Jostain on hyvä aloittaa, Pyhältä paras

Pyhä tarjoaa valtakunnan parhaat vapaalaskumahdollisuudet sekä lajin ensikertalaisille että puuterikenttien konkareille. Tervetuloa tunturiin löytämään vapaalaskun taika ja puuterilumen hurmos.

Osta hissilippu

Monipuolisuudesta Pyhä tunnetaan

Pyhä on Suomen paras paikka aloittaa vapaalasku ja tunturi tarjoaa hienoja laskulinjoja kokeneemmallekin laskijalle, siitä pitävät huolen tunturin hissioffarit ja kansallispuiston takamaastoalueet. Hiihtokoulun opastetut vapaalaskukurssit ja -retket johdattavat hiihtokeskuksen ja Pyhä-Luoston kansallispuiston vapaalaskumahdollisuuksiin ja talven Free’kend-tapahtumissa pääsee seikkailemaan takamaastoihin lajin muiden harrastajien sekä asiantuntijoiden seurassa.

Vapaalaskupäivä ei aina vaadi raskasta tarpomista ja pitkää matkantekoa, sillä Pyhältä löytyy helposti saavutettavia vapaalaskureittejä aivan hissin ja rinteen vieressäkin. Pyhän vapaalaskuvuokraamo huolehtii, että jokaiselle laskijalle löytyvät laadukkaat laskuvälineet sekä tarvittavat lumiturvallisuusvarusteet. Sinun täytyy pakata mukaan ainoastaan seikkailumieltä.

Katso Pyhän Ylävuokraamon vapaalaskupalvelut

Vapaalaskun aloittaminen on helppoa

Pyhän hiihtokoulussa tutustut turvallisesti vapaalaskun maailmaan. Oppaan seurassa löydät tunturin parhaille paikoille ja saat tärkeät neuvot ensimmäiseen offarikäännökseen, vapaalaskuvälineiden käyttöön sekä takamaastoissa randoiluun. Vapaalaskukursseista löytyy valikoimaa kaiken tasoisille laskijoille.

Pyhä Backcountry by Antti Autti

Hiihtolomilla ammattilumilautailija ja Pyhän ystävä Antti Autti johdattaa sekä perheet että juniorit vapaalaskun maailmaan Pyhän monipuolisissa maastoissa.

Tutustu ja varaa paikkasi

PYHÄN HISSIOFFARIT JA KANSALLISPUISTON TAKAMAASTOALUEET

Klassisin Pyhän lähioffareista on Jackson, Vanhan tuolihissin linjan ja Isokurun rajoitusalueen väliin jäävä laaja metsäalue.

Hotellin yläpuolinen, eli Huttu-Ukon ja Piste Palander-rinteen väliin jäävä alue on helposti saavutettavissa ja uudella lumella alueella on paljon hyvää laskettavaa. Puurajan yläpuolinen alue saattaa kuitenkin olla kivikkoinen, joten sitä tulee lähestyä varovaisesti.

Saunakuru sijaitsee sinisen eturinteen vieressä. Saunakurussa on erikokoisia droppeja harjoiteltavaksi, mutta Saunakuru myös päättyy Tajukankaan kallio- ja jääseiniin. Siispä kurusta tulee ajoissa poistua laskijan oikealle.

Saunakurun takapuolelta ­– tuttavallisemmin perseestä – löytyy paljon erilaisia linjoja. Lähempänä Tajukangasta linjat ovat aikamoista louhikkoa, mutta lähempänä Pohjoisrinteitä tiputuksia on vähemmän. Saunakurun taakse pääsee laskemalla Saunakurun alkupäässä pohjalle ja kiipeämällä vastakkaiselle seinälle.

Aittakuru on lähioffareista haastavin. Valinnanvaraa on paljon, mutta alueelle mentäessä tulee varoa kallioita ja kurun yläpäässä olevia lumilippoja. Kuru on jyrkkä, joten aloittelijalla ei Aittakuruun ole asiaa. Kuruun pääsee helpoiten laskemalla punaista Pohjoisrinnettä ja kääntymällä huoltotielle ja edelleen huoltotien yli loivaan metsikköön.

Kansallispuiston alueella reittejä on useita. Perusreitti on Karhunjuomalammen päivätuvan kautta Ukonhatulle eli kakkoselle. Pidempää reittiä kaipaava kääntyy Kakkosen ja kolmosen eli Noitatunturin välissä olevan Pikkukurun kohdalta oikealle. Tarkempia vinkkejä ja ohjattuja takamaastokierroksia voi kysyä Pyhätunturin Hiihtokoulusta.

Tutustu vapaalaskureittien esittelyihin alla olevilta videoilta.

Free'kend-vapaalaskutapahtumat

Suomen monipuolisimmat vapaalaskuviikonloput tapahtuvat Pyhällä. Free'kend-tapahtumissa lasketaan takamaastoissa, opitaan lumiturvallisuudesta ja nautitaan tunturin tunnelmasta. Free'kend-viikonloput sopivat hyvin myös vapaalaskua aloitteleville laskijoille. Tänä vuonna järjestetään myös toista kertaa Antti Autin isännöimä Pyhä bAAnked, jossa lasketaan yhdessä tunturin parhaita paloja rinteessä ja lähimaastoissa.

Kaikki talven Free'kend-tapahtumat

Hiihtokoulun rinneseikkailut

Seikkailu ei katso ikää, siksi Pyhän rinneseikkailuista löytyy vapaalaskuun ja tunturissa tarvittaviin taitoihin liittyvää ohjelmaa niin lapsille kuin aikuisillekin. Vapaalaskupäivänä tutustutaan vapaalaskuun ja tunturin hissioffareihin sekä harjoitellaan piipparin käyttöä. Seikkailupäivänä perheen juniorit pääsevät harjoittelemaan seikkailutaitoja, kuten kompassin ja maastokartan lukemista ja solmujen tekoa. Suurin osa rinneseikkailuista on maksuttomia hissilipulla – ostaessasi liput ennakkoon säästät aikaa sekä rahaa.

Tutustu rinneseikkailuihin

Vapaalaskutapahtumat

Vapaalaskutapahtumat

Huttu-ukon ohjeita takamaastokävijälle

1. Älä laske yksin, vaan ota kaveri mukaan. Kerro myös ennen lähtöä ainakin yhdelle kaverille, minne olet aikeissa mennä ja milloin aiot tulla takaisin.

2. Suunnittele retkesi ja arvioi sen kesto etukäteen.

3. Pakkaa mukaasi lumiturvallisuusvälineet (piipppari, lapio, sondi) ja varmista, että ne toimivat ja osaat käyttää niitä. Metsälaskualueilla lasketaan kypärä päässä ja myös muiden suojusten kuten selkäpanssarin käyttö on suositeltavaa.

4. Pakkaa reppuusi kännykkä, tulitikkuja ja kompassi.

5. Tarkkaile säätietoja ennen lähtöäsi ja huomioi muutokset reittisuunnitelmassasi. Älä epäile perääntyä, jos olosuhteet arveluttavat.

6. Liiku vain sallituilla alueilla, esimerkiksi Isokurun ja Peurakeron alueilla liikkumista on rajoitettu. Tietoja rajoitusalueista saat Luontokeskus Naavasta 0206 639 7302 tai pyhaluosto@metsa.fi.

7. Kunnioita luonnon rauhaa, älä taittele oksia tai siirtele kiviä.

8. Älä roskaa luontoa, jaksat kantaa takaisin kaiken, minkä viet tunturiin.

9. Ole ystävällinen ja kunnioita muita luonnossa liikkuvia.

10. Vahingon sattuessa ota yhteys yleiseen hätänumeroon 112.

Huttu-ukko suosittelee ottamaan yhteyttä Pyhän hiihtokouluun, jos et ole ennen liikkunut Pyhän takamaastoissa, mutta se kiinnostaa kovasti.

Lumiturvallisuus

Siirry Lumiturvallisuus ja lumivyöryennuste-sivulle tästä

Ennen takamaastoihin suuntaamista on tärkeää tutustua vallitseviin olosuhteisiin. Ilmatieteenlaitos laatii Pyhä-Luoston alueelle lumivyöryennusteen, josta ilmenee lumivyöryjen todennäköisyys viisiportaisella asteikolla. Myös Pyhän Hiihtokoulun lumivyöryteknikot päivittävät kauden aikana viikoittaisen Tunturisään.

Muistathan huomioida lumiturvallisuuden ja asiaankuuluvien turvavarusteiden käytön ennen takamaastoon siirtymistäsi. Pääset Pyhän lumiturvallisuus-sivulle tästä.

Lue tästä Antti Autin vinkit Pyhän takamaastoihin Tunturifiiliksestä

Pyhä x Antti Autti

Pyhä ja lumilautailija Antti Autti tekevät yhteistyötä, joka tuo Pyhän vapaalaskualueet mukaan Autin Statements videosarjaan. Pyhä Backcountry lyhytelokuva on kolmas ja viimeinen osa Statements videosarjan toista tuotantokautta.

Pyhällä ei tarvitse laskea yksin

Pyhä on parasta yhdessä, laskitpa sitten rinteessä tai rinteen ulkopuolella. Pyhän ystävien yhteinen Facebook-ryhmä on tarkoitettu kaikille Pyhän kävijöille. Ryhmän kautta voit hakea seuraa mäkipäivään tai vaikka takamaastoretkelle.

Siirry Laskuseuraa Pyhällä -ryhmään tästä