Edit: 3.6. päivitetty SHKY:n Patrol- ja EA-kurssien tasovaatimukset.
Syvällä Pyhässä — ski patrol on turvallisuuden asiantuntija
10.2. vietetään kansainvälistä ski patrol -päivää. Kävimme haastattelemassa päivän kunniaksi Pyhän patrol-tiimin pioneeria Matti Honkasta, ja kysyimme mitä kaikkea patrolin työnkuva tunturissa kätkee sisäänsä.
Pyhällä monille tuttu kasvo, Matti Honkanen, aloitti uransa Pyhän patrolina ennen kuin virallista nimikettä alettiin Suomessa edes käyttämään — jo siis kauan ennen vuotta 2012. Pitkään, jo toista vuosikymmentä kasvatettu osaaminen työssä loistaa Honkasesta ulospäin erityisesti luotettavuutena sekä rauhallisuutena. Selvitimme mitä kaikkea Honkasen uraan on mahtunut, ja millainen on päivä ski patrolin tehtävissä Pyhällä.
Millainen on oma historiasi ski patrolina ja Pyhän hiihtokeskuksessa?
Pyhällä olen aloittanut hiihdonopettajana -86 josta siirryin hiihtokoulun kausivastaavaksi yhdeksänkymmentäluvun puolella. Ensimmäisen kerran vuonna 2004 tein rinteiden asiakaspalvelun esihenkilönä rinnehuollon kanssa yhteistyönä ”ski patrolin töitä”, joihin kuuluivat opasteet ja verkot, ensiapu, evakuointi, työskentely putoamisvaarallisella alueella sekä yleinen rinneturvallisuus. Tuon aikaisena työparinani ja rinnepäällikkönä toimi Väijy, eli Timlinin Jarmo. Vuonna 2012 osallistuin ensimmäistä kertaa järjestetylle Ski Patrol -kurssille. Toimin myös mukana silloisessa ohjausryhmässä patrolien koulutusohjelman suunnittelussa.
Minkä kokoinen tiimi teillä täällä Pyhällä on töissä? Vaihteleeko määrä sesongin mukaan?
Asiakaspalvelupäällikkö Hanne Mäkinen toimii Pyhällä patrolien esihenkilönä ja johtaa toimintaa. Yhteensä meitä on viisi patrolia, joista useimmiten kaksi henkilöä on kerrallaan työvuorossa. Lisäämme joukon kokoa tarvittaessa esimerkiksi tapahtumiin. Vapaaehtoisia meillä on suksilla tällä hetkellä yksi, ja toivomme saavamme keväälle lisää. Mikäli kiinnostusta vapaaehtoistoimintaan patrol-kurssin käyneenä on, voi Hanneen olla matalalla kynnyksellä yhteydessä.
Päivitetty 3.6.24: Saimme keväällä monta uutta vapaaehtoista patrolia joukkoomme Pyhällä järjestetyn ski patrol -kurssin myötä.
Millä päivittäisillä toimenpiteillä ski patrol varmistaa Pyhällä rinteiden turvallisuuden?
Ennen rinteiden avausta aloitamme päivän aamukierroksella, jossa varmistamme kaiken olevan rinteillä kunnossa. Panostamme aina ennakoivaan turvallisuuteen viestimällä niin rinteillä kuin niiden ulkopuolella. Tietoa löytyy kattavasti sivuiltamme pyha.fi/rinneturvallisuus. Rinteillä ohjeistamme asiakkaita esimerkiksi verkkoaidoilla ja opastekylteillä. Erityissuorituspaikat, treenikäytössä olevat rinteet sekä kisa-alueet merkitään ja rajataan aina ennakkoon.
Työpäivän aikana seuraamme laskijoiden rinnekäyttäytymistä ja opastamme asiakkaita tarvittaessa. Meitä voi rohkeasti aina lähestyä. Olemme jatkuvasti valmiudessa antamaan ensiapua mahdollisten onnettomuuksien varalta sekä evakuoimaan asiakkaat hisseiltä tarvittaessa.
Miten ski patrol varautuu ensiaputilanteisiin? Kuinka nopeasti ski patrol pystyy reagoimaan hätätilanteisiin?
Varmistamme aina niin kuljetuskaluston, siirtovälineiden kuin ensiaputarvikkeiden olevan kunnossa. Näihin kuuluvat esimerkiksi kelkka, sukset, kelkalla kuljetettava ahkio, ja tunturin päällä oleva pelastuspulkka suksin tapahtuvaan evakuointiin. Tärkeimpänä huolehdimme myös ski patroliemme koulutuksen olevan aina ajan tasalla niin valtakunnallisilla EA-koulutuksilla kuin yrityksen ja tiimin sisäisillä koulutuksilla. Ski patrolien tehtävä on antaa maallikko- sekä hätäensiapua ja siirtää potilas turvallisesti rinteestä lääkäriasemalle tai ambulanssiin. Pyhällä lääkäriasema Benen henkilöstö suorittaa varsinaiset hoitotoimenpiteet.
Patrolien vasteaika on nopea; olemme rinnealueella kohteessa aina muutaman minuutin sisällä. Toimialueeseemme Pyhällä kuuluvat myös metsäalueet rinteiden läheisyydessä. Metsän puolella kohteen löytäminen voi kestää kauemmin, mutta lähdemme liikkeelle aina heti tiedon saatuamme.
Tarvittaessa patrol soittaa lisäapua hätäkeskukselta.
Jokaisella rinnealueiden ulkopuolella laskevalla olisi hyvä olla jokin paikannussovellus, kuten 112. Potilaan löytäminen helpottuu näin oleellisesti ja hätäkeskus saa paikannustiedot helpommin ja tarkemmin.
Millainen koulutus ja pätevyys ski patrolilla on?
Jokaisella patrolillamme on vähintään EA2 tai vastaava koulutus. Patroleillamme on monesti taustalla myös työhön liittyviä ammattipätevyyksiä, kuten ensihoitajan tai pelastuslaitoksen koulutus. SHKY:n järjestämät ski patrol -kurssit ovat pakollisia; tasoja on kaksi, ja näistä vähintään taso 1 tulee olla suoritettuna jotta voi toimia patrolina. Ennakkovaatimuksena kyseisille kursseille on EA2 tai vastaavat taidot.
Pyhä on myös vapaalaskukeskus. Onko teillä erityistoimia lumivyöryjen varalta? Vaatiiko työ jotain tiettyä osaamista/koulutusta lumiturvallisuuden saralla?
Vyörypelastuskoulutus katsotaan meillä eduksi, mutta se ei ole pakollinen. Tarjoamme sisäistä koulutusta vyörypelastukseen. Patroleilla on omia ja tiimillä aina kaksi reppua vyörypelastukseen valmiina; piippari, lapio, sondi, sekä lämpösuojaus. Tarvittaessa pelastuslaitos voi pyytää virka-apua vuorossa olevilta patroleilta esimerkiksi maastoetsintään lumivyöryn sattuessa.
Pyhän lumiturvallisuuskeskus tekee alueelle ajantasaiset lumivyöryennusteet. Ennusteet sekä tietoa lumiturvallisuuskoulutuksista ja opastetuista retkistä löydät sivuilta lumiturvallisuuskeskus.fi
Mitkä ovat laskijalle tärkeimpiä asioita tietää ja muistaa rinteillä?
Rinnesääntöjen lisäksi on tärkeää tietää oma taitotasonsa sekä osata suhteuttaa se ympäristöön. Tämä ei tapahdu hetkessä, vaan vaatii opettelua. Oikotie onneen etenkin aloitteleville laskijoille löytyy hiihtokoululta – sieltä osataan viedä sopiviin rinteisiin ja huolehtia turvallinen startti laskemiselle.
Miten asiakkaat voivat parhaiten ottaa yhteyttä rinteillä ski patroliin tarvittaessa?
Helpoiten meidät tavoittaa ottamalla yhteyttä henkilökuntaan hissien ala-asemilla. Aina saa myös tulla juttelemaan rinteessä, autamme ja neuvomme kyllä mielellämme.
Mikä työssäsi on antoisinta, entä mikä haastavinta?
Asiakkaiden kanssa työskentely on antoisaa ja maastopelastustoiminta voi olla joskus työlästä, mutta palkitsevaa. Monesti pienet jokapäiväiset asiat tekevät minut onnelliseksi. Jokainen meistä on arjen sankari tarvittaessa, kun muistetaan huomioida lähimmäisemme.
Nähdäänkö sinut myös jatkossa Pyhän patrolina?
Viihdyn hyvin Pyhällä. Onhan tämä minulle kuin koti, eli nähdään varmasti jatkossakin.