Vapaalasku Pyhällä

Maailman paras paikka kokeilla vapaalaskua

Pyhän vapaalaskumahdollisuudet ovat Suomen mittakaavassa vertaansa vailla. Seitsemän erilaista vapaalaskualuetta tunturin läheisyydessä ja Pyhä-Luoston kansallispuistossa tarjoavat haastetta kokeneellekin laskijalle. Löydä oma suosikkialueesi tai tutustu vapaahiihtoon opastetuilla retkillä.

 • Tutustu maastoon

  Tutki lumitilanne

  Tarkista varusteet

 • Pyhä Free'kend

  Suomen monipuolisimmat vapaalaskuviikonloput tapahtuvat Pyhällä. Free'kend-tapahtumissa on tekemistä kaikentasoisille laskijoille: uuden oppimista ja taitojen kehittämistä, hyvässä seurassa laskemista sekä rentoa kisailua. Free'kend-viikonloput sopivat hyvin myös vapaalaskua aloitteleville laskijoille.

  Tutustu Freekend tapahtumiin

 • Ohjatut retket Pyhän takamaastoille 

  Pyhä Extreme -takamaastoretket olivat huippusuosittuja 1990-luvulla, kun vapaalasku teki läpimurtoa Lapin tuntureilla. Nyt Suomen hienoimmille takamaastoille pääsee taas oppaan kanssa. Tarjolla on Pyhä Backcountry vapaalaskuopetusta ja -retkiä seuraavasti: 


  PYHÄN LÄHIOFFARIT


  RANDO TUTUKSI


  VAPAALASKURETKI PYHÄ-LUOSTON KANSALLISPUISTOSSA


  Tutustu Pyhätunturin Hiihtokoulun tarjontaan

 • Pyhä-Luoston kansallispuistoon uusi Peurakeron rajoitusvyöhyke

  Rajoitusvyöhykkeellä liikkuminen on kielletty 15.2.–31.5. välisenä aikana. Vyöhykkeellä on rajoitus luonnonsuojellusin perustein ja rajoitus pohjautuu luonnonsuojelulakiin. Rajoitettu alue on piirretty uusiin talven 2017-2018 Pyhä-Luoston taskuoppaisiin sekä myös tämän kesäversioon. Vyöhykkeeseen voi tutustua tarkemmin retkikartta.fi -palvelussa. Peurakuru ja sen ympäristö ei kuulu rajoitusvyöhykkeeseen. Peurakeron rajoitusvyöhyke on merkitty maastoon keltaisin A5-kokoisin kyltein. Osa kylteistä voi olla jo kovinkin peittyneitä kuuraan, jolloin niitä voi olla vaikea huomata. Avotunturissa kyltit on kiinnitetty omiin tolppiinsa, metsässä ne löytyvät puiden rungoista.


  Muistutuksena vielä, että Isokurun rajoitusvyöhykkeellä on liikkuminen ympäri vuoden kiellettyä, lukuun ottamatta kurun pohjalla kulkevaa merkittyä kesäreittiä. Talvella kuruun ei mene reittiä, eikä sinne menemistä suositella lumivyöryvaaran takia. Isokurun rajoitus perustuu luonnonsuojelu-, muinaismuisto- ja maastoliikennelakiin. Isokurun rajoitusvyöhyke löytyy myös alueen talvi-ja kesätaskuoppaista, sekä retkikartta.fi -palvelusta.

  Karttalinkki retkikartta.fi -palveluun


  Lisätietoja kummastakin saa luontokeskus Naavan asiakaspalvelusta 0206 639 7302 tai pyhaluosto@metsa.fi.

Pyhän vapaalaskualueet on jaettu seitsemään alueeseen, jotka sijoittuvat eri puolille tunturia. Osa alueista sijaitsee Pyhä-Luoston kansallispuiston alueella, joten muistathan kunnioittaa kansallispuistoa ja noudattaa sääntöjä sekä alueella olevia rajoituksia liikkumisen suhteen.

Ennen takamaastoihin suuntaamista on tärkeää tutustua vallitseviin olosuhteisiin. Ilmatieteenlaitos laatii Pyhä-Luoston alueelle lumivyöryennusteen, josta ilmenee lumivyöryjen todennäköisyys viisiportaisella asteikolla.

Tutustu Pyhän vapaalaskualueisiin

Pyhä X Antti Autti

Pyhä ja lumilautailija Antti Autti tekevät yhteistyötä, joka tuo Pyhän vapaalaskualueet mukaan Autin Statements videosarjaan. Pyhä Backcountry lyhytelokuva on kolmas ja viimeinen osa Statements videosarjan toista tuotantokautta.

Pyhän vapaalaskualueet

Pyhän vapaalaskukartta
Lähioffarit
1. Jackson
2. Hotel Slope
3. Saunakuru
4. Saunakurun takapuoli
5. Aittakuru
Pyhän takamaastot
6. Perusreitti Kakkoselle
7. Kolmen tunturin kierros
Lisää seikkailuja kansallispuistossa
Hiihtokoulun backcountry-tuotteet
Muista nämä ohjeet suunnatessasi vapaalaskualueille

Vapaalaskualueet on jaettu seitsemään alueeseen. Kuvaukset Pyhän offareista ja takamaastoreiteistä löydät viereisistä linkeistä. Muistathan huomioida lumiturvallisuuden offariretkillä ja kunnioittaa kansallispuiston sääntöjä siellä liikuessasi. Tervetuloa vapaalaskun maailmaan!

LÄHIOFFARIT

Pyhän lähioffarit ovat Suomen mittakaavalla vertaansa vailla: hissikyydillä tai pienellä tallustelulla saavuttaa monenlaista laskettavaa. Kultakeron kupeilla voi kurvailla ikivanhassa hongikossa, tiputella pillow lineja kiveltä toiselle tai laskea viettävää kurun kuvetta.


Klassisin Pyhän lähioffareista on Jackson

Vanhan tuolihissin ja kansallispuiston rajan väliin jäävä leveä metsäalue sai nimensä jo 1980-luvulla, kun K2:n tiimissä laskenut Jussi Heinilä pääsi hiihtoreissulle Jackson Holeen USA:han. "Kun oltiin samana keväänä Pyhällä laskemassa putikkaa Vanhan tuolihissin viereisessä metsässä, totesin että tämähän on kuin Jackson Hole.”

Jacksonin saavuttaa PyhäExpressin yläasemalta vaivatta. Suunnaksi otetaan ensin Vanha tuolihissirinne ja siitä jatketaan eteenpäin Vanhan tuolihissin ali. Tässä vaiheessa kannattaa pysytellä mahdollisimman korkealla, jotta itse laskuun jää mahdollisimman paljon korkeuseroa.

Jackson ei ole yksittäinen lasku, vaan laaja metsäalue. Muutamat selvemmät linjat lasketaan kummuille nopeasti, mutta luovuudella löytää yleensä hyvää lunta laskettavaksi. Jacksonin yläpuolen avotunturi tosin on usein tuulen pieksemää korppua – tai rehellistä rakkakivikkoa.

Jacksonista pääsee pois vaivatta, sillä metsän alla kulkee polku Isokurun laavun ja rinnealueen välillä. Metsän alaosa on varsin loivaa, joten etenkin lautailijoiden kannattaa pitää vauhtia yllä. Polkua pitkin lykkimällä pääsee helposti Vanhan tuolihissin ala-asemalle ja edelleen Perherinteille.


Helposti saavutettava

Hotellin yläpuoli, eli Huttu-Ukon ja Piste Palander -rinteen väliin jäävä metsäalue on viettävä ja helposti saavutettavissa. Puustoltaan rinne on hyvin paljon Jacksonin kaltainen. Alueelle pääsee joko Huttu-Ukon tai Piste Palanderin yläosan kautta.

Aamuvirkku voi lumisateen jälkeen nauttia hotellin yläpuolella mukavista laskuista – ja nopeista toistoista, sillä PyhäExpressille pääsee takaisin ilman minkäänlaisia siirtymiä. Alue on kuitenkin niin helposti saavutettavissa, että se kolutaan nopeasti puhki.Ole tarkkana laskun alussa, sillä puurajan yläpuolella tunturi on todella kivikkoinen. Samoin metsän alaosassa pitää varoa muita laskijoita, kun ylittää Polar-hissiltä Perherinteille kulkevaa siirtymäreittiä.


Kikkailua Saunakurussa

Saunakuru ei ole varsinainen lasku, mutta perinteinen kikkailukohde kuitenkin. Sinisen rinteen suuntaisesti sen pohjoispuolella kulkeva Saunakuru on varsin tasainen, mutta sen reunat ovat jyrkät.

Niinpä kurussa voi käydä harjoittelemassa droppeja. Tiputuksiin pitää kuitenkin tutustua ennakolta: joissakin alastulo on turhan tasainen ja toisissa reunalla saattaa vaania lumilippa. Jyrkkäreunaisen kurun pohjalle ei kukaan halua joutua samaan aikaan kuin muutama autokuormallinen lunta valuu alas reunalta.

Myös aivan kurun alapäässä vaanii yllätys: Saunakuru loppuu Tajukankaan kallio- ja jääseiniin. Kapua siis ajoissa kurusta pois laskijan oikealle.


Saunakurun takapuoli

Saunakurussa ei paljon laskettavaa ole, mutta sen takapuolelta, eli tuttavallisemmin Perseestä, saattaa muutama mukava käännös- ja droppipaikka löytyä.

Saunakurun taakse pääsee helpoimmin Huippuhissin ala-aseman tasolta. Laske pois Sinisestä rinteestä, droppaa Saunakuruun ja kapua ylös vastakkaiselle puolelle. Hiihtele tunturin kuvetta hukkaamatta korkeuseroa ja spottaa mieleisesi laskulinja. Lähellä Saunakurua laskut ovat melkoista louhikkoa. Mutta mitä kauemmas Saunakurusta menet, sitä vähemmän tiputuksia matkalla on.Perseen laskuja ei ole pituudella pilattu. Hyvin nopeasti vastaan tulee huoltotie, jota pitkin pääsee vaivatta Tajukankaalle ja edelleen Sinisen rinteen laitaan.


Aittakuru on Pyhän lähioffareista haastavin

Kurussa on muutama lyhyt, avoin ränni, erikokoisia kallioita ja pusikkoa, joka kuitenkin aukeaa alempana. Valinnanvaraa on paljon. Varo kuitenkin Aittokurun kallioita ja lumilippoja kurun yläpäässä.

Aittakuruun pääsee helposti. Laske PyhäExpressin yläasemalta oikeanpuoleista Pohjoisrinnettä ja kurvaa juuri ennen puurajaa oikealle huoltotielle. Tie nousee ensin hieman, joten ota vauhtia. Pienen nousun päällä voit jatkaa tietä pitkin eteenpäin tai, jos et halua hukata korkeuseroa tiellä laskemiseen, hiihdellä tunturin kuvetta vähän matkaa oikealle.

Tietä pitkin laskiessa jatka suoraan loivaan metsikköön, kun tie kaartaa oikealle. Tunturin kuvetta hiihdeltyäsi laske pienen lumikentän poikki ja huoltotien yli loivaan metsikköön. Molempia reittejä pitkin pääset Aittakurun päälle. Älä ylläty, loiva metsä taittuu äkkiä viettäväksi.

Kuru on melko jyrkkä, joten vaikka se on helposti saavutettavissa, ei sinne aloittelevalla offarilaskijalla ole asiaa. Sitä voi ensin käydä tutkailemassa laskemalla kurun ohi sen länsipäästä, eli Pohjoisrinteiden puolelta.

Laskuvaihtoehtoja jyrkkäreunaisessa kurussa on useita. Lähimpänä kurun ylä- eli länsipäätä (laskijan vasemmalla) korkeuseroa on vähiten ja idempänä enemmän. Suurimmillaan lasku on Kuruteatterin kohdalla. Pois Aittakurusta pääsee seuraamalla kurun pohjaa vasemmalle ja kapuamalla ulos sen länsipäästä. Siitä onkin enää pieni luikaus Pohjoisrinteiden ala-asemalle ja tauolle Wurstiin.


Pyhän takamaastot

Pyhä on osa 35 kilometrin mittaista tunturijonoa – johon ei kuulu lainkaan Pyhätunturi-nimistä tunturia! Pyhän rinteet levittäytyvät Kultakeron rinteille. Tunturijonon pohjoispäässä lasketellaan Ukko-Luoston kupeella, Luoston rinteillä.

Takamaastohiihtäjälle mielenkiintoisimmat seikkailut löytyvät Pyhän rinteiden läheltä Kultakerolta ja tunturijonon kahdelta seuraavalta tunturilta Ukonhatulta ja Noitatunturilta. Tuttavallisemmin Kultakero, Ukonhattu ja Noitatunturi tunnetaan nimillä Ykkönen, Kakkonen ja Kolmonen.

Pyhä-Luoston kansallispuiston erikoisuus ovat tuntureiden väliin jäävät jyrkät kurut. Näistä suurin ja kuuluisin on Kultakeron ja Ukonhatun väliin jäävä Isokuru, jolla on korkeuseroa 220 metriä. Isokuru näyttäytyy Pyhälle Kemijärven suunnasta tulevalle houkuttelevana siluettina. Kurua on kuitenkin syytä välttää: sen jyrkät seinät ovat usein tuulen paljaaksi pieksemät tai lumiturvallisuuden kannalta vaaralliset. Suuretkaan lumivyöryt eivät Isokurussa ole harvinaisia. Kurun seinämät kuuluvat myös kansallispuiston rajoitusosaan: Isokurun rajoitusvyöhykkeellä liikkuminen merkittyjen reittien ulkopuolella on sallittu ainoastaan Metsähallituksen luvalla. Rajoitusvyöhyke on merkitty maastoon kyltein. Lisätietoja rajoitusosasta saa Luontokeskus Naavasta.


Parin tunnin perusreitti

Pyhän takamaastojen perusreitti on nousu Karhunjuomalammen päivätuvan kautta Ukonhatulle eli Kakkoselle. Reissuun kuuluu ensin hissinousu Kultakerolle (Ykköselle) ja sitten yksi nousu omin voimin Kakkoselle. Aikaa on syytä varata ainakin kolme tuntia.

Nouse ensin ylös PyhäExpressillä, hiihtele sitten kohti Vanhan tuolihissin yläasemaa ja jatka sen ohi oikealle kohti radiomaston aitaa. Aidan vierestä voit tiputtaa vapaavalintaista reittiä luoteen suuntaan. Loiva, harva, kumpuileva metsä johdattaa sinut väkisin mäen alla kulkevalle ulkoilureitille.

Hiihtele polkua pitkin vasemmalle. Alku on tasainen, sitten vastaan tulee pieni lasku Isokurun pohjoispäähän. Vasta tässä vaiheessa on syytä laittaa skinit suksien pohjiin ja hiihdellä vajaa kilometri Karhunjuomalammen päivätuvalle.

Tuvalta alkaa varsinainen nousu Kakkoselle. Luonnollisin reitti tunturiin kulkee lammen oikealta eli länsipuolelta. Voit hiihdellä ensin sata metriä latupohjaa pitkin kohti länttä ja koukata sitten puskan puolelle. Suuntaamalla lounaaseen saavut pian Kuorinkikurun päälle ja edelleen Pikkukurun pohjoispäähän. Tässä on tehtävä valinta, jatkaako Kakkoselle vai Kolmoselle.

Kakkoselle noustessa jatka matkaa vasemmalle ja hiihtele ylös Kakkosen loivaa luoteisrinnettä. Kakkosen laki on laaja ja sillä on itse asiassa kaksi huippua. Älä siis turhaan hätäile korkeuseron kanssa. Voit aivan hyvin hiihdellä viistosti rinnettä ylös, sillä alas on tarkoitus laskea vasta itähuipulta.

Kun saavutat itähuipun, aukeaa Isokuru mahtavana edessä. Sinne ei kuitenkaan ole asiaa, sillä kuru kuuluu kansallispuiston rajoitusosaan, eikä sen rinteillä saa laskea. Ota siis suunnaksi kaakko. Lasku on samantyyppistä metsää kuin Kultakeron Jackson, mutta vähemmän koluttu ja viettävämpi.

Jos et laskun lopussa ole vielä Isokurun eteläpäässä, hiihtele hetki vasemmalle (itään) ja pian alat olla ihmisten ilmoilla. Kapua vielä portaat Isokurun laavulle ja hiihtele Jacksonin alapuolella olevaa polkua takaisin hiihtokeskukseen.


Kolmen tunturin kierros

Kakkosen perusreittiä pidempää päiväretkeä kaipaavan kannattaa ottaa suunnakseen tunturijonon korkein huippu, Noitatunturi (540 m). Reissun alkuosa hiihdellään samaa reittiä kuin Kakkoselle noustessa. Pikkukurun päässä tiet sitten erkanevat. Sieltä noustaan kohti oikealla kohoavaa Kolmosta. Nousu on melko loiva ja helppoa skinnattavaa. Tunturin yläosa on yleensä tuulen pieksemä. Ylös kannattaakin hiihdellä tunturin itäsivua. Alas voi laskea joko itään Pikkukuruun tai etelän puoleiseen metsään. Sujuvimman laskun saa kaakkoon Oravalammelle. Oravalammen laavu on oiva taukopaikka.

Oravalammelta, Pikkukurun eteläpäästä noustaan Kakkoselle. Pikkukurun jyrkkiä seiniä on turha kavuta. Helpommin ylös pääsee tunturin eteläpuolelta. Tältäkin puolelta noustessa tunturin sivu on pitkä, ja alas lasketaan yleensä vasta itähuipulta, joten korkeuseron keräämisen kanssa ei ole kiire. Puiden suojissa voi hyvin hiihdellä viistoon kohti itää etenkin tuulisella säällä. Mutta jos lumi on hyvää, kannattaa Kakkosen etelärinteelle käydä piirtämässä omat jälkensä ja nousta yksi ekstranousu.

Kun olet saavuttanut Kakkosen huipun, voit taas seurailla ensimmäisen, ylläesitellyn perusreitin ohjeita: laske kaakkoon kohti Isokurun eteläpäätä, nouse portaat ja hiihtele tasaista polkua sivistykseen.


Pyhä-Luoston Kansallispuisto

Pyhätunturin kansallispuiston kerot ja kurut tarjoavat monia muitakin mahdollisuuksia takamaastoseikkailuihin. Kun kolmen ensimmäisen tunturin salaisuudet on selvitetty, voi tunturijonoa jatkaa eteenpäin. Kolmosen jälkeen vastaan tulevat Sarvikuru, Laakakero, Peurakuru ja Peurakero. Ja jos päätät sinne asti hiihdellä, kannattaa saman tien ottaa yöpymiskamat mukaan ja tutustua Huttuloman autiotupaan. Näin päiväretki muuttuu isommaksi seikkailuksi.

Lisätietoja ja vinkkejä saat Pyhätunturin Hiihtokoulusta hotellitasanteelta, keskeltä tunturia!


Hiihtokoulun opastetut retket

Pyhä Extreme -takamaastoretket olivat huippusuosittuja 1990-luvulla, kun vapaalasku teki läpimurtoa Lapin tuntureilla. Nyt Suomen hienoimmille takamaastoille pääsee taas oppaan kanssa. Tarjolla on vapaalaskukursseja ja -retkiä seuraavasti: 

PYHÄN LÄHIOFFARIT
Tutustu offarilaskuun hiihtokoulun opastamana. Lasketaan hisseiltä saavutettavia lähioffareita ja samalla opetellaan vapaalaskutekniikkaa.

RANDO TUTUKSI
Tutustu randohiihtoon ja Ukonhatun lähimpiin reitteihin turvallisesti Pyhätunturin Hiihtokoulun opastuksella.

VAPAALASKURETKET PYHÄ-LUOSTON KANSALLISPUISTOSSA
Retkellä tutustut kansallispuiston keroihin ja kuruihin lähietäisyydeltä, koet Noitatunturin ja Ukonhatun tuntureiden maisemat. Turvalliset laskureitit löydetään turvallisesti Pyhätunturin Hiihtokoulun opastuksella.

Tutustu Pyhätunturin Hiihtokoulun tarjontaan

 • Älä laske kunnostettujen rinteiden ulkopuolella yksin.
 • Liikkuessasi rinnealueella hissien aukioloaikojen ulkopuolella ota työkoneet erityishuomioon. Osassa lumikissoistamme on käytössä vaijeri, joka kiinnitetään rinteen yläosassa sijaitsevaan tolppaan. Koneen työskennellessä vaijeri voi olla piiloutuneena lumen alle, mutta kone voi kiristää ja nostaa vaijerin todella nopeasti ilmaan, jolloin tapaturman vaara on ilmeinen. Muutenkin aukioloaikojen ulkopuolella rinnealueella liikkueessa ole varovainen rinteiden kunnostustöiden ja muiden vuoksi.
 • Selvitä säätiedot ja olosuhteet ennen kunnostettujen rinteiden ulkopuolella laskemista. Lumivyöryvaara voi olla todellinen. Vaikka rinne ei olisi suuri, voi jyrkkäreunaisen kurun pohjalle kertyä pienessäkin vyöryssä todella paksu kerros lunta.
 • Varustaudu oikein. Ota aina takamaastoon mukaasi lumiturvallisuusvälineet (lumivyörylähetin, lapio ja sondi), ensiapuvälineet sekä puhelin, lämmintä vaatetta, juotavaa ja syötävää. Opettele myös varusteidesi käyttö. Hienoista kilkkeistä ei ole mitään iloa, jos et tosipaikan tullen osaa niitä käyttää. Varusteet eivät tee takamaastossa laskemisesta turvallista, vaan omat valintasi.
 • Laske olosuhteet ja omat taidot huomioiden. Älä epäile perääntyä, jos olosuhteet arveluttavat.
 • Hanki kartta (esim. Pyhä-Luosto ulkoilukartta 1:50 000) ja tutustu siihen.
 • Kerro ennen retkeä, minne olette menossa ja milloin aiotte palata. Ilmoittaudu, kun olette palanneet.
 • Lataa puhelimeesi 112 appsi, jolla voit tehdä hätilmoituksen ja näet myös tarkat koordinaattisi.
 • Hätätilanteessa soita aina 112.