhän uusiin ratoihin
 

Mikäli kiinnostuit liittymään mukaan Pyhätunturi frisbeegolf ry:n toimintaan, voit ottaa yhteyttä sähköpostitse: pyhatunturifgry@gmail.com.