Kun lämpömittari näyttää alle -20 astetta, ajatus hyytävistä hissinousuista ja pakkaslaskuista ei aina kuulosta kovin houkuttelevalta. Rinteeseen suuntaamisen sijaan kelomökin sohva ja takkatulen lämpö saattavat yhtäkkiä tuntua paljon mukavammalta vaihtoehdolta. Purevat paukkupakkaset eivät kuitenkaan ole este nautinnollisille laskupäiville. Ota tästä talteen muutama vinkki ja niksi siihen, kuinka nautit pakkaspäivistä tunturissa.
Vinkit paukkupakkasilla laskemiseen
Pyhän tunturitoimitus vinkkaa, kuinka pysyä lämpimänä tiukimpinakin pakkaspäivinä.
Vinkit paukkupakkasella laskemiseen
Nouse laaksosta huipulle lämmittelemään
Ei uskoisi, mutta paukkupakkasilla lämpimintä on yleensä tunturin huipulla. Tämä johtuu ilmiöstä nimeltä inversio. Selkeällä ja heikkotuulisella pakkassäällä kylmä ilmamassa laskeutuu alaspäin laaksoihin ja muodostaa maanpinnan lähelle inversiokerroksen. Inversiotilanteessa lämpötila poikkeuksellisesti nousee ylöspäin mentäessä, kun se yleensä laskee ilmakehässä kohottaessa.
Lämpötilaerot laakson ja tunturin huipun välillä voivat olla jopa kymmeniä asteita. Pyhän kylällä ja hissin ala-asemalla mittari saattaa näyttää -25, mutta tunturissa pakkasta voi olla vain -10 tai jopa -5 astetta. Sääennusteet tehdään yleensä maanpinnan tasolle, joten ne eivät siten aina kerro totuutta pakkastilanteesta tunturin eri korkeuksilla. Kovina pakkaspäivinä kannattaakin suunnata rohkeasti tunturiin ihmettelemään tätä sääilmiötä, kaunista kuuraista talvimaisemaa sekä ottaa samalla muutamat hyvät laskut.
Estä jäätyminen ja laske hitaasti rinteiden alaosassa
Pyhällä inversiokerroksen rajan ja ilman kylmenemisen voi tuntea suunnilleen Calle-talon kohdalla laskiessa. Jäisempi ilma iskee vasten kasvoja yhtäkkiä, joten kannattaa laskea hitaasti Callen tasolta alaspäin. Tämä vähentää huomattavasti kylmettymisen tuntua ja esimerkiksi kasvojen paleltumisen vaaraa. Kasvot ja etenkin nenän pää on tärkeää suojata hyvin huivilla tai kypärähupulla. Kannattaa tarkkailla myös laskukaverien kasvoja paleltumien varalta.
Oikeanlainen pukeutuminen vähentää palelua
Kerrospukeutuminen kunniaan! Vaatekerrosten väliin jäävä ilma eristää lämpöä hyvin. Pue siis yllesi kerroksia, vaikka et omistaisikaan kalliita teknisiä alusasuja tai välikerroksia. Esimerkiksi villapaidat tai fleecet ja collegehousut aluskerraston päällä ajavat välikerroksen asian. Kerrosajattelua voi hyödyntää myös käsille, jaloille ja päälle. Materiaaleista merinovilla sopii parhaiten suoraan iholle, villa, fleece ja untuva lämmittävät välikerroksessa ja tuultapitävä väljä ulkokerros suojaa viimalta.
Suojaa pääsi erityisen hyvin, sillä pään kautta pakenee paljon lämpöä kehosta. Rukkaset tai kintaat taas ovat lämpimämmät käsille kuin sormikkaat.
Pidä useita lämmittelytaukoja
Kylmällä säällä laskemiseen kannattaa suhtautua rennosti ja pitää paljon taukoja, vaikkapa 2-3 laskun välein. Kun käyt välillä sisällä lämmittelemässä, pystyt pidentämään laskupäivääsi ja saat laskuista enemmän irti. Tauoilla kannattaa ottaa monot ja laskukengät pois jalasta ja lämmitellä kohmeisia varpaita ja sormia. Takki ja kosteat vaatteet on hyvä ottaa pois tauon ajaksi. Kuivatetut ja lämpimät vaatteet on mukava pukea takaisin päälle jatkaessasi rinteeseen.
Liikkeessä pysyminen
Pakkaspäivinä on tärkeää pitää keho liikkeessä ja verenkiertoa yllä. Rinteessä ei silti kannata hikoilla, sillä hissinousun aikana ollaan kovin paikoillaan ja keho ehtii jäähtyä. Kosteat vaatteet eivät lämmitä samalla tavalla kuin kuivat. Tuolihississä hissin kuomu kannattaa laittaa alas, sillä se pitää pahimman pakkasen ja viiman loitolla.
Paukkupakkasilla laskeminen vaatii hitusen seikkailumieltä sekä varustautumista, mutta myös ennen kaikkea rohkeutta tehdä päätös mäkeen lähtemisestä sääennusteista ja omista ennakkoluuloista huolimatta.
Nautinnollisia ja upeita pakkaslaskuja ystävät!